31 December 2013

Yearly Life: A Miserable 2013

Assalamualaikum

Tahun 2013 bermula dengan kesedihan dan kepedihan yang amat sangat sebab waktu ni kami semua masih menangisi dan sedih akan pemergian abah pada awal bulan Disember 2012..ternyata tahun ni merupakan tahun yang paling mencabar, paling menyedihkan, paling sempit dan paling menyukarkan sepanjang hidup ecah selama 24 tahun

Nak senaraikan satu per satu memang x terkira, tapi memang kebanyakan hari dalam tahun ni hanya dipenuhi dengan kesedihan, kerungsingan dan air mata

Macam mana nak jadi seorang isteri yang x bekerja, malah belajar pulak tu dan pada masa yang sama jadi anak yang mengambil alih tanggungjawab arwah abah? Dengan segala urusan yang ecah x reti, xtahu dan xfaham...tambahan pulak bila perkara tu dalam krisis..Ya Allah sabar jelah..hanya Allah yang tahu derita hati..

Tahun ni merupakan tahun yang membuatkan ecah hilang keyakinan diri, hilang pendirian dan segala yang waras lah..sentiasa nangis, nangis, nangis...stress memanjang...dengan masalah bertimpa-timpa dan xpernah ada yang berkurang pon

Day by day..ade la sikit yang semakin pulih...walaupun sekarang ni pon lebih kurang sama jek situasinya..tapi malas nak fikir panjang...kadang2 ecah menafikan jek menda ni semua..buat mcm xde menda yang berlaku..kalo fikir lama2 nanti boleh jadi gila...hanya Allah jela tempat mengadu

Walaupun begitu, ada jugak la kegembiraan yang selang seli dengan masalah yang ada ni...Alhamdulillah ecah diberi rezeki untuk bakal menjadi seorang ibu...dalam sedih, happy jugak bila ade si kecik ni...kadang2, ade gak ecah xdapat tahan perasaan...cuma berdoa yang baby kuat kat dalam ni...jangan keluar nanti jadi penyedih pulak kan..huhu

Dan bila ditanya apa yang ecah dapat untuk tahun 2013 ni, rasenye xde ape pon yang menarik melainkan masalah...sekeliling masalah..dengan bebanan belajar lagi..setiap saat x pernah mengharap pon akan dapat grad, cuma gigih je teruskan hari2 sebagai pelajar dengan harapan semoga perjuangan untuk mengubah masa depan ni direstui dan dibantu Allah

Ada setahun lagi sebelum grad...sem depan kena cuti jugak tumpukan perhatian pada anak...jadinye bakal pegang skroll bulan 10 tahun 2015 itupun kalau Allah mengizinkan..ecah sentiasa takut akan hari esok, sebab x tahu masalah dan dugaan apa lagi akan datang...bermasalah sangat hidup..dekatkan diri dengan Allah, mengadu pd Allah dan minta Allah kurangkan dugaan ni sebab x tertanggung rasanya...

Ape yang ecah harapkan, tahun 2014 memberikan harapan yang lebih baik dan menggembirakan...selalu rasa nak ubah hidup ni, nak ubah masa depan sendiri, tapi xtahu nak ambil langkah macam mana..tersepit..semoga Allah berkati hidup kami tahun depan dan beri sinar kebahagiaan..biarlah mak bahagia dan gembira dengan sisa hidup dia yang ada walaupun tanpa abah...cuma setahun ni, ecah x mampu nak capai menda tu semua untuk mak..rasa fail sangat..because I am nobody and nothing I can do.. :'(((

Goodbye 2013....

29 December 2013

Pregnancy Life: Belom Cukup Bulan Dah Keluar

Assalamualaikum


Tengah baring-baring terasa baby tendang, pastu nampak tgn die kat perut, 1st time nampak ni..eksaited sangat..terus bagitau abg gambo..pastu tibe2 rasa nak bersalin, padahal xde plak sakit pape..nak bersalin pon xde rase sakit ni..ye ye or je nak keluar masa tu...nak berak pon ade rasa weh...tipu ah bersalin x sakit..tapi hakikatnye tak...woahhh..kagum..

Since belom ready lagi nk terima baby keluar,barang pon xde beli..gender pon xtau..sekali keluar baby girl..siap cakap lagi..eee..anak mama ni ade p****, girl rupanya..hehe..mata bolat, rambut lebat...ala tomei tomei anak mama..terus die terkam susu..dengan berlendir2 gitu x menyempat nak suruh nurse bersihkan...tapi we're bonded..rase sayang sangat..

Jadi, semua ini hanya mimpi???!!!Iya-iya lahhhh..xkan betul pulak!hahaha..lalu saya terjaga dari tidur...wah, rasa real..kecuali yg x sakit time beranak tu..itu sangat tipu..mustahil x sakit...mus.ta.hil. HAHA

Feeling ade baby jap, sambung la tidur...........

Bila bukak mata, ecah baru balik dari hospital..xtau kenapa kena tahan kat wad, tapi baby nye dh boleh balik..so I was wondering baby minum susu apa?dah menyirap dah dalam hati sebab ecah strictly and confidently nak breastfeed! Luka gila rasa hati bila sedar yang definitely baby aku mmg x minum susu ibu as susu pertama dia..marahnyeeee...

Balik2 tanya mak anak mana?mak kata mak hantar kt rumah jiran...bila gi sana ade dalam 2-3 baby lagi..semua boy..so ecah cari la anak ecah...dah la x pernah tgok, tapi cari pakai instinct...bila tgok sorang boy tu rasa die ade iras muka adik ecah...ecah kata: ni kot anak angah..muka macam zati la...

Terus ecah ambik dia..tapi die dh tido, kenyang minum susu formula!!!grrrrr..sedih sangatttt...tp baby nye sihat..baby boy..

Pastu terjaga balik..mimpi lagi?haha..

Masa terjaga lepas mimpi baby girl tu ecah bgtau abg gambo right away...dia kata, ha, anak kite baby girl ni..confirm dah ni..ecah kata x kisah, asal anak kita sihat....

Tapi masalahnye lepas tu mimpi baby boy pulak, cemana ni?seriously baby kami memang nak rahsiakan gender ke cemana?sikit pon x bagi hint..bila suruh tendang kalau baby boy die tendang, suruh tendang kalau baby girl pon semacam jek die tendang...oh anak, dalam perut pon dah macam2 kerenahnye...

Rasa nye, mimpi2 ni rentetan ecah dok feeling tgok gambar ecah mase kecik2 malam tadi...siap fefeeling gitu..haha..agaknye lah

mcm nak tumbang jek, mcm senget jek

abah, angah rindu...Al-Fatihah

haip, nak ambil gambar saye mintak kebenaran duluuu
priceless moment.. :')

Tak sabar nak jumpa anak sendiri, Ya Allah...rinduuu..tapi biarlah cukup matang...jangan time 7 bulan ni die eksaited nak keluar dah nnt mama kamu selimut pakai kain batik jek ha, jangan main2, barang x beli lagi ni..hihi

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

28 December 2013

Daily Life: Asal Pegang Buku Jek.......

Assalamualaikum

picture kredit: GOOGLE

Masalah tatkala diri dalam mood nak study..sabar..minta Allah permudahkan....Insya-Allah..pengalaman mematangkan dan menguatkan diri..


Entertainment Life: Madness Over Gabriel Mann

Assalamualaikum


 I can't get these memories out of my mind,
And some kind of madness has started to evolve

Assalamualaikum
Sekarang, or mungkin dah lama pon..ecah ade satu kegilaan..kegilaan terhadap seorang pelakon ni...xtau la kenapa suka sangat kt beliau ni

Gabriel Mann

Ecah start kenal die dalam cerita Revenge, 8TV..bila cm best jek tgok cerita tu, ecah follow online..sekarang dh sampai season 3..tapi ecah stop dulu tgok nak bagi cerita tu jadi banyak2..kalo kt 8TV still season 2 lagi rasenye..so tiap kali ade kt tv ecah layan mcm xlayan jek sbb dh tgok..tp kalo ade cik abg Gabriel Mann a.k.a Nolan Ross dalam cerita Revenge tu ecah hadap sampai scene die abis..hehe

Ape yg ecah suka pasal die dlm cerita ni sbb personaliti die cmbest..nerd, geeky, computer expert, caring, poyo tp cm macho sekali sekala..ah suka semua la..hehe..

Tapi sebab stop tgok kejap cerita ni ecah x over excited sangat la...rilek2 jek dulu..tunggu exam habis, nak hadap lagi..muahaha

gambar bajet hensem, tapi dlm Revenge lebih poyo sikit la...haha



Itu saje lah nak dicerita hari ni..playlist lagu dh banyak, dh boleh stat study..exam mode onnnnnnnnn!

Be Healthy, Be Happy!
Sekian..xoxo-ecahdenan

25 December 2013

Daily Life: Rebat Tol (Wajib Buat, Kalau Tak Rugi!!!)

Assalamualaikum

Hari ni ecah terbaca satu artikel di akhbar pasal rebat tol..selama ni ecah tau yang memang ade rebat, tapi xpernah ade kesedaran nak gi rebat pon walaupun selalu sangat ulang alik guna tol..rugi kan?


Bila tau yang sebanyak RM49juta rebat yang pengguna tol x rebat, dan hanya beberapa peratus pengguna jek yang pernah guna ecah rasa Ya Allah, rugi nyaa...sangat2 rugi tau..So tadi ecah cepat2 bukak website touch and go untuk daftar dan tengok berapa yang ecah layak untuk rebat


20% rebat diberikan kepada pengguna jika pengguna membuat 80 transaksi di tol serata Semenanjung Malaysia dalam satu bulan, dan jumlah rebat diberikan berdasarkan jumlah keseluruhan penggunaan Touch N Go. 


Ada 2 cara untuk memeriksa jumlah rebat anda, iaitu dengan memeriksanya di mana-mana stesen minyak yang ada kaunter Touch ‘N Go. Pendaftaran kad hanya akan memakan masa 5 minit. Anda hanya memerlukan No Siri Kad Touch ‘N Go anda, dan No Kad Pengenalan. Selepas mendaftar, paparan utama setelah login dapat memberitahu anda berapa jumlah rebat yang belum ditebus dan berapa rebat yang sudah ditebus. 


Bila dah tau berapa ringgit yang kita layak rebat, kita hanya perlu menghulurkan kad Touch ‘N Go  kepada jurukaunter mana-mana stesen minyak yang terdapat kaunter Touch N Go. Cakap jek nak rebat, jurukaunter akan uruskan dan rebat akan terus dikreditkan dalam akaun Touch N Go! Untung gila!


Cara nak check jumlah layak rebat mcm gambar ecah tunjuk kat bawah ni


Bukak website https://privilege.touchngo.com.my/

Masukkan no siri kad Touch N Go dan kemudian No.IC

Bila keluar page macam kat bawah ni, masukkan maklumat yang diminta macam no phone, no id (masukkan nama yg korang prefer) dan masukkan password (yang korang prefer) sebagai langkah nak daftar dalam sistem. Bila dah selesai, masukkan login id dan password yang korang dah create tadi






Tadaaa...dah setel semua dia akan paparkan maklumat diri dan berapa banyak yang kita layak rebat...macam yang ecah ni jangan main2 ha...RM136 bukan sedikit...ecah sendiri x pernah topap sampai RM100..paling mampu pon RM50 jek..sob sob

Jadinya bila tengok yang ecah boleh free2 jek rebat sebanyak ni, lepas ni memang xkan abaikan dah merebat!


Dan buat maklumat jugak, lepas 6 bulan baki yang layak direbat ni akan serta merta hapus kalau kite tak gi rebat tau!!nampak x betapa ruginya kita...huhu


Sape yang selalu guna tol, cepat2 la daftar dan rebat kad Touch N Go...Oh ya, kredit kepada ARENAKERETA atas artikel yang dipaparkan..ecah ambik sedikit sebanyak info dari situ..kalo rajin baca la..tak pon bukak website Touch N Go ye..


Be Healthy, Be Happy!


Sekian..xoxo-ecahdenan

24 December 2013

Student Life: Bertambah, Bukan Berkurang..Adoi

Assalamualaikum

Final exam start minggu depan, assignment x jalan lagi, study pon idok lagi...weh kenapa liat sangat ni....wuwuwu



Semoga Allah permudahkan.....setel final exam, cuti satu semester..bakal berjumpa semester baru September 2014 pulak...

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

Family Life: Mak Yang Pendengki

Assalamualaikum

Ahad malam, lepas siang tu melawat sahabat sekolah yg koma di ICU (semoga Allah berikan kekuatan dan menyembuhkan sakit Mumtazah), ecah ajak abg gambo jalan2 kat Plaza Alam Sentral..jalan2 je..dari level atas sampai bawah, habis semua kedai kami nak masuk..sampai la pukul 6, sudahnye yang dapat selipar tandas jek nak ganti kasut yg ecah beli kononnnya nak pakai sepanjang pregnant ni...sekali kasut tu dah x muat dan sebenarnye agak tinggi...ramai bising suruh tukar..ecah degil xnak tukar sebab kasut mahal, guna jela kan...tapi lepas dah sakit2 tumit, terpaksa la menyerah kalah...dari pakai saiz 4 ikut kebiasaan, ecah kena pakai saiz 7..mengembang sungguh...haha

Dinner plak ecah ajak abg gambo makan kat luar jek sebab dah lambat, malas pulak nak masak..kalo pukul 6 dah ade kat rumah, ade mood lagi la saye nak masak...kami pon decide nak makan kat Tesco Puncak Alam sebab malam tu hujan, nak makan kat gerai luar nanti takut kena tempias la ape la...hilang selera den..huu

Kisahnye, tengah duduk jalan2 tu, nampak la kat satu sudut kanak2 riang gumbira main mainan yg kena masuk syiling tu...ala, tunggang ultraman pastu die goyang2 sambil keluar lagu..ade pikachu la, tiger la...seronoknye kanak2 ni..mak ayah die la pening nak mencari syiling...kan nak 2 keping 50c jek..kalo boleh masuk 10c, 20c dan senang...ecah pon sentiasa ada duit standby kalo gitu..skang ni sekeping 50c susah..

Tibe2 terlintas sesuatu di fikiran, ecah cakap la kat abg gambo: "anak kite nanti mama nak buat die takut ngn natang ni...baru la die xnak naik..." Abg gambo tanye "nak buat die takut macam mana? Mane la ade budak2 yg takut dengan menda seronok gini"..ecah xnak kalahhhh....kite cakap la kt anak: "eee..takutnyeeee..tiger nak makan nanti..eee..takut..." Abg gambo sengih jek...jgn harap plan mcm tu nak menjadi nanti...hahaha

Ape punye mak la...dengki sungguh ngan anak...anak baru dalam perut lg dah menunjukkan ciri2 mak kedekut...siap ade taktik lagi tu...haha..saje je nak gurau2..kalau nanti anak suka naik menda tu, bagi jela die naik..yang penting mak nye dah siap shopping...sambil2 rehat tu, boleh la letak anak kt situ sekejap...kalo nak best lg, tinggal macam Mr.Bean tu...lagi dahsyat perangai mak macam ni..haha

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

23 December 2013

Family Life: Birthday Girl Decoration

Assalamualaikum

15 Dec yang lepas ecah bertapa kat Puchong utk birthday anak sedara yang sorang ni..since mama nya mintak tolong ecah buat decoration sikit2, saye buat la mana yg mampu..secara jujurnya ecah memang x kreatif langsung okehhh..so bila org mintak buat menda2 comel ni semacam jek die punya nebes..haha

Nasib la akak ipar ecah ni dah memang sedia ada bahan dan visual yg macam mana dia nak...ecah cuma perlu tiru dan make it real jek..kalo nak suruh ecah start from scratch memang menangis berjujuran air mata la gamoknye...haha

Tema: Blue+Pink
Birthday Girl: Husna Humairah

Yang menarik nye birthday si mairah ni, kek, kuih, cupcake semua mama dia buatkan...jangan main2..banyak tau kek..dengan spageti, karipap, nugget, nasi tomato semua lah...kek n kuih semua ecah bantai...tapi x makan nasik pon..makan spageti jek...time pregnant ni kalo tgok western memang pantang...bedal terus..hehe

Layan2 la pic kat bawah ni...FYI, ecah cuma buat nama tu jek tau..yg Happy Birthday Mairah..yang doily paper bunga besor2 tu mama mairah yg buat..ecah tolong sikit2 jek...itu pon 100% refer tutorial..ubah2 pon cikit jek...hehe

gunting kertas pink 3 segi...print font besar2..tampal....siap

ni pon sama...print jek font..kertas biru tu ikut la nak bulat ke or nak bunga2..yg penting nampal cantik pas tampal doily paper..hehe

siap gantung..ni kira gambar sebelum sebab ade tv..hehe

ha yg ni dah alih tv..letak meja utk kek dan candy

comel sangat cupcake mama mairah buat...

ni ecah gi beli utk si mairah buat potong2..kek yg mama die buat utk makan2..hehe..
Tu jela yg ecah mampu wt...tgok org buat, follow pastu nasib baik la menjadi...kalo dh tangan kaku n x kreatif mcm ni la...dah jadi tu kira suka hati sangat dah..hehe..nanti dah ade anak sendiri mcm mana la pulak kan..pening la nak buat deco2 ni semua sebab x pandai...uwaaa

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

21 December 2013

Daily Life: Weekend

Assalamualaikum

Yeay!It's weekend...boleh jalan2, shopping, keluar makan2, dating, kerja (err) dan sebagainya..weekend la masa nak berehat dan bersama family tersayang kan..

As for me, weekend dan weekdays sama jek...lagi2 bila class dah habis...hari orang kerja ecah duduk rumah, hari orang cuti pon ecah duduk kat rumah jugak..huu..weekend biasa abg gambo keluar buat job..minggu ni pulak, fakulti dia ada program and family day..kalo siang je xpela..ni sampai ke malam...malam semalam balik dekat pukul 12am..stress duduk sorang2 kat rumah...huhu

Nak buat mcm mana kan, itu la rutin saya setiap hari dan setiap hujung minggu..sampaikan nak gi kenduri kawan pon xleh, balik kampung pon xde masa, nak jalan2 apetah lagi..stress tu memang..tapi kena la memahami kan..walaupun dalam faham tu tetap stress jugak..wuwuwu

Hari tu kami dapat free tiket wayang utk 2 org..punya la xde masa, x sempat nak gi mana2 at last tiket tu burn...haha..sabor jelah...

Ecah tengah berangan ni...kalo boleh sebelum deliver baby ni nak jugak gi jalan mana2 hujung minggu...gi couple trip konon2..sekurang-kurangnye ade la gi release tension sebelum nak menyambut baby ni...dah ade baby nanti tah bile pulak nak jalan2...tunggu baby besar sikit baru la boleh gi mana2..berangan nak gi dekat2 jek...tapi berangan jelahhhh....huhu

Cepat la baby keluar...pasni kalo kena tinggal hujung minggu pon x kisah dah sebab ade baby..kan kan?huhu

Cepat lah jugak abis belajar...x sabar nak kerja...stress pulak rasa...grad tahun 2015..dua tahun lagi..Ya Allah, tabahkan la hatiku...huhu

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

18 December 2013

Pregnancy Life: 6th Check-Up

Assalamualaikum

Sebenarnye check-up ke-6 ni minggu lepas dah pon..tapi seperti yang dilihat, memang dah nak masuk seminggu ecah x update blog..sebabnye, ecah xde kat rumah..menginap kt rumah sis in law dah dekat seminggu dah pon..kat sana ecah xleh nak blog-blog la kerana ketiadaan laptop...xkan nak angkut PC khennn...haha

Cerita check-up kali ni mudah jek...sebabnye pegi hari checkup utk baby..so xramai la ibu mengandung..buat rutin biasa..Alhamdulillah setelah beberapa minggu berat statik dan menurun, berat kali ni naik sikit sebanyak 800 gram..yeayy..

Tekanan darah yg sedikit tinggi masa checkup sebelum ni pon, dah stabil semula...tinggi masa tu pon sebab 2  hari kelas straight dan sampai malam..so memang kepenatan masa pagi checkup tu...kali ni Alhamdulillah sebab dah stabil...tapi kali ni nurse x check darah...cair or x, saye xtau...sebab kata nurse nanti lagi 2 minggu datang balik checkup, ambik darah banyak terus...sobs...

Masa checkup tu jugak which is 24 Dec ni, ecah kena minum air gula...GULP~ Kali ni buat kat KK jela sebab ecah tengah study week masa tu..so xde masalah nak datang hari selasa..minggu ni kononnye nak start berhenti menda manis2..nak diet jek...harapnye menjadi lah...haha

Perkembangan baby? Since xtau ape gendernya, so panggil baby jela hari2..aktif sungguh dia...lagi2 time mengaji and makan...suka sangat...waktu paling wajib dia menendang masa nak tido...Ya Allah geram sangat..siap kata baby ni dengki la org nak tido...haha...pastu bila mak die nak ngada2 ngn suami, die pon sibuk dush dush sana sini..grrr...tido jela, tidooooo!haha

Ape pon, fasa2 mcm sekarang ni seronot..Alhamdulillah semua lancar..sangat2 x sabar nak tunggu si kecik ni keluar..ape pulak kerenah nye kan..sampai termimpi2..hehe

Hope baby sihat2 aje..Amin...Insya-Allah

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

08 December 2013

Entertainment Life: Big Bad Wolf First Day

Assalamualaikum

6 December lepas merupakan hari pertama Big Bad Wolf Book Sale dibuka, ecah laju ajak kawan gi masa first day sebab kebetulan hari bekerja (dgn harapan org x ramai sangat) dan masa ni buku comei2 lg bersusun..

Tang harapan org x ramai tu memang kuchiwa la...ramai gileeee..haha..nak masuk The Mines jem, parking kt MIECC lagi la jem...orang pon penuh...tapi seronok la tenggelam dalam kalangan buku yang tah berapa ribu lemon tu..

Ecah plan nak cari 2 buku je kt sini..which is novel utk bacaan..konon nanti lepas final exam ade lagi 2 bulan sebelum due date..nak la buat bacaan isi masa lapang kot2 kalau kebosanan sangat kan...jalan pon x bawak kotak or pape..sekali......ter ter ter ambik kotak dan maka penuhlah kotak itu...haha

BBW Book Sale ni start dari 6-15 December, dekat MIECC bersebelahan The Mines tu...satu perkara yg ecah xtahu, xtahu langsung sebenarnye...yang BBW ni since die bukak 7am pagi 6Dec tu, die xkan tutup sampai 9pm 15Dec!Makna nya kalau pegi kul 12am or 3am pon boleh..like seriouslyyyyy??!!Macam downtown jual buku lah ni!ish ish ish...kalau ku tahuuuu..xyah nak meredah siang hari kan...tapi malam pon sebenarnye penuh wehhh..hehe

Ecah berjaya borong 6 buah buku pada trip pertama..siap ade trip lagi hokeyhh..sebab plan nanti nak gi lagi sekali bawak anak sedara..hehe..trip kedua nak cari buku pasal baby la sikit..boleh tambah pengetahuan...ecececey...hopefully la xde angkut buku novel lagi..ahaks 

buku buku buku

orang orang orang

ini buku2 yg saye angkut..hehe
Total semua buku RM50..5 buku berharga RM8, dan sebuah buku berharga RM10..berbaloiiiii..sebab tu la org sampai bawak beg baju sebab nak borong buku...nak kabo banyak gile buku murah kan..hehe

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

05 December 2013

Daily Life: Tambah Lagi?

Assalamualaikum

Malam ni rajin masak2 kat dapur...tapi menu simple jek...mee goreng basah..kalo ikutkan dulu sebelum kawen xpernah masak mee goreng sendiri...mee hoon pon sama...semua mak masak..kalo mak x masak, beli..hehe..pas kawen, try2 masak sendiri...masa 1st time masak, mee kuning tu kembanggggg..dah la masak untuk adik2 sekali...ingat lagi, masa tu tahun lepas adik datang rumah ecah masa cuti sekolah..masa macam ni la...dah setahun dah pon..hihi

Bila dah try masak banyak kali, akhirnye menjadi..sedap pulak. tu...hihi..puji diri sendiri..abg gambo pon suka...menambah pakcik tu..pastu salahkan kite perut makin boroi..

Yang nak cerita pasal tambah lagi ni sebenarnye menda lain..biase kalo makan ngn abg gambo ecah mesti desak die menambah..padahal perot pakcik tu dah kembung dah nak paksa lagi..tapi xde la paksa kasar2..paksa mcm ni:

Me: Nak tambah lagi pa?
Him: Xpela, biar la dulu...jap lagi tambah
Me: Okey..

senyap seketika..........pastu

Me: Nak tambah lagi pa? *mata kelip2 buat muka kesian*
Him: Boleh la sikit...*terpaksa*

Hahaha..jahat x..ecah rela ulang banyak kali skrip kat atas tu sampai la abg gambo rela nak menambah..kesian die...padahal mmg berselera dah pakcik tu makan..tapi ecah selagi x habis x puas hati...x sedap ke aku masak...tapi agak2 la kan...sebungkus mee kuning tu dua orang makan memang la banyak..nak habis kena makan kejap2 lagi pulak..tapi dapat kat saye kalo boleh nak abis masa tu jugak...parah2

Patut la laki bini makin bolat..lalala

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

04 December 2013

Student Life: Masuk Penjara

Assalamualaikum

Alhamdulillah....hujung minggu yang lepas (Sabtu & Ahad), ecah telah mendapat peluang merasai satu peluang yang jarang orang lain dapat rasa...pengalaman yang sangat bermakna dan mengajar diri ni supaya beringat dan bersedia dengan segala kemungkinan yang ada dalam cabaran dunia ni..

Al-kisahnya, kami sekelas (5 org je ye..hehe) dari subjek Teori dan Praktis Kaunseling Komuniti telah mengadakan satu Program Masih Ada Yang Sayang di Sekolah Intergriti Penjara Kajang...dibantu oleh rakan-rakan kelas lain yang sukarelawan menjadi fasilitator dan kami membentuk seramai 20 orang fasilitator untuk berinteraksi dengan 85 orang banduan remaja di Penjara Kajang

Aktiviti dua hari ni menekankan kepada pembangunan emosi dan kognitif dan kami terapkan modul yang berkaitan dengan konsep sharing dan discussion...perlaksanaannya adalah 2 fasilitator akan mengetuai 8-9 orang banduan dalam kelompok kecil dan bincang modul2 yang ada..

Pada mulanya memang kami nervous, takut, berdebar..kami punya study modul tu kalah study utk final exam tau...tido lewat, try cari aktiviti tambahan utk bagi dieorg x ngantok ke ape ke...pastu kami risau mcm mana la penerimaan banduan ni...agak2 masuk group nanti apa la reaksi dieorg..

Sejujurnya, kami beranggapan dieorg ni semua kasar, ganas, bengis...tapi once jumpa dieorg, rasa malu pada diri sendiri pulak...dieorg ni positif, ada keinginan nak bergelak ketawa, nak share pengalaman dan yang penting, dieorg nak berubah..

Dan sebenarnye, kita xleh judge pd mereka yang masuk penjara ni jahat semuanya..ada mangsa keadaan, ada terdesak, dan ada jugak yang mungkin terlanjur sikit dari mengawal kemarahan dan emosi..sebab tu la kami datang ke penjara dengan modul pengurusan emosi dan kognitif..supaya bila dieorg keluar nanti, dieorg boleh kawal emosi, dendam dan kesedihan dieorg dengan lebih baik

Ecah doakan yang terbaik untuk banduan2 yang bakal keluar...dieorg masih muda, semoga Allah berikan masa depan yang cerah untuk dieorg..semua yang ecah jumpa, semua pertama kali masuk penjara, menyesal, dan nekad nak berubah...semoga Allah makbulkan...AMIN....

hari pertama sebelum naik bas nak ke penjara..nebes masa ni..tp nak jugak bergambar..hehe

hari ke-..Alhamdulillah dah setel..happy, puas hati, sedih pon ada bila nak tinggalkan dieorg..hmm
Oh ya, ade jugak berita yang dikeluarkan oleh pihak penjara kajang....check it out, Berita Portal Rasmi Jabatan Penjara Malaysia

Baby baik sangat masa ni..x kacau mak die nak buat program..tapi bila dah penutup program, menari2 die...bile die xleh nak kacau mak die siang, malam die bergendang..org penat sikecik oiiiii....puas nak menunggu dia abis menendang..hamboihhh

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

29 November 2013

Pregnancy Life: A Date With My Baby

Assalamualaikum

Malam tadi ecah gi klinik swasta...nak jugak scan baby sebab kat KK scan x dpt tgok pon..dekat nak pegi baru dilemma boleh ke scan baby berturut2 nih?tapi lepas google and baca pendapat dari mommies kt fb group lega hati kite ni...terus yakin and excited nak gi scan baby..hehe

Ecah buat detail scan jek...nak buat 4d kena tunggu minggu ke 27 or 28..tapi xpela..setakat nak tau baby sihat ke tak, boleh la kan...ecah buat scan ni kat Klinik DuniaMedik Seksyen 23, Shah Alam..gigih kau datang dari Puncak Alam...nasib baik boleh walk-in jek..xyah appointment...bila dah berdepan dengan masalah x sabar ni memang xde nak tunggu appointment la..memang nak gi terus...haha

Alhamdulillah dapat jugak saye tgok baby secara live, dekat dan esklusif...masa baring tu, tv duduk atas kepala..senang nk tgok xyah la nak jenguk kat monitor mcm kat KK..terkehel leher kau nanti..haha..doktor tunjuk tulang belakang, tulang kaki dan tangan, pastu mata dan hidung die...masa tu tali pusat ade kt dada baby..tulang rusuk pon nampak...doktor siap bagi dengar heartbeat baby lagi...first time sepanjang mengandung 6 bulan ni hah!nasib la emosi dapat dikawal lagi...kalo x bercucuran air mata jugak la sebab bahagia sgt dengar degupan jantung anak sendiri..hehe

Doktor ada tanya nak tau gender baby x?ke nak suprise?kiteorg setuju jela nak tgok...sekali nampak bontot, doktor bagitau la gender si kecik tu...tapi doktor sendiri xleh nak confirm lagi..dia kata tunggu besar sikit...so kiteorg pon malas nak yakin sangat dengan gender baby..tunggu la nanti bila wt 4d kot2 nampak jelas kan..


bulat kiri badan die, bulat kanan kepala..baby tayang bontot masa ni..hehe
Yeay nampak dah si kecik kat situ...Alhamdulillah sihat...berat die 576g rasenye..halussss..asal sihat, xpela kan...banyak masa lagi nak mendebabkan bby ni...hehe

Suka sangat..abg gmbo lagi la eksaited sebab ni 1st time die tgok baby full figure..ecah tgok dah kt kk tp x clear sangat..kesimpulannya sama eksaited jek laki bini ni..hehe

Pengalaman scan baby kt Klinik DuniaMedik ni memang best..doktor yg scan of course la perempuan..yang seronoknye beliau peramah dan lemah lembut..front desk service pon bagus dan peramah..we like..hehe..doktor siap inform lagi yg Klinik DuniaMedik akan bukak branch baru kt Subang Bestari dalam pertengahan bulan 12 ni..abg gambo kata nnti nak 4d gi sana pulak..haha..korang boleh refer alamat n no telefon ni ye

KLINIK DUNIAMEDIK
NO.92 JALAN PELABUR A23/A
SEKSYEN 23
40300 SELANGOR
03-55416816

Harga?bab ni paling best skali..hihi..detail scan RM45, 4D RM110..disebabkan klinik ni merupakan klinik panel abg gambo, lepas daftar bayar RM15 jek...hihi...kami suka!kami suka! 

Charge scan lagi murah dari minyak kereta..muahaha

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

28 November 2013

Pregnancy Life: 5th Check Up

Assalamualaikum

Semalam appointment kali ke 5, Alhamdulillah minggu ni dah masuk 6 bulan..cepatnya masa berlalu..kali ni pergi checkup dgn penuh harapan sebab dapat scan baby..suka sangat la ni kononnye...

Prosedur mcm biasa, kali ni ambik darah pakai tabung uji tu..banyak sket...banyak pulak masalah kali ni...2x check up sebelum ni berat xnaik..pastu kali ni berat turun plak...nurse bising dah....darah plak tinggi sikit...tapi ecah x risau sangat sebab isnin n selasa baru ni kelas full sangat...memang penat, pagi2 rabu dh gi klinik check bp and darah semua...x mustahil la kan...sebab kalo ikutkan hari biasa ecah xde plak penat or sakit kepala...sihat walafiat jek...

Darah cair mcm biasa..10 jugak bacaannya...panjang la pulak bebelan nurse..nak buat cemane, saye sendiri penat dah nk makan itu ini...ade gak makan kerang mentah ni kang...biar raw and fresh...hahaha..uwekkk

2 jam menunggu, akhirnya sampai la giliran jumpa doc..tapi yang x bestnye doc ni scan baby die sorang tgok...ecah sampai terangkat-angkat kepala nk menengok jugak sebab silau..monitor hadap ke doktor sorang jek...pastu die tunjuk tulang belakang sket, pastu die ukur baby..kesimpulannye air ketuban ok, baby normal, kedudukan uri ok..gitu jek?sedeyy


tangan kot...err..ke kaki?entahh..haha


Masuk dalam keta, ngadu kt abg gambo..laju jek beliau ajak gi klinik swasta scan baby..boleh feeling2 tgok baby or mana tau doktor boleh usha2 gender kan...haha...tp klinik kt sini kena appointment plak..terbantut kejap..nanti la cari klinik lain..belum rezeki jumpa baby

Ecah x start beli barang baby lagi..xtau nak beli apa, berapa, jenama apa..semua xtau..serabut fikir assignment...last day final exam 17Jan..cepatlah semester ni abissss..stress!

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

27 November 2013

Daily Life: Char Kuey Teaw Raja Udang

Assalamualaikum

Hari ni nak story2 pasal makan pulak..Lately makan berselera aje..asyik nak menambah je...sama la dengan ape yg ecah nak cerita ni..haha

Malam semalam ajk abg gambo gi makan Char Kuey Teaw kt Sungai Buloh..actually xde la kt bandar sg buloh sgt..kedai ni dah nak menghala ke Puncak Alam dan bertentangan dengan Penjara Sungai Buloh..Ecah tau kedai ni dari blog Ben Ashaari..dah lama dah nampak kedai tu, sebab tgok post Ben and dia kata sedap ecah terus la jadi teringin nak gi..pantang nampak org makan..haha

Ecah order Char Kuey Teaw Raja Udang...dia ada biasa, kerang and ape tah..sebab masa oder abg gambo yg buat...ecah kejor tandas..so xde mase mengoder tu..

Hasil nye sangat memuaskan..selak udang nampak kuey teaw..punye la banyak..dalam satu pinggan tu ade la 6 or 7 ekor udang besar..mmg puas hati la...tapi kan, kuey teaw die mcm sikit..xtau la sbb selera makan besor sampai rasa sikit beno kuey teaw die kan...haha..air oder tembikai laici..sekali die bg gelas besar gak...puas hati..hoho

Dah kenyang makan tu abg gambo ingat dah abis la kan..pastu ecah buat muka terkebil2 kesian...ckp slow: "nak satu lagi boleh?yg biasa punye"..terkejut pakcik tu..."nak tambah lagi?biar betul?"

HAHA..tapi nasib la dia layankan aje..x layan kang muncung sedepa..

Ha..yang dua kat atas tu Raja Udang, patutnye ade telur mata, tapi kami x suka kuew teaw ade telur mata..hehe..kat bawah tu biasa..tapi udang die banyak gak, cuma saiz kecik je...Yang last2 tu paham2 la..pinggan kosong, licin, bersih...haha

Alhamdulillah...kenyang perut saye..memang sedap...sape yang duduk dekat2 boleh la ke kedai Char Kuey Teaw Raja Udang ni ye...gerenti sedaaaappp..

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

26 November 2013

Student Life: Isnin & Selasa

Assalamualaikum

Tak sabar nak menunggu hari Selasa ni habis...penat sesangat... FYI, kelas ecah hanya pada hari Isnin n Selasa jek..tapi full woo..dh la jauh..jem plak tu..dua hari ni memang ecah akan hilang la xde update2 blog...x cukup masa...ni pon dalam kelas, tgh ade presentation...ngelat jap...kebetulan ade wifi..mmg lagha la kejap..hehehe

Seronok nak update blog sebab ecah suka template yg baru ni..hari tu kata xnak ubah kan, tapi geram tgok...x puas hati and rasa serabut..terus cari template lain..hehe

Esok kannnn...checkup ngn KK, nurse cakap checkup kali ni ade scan baby sbb nk tgok kedudukan placenta...xpela, yg penting excited nak tgok baby...wiwiwiwi..baby dh pandai tendang menendang dgn kuat..letak tgn pon boleh rasa dah...abg gambo suka la melayan..tp suka ckp kuat2, mcm la budak tu x dengar...ecah sound jek...kot ye pon suka jgn la kuat sgt ckp tu, baby dok dalam menendang marah agaknye..."ape bising2 ni, nak tido lahhhh"...haha

Tapi harapan saya, janganlah darah cair lagi..sedih sangat....isk

Be Healthy, Be Happy! 

Sekian..xoxo-ecahdenan

24 November 2013

Pregnancy Life: Heartburn/Pedih Hulu Hati

Assalamualaikum

Heartburn ni biasa dan akan kerap jugak berlaku pada ibu mengandung terutama sekali semasa second and third trimester..Rasa heartburn ni cemana sebenarnya?Masa mula2 kena ecah ingat kena serangan jantung ke ape...sakit bebeno dada sampai susah nak nafas...haha..Kalo ikutkan sebenarnya rasa heartburn ialah bila esofagus kita rasa senak dan pedih..Hal ini disebabkan asid dalam perut naik balik ke atas..

Bagi ecah kalo dapat sendawa, lega sangat2 dah dada..tapi time rasa pedih ni kejap datang, pastu hilang, pastu datang balik memang die jadi makin sakit...kalo berlakon jadi org kena serangan jantung ni dah boleh masuk Anugerah Skrin dah...haha..

Berapa lama heartburn ni akan berlaku sepanjang pregnancy?Hmm..sebenarnye makin dekat nak bersalin boleh dikatakan makin teruk la heartburn tu nanti..sebab baby makin besar dan aliran angin pon tersekat, usus pon x berapa lancar..so kena banyak bersabar dan cuba yang termampu untuk legakan heartburn ni..

Cara nak kurangkan/elakkan/rawat heartburn:

-Makan dalam kuantiti yang sedikit
-Elakkan makanan pedas dan berminyak
-Makan slow2 (tahu la sedap, tapi jgn la gelojoh benor..*sape la tu..haha)
-Masa makan, kurangkan air
-Jangan terus baring lepas makan (ah, sudah...belum basuh tangan nak baring dah?kenyang sungguh..haha)
-Pakai baju yang selesa dan longgar
-Elakkan sembelit

Kalau ikutkan, kebanyakan cara kat atas ni dah sebahagian dari sunnah..sebab tu ade kebaikannya..So amal-amalkan la ye..kalo nak ambik Gaviscon, bagi ibu mengandung tu sila tanya doktor anda dahulu..takut la effect kt baby ke ape kan..sebab tu ecah xnak suggest..

Ecah punya style, kena sendawa..suruh la cik abang urutkan belakang sket...kalo abg gambo die ajar ecah buat sendawa sendiri..telan angin pastu burrppp..sendawa terus..masalahnye die buat jadi tahap melampau x senonoh bunyi nye...kalo ecah buat satu angin pon xmo keluar...sudahnye bunyi buat2 jek erkk erkk erkk...sakit hati pulak tengok die sendawa meriah benor..haha

That's all for today..

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

23 November 2013

Daily Life: Tragedi Keluarga

Assalamualaikum

Selasa petang, adik perempuan no.5 call nangis2 bagitau peti sejuk rumah terbakar..cakap x berbutir, yang ecah dengar nangis jek..dengan perasaan yang sangat berdebar n terkejut ecah just tanya: SEMUA SELAMAT KE?!!!Adik kata semua OK, xde orang pon kat rumah..dia ber-2 jek..

Ok fine, semua selamat, xde kemalangan jiwa..soalan ke 2: RUMAH OK TAK?!!! Then adik kata rumah okey..so saya pon balik ke mood normal...fuh, masih ade tempat berteduh..ceritanya begini:

Petang tu mak  bawak lagi dua adik gi kedai, sebab nak fotostat dokumen2 adik no.7 yang baru pas dapat result UPSR untuk urusan permohonan asrama...tinggal adik no.5 dan no.8 kat rumah..yang no.5 tu kebetulan tidur..tinggal la si nakal sorang ni..adik lelaki no.8, umur 9 tahun..

Cerita dia: adik main lighter, main petik2 jek tapi api x keluar..percikan api kecik je..adik bukak botol minyak petrol..pastu api kecik tu menyambar la botol...adik lari bawak botol ke bilik air..botol terlepas sebab api dah besar dah kena tangan adik, tumpah depan peti sejuk..abis menyambar peti sejuk..api jadi makin besar..adik jerit panggil anis..adik lari sebab takut...

Yang cerita adik no.5: Anis bangun sebab Jemi jerit peti terbakar, Anis jerit mintak tolong and pakcik sebelah umah lari2 datang tolong padam api..api besar, asap dah kepul2 dalam rumah sampai x nampak ape dah..jiran2 lain datang suruh bukak tingkap bagi asap keluar...

Alhamdulillah peti sejuk je yang musnah sebab terbakar...rumah okey..yang si bongsu tu je cedera sikit sebab tangan kiri die melecur..rumah kotor sebab asap hitam banyak....siling jadi hitam, dinding pon jadi hitam..xpela, orang2 yang kita sayang masih selamat, rumah tempat berteduh masih utuh..wiring jek problem sikit..

Rabu malam Khamis ecah balik Pahang terus, nak tengok2 kan mak..takde sape yang dapat membantu kat umah tu sebab semua perempuan...harapkan suami saye sorang jek sebagai ketua keluarga..xkan nak tunggu seminggu dua lagi kan...Ahad ni abg gambo ade job wedding...minggu depan ecah ade program...silap2 awal December baru boleh balik...xleh jadi, abg gambo ambik cuti..

Pagi Khamis kami stat lap dinding, repair sikit2 suis dan wiring...dinding x putih sepenuhnya..xpela, ade rezeki dan masa nanti cat rumah pulak bahagian yang kotor sangat tu..dah macam rumah hantu..haha

Harapannya semoga lepas ni si nakal sorang tu serik laaaa..Semoga Allah lindungi keluarga kami..keselamatatan dan kesejahteraan kami..dugaan macam ni sebagai ujian dan peringatan..beringat2 la pasni kan...Insya-Allah

Nak tengok gambar?hehe...sape2 yang friend kt FB mesti dah tgok..ish ish ish..tengok la rumah saye ni...





Kalo ikutkan banyak lagi part dalam rumah yang hitam macam ni..sampai dalam bilik tidur...haha..tapak kaki kiteorang 2x mandi cap hitam asyik refill jek..lap la banyak kali pon lantai rumah, selagi tak siap bersihkan dinding selagi tu la jelaga hitam tu jatuh..x cukup 2-3 hari nak mengemas ni..ish sabar jelahhh..

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

20 November 2013

Daily Entertainment: Kelly Clarkson is Pregnant!

Assalamualaikum..

Welcome to pre-motherhood Kelly Clarkson!

Since ecah followers Kelly Clarkson kt Facebook dan Twitter, ecah nampak dia update tadi yg dia pregnant..

Wahhh..tahniah la ye..jarang ade artis yg lepas kawen je nak pregnant terus..dan jarang jugak artis yg nak announce right away mcm tu..biasa nak nyorok2 sampai la nampak baby bump



Saya sangat suka Kelly Clarkson sebab semua lagu die best..x pernah ada lagu yg x lekat di hati..

Well, x sabar nak tgok baby dieorg..sebaya la anak kite nanti ye cik keli...eh?haha

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

19 November 2013

Daily Entertainment: Big Bad Wolf Back Again!

Assalamualaikum




Tak sabar! Sudah aim buku apa nak beli..haha...patutnye sibuk2 cari barang baby, tapi nak jugak cari buku..don't caaaarreeeee...

Jom le ramai2, detail seperti gambar di atas

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

Pregnancy Life: Risau

Assalamualaikum

Ahad baru ni ecah ikut abg gambo buat job kat UIA Gombak..attend convo jiran depan rumah dan at the same time abg gambo shoot gambar die..

Actually dh agak dah memang akan penat hari tu..dah bayangkan dengan orng ramai, panas, nak gi shoot sana sini..tapi eksaited..nak jugak ikut lagipun jiran depan rumah kan...alang2 tolong meriahkan majlis die sekali..hehe

Shoot start right after jiran ecah ni keluar hall..sampai la petang..itu pon  sebab hujan, kena buat indoor..masa outdoor panas terik sampai xleh bukak mata pulak..tapi Alhamdulillah semua berjalan lancar..

Yang tak berapa lancarnye kaki saye la..sampai jek lokasi baru, cabut selipar terus duduk...x tahannnn..sakit gila kaki..nak sangat ikut kan..malam tu balik tidur pon berdengkur..ingat dah dapat rehat secukupnya..

Sekali bangun pagi, badan sakit, kaki sakit semua lenguh2..jalan rasa nak seret kaki..gi class tgok lif under service..nak menangis panjat tangga!belom boyot lagi ni...tapi stamina kurang..xleh penat sikit dah mengah

Ecah sebenarnye risau sebab semalam baby kurang gerak..tapi fikir positif la sebab mungkin ecah penat sangat kot...so baby pon penat, banyak tidur agaknye...ade la jugak sekali sekala die menendang tapi tak macam selalu..dok pujuk2 jugak suruh aktif sikit tapi sekali dua jek die tendang..biasa sampai kena tegur jangan nakal-nakal sangat..hehe

Malam tadi tidur awal, sandar jap kt katil sambil panggil baby..nyanyi lagu Erti Al-Fatihah by Voices of Ummi..sejak minggu ke berapa tah ecah selalu nyanyi lagu ni untuk baby sebelum tidur..lama-lama bila nyanyi mesti die respond..hehe..suka sangat..nanti dah keluar jadi lullaby die la ni..

Masalahnye malam tadi diam jek x respond...risau...risau...malam ecah memang biasa terjaga gi toilet..tapi bila nak gerak or kalih badan rasa sakit perut plak..macam senak..sakit macam kite tekan tempat lebam..2x terjaga..masa azan terjaga sekali lagi pastu xleh tidur dah..dengan harapan bila ecah terjaga lepas tu baby pon aktif la balik..tapi xde..haihhh..mula la fikir macam-macam..

UPDATED!
tadi ternampak pulak post ni kat FB Page yg ecah like...makin susah hati...nak ajak abg gambo gi klinik la tgok baby..isk

berat badan memang x naik last check-up, baby kurang gerak and ecah memang ade anemia..hm..nak jumpa doktor!

Pagi tadi dalam pukul 9 pujuk lagi baby suruh tendang2..ada la sekali dua..Alhamdulillah...lega sikit sebab tau die tendang2 lagi...tapi x seaktif biasa la..biasa time die seronok sangat tu sampai perut rasa bergelora macam orang tengah lapar grukk grukk..meriah je die...hari ni nak pujuk2 lagi...cepat la baby aktif...ikut sape la ni kuat tidor..hehe

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan
© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis