23 November 2013

Daily Life: Tragedi Keluarga

Assalamualaikum

Selasa petang, adik perempuan no.5 call nangis2 bagitau peti sejuk rumah terbakar..cakap x berbutir, yang ecah dengar nangis jek..dengan perasaan yang sangat berdebar n terkejut ecah just tanya: SEMUA SELAMAT KE?!!!Adik kata semua OK, xde orang pon kat rumah..dia ber-2 jek..

Ok fine, semua selamat, xde kemalangan jiwa..soalan ke 2: RUMAH OK TAK?!!! Then adik kata rumah okey..so saya pon balik ke mood normal...fuh, masih ade tempat berteduh..ceritanya begini:

Petang tu mak  bawak lagi dua adik gi kedai, sebab nak fotostat dokumen2 adik no.7 yang baru pas dapat result UPSR untuk urusan permohonan asrama...tinggal adik no.5 dan no.8 kat rumah..yang no.5 tu kebetulan tidur..tinggal la si nakal sorang ni..adik lelaki no.8, umur 9 tahun..

Cerita dia: adik main lighter, main petik2 jek tapi api x keluar..percikan api kecik je..adik bukak botol minyak petrol..pastu api kecik tu menyambar la botol...adik lari bawak botol ke bilik air..botol terlepas sebab api dah besar dah kena tangan adik, tumpah depan peti sejuk..abis menyambar peti sejuk..api jadi makin besar..adik jerit panggil anis..adik lari sebab takut...

Yang cerita adik no.5: Anis bangun sebab Jemi jerit peti terbakar, Anis jerit mintak tolong and pakcik sebelah umah lari2 datang tolong padam api..api besar, asap dah kepul2 dalam rumah sampai x nampak ape dah..jiran2 lain datang suruh bukak tingkap bagi asap keluar...

Alhamdulillah peti sejuk je yang musnah sebab terbakar...rumah okey..yang si bongsu tu je cedera sikit sebab tangan kiri die melecur..rumah kotor sebab asap hitam banyak....siling jadi hitam, dinding pon jadi hitam..xpela, orang2 yang kita sayang masih selamat, rumah tempat berteduh masih utuh..wiring jek problem sikit..

Rabu malam Khamis ecah balik Pahang terus, nak tengok2 kan mak..takde sape yang dapat membantu kat umah tu sebab semua perempuan...harapkan suami saye sorang jek sebagai ketua keluarga..xkan nak tunggu seminggu dua lagi kan...Ahad ni abg gambo ade job wedding...minggu depan ecah ade program...silap2 awal December baru boleh balik...xleh jadi, abg gambo ambik cuti..

Pagi Khamis kami stat lap dinding, repair sikit2 suis dan wiring...dinding x putih sepenuhnya..xpela, ade rezeki dan masa nanti cat rumah pulak bahagian yang kotor sangat tu..dah macam rumah hantu..haha

Harapannya semoga lepas ni si nakal sorang tu serik laaaa..Semoga Allah lindungi keluarga kami..keselamatatan dan kesejahteraan kami..dugaan macam ni sebagai ujian dan peringatan..beringat2 la pasni kan...Insya-Allah

Nak tengok gambar?hehe...sape2 yang friend kt FB mesti dah tgok..ish ish ish..tengok la rumah saye ni...





Kalo ikutkan banyak lagi part dalam rumah yang hitam macam ni..sampai dalam bilik tidur...haha..tapak kaki kiteorang 2x mandi cap hitam asyik refill jek..lap la banyak kali pon lantai rumah, selagi tak siap bersihkan dinding selagi tu la jelaga hitam tu jatuh..x cukup 2-3 hari nak mengemas ni..ish sabar jelahhh..

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

4 comments:

  1. nsb baik xmelarat habis 1 rumah..isk mtk jauh sume 2..
    huhu

    ReplyDelete
  2. Nasib baik takde pape yg teruk.. hehe

    ReplyDelete
  3. Puan Ezy: itu la yg sangat ditakutkan..nasib la x jadi ape2 yg teruk..huhu

    Scha Aryana : tu la pasal..selamat semuanya

    ReplyDelete
  4. hmpr x kenal tu peti sejuk...
    yg penting nyawa selamat ecah

    ReplyDelete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis