11 December 2014

Motherhood: Bila Boleh Mula Gosok Gigi Baby

Assalamualaikum

Since Rasya 7 bulan..gigih dia dah tumbuh 2 batang kt bawah...terkejut mama..kalo boleh lambat2 pon takpe sebab idok la renyah nak menjaga nya..hehe..tapi kalo dah nak tumbuh jugak takkan la mama nak ketuk suruh masuk balik kan?hahaha

Bila masuk 8 bulan, mama perasan ada lagi sebatang kt atas pulak yang nak tumbuh..ha dah mula dah Rasya acah2 gigit masa menyusu..ini boleh buat mama marahhhh...huk2...




Motifnya nk bercerita pasal berus gigi...bebaru ni jalan2 kat manjaku.nak cari mende lain tapi teringat berus gigi...ecah nampak ada 2 jenis..berus gigi yang berus macam kita biasa pakai...soft bristle and kicik sangattt..sesuai la untuk baby kan..satu lagi jenis silikon tp masuk kat jari yg tukang nak gosok gigi baby..

Menung la ecah kt situ 30min..nak beli yang ada handle ke or nak beli yang silikon masuk kt jari tu...ecah fikir susah nak masukkan objek lain dlm mulut rasya sebab dia suka protes...sure bergelut nanti kalo nak guna yang handle tu..ada terodok ke tekak anak pulak..so no no lah...beli yg silikon je..lembut pon sure lembut..senang nk control...sambil rasya dok gigit jari mama tu, sambil mama gosok slow2..

Persoalannya, perlukah ubat gigi? Mengikut pembacaan...pengunaan ubat gigit yang banyak boleh jadi bahaya utk perut anak...even penggunaan yg sedikit tapi bila dah kerap tu jadi bahaya la kan..ubat gigi ni mengandungi fluorida..fluorid yg terlebih jugak boleh menyebabkan fluorosis atau tooth discolouration..maksudnya nanti gigi tu xde warna...jadi putih yg bukan putih susu tu..(ikut ape ecah paham la)

So, better gosok gigi baby tanpa ubat gigi sampai la usia 2 tahun..depends jugak tau! Bila anak dah pandai spit, means dh ajar dia kumur and buang, so boleh la guna ubat gigi..macam umur Rasya sekarang ni for sure la habis licin dia telan semuanya nanti..hahaha

Ni ha berus gigi yg ecah beli utk Rasya..kat Manjaku..jenama anakku RM5.90...jenama little bean RM7.90...



So kalo korang nak cari berus gigi, sila lah ke Manjaku ye...memang lama bertapa kat situ..hehe

Be Healthy, Be Happy!

XOXO-ecahdenan

27 November 2014

Motherhood Life: 7 months and counting

Assalamualaikum

ALHAMDULILLAH! Berjaya menghadapi hari-hari sebagai seorang ibu..banyak lagi yang nak diperbaiki dan dipelajari..tapi overall ecah rasa sangat gembira sebab berjaya menempuh segala dugaan dan cabaran bila jadi mak orang ni..ha gituuu..macam ucapan menang award dah..hehe

Memang mencabar dan tercabar la kan...dengan study, anak, suami dan life disekeliling..kuatkan semangat dan tekad je...cewah cakap macam komited sangat.,.padahal esaimen berterabur...kah3..meh la ecah nak share sikit perkembangan si Rasya bambam ni...dah 7 bulan 27 hari dah kalau x silap..macam2 kerenah..

eksesais di pagi hari

budak suka lampu

gigi malu2 nak keluar

sekali ambik nak berdebuk

nak tolong mama buat esaimen!tolong la sangat...grr

Masuk 7 bulan ni Rasya dah tumbuh 2 batang gigi..seronok la dia mengigit itu ini..nasib xde demam or meragam sangat..sekali sekala hulur jari kt mulut tu memang menjerit jugak la mama dia...gigit sekuat hati! geram sungguh..nasib la awak tu anak...haha

Actually sekarang tengah busy dengan thesis and assignment..biasa la buat last minit...jadi tunggang langgang x cukup tanah nak kejar dateline..huwaaaa...sabor jela..

Be Healthy, Be Happy!

xoxo-ecahdenan

17 October 2014

Motherhood + Student Life: Short Story

Assalamualaikum

It's now 2:18am..baru siap revise notes utk present esok, siapkan beg baju Rasya, prepare and pump susu pastu nk tido..

Esok class 9-11, 3-5..tapi kena keluar rumah 6:45am..kalo x kompem jem..yg petang tu kelas ganti..stock susu Insya-Allah cukup..tapi esok b4 kelas ganti tu kena call Umi Rasya dulu..if semput, maka ecah decide nk skip class..huhu

Sedihnya..last main2 ngn Rasya pkl 12:30..esok pkl 6pm atau 7pm baru boleh jumpa semula..aduh sedihnya hati..biase x tinggal Rasya seharian gini..sobs

Ok la nak tido

Be Healthy, Be Happy!

Xoxo-ecahdenan

16 October 2014

Daily Life: Menggila Di MR DIY Bangi

Assalamualaikum

Semenjak dua menjak ni perasaan galok nak beli toys utk anak semakin berkobar2..tapi disebabkan mama Rasya dekut, mesti la nak beli yang murah je..hihi..akhirnya terbaca post viral kt fb pasal what should and should not kalo nak belikan anak mainan..so ecah decide nak beli mainan yg colorful and aktiviti mainan tu mengasah minda anak..(besar sangat cita2 seorang mak yang anaknya baru 6 bulan, duduk pon bergoyang lagi..haha)

Mula-mula dok menung mana MR DIY kat Bangi ni?macam x pernah pegi..ikut intenet kata kt Giant bangi tu tapi x pernah nampak pon..tapi ecah gi jugak la menapak kat sana..masuk Bangi Utama Complex tu still berpusing sebab pelik..tiap sem jalan sini x pernah nampak kedai MR DIY..rupanya ade tingkat lagi satu..yang atassss sekali...haha...dan akhirnya jumpaaaaa...

Bila masukkkkk..wahhh..mata iols warna warni..(dah penah gi DIY tapi masuk kedai yg ni eksaited terlebih..haha)

TENGOK NI TENGOK NI TENGOK NIIIII






Semuaaaa colorful..kalau ikutkan banyak lagi...tapi semua yg fantasy2 mcm barbie doll tu ecah x suka...

Ecah cuma nak beli toys yg jenis creative and critical thinking je..pastu role-play..Insya-Allah..plan dulu...mane la tau bambam tu minat snow white ke elsa ke, naya mama kalo x beli..tgok tangan pon dh seram..sekali die debuk mama dia?fuh..haha

Oh ya, bagi ecah harga nya still affordable..xyah beli yg mahal2..anak nak main lasak..mahal sgt kang mak nye yg debor tgok anak baling2...(mahal beli tu mahallll...haha)

Cop, ecah beli satu je yg bawah sekali..hihi..Rasya suka..hari2 ecah hadap die dok ajar..greeennnnn..yelllloooowww, bluueeee, ghed! eh? reddd..ehehe

Jangan mak terlebih syok sudaaaa

Be Healthy, Be Happy!

xoxo-ecahdenan

13 October 2014

Motherhood: Jangan Kutuk, Tumbuk Kang

Assalamualaikum

Anak mama Rasya dah 6 bulan! Bebaru ni gi checkup kat KK, berat terkini 7.7kg woooo..dasat berat anak mama..kuss semangat..kalo orang jumpa and tanya umur dah berapa, pastu ecah kata 6 bulan..semua terkejut...bam bam semangat macam ni baru 6 bulan?haha..yang penting anak mama sihat...

Setakat ni Rasya dah makan puree carrot, epal, avocado and sekarang pear..eksaited mama buatkan puree!kalo boleh nak tumpang makan sekali..hihi

Haa tu dia anak mama Rasya..sape kutuk adik demok haaa?tumbok nak?grrrr

Don't worry, nurse kata BMI Rasya normal..hihi

Be Healthy, Be Happy!
xoxo-ecahdenan

08 October 2014

NUFFNANG: My First Ever NUFFNANG Cashout

Assalamualaikum

Hahaha..setelah berkurun lama..ni la dia hasil cashout Nuffnang 2 bulan lepas..Alhamdulillah..walaupun tak banyak, duit jugak ye dok? Ni la hasil dok berleter kat blog ni..hihi

Insya-Allah ecah akan tetap blogging walaupun timbul tenggelam..blog tetap di hati kot..mane boleh tinggal..sambil melayan gosip, tips and baca kisah hidup orang, sambil melayan anak sendiri..best ape..tapi xleh la hari2 macam dulu..huhu

x kisah pon nak tunjuk nilai sebab bukan ribu riban pon...hasil blogging bertahun...hahaha


Anyway, thanks Nuffnang kerana bg ruang iklan kt blog saya ni...I'll work hard for next cheque!hahaha

Be Healthy, Be Happy!

Xoxo-ecahdenan

05 October 2014

Daily Life: Eid

Assalamualaikum

Selamat Hari Raya Aidil Adha buat semua rakan-rakan blogger yang ecah sayangi..yang balik kampung tu jangan lupa masak sedap2...hihi..yang tak balik raya pon boleh masak sedap2 ape..pastu lepas solat raya gi meround satu KL yg kompem x berapa nk jem hari ni..ke jem jugak eh?huhuhu..kt mana pon korang beraya, kita sama2 kt bumi Allah..jangan sedih2 ye..sekurang2nya xde la nk memikir pegi balik jem..huhu..(yg kampung kt Kl best laaaa)

Ecah beraya kt rumah mak, tgh hari sikit kena gerak balik rumah mak abg gambo pulak..cuti pendek je..selasa dh nk kena gi class..huhu

Makan beringat tau! Nanti sakit perut masa jem nk kejor tandas kt mana?ade berenti tepi jalan nnt..hahaha

Be Healthy, Be Happy!

XOXO-ecahdenan

01 October 2014

Motherhood: Rasya's First Solid Food

Assalamualaikum

Alhamdulillah...hari ni Rasya dah berusia  6 bulan...mama dia eksaited pepagi potong carrot, blend segala nak buat puree..Rasya pulak sibuk nak menangis sebab dengar bunyi blender tu..mengada betol..bagi menjimatkan kos, ecah guna blender shake and take je nak buat puree Rasya...kebetulan dah ade...nak beli baby bullet mahal..beli blender baru pon sayang duit..blender yang ada tu kang rasa bawang n lada pulak...guna aje shake and take ni yang memang dah terang2 la blender buah je...hehe..

Rasya makan 2-3 suap je sebagai pengenalan..itu pon buat muka uwekkk..ecah x letak susu pon...bagi je puree and air masak..pon 2-3 suap..cukup la tu sebagai permulaan..takleh jugak nak expect dia habiskan semangkuk tu...Rasya bukannya pelahap macam mama..eh?haha


duduk dalam bakul sajeeee..jimat xyah beli walker..hihi

ape ni mama ape niiiii
yg ni macam penah rasa (air masak)..rasya biase hisap masa mama mandikan..haha
Ha tu la gelagat Rasya pada hari pertama makan solid food...ikut 4 day rules ye mommies..hari ke-5 cuba bagi makanan lain pulak...mama tak sabarrrr...Rasyaaaa..nak sikit???


Be Healthy, Be Happy!

XOXO-ecahdenan

30 September 2014

Motherhood: Rasya's Solid Food Prep

Assalamualaikum

Finally! Setelah 6 bulan akhirnya masa ditunggu telah tiba! Eh, hampir tiba la...hehehe..esok Rasya dah boleh makan solid food..yeay!! Mama sangat x sabar hokehhh..sibuk study sana sini, ape nak beli, ape nak bagi makan...suka nyaaa..lagi suka bila tgok Rasya skang pon dah mcm jakun and kempunan tgok orang mengunyah...hari2 pujuk suruh dia sabar dulu..hihi


Bagi yang belom tahu (semua tahu dah kot skang) bayi disarankan makan solid food hanya selepas 6 bulan menyusu..ini kerana usus baby masih belum matang untuk mencerna makanan pejal..kalau ikut WHO (World Health Organization) dulu2, masa 4 bulan dah boleh makan..tapi selepas revise semula disebabkan banyak kes usus baby bocor dan sebagainya, dieorg anjak ke 6 bulan...Alhamdulillah ecah berjaya protect si kecik tu dari disuap makanan yang macam2..terima kasih pada semua yang respect pilihan saya dalam pemakanan anak...


Okeh, al-kisahnya hari tu ade gi baby expo beli barang2 solid food macam bib, food storage box yang kicik2 tu..pastu nak beli sudu, bekas makan dan macam2 la...sekali dapat bibs and food storage je sebab x banyak and x besar sangat baby expo kt PWTC tu...selebihnya ecah hunt kat Manjaku jek...punya la lama termenung kat Manjaku..nak beli bekas yang mana, sudu mana yang sesuai, agak2 menda itu ini perlu dah ke beli and so on..ade la dekat 2 jam..sudahnye dua menda je ecah beli..sudu dan mangkuk makan..haha..ape punya mak obses sesangat...anak okey je


Buat permulaan, ecah plan nak start dengan puree carrot dulu...buat 4 days rule, tgok sesuai ke tak, lepas tu baru nak suap menda lain pulak..tengah pikir nak suap peas ke ape...macam tak ready lagi, tapi macam dah eksaited sangat ni..hehe...tgok la keadaan macam mana...kalau dah sedia, esok ecah suap si kecik tu makan..yeay!


jeng jeng..ini la yang berjaya saya rembat masa baby expo hari tu..hehe

Esok lepas bagi makan dan selepas hari2 yang seterusnya baru decide balik apa yang perlu dan apa yang tak..takleh nak beli semua kan takut membazir je nanti...tamo tamo..


Be Healthy, Be Happy!


 XOXO-ecahdenan

22 September 2014

Daily Life: Aidijuma Freak?

Assalamualaikum

Last weekend ecah, kakak n adik gi jalan2 The Curve dengan Rasya of course..kali ni jenjalan tanpa abg gambo sebab dia busy sgt shoot gambar wedding..so kiteorg gegirls jela yg gi jalan..aim nk g ikea n makan kt Leko-Leko..sodaappp...actually ecah ade aim jugak nk beli tudung Aidijuma...sebelum ni dh ade dua helai..white label jek..hehe..tetibe terbekenan plak ngn design2 lain...so ape lagi terjah la Aidijuma The Curve tu..

Kali ni ecah siap ade list...sebab kawan2 kirim sekali..xde hal...asal ade stock nye kite hangkuttt..haha..tapi kali ni siap ade limit2 la pulak..min 5 helai, max 10 helai..total ecah beli 18 helai..kakak ecah tolong bayo kan..hahahahaha..akak ecah pon terjebak jugak dok shopping Aidijuma..tp ecah mampu White Label jela..harga Rm10..hihi



Jeng2..ni la dia tudung2 yang ecah belikan utk kawan2..dengarnye nanti AJ join expo kt UITM Puncak Alam ni?ah sudahhh..hehehe

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

13 September 2014

Student Life: First Week

Assalamualaikum

Alhamdulillah dah melepasi minggu pertama bagi semester 3 ni...sekejap je rupanya..haha...tapi sebenarnya hati berdebar..hmm..xde tajuk thesis lagi..nak jumpa supervisor xkan setakat nak bawak tajuk je..mesti la ade proposal and idea sikit..tapi x mula buat lagi ni..huwaaa..minggu pertama kelas dah dapat list assignment ape kena buat in future...boleh tahannn..berdebor den nak membayangkan lagi 13 minggu yang akan datang...mampu ke nak menyetelkan assignment satu per satu...kali ni banyak aplikasi..xmain la taip2 je kan...huk2...adehh

Kelas ecah hari Isnin bermula pukul 4-6pm..so boleh gerak tengah hari sikit lepas hantar Rasya...tapi untuk kelas Selasa n Jumaat, kelas pukul 9-11am..haa yg ni kena keluar rumah seawal 7am...baru la selamat sampai ontime..kalau x memang masuk kelas tersengih2 depan lecturer dengan muka bersalah sebab lambat..tapi jem ni tak boleh nak jangka...kadang2 jalan smooth jek...tapi hari lain tetiba jem melampau2..nak awal macam mana lagi dah?huhu

Sekarang belajar pump susu dalam kereta..kekok jugak la tapi boleh la setakat nak melegakan..kalo tak nanti tahan sakit jela..huhu..skang kena pandai manage masa..bila nak pump, bila nak buat kerja, bila nk gi kelas..beg gi kelas dah bertambah..dulu beg buku n air je..skang ade beg buku, beg pump n air..semua gedabak2..haha..nak kena beli satu beg yg boleh muatkan semua..xde la nampak macam makcik junjung jual kain dok sangkut beg sana sini...kui3

Tengah tunggu MARA aktif semula ni..banyak dah menda nak kena beli..(ehem) HAHAHA..baik dia masuk awal2..jangan nanti bila lecturer dah start list buku den terkulat2 mintak bajet kt abg gambo..isk..semester ni kalau ada baucer buku kan besttttt...

Harap ecah x malas la untuk minggu2 akan datang...komitmen kuat sikit ecah!

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

11 September 2014

Motherhood: Rasya's 5 Month Check-Up

Assalamualaikum

Hari ni Rasya ade appointment utk 5 bulan..rutin cam biasa la..timbang dan injection...bulan lepas xde injection so sekejap je prosedurnya..kali ni  puas gak la menunggu..tapi sebab Rasya berdukung ngn papa dia so ecah rilex jek menung dlm klinik tu...hehe

Berat Rasya setakat 5 bulan 11 hari ni dah 7.5kg..naik x banyak sangat mcm bulan2 sebelum ni tapi BMI normal..so xde masalah la...so far Rasya dah pandai guling2..dari hujung sini ke hujung sana...abis satu kawasan depan tv tu dia explore...kadang jumpa Rasya kat tepi sofa, kadang kat ceruk meja...Rasya bersepah di mana2...mamaaaaa...tolong kutip Rasya ni..kenapa bersepah sangat ni...hahaha

Selain dari tu dia dah pandai grab barang2..pandai hulur tangan kalau nk capai ape2...pandai jugak berpaling kalau orang dia x kenal nak ambik..(ha ini yang susah ni..isk) 

Since ecah dah start class, Rasya ecah hantar kat pengasuh...mula2 nangis...boleh tahan jugak dia meraung...hari ke-2 dah stabil sikit..esok baru hari ke-3..ecah hantar Rasya on off..Isnin, Selasa dan Jumaat...harap Rasya xde la lupa2 pengasuh dia..sebab kejap jumpa kejap tak..jangan memilih sangat nak oi...kesian org nak jaga awak...

Harap Rasya boleh bekerjasama dengan mama yeeee...mama nak gi sekolah cari ilmu....Rasya baik2 je..xde urusan ape2 mama laju2 balik ambik Rasya...wuwuwu

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

06 September 2014

Motherhood: Cerita Breastpump Hilang

Assalamualaikum

Hari tu ecah cerita dengan penuh emosi (ceh) pasal breastpump hilang kan..tiap kali teringat memang stress..meroyan memikirkan guaner la boleh hilang beg breastpump yg besor gedabak tu...mana la tercicir..memang sedih gila la..tiap kali ingat mesti rasa nak ketuk kepala..like seriouslyyyy..how can it possibly missing?nonsense gila kan!tapi nak buat camne..mende tu memang hilang..gone

So, keputusan yang menyedihkan terpaksa diambil..iaitu BELI BARU..nak xnak kena beli jugak..next week nak kena masuk kelas dah..kena buat stock untuk Rasya..xleh miss bagi Rasya minum dalam botol..kalo x nanti dia lupa and reject botol..satu hal pulak nak fikir camne nak train dia dalam keadaan genting ni..sedih kot kena beli baru...duit lagi..tapi kalo xde susah..kena ada jugak...so abg gambo beri keizinan utk beli baru, brand yang sama (padahal dalam hati kau nak upgrade kan ecah...hehehehe)

Alhamdulillah dah dapat breastpump baru..yang sama dengan yang sebelum ni..tiap kali guna sedih rasa hati..nak buat camne mende dah jadi kan..pasni kena extra cautious la..ecah x cerita detail lagi kan camne hilang..haha..x sanggup nak cerita..sakit hati..sebab marahkan diri sendiri...huu


kenangan Rasya dengan breastpump lama..huk2

Bye2 my breastpump yg lama..Hello yang baru..semoga berkhidmat dengan baik dan tahan lebih lama dengan tuan kamu ni...haha..so far M1 memang best..suction lembut,letdown cepat, bunyi pon slow..sebab tu x ralat sangat x dapat upgrade..dah ade yang okey buat ape nak berlebih2 lagi kan...ikut kemampuan diri ini yang status nya hanyalah surirumah cum student...jangan ober nau demand ngn abg gambo..kesian beliau..hehe

p/s: ecah beli breastpump baru dengan harga yang best and gift2 yg menarik..all in one tau..xyah dh gi beli itu ini..check out Instagram: jelitaayucollection ye!

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

04 September 2014

SHAKLEE: Rambut Gugur, Kulit Kusam, Sakit Tulang Belakang

Assalamualaikum

Ha, kalau ikut tajuk entri yang kat atas ni boleh kata semua ecah dah rasa..masa berpantang dulu ecah amalkan set berpantang Shaklee (Zinc+B-Complex+Osematrix+Vita-C Plus).. Alhamdulillah masa berpantang ecah bertenaga, biras tegur kulit cantik, buang air besar xyah cakap la hari2 lancar jek..kesimpulannye ecah berpantang dengan riang ria..

Tapi, lepas set berpantang abis dalam 3 bulan (selebihnya ecah bagi biras try sebulan) mula la datang masalah2 kesihatan yang x menyeronokkan..ecah x beli baru sebab masalah2 tertentu..banyak komitmen...ingatkan badan okey la kan..so iols gamble aje..hehe..cuma masalahnye ibu menyusu ni kena sentiasa cukup zat..sebab zat dalam badan dikongsi dengan anak..kalau kita makan makanan berkhasiat pon, cukup2 jela badan kita ambik..pastu nak kena share dengan anak pulak..so kita kena ambik supplemen tambahan..

Lepas stop set berpantang tu, mula la rambut gugur..bangun tido sakit belakang toksah cakap la..nak mandikan Rasya dok mengaduh sakit je..siap mandikan Rasya kena pass si kecik tu kat papa dia..baru ecah boleh bangun sendiri..teruk gak la rasa..

Nak taknak ecah beli jugak set baru..kali ni ecah pandai2 aje pilih combo sendiri sebab nak bajet2 kan..hehe..so terhasil lah combo ini


OSTEMATRIX

Khas untuk membekalkan kalsium secukupnya utk badan ecah and at the same time untuk Rasya..biar minum susu mama penuh kalsium dan tulang Rasya kuat, gigi tumbuh nanti pon kuat jugak..hehe..makan Ostematrix buang air lancar jugak tau..kadang kalau ecah skip makan sayur hijau sehari memang selang sehari baru poo2..makan Ostematrix hari2 tetap poo2 dengan lancar..tapi jangan pulak sampai x makan sayur tau..ingat, ini vitamin tambahan..bukan pengganti sepenuhnya zat untuk badan..Alhamdulillah sejak amalkan semula bangun pagi dah x sakit belakang dah..lega sangat..huhu

ZINC COMPLEX

Since rambut asyik gugur skang, ecah amalkan Zinc utk peredaran darah yang lancar dalam badan, dan untuk rambut yang kuat juga bagus untuk tenaga..org perempuan atau lelaki dua2 boleh guna...FYI, lepas makan zinc ecah dh peot!lepas 5 bulan lahirkan Rasya akhirnya peotku kembali jugaaa..hehe..

VITA-C PLUS

Vitamin C ni semua orang tau khasiat dia..untuk kulit yang cantik of course, nak mempercepatkan proses penyembuhan luka dan bagus untuk rawat selesema tau..fokus utama ecah utk kulit la..hihi..since lahirkan Rasya and now dah 5 bulan rasanya xde lagi jerawat tumbuh kat muka..biase ade yang sakit2 tu kalau pegang..skang xde..ecah xde concern sangat pasal kulit sebab semua ok..amalkan vita-c plus dan minum air masak secukupnya..

So, bagi ecah cukup dah 3 set ini untuk situasi ecah skang..nanti boleh add on banyak menda lagi..tapi iols xnak tamak..slow2..hihi..kalau korang berminat, boleh la oder ngn ecah ye..harga kasih sayang..don't worry..ecah share sebab ecah guna dan berkesan..xde cakap je tapi hasil tak tahu..kang orang marah naya iols..huk3..

Jangan lupa, Be Healthy, Be Happy! Do msg/whatsapp 019-9256626 (ecahdenan)

Sekian..xoxo-ecahdenan

03 September 2014

Motherhood: Breastpump Hilang

Assalamualaikum

Sekarang hati tengah sedih, tak tenang...baru semalam perasan breastpump hilang lepas balik dari Pahang..panjang cerita, x mampu lagi nak menaip cemana menda tu boleh hilang..start semalam rasa down gila..nak tido pon xleh..tido lambat, bangun awal pagi..sedih fikir pasal breastpump

Masalah sekarang ni Rasya kena menyusu dalam botol at least sekali sehari supaya dia tak lupa...pastu ecah nak hantar Rasya ke pengasuh sebelum masuk kelas ni..tapi xleh la sebab xde pump..stock susu memang x buat..minggu depan kelas dah mula..Ya Allah sabar jelaaa

Masalah bertambah bila tengok jadual semester ni kelas 3 hari...3 subjek dan 3 hari kelas...runtun hati memikirkan nak kena hantar Rasya..plan nak hantar 2 hari je...mintak2 la ada keajaiban berlaku di mana kelas tu nanti jadi 2 hari jeke...dah la kelas petang..pukul berapa nak sampai rumah...aduhhh...

Ya Allah kuatkan dan tabahkan la hatiku...tiba2 semangat hilang...nak kena prepare breastpump, stock susu, barang2 nak hantar Rasya kt pengasuh, kelas lagi, nak setel MARA lagi...bertahan jelaaa..sedih dan stress..Allah Allah...

Kemana la hilang Spectra M1 ku itu...sedih nya la fikir macam mana la boleh hilang...ni nak kena beli breastpump manual untuk backup...x sempat nak cari electric punya..bajet x ado..haha..mana2 la asal boleh guna..asal setel masalah seminggu dua ni..stress!sedih!aduhhh

xoxo-ecahdenan


26 August 2014

Motherhood: PIGEON for Little Rasya

Assalamualaikum

Hari tu kan ecah cerita pasal Rasya tengah belajar menyusu dalam botol..ecah pakai botol MAM masa dalam pantang...siap ade 3 botol lagi...sayangnya lepas dia reject bottle, dia dah xnak botol MAM tu..alahai anak...mama siap beli botol kaler pink gituuu..sobs...tapi kalau dia dah reject, xleh la nak paksa..

So ecah belikan botol Pigeon...ramai kawan2 suggest brand ni sebab sangat similar to mom's nipple kan..so ecah try la beli sebotol...Alhamdulillah Rasya minum dengan selamber nya...hehe..sampai hari ni dia boleh minum tanpa dipaksa...main2 tu biasa la..geram nak picit..hehe

Baru2 ni kawan ecah share yang botol Pigeon ade sale..harga asal RM55 tau!huu..harga sale RM33..laju2 gi AEON cari botol yg tengah sale ni..x silap ecah brand Pigeon ni hanya dijual di AEON sahaja...x pasti tapi ade certain kedai baby ecah jumpa jugak..cuma yang ecah pakai ni jarang jumpa kedai lain..buat masa ni rembat dulu sebotol..hehe..sekarang Rasya dah ade 2 botol Pigeon..senang nk hantar pengasuh..xyah la nak kena basuh rushing2 kalau pakai sebotol je kan...


Mommies yg guna Pigeon untuk baby anda sila la beli cepat2 sementara masih sale ni ye...hehe

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

22 August 2014

Daily Life: Kisah Pak Atan

Assalamualaikum

Pak Atan ada kucing..nama dia Bingo..B I N G O...B I N G O...B I N G O..nama saya BINGO...meow meow

Allah...siang malam terngiang2 lagu Pak Atan ni...penangan Didi and Friends la ni..haha..actually kawan2 ecah recommend tgok video ni kat youtube..menarik dan sesuai la untuk kanak2...so ecah bagi la Rasya tgok..bagi dia layan satu dua lagu...sudahnye semek tu bukan nak tengok..dia buat derkk je..cuba alih channer hawaian five-o ke,csi ke..tekun pulak dia hadap...

Sudahnya mama yang nyanyi hari2..memang x hilang dari fikiran...tiap masa teringat and humming lagu ni..hahaha


Ce korang tengok pulak..kot2 terjebak sekali mana tau kan...hahaha

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

Student Life: 3rd Semester

Assalamualaikum

Tak lama dah......dia dah dekat dah...adeh mana nak cekau mood belajar ni..hilang ke lautttt...lagi beberapa minggu nak kena balik UKM dah...nak kena tinggal Rasya..wuwuwu..sedihnyaaa..kalau boleh nak bergayut jek memanjang..nak peluk tetiap hari..tapi.....sobs

Bebaru ni ecah nak daftar subjek..sekali dia kata ecah ade hutang...amboiii..kite mane ade hutang la...hampir nebes dah sebab malas nk gi UKM sana uruskan mende2 remeh gini..so call bendahari je utk confirmkan status...Alhamdulillah xde masalah..person in charge unblock sistem, setengah jam lepas tu ecah dah boleh daftar..

Semester ni ade 3 subjek je..yeayyyy!tapi semua subjek killer..yeayyyy!errr???..behave sikit cah...risau jugak kali ni makin banyak tanggungjawab dan komitmen..kena siapkan thesis jugak...iskkk..harap saya mampu istiqomah dan cemerlang...semoga semuanya dipermudahkan...Amin


Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

18 August 2014

Motherhood: Review Set Berpantang Anugerah

Assalamualaikum

Amboih kau ecah...anak dah 4 bulan baru nak meng'review' ye..hehe.maapkan saye..dah sekarang je baru ade masa...baru faham rentak main n tido anak..so boleh la curi2 masa sikit..ini pon taip kt keyboard ni selow2 tahu...takut si kecik dengar bunyi ketik2 nanti dia sedar..anakku itu telinga lintah....haha

Okey la, nak sharing sikit la pasal set berpantang Anugerah ni..hari tu kan ecah siap buat set pantang bersalin luaran dan dalaman lagi kan (usha sini)...kelas kau cah..hehe..so set pantang Anugerah ni adalah untuk luaran..hasilnya meh ecah nk citer satu2


Herba tangas ni ecah start guna selepas 10 hari pantang..ecah biar luka jahitan heal naturally dulu sebelum nak berherba2 bagai...cara guna rendam aje dalam air panas yang tengah mendidih..tekan2 sikit bagi herba2 tu keluar...dia macam uncang teh tau..dalam periuk kecik suda...pastu letak la dalam baldi...pakai kain batik, masukkan baldi dalam kain batik tu..biar wap2 tu kena miss V..ecah buat 10 minit berdiri..dan 10 minit mencangkung..tp bukan cangkung mcm kt tandas tu tau..lutut atas lantai..gilo apo nak cangkung, kang tertetas jahitan nayaaaa...tskk..ngilu plak bayangkan...haha..kira total masa dalam 20 minit la..kalau ade kerusi lubang2..letak je bawah kerusi pastu duduk..ecah dh try, x rasa ape...so rela menyiksa kan diri dengan melutut dekat baldi tu...haha...

Hasil dia? Rasa segar jek..pastu kompem darah2 tu keluar membuak..ecah ade ngelat x bertungku masa hujung2 pantang...lepas bertangas sisa baki darah tu pon keluar..so dia membantu la aliran darah...bagi ecah, best..boleh 2x pakai..


Ha yang ini pon best...mandian sauna ni pon sama macam uncang teh..masukkan dalam air panas yang dah dididih..buat la seperiuk untuk sekali mandi..nanti campur dengan air sejuk...jangan mandi pakai air didih tu pulak..memang cari nahas..haha..ecah campur dengan air sejuk sebab malas nak tunggu air didihan herba ni suam..anak lagi uwek2..xde masa nak mandi macam kat spa..masa mandi tu ingatkan badan nanti bau cam herba...x rela iols...tapi rupanya xde la busuk pon...wangi je...lepas mandi rasa segar dan badan ringan jek..berat badan tu sah2 la memang turun sebab menyusukan anak..hehe...tapi mandi herba ni sangat membantu...buat badan jadi segar dan ringan...untuk 2x kegunaan tau..pon best!


This is my favorite...kan dah speaking...hehe..bau apple, tick..berangin, tick..best sangat...lepas mandi sapu kt perut..kat strechmark yang degil amat tu..kat peha..kat bahagian yang rasa nak sapu lah..pastu pakai bengkung...memang kemas dan selesa jek berangin dalam tu..beberapa minit lepas tu..perghhh..mencucuk2...panas panas panassssss...haha..tapi bagus untuk badan..buang angin dan buang lemak...ecah suka sangat lagi2 tang bau dia..ade bau ros jugak..tapi ecah x suka bau2 jiwang ni..haha..losyen ni, double best!


Uhuk uhuk uhuk...ecah tak guna pon minyak pilis niiiiiii..mengada sangat nak beli kan...sehari dua je sapu..pastu lupa..pastu xtau letak mana..dah x nampak tu, terus lenyap sampai sudah x pakai2..ahahaha..nasib la mak x bising..mak pon x strict sangat..bengkung n bertungku memang dia selalu ingatkan...sudahnye pilis ni nanti untuk adik Rasya la pulak ye..itu pon kalau menda ni x expired lagi..hahaha....choii..ecah xleh nak bagi review utk item ni sebab x lama pon pakai...xtau ape kesan dia..maaappp

So ini jela 4 item dari produk Anugerah yang ecah pakai..ade lagi sebenar nye seuncang dua yang x abis lagi...haha..boleh la pakai nanti..sape yang tengah usha produk ni..fikir2 kan lah ye..ha gituuuu

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

17 August 2014

Motherhood: Anak Tak Mahu Menyusu Botol

Assalamualaikum

Since lahirkan Rasya, ecah dah niat nak train dia belajar minum dalam botol..sebab bulan 9 nanti ecah dah nak masuk kelas..ingatkan sebulan sebelum masuk kelas baru kena ajar dia..rupanya ada kawan bgtau kita kena ajar baby minum susu dari awal supaya nanti baby tak reject botol sebab dia dah biasa dengan puting ibu..so ecah cepat2 ajar Rasya menyusu dalam botol since dia usia 30 hari kalau tak silap...Alhamdulillah Rasya okey..dalam pantang tu keje dok pam jela untuk dia sambil gilir2 direct feeding..tapi ecah bagi Rasya menyusu dalam botol sekali sehari je untuk permulaan..


Tapi masa Rasya 2/3 bulan macam tu dia ada selesema...so dia reject menyusu dalam botol..ecah pon biarkan jela sebab taknak paksa dia kalau tak selesa...sekali mak nye pulak jadi pemalas mengepam..haha...ade la dalam sebulan biarkan Rasya direct feeding je...pastu ade jugak ecah ajar dia dalam botol...takmo dah dia...terus dia reject..jelir2 lidah la ape la...punya la taknak puting botol..oh ya, start dari awal ecah bagi Rasya menyusu dalam botol MAM...best jugak la bagi mak dia..


Ni Rasya dah 4 bulan, ecah nekad kena ajar jugak dia menyusu dalam botol..baru2 ni pam susu, siap doa dalam hati mintak2 la Rasya x meragam teruk masa suapkan...ecah suruh abg gambo suap sebab bila buat research dia kata better bukan ibu yang suap takut anak x mahu sebab dia tau susu dia ade kat ibu kan..hehe


Mula2 abg gambo kata dia rejek..buat uwek2 and jelir lidah..kuchiwa jugak la..tapi first day, xleh nak expect tinggi...sebab Rasya tak abis menyusu ecah pon take over nak suapkan dia..siap doa bagai dah ni..mintak2 la anak aku nak...ecah bagi Rasya pegang sendiri botol tu..(Rasya dah reti pegang mainan and pandai tertarik dengan objek) So dia rasa botol tu macam menarik..dia ingat botol tu mainan la..terus dia sumbat dalam mulut...haha..mula2 nampak awkward...gigit2, muka pelik..agaknya dia rasa ade susu keluar, dia nyot2 slow2..lama2 dia hisap...yesssss!!!terharu mama dia...siap nangis lagi...hahaha..pandainye anak mama..baiknye anak mama..bagusnya anak mama..siap puji2 lagi...syukur Alhamdulillah...



nampak tak muka tak rela...kesian dia


Tips ecah la dalam nak memujuk anak menyusu dalam botol (in case dia refuse menyusu dalam botol)



fasa bagi main gigit2 dulu botol kosong...kasi kenal2 dulu ye..hehe


1-Bagi dia pegang sendiri sambil kita assist..biar dia anggap tu mainan..biar dia gigit2 jugak xpe..



2-Jangan paksa..jangan tonyoh2 dalam mulut dia..nanti dia rasa menda tu ancaman..hehe..ecah rasa abg gambo dok suap2 kat rasya tu yang dia taknak tu...haha



3-Nyanyi depan dia..Rasya suka la ecah nyanyi, buat mimik muka..sambil dia hisap sambil dia tgok kita..so xde la dia fikir sangat menda dalam mulut dia tu



4-Jangan baring sebelah dia masa suap..nanti dia expect breast..sah2 dia akan tolak..



5-Baringkan dia atas bantal besar, macam dia separuh duduk..jangan baring sepenuhnya..takut tersedak..dia tak selesa nanti...



6-Buat rules..macam nak suap anak makan masa dia 6 bulan..4 day rules..ecah pon buat macam tu kat Rasya...4 hari bagi 2x menyusu dalam botol (nak mulakan dengan 1 botol dulu pon boleh)...dah pass 4 hari, ecah bagi pulak 3x menyusu dalam botol selama 4 hari jugak..dan seterusnya la..ikut kiraan berapa kali baby menyusu waktu siang..malam dengan mama dia la..mengempeng la lama mana pon...mama x kisahhh..hehe



akhirnya tewas...siap tertido lagi...lega hati mama


Sekarang Rasya minum dalam botol pigeon..ecah rasa puting dia lagi lembut dan lagi similar..so xde la Rasya kompius or rejek...setakat ni cara yang ecah buat ni berkesan pada Rasya...tapi diingatkan lain baby lain tau penerimaan dia...ecah bersyukur sebab Rasya ni tak perlu fasa meraung2 menangis semua tu..dia baham je terus..tapi ade la jugak menolak...


Setakat ni Rasya okey...Alhamdulillah..dalam fasa training lagi ni...bila dia dah biasa, masa cuti sem ke ape, ecah akan tetapkan minum sekali sehari or masa keluar kena menyusu dalam botol la...mintak-mintak Rasya okey...lega hati mama nak hantar kat pengasuh...


Selamat mencuba ye untuk ibu yang mengalami masalah dan dilemma yang sama ngn ecah...hehe




Be Healthy, Be Happy!


Sekian..xoxo-ecahdenan

14 August 2014

Motherhood: Rasya's 4 Month Check-Up

Assalamualaikum

Punya la xde cerita pasal Rasya..tup2 dah 4 bulan yek..hehe..x sempat nak cerita perkembangan si debab tu yang sebelum ni..so ecah cerita yang present jela..past is past gitu...


Hari ni ecah bawak Rasya gi check-up bulanan..nasib sekejap je proses nya sebab xde injection..kalau ade injection pon Rasya kesoh ape...dia bukan nangis pon kena cucuk..kulit buaya kot anak den ni..hehe..so hari ni cuma ukur lilit kepala, panjang dan berat..pastu buat assessment untuk perkembangan dia sepanjang 4 bulan ni je


So, Rasya dah 4.5 bulan dan berat dia dah mencecah 7.1kg..hohoho..debab anakku debab..tengok tangan dan kaki la..berketak2..macam tebu mak mentua ecah kata...kalau angkat memang lenguh pinggang..paling melampau kalau jalan kt mana2 tak bawak stroller mula la jadi pergaduhan laki bini..siapa nak dukung Rasya..siap buat giliran lagi..dah sape suruh berat?hahaha..yang penting anak sihat ecah oiii..harus lah bersyukur kan..


Sekarang Rasya tengah seronok explore mainan..abis semua masuk dalam mulut..memang dah fasa dia kan..so kiteorg belikan teether..biar dia gigit puas2..sudahnya kain lampin jugak dia cari..takpe la kalau gitu, mama takyah belikan Rasya mainan banyak2..jimat nak oi...bertuahnya ade anak mcm ni..boleh mama shopping baju..hehehe..tapi Rasya ni mengada nak berkepit..pantang hilang dari pandangan dia, ade je menda dia nak jerit...bila datang jenguk tgok takde ape yang serius sangat pon...tapi saje je die nak buat drama..sabor jela..lagi2 bila dia tengah meniarap...dah meniarap tak reti nak pusing balik...jadi bising la panggil2 orang...ecah datang pusing, gi dapur sambung keje...tak sempat pegang lagi menda nak buat dia dah uwek uwek jerit panggil...budak niiiii....tarik nafas dalam2, hembussss...anak tu anakkkkk...hehe


Buat masa ni ecah memang masih dalam proses adjusting..memang mencabar and ambik masa..tapi worth it..happy and terharu bila tgok anak pandai explore menda baru...eksaited mak nye..bersorak kalah pompom girl..tapi pakai kain lampin jela..hehe






Semoga Rasya membesar dengan sihat dan sempurna...tak sabar nak tgok Rasya konvo kat unibersiti..eh?haha

Be Healthy, Be Happy

Sekian..xoxo-ecahdenan

13 August 2014

Motherhood: Hilang (Kononnya Mak-Mak Yang Sangat Busy)

Assalamualaikum

Tengok tajuk entri pon dah tahu kan...haha..bajet busy sangat makcik ecah kite ni..tah berapa bulan hilang tenggelam tak timbul2...hihi

Assalamualaikum.....

Maaf lah dah lama menghilang dari blog kesayangan...busy tu busy la jugak..menguruskan anak dara sorang..dengan debab nya, dengan kuat menyendeng nya, kuat leter nya...haih...baru la 4 bulan...dah macam-maca kerenah...Alhamdulillah anakku Nur Rasya Amani sihat-sihat aje...sekejap je kan dah 4 bulan...esok lusa tah-tah dah nak kenduri kawen agaknye..(agak2 la mak nye ober bebeno kan..hihi)

Penat jugak jadi mak-mak ni ye? Kelam kabut segala menda...capai itu tak kena, capai ini tak sempat..macam perang...padahal anak baru sorang..salute kat mak sebab anak dia 8 orang...maintain kurus jek...(sebab anak dia dah debab..kah3)

Buat masa ni tak reti lagi nak cerita perkembangan Rasya..rasanya ikut development baby biasa lah..sekarang tengah dalam fasa meniarap tapi tak reti nak pusing balik..pastu mula la menjerit2 panggilkan orang suruh pusingkan dia...biar macam tu je kang baru tau..dah jadi macam kura-kura debab..hehe..Alhamdulillah dapat menghabiskan masa 4 bulan bersama Rasya...ade lagi sebulan lebih sebelum ecah kembali ke sekolah...huhu..sekarang ni tengah mencari mood student semula..ada lagi 2 semester...dengan kelas, tesis, dan praktikal..harapnya semua berjalan lancar dan berjaya grad seperti yang dirancang...Ameen...

Apa khabar kawan2 semua? (hah, baru reti nak tanya?hehe) Harap semua okey dan masih wujud la ye..hihi..nanti ecah jalan-jalan semula kat blog korang...rindu la pulak..ceewahhh..macam kita sorang busy ade anak..padahal majority korang pon ade anak jugak...rilek jek kan...hihi


Pssttt: sebenarnya baru dapat pegang PC dan ade internet..sebab tu la baru boleh taip menaip....hahaha

Nah, nak jamu sekeping dua gambar si debab Rasya Amani..





Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

14 July 2014

Daily Life: Want Vs Need

Assalamualaikum

Want vs Need or dalam Bahasa Melayu nya Keperluan vs Kehendak

Kadang-kadang kita tahu yang sesetengah perkara tu sebenarnya hanyalah kehendak kita, bukan keperluan...yela, kalau ikukan kehendak, macam-macam la kita nak kan...dah nama pon nafsu perempuan ni banyak..hehe

Tapi...lumrah perempuan jugak sentiasa rasa yang kehendak tu adalah keperluan...walaupun minda kata: alah...x perlu pon mende ni...

Tapi hati kecil akan bagi alasan pulak: nanti nak buat itu ini susah...kena ada mende ni...dan bla bla bla...dia punya alasan memang panjang lebar..kalo boleh kehendak ni memang nak menang aje...hehe

Sudahnya saya cuba menahan kehendak ni dengan melihat aje la...orang kata usha2 buat sedapkan hati sambil berangan...hehe...sampai masa nya nanti boleh la dapat ape yang saye nak....

Which back to my study,  x sabar nak habis belajar...nak kerja...aduh rasa risau pulak dengan masa depan sendiri...

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

20 June 2014

Motherhood: Tommee Tippee Grooming Kit Review

Assalamualaikum

Kali ni rasa nak share ngn korang pasal Tommee Tippee Grooming Kit ni..sebelum bersalin hari tu ecah eksaited cari menda ni...akhirnya dapat jugak..nak review awal2 takleh sebab xde baby lagi nak dicuba kan...so skang Rasya dah ade and ecah pon dah guna few item dalam set ni..

Tommee Tippee Grooming Kit ni mengandungi item-item berikut:



Digital oral thermometer
Toothbrush
Brush 
Comb
Scissors 
Nail clippers
2 x emery boards
Nasal Aspirator

Masa beli haritu, harga nya RM88 excluding postage..Ecah cuma belum guna toothbrush & emery boards jek..yang lain semua dah guna..

Thermometer

Takde masalah pape..macam biasa la guna..untuk cek suhu baby kan..letak bawah lidah baby pastu tunggu bacaan naik...tapi sebab dia oral, cuma boleh masuk bawah mulut la...ecah baca guidebook dia, boleh letak bawah ketiak jugak..dalam telinga takleh..cuma ecah rasa nak masukkan dalam mulut untuk budak kecik agak susah sebab dia refuse or nak nyot2 menda tu..puas nak bersilat..huhu


Brush and Comb

Bulu dia lembut jek..so senang nak sikat rambut baby..tak kasar and keras..takde masalah, boleh guna dengan happy..geram nak guna kat rambut sendiri..hihi

Scissors

As long as tak guna untuk gunting baju, so far semua okey..guna untuk gunting benang baju baby or tag harga..haha

Nail Clippers

Nasib la tajam...so xde masalah nak kepit kuku rasya..time die tido senang jek nak potong..dia pon memang tido nyenyak..

Emery Boards

Tak berani nak guna untuk baby..sebab ecah sendiri pon tak suka guna..rasa ngilu..so ecah bayangkan yang baby jugak akan ngilu..hehe..kensel guna

Nasal Aspirator

Aha..yang ni ecah paling tak suka..corong dia bapok besar..macam mana nak masukkan dalam hidung baby..tak ergonomik langsung..so ecah tak guna..kalo guna jugak ade besar serombong kapal hidung anakku nanti..haha...ecah beli nasal aspirator jenama Pigeon je..nasal aspirator ni penting nak guna time baby selesema..so agak kecewa sikit la sebab takleh guna..rugi tahuuu

So, siapa nk beli groomingkit ni dh blh decide la kan samada nk ke xnk...bagi ecah okey je..ecah cuba manfaatkan sebaik mungkin setiap item yg ade dlm pouch tu...kalo xleh guna nasal aspirator tu kt idung rasya, guna kt idung papa n mama die je...hahahaha

Be Healthy, Be Happy!

xoxo,
ecahenan
© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis