24 November 2013

Pregnancy Life: Heartburn/Pedih Hulu Hati

Assalamualaikum

Heartburn ni biasa dan akan kerap jugak berlaku pada ibu mengandung terutama sekali semasa second and third trimester..Rasa heartburn ni cemana sebenarnya?Masa mula2 kena ecah ingat kena serangan jantung ke ape...sakit bebeno dada sampai susah nak nafas...haha..Kalo ikutkan sebenarnya rasa heartburn ialah bila esofagus kita rasa senak dan pedih..Hal ini disebabkan asid dalam perut naik balik ke atas..

Bagi ecah kalo dapat sendawa, lega sangat2 dah dada..tapi time rasa pedih ni kejap datang, pastu hilang, pastu datang balik memang die jadi makin sakit...kalo berlakon jadi org kena serangan jantung ni dah boleh masuk Anugerah Skrin dah...haha..

Berapa lama heartburn ni akan berlaku sepanjang pregnancy?Hmm..sebenarnye makin dekat nak bersalin boleh dikatakan makin teruk la heartburn tu nanti..sebab baby makin besar dan aliran angin pon tersekat, usus pon x berapa lancar..so kena banyak bersabar dan cuba yang termampu untuk legakan heartburn ni..

Cara nak kurangkan/elakkan/rawat heartburn:

-Makan dalam kuantiti yang sedikit
-Elakkan makanan pedas dan berminyak
-Makan slow2 (tahu la sedap, tapi jgn la gelojoh benor..*sape la tu..haha)
-Masa makan, kurangkan air
-Jangan terus baring lepas makan (ah, sudah...belum basuh tangan nak baring dah?kenyang sungguh..haha)
-Pakai baju yang selesa dan longgar
-Elakkan sembelit

Kalau ikutkan, kebanyakan cara kat atas ni dah sebahagian dari sunnah..sebab tu ade kebaikannya..So amal-amalkan la ye..kalo nak ambik Gaviscon, bagi ibu mengandung tu sila tanya doktor anda dahulu..takut la effect kt baby ke ape kan..sebab tu ecah xnak suggest..

Ecah punya style, kena sendawa..suruh la cik abang urutkan belakang sket...kalo abg gambo die ajar ecah buat sendawa sendiri..telan angin pastu burrppp..sendawa terus..masalahnye die buat jadi tahap melampau x senonoh bunyi nye...kalo ecah buat satu angin pon xmo keluar...sudahnye bunyi buat2 jek erkk erkk erkk...sakit hati pulak tengok die sendawa meriah benor..haha

That's all for today..

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

1 comments:

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis