09 November 2013

Pregnancy Life: 4th Check-Up

Assalamualaikum

Khamis baru ni ecah ade appointment ngn KK..kali ni sampai sekejap sangat dah dapat turn..kalo ikutkan hari Khamis hari kanak-kanak..tapi bila sampai tengok x ramai pulak ibu2 yg bawak anak..so ecah dapat la turn dgn pantasnya..

Macam biase la check urine dulu, timbang berat, amek tekanan darah..pastu tengok HB ok ke x..nurse check and ukur perut sekali..dia kata die x dapat rasa heartbeat baby lagi (amboi..lambat pulak) pastu tanya ade bleeding tak, keputihan banyak tak, baby tendang mcm mana..dan macam2 lagi..

Keputusannya HB ecah drop lagi..adehhh..hari tu 10.5, next check up naik 10.6..sekali check up yang latest ni 10.0 jek..sedihhh..nurse pesan lagi risiko ibu n baby anemia..ye nurse, saye tau..saye dah cuba macam2 ni..isk..

Nurse pesan kalo baby x gerak terus ke hospital..kalo bleeding pon terus ke hospital jugak..cuak kan bile nurse cakap macam tu..tapi itu lah hakikatnye..kena berjaga2..balik rumah memang rasa down sangat..kenapa lah HB drop lagi..kesian baby x cukup oksigen...pastu baby tendang..nak bagi semangat ye.....kite usaha sama2 ye baby...be strong...:''''(

Next appointment lagi 3 minggu..kali ni amek darah banyak sikit, pastu jumpa doc utk scan..wheee...masa yang ditunggu...nervous sebab ecah memang x gi scan kat klinik private pon..masih belum sampai seru..hehe

Kalau baby baik hati, tunjuk la gender..kalau mama die baik hati, mama die gi scan masa 7 bulan ke atas..dua2 x baik hati, kita jumpa hari bersalin dalam labour room ye...first date gituuuu..haha

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

3 comments:

  1. In sha Allah semua ok ecah. Imah pun bila hb 11 point sometinhing pun risau tapi fikir je positive. hehe..imah banyak makan jambu batu dgn sayur bayam utrk naikkan hb. satu lg jus delima, kurma dgn kismis

    ReplyDelete
  2. Huhu... Same situation ecah.. HB makin turun... Kne mara dgn dktr ngan misi... Drah sgt pnting... Mase deliver nt... Bnyk risiko kalo hb rendah ni... Blik appoinmnt rase down jp... Nangis lg... Huhu... Be strong ye mama ecah... Usaha yg terbaik.. Wani mkn jus kismis.. Jus delima and skrg br try obimin pluz yg bli sndri kt farmasi atas nasihat cousin yg merupakan seorang dktr..

    ReplyDelete
  3. Huhu... Same situation ecah.. HB makin turun... Kne mara dgn dktr ngan misi... Drah sgt pnting... Mase deliver nt... Bnyk risiko kalo hb rendah ni... Blik appoinmnt rase down jp... Nangis lg... Huhu... Be strong ye mama ecah... Usaha yg terbaik.. Wani mkn jus kismis.. Jus delima and skrg br try obimin pluz yg bli sndri kt farmasi atas nasihat cousin yg merupakan seorang dktr..

    ReplyDelete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis