29 March 2018

FREE DENTAL CHECKUP AT UITM SG BULOH (FACULTY OF DENTISTRY)

Assalamualaikum

Hari ni ecah nak share pengalaman tahun lepas, masa mula2 jejak kaki ke UiTM Sg Buloh bangunan pergigian. Lawa fakulti dia, canggih. Tu antara first impression la. hehe. So meh ecah cerita kat korang macam mana nak dapatkan khidmat pemeriksaan gigi yg "hampir" percuma. Tak la 100% percuma ye. 


So, bagi temu janji pertama, sebolehnya datang awal pagi, ambik nombor dan daftar. Masa ni kena bayar rm5 kalau x silap ecah. Pastu nanti dia bagitahu kena tunggu kt klinik mana. Then terus duduk dalam klinik tu, tunggu dipanggil. Bila jumpa doktor, dia akan check terus la keadaan gigi, sambil tu dia tanya ada apa2 situasi yang kite nak cerita ke tentang gigi kita. Means tengah sakit gigi ke, ada yang berlubang ke and so on. Siap check, dah la. haha. Doktor tu kata nanti kita akan dapat panggilan untuk appointment seterusnya. 


Bear in mind: Appointment seterusnya akan makan masa 3-6 bulan. So kena tunggu. Nak tunggu dapat panggilan utk dapatkan tarikh appointment tu pun dalam 3 bulan x silap baru ecah dapat panggilan. Selepas 3 bulan kalau xde sesiapa contact untuk set appointment, better call dan tanya. Nanti dia akan uruskan la.


Okay, akhirnya lepas ecah dah dapat appointment, actually ecah dapat whatsapp dari student yang handle kes ecah. So kami deal tarikh dan ecah datang pada hari berkenaan. Student yang dapat kes ecah ni dah tahun 3, dan dia terangkan semua la prosedur and so on. Hari appointment pon dia tunggu ecah sampai. Ecah kena bayar rm5 untuk pendaftaran. 


Masa checkup, dia buat semua prosedur cek gigi, xray dan ambik latar belakang ecah yang berkaitan. Semua dia tanya la, pakai ubat gigi apa, ingat x tampalan, rekod cabut gigi dan so on. Memang detail, semua dia cek. Sampai habis masa untuk cek gigi je. Tak buat treatment apa2. Tapi ecah puas hati la sebab ecah pun tahu keadaan gigi. Rupanya ternak banyak plak dalam mulut. Sampai student tu suruh bawak berus gigi sebab dia nak tengok cara ecah berus gigi. Haha. 


Next appointment student ni akan contact lagi bila, dan dia dah bagi penerangan siap2 untuk next appointment apa treatment plan dia. Kita siap sedia nganga jela hari tu. hehe. Nanti next appointment dah selesai ecah akan cerita lagi. So far ecah rasa okay sebab semuanya detail, student pun bagus sebab dia terangkan semua jelas. Total ecah bayar setakat ni rm10. Mana nak dapat kan. Cuma kena bersabar je.


Tak silap ecah, untuk kanak2 pun boleh, bebudak kecik tu doktor pakar yang handle rasanya. Ecah ada bawak Rasya juga hari tu, doktor baik tapi Rasya xnak nganga mulut. haha. Next time kena bawak lagi, doktor pon kata nanti dia prepare toys. Amboi sgt kan, nanti toys Rasya sebat, mulut sampai sudah x bukak. Kesian doktor. hehe

Dah macam klinik gigi betul2

kagum sgt section utk student buat kerja mcm cubicle office.hehe

Siapa nak buat appointment kt sini boleh cuba call dulu kalau nak tahu apa2. Rasa nya xde masalah nak walk-in. Cuma kena datang pagi la. Nak refer dengan lebih lanjut boleh visit website uitm dentistry ye: klik sini



Faculty of Dentistry
UiTM Sungai Buloh Campus
Jalan Hospital
47000 Sungai Buloh
Selangor Darul Ehsan
 +603 6126 (ext : 6100/6653/6671/6108)
  +603 6126 (ext : 6100/6653/6671/6108)

Medium to Meditate,
Aisyah Adnan

10 March 2018

Temuduga Pengurus Kes (Case Manager) PERKESO Gred 23

Assalamualaikum

Baru-baru ini ecah ada menghadiri satu temuduga yang dianjurkan oleh PERKESO. Actually ecah ada apply untuk jawatan Pengurus Kes ni pada tahun lepas, tak sangka pula berjaya dipanggil untuk temuduga. Alhamdulillah.

Masa dapat email tu biasa la dah mula debar, siap ada 2 email. Satu makluman tarikh temuduga, satu lagi Personaliti Sidek punya test yang perlu diisi dan diemail semula kepada pegawai yang bertugas. Dan bermula lah pencarian apakah skop tugas Pengurus Kes di PERKESO ni. Pada pandangan kasar ecah ketika itu, Pengurus Kes ni tugas dia menguruskan kes-kes klien PERKESO yang nak claim caruman dieorang, atau menguruskan kes klien yang nak mendapatkan khidmat rehabilitasi dan nak kembali bekerja. Ada betul dan salah jugak la ecah punya tanggapan awal tu. Tapi sebenarnya tugasan Pengurus Kes ni lebih meluas lagi. Patut la agak satu bidang dengan apa yang ecah belajar, dan yang menjadikan ia lebih menarik dan mencabar adalah isu klien yang nak kembali bekerja PROGRAM RETURN TO WORK (RTW)

Basically tugasan Pengurus Kes seperti yang ecah cari dalam website PERKESO adalah menguruskan Orang Berinsuran (KB) dalam Program RTW. Kebiasaannya OB dalam program ini adalah mereka yang dahulunya sempurna fizikal dan kesihatan, tapi kehidupan mereka berubah sepenuhnya setelah menghadapi kemalangan ketika bekerja atau disahkan mempunyai penyakit yang tidak boleh di rawat. Contoh mudah, seorang pekerja kemalangan ketika dalam perjalanan bekerja dan akhirnya terpaksa memakai kerusi roda seumur hidup. Tapi seperti yang kita tahu, walaupun dalam keadaan seperti ini, mereka tetap tak putus asa dan nak teruskan hidup atas usaha sendiri. Jadi, Program RTW membantu mereka dalam mendapatkan semula pekerjaan lama, atau yang baru yang sesuai dengan keadaan mereka.

Gitu la lebih kurang dan ada la info2 lain yang ecah dapat belajar setelah berusaha study pasal jawatan Pengurus Kes ni. Gigih baca case study, apakah itu jenis skim yang ada dalam PERKESO dan lain2. 

Tiba hari temuduga, ramaiiiii sangat calon-calon lain yang ada. Lagi la berdebar. Pegawai yang bertugas bagi taklimat sedikit sebanyak, dia guide cara susun fail, bagi nombor giliran dan kami semua pun menunggu. Sambil menunggu tu ada juga exam dalam 15 minit kena buat karangan sikit. Petugas dah bagitahu awal2, temuduga ni memang lama, dari pagi sampai ke petang. Jadi memang kena bersedia la. Giliran ecah pukul 5. Bayangkan nak kena menunggu dari pagi. Dari mula debar, jadi mengantuk, jadi debar semula, rasa nak cepat habis, dan berdebar semula. haha. Dah macam roller coaster dah perasaan tu. 

Bila dah sampai turn, kami masuk dalam 20 orang. Ramai kan, ecah pun tertanya2 la macam mana la agaknya temuduga dengan ramai2 calon macam ni. Rupanya panel bagi masa 2 minit untuk perkenalkan diri, lepas tu dia bagi satu situasi, row depan sokong kenyataan, row belakang bangkang. Seorang boleh bagi satu hujah selama 2 minit. Nampak macam sekejap, tapi sebab ramai memang dekat sejam lebih la jugak. Nasib la isu tu tak terlalu rumit yang menjatuhkan semangat. hehe. Yakin la sikit nak berhujah. Panel pun sporting, ada calon yang macam gementar sangat tu dia bagi sokongan. Siap pesan jangan takut sangat dengan panel. Cakap je apa nak cakap. Haha

So bila dah selesai satu jam lebih tu, habis la sesi temuduga kami. Dengar cerita sekarang memang bulan PERKESO buat temuduga. Ada lagi jawatan yang lain, dan jawatan yang ecah pergi ni pun dah hampir 7 hari berlangsung. Dahsyat juga, tapi bergantung kepada rezeki dan usaha yang dah diberi sepanjang temuduga tu la. Semoga rezeki tu dapat kepada mereka yang layak. 

Tips dari ecah, manfaatkan sebaiknya 2 minit yang dah diberi. Macam sekejap kan, tapi banyak sangat yang boleh dikongsi sepanjang 2 minit tu. Kalau boleh, cakap dan beri je pandangan anda selagi panel x stop kan. haha. Tapi jangan la tamak masa sangat, kesian orang lain menunggu giliran.

Pada sesiapa yang nak menghadapi temuduga tu, ecah ucapkan semoga dipermudahkan dan Selamat Maju Jaya. 

Medium to Meditate
~Aisyah Adnan~

08 March 2018

Life as A Mom

Assalamualaikum

Rindunya blog! Kadang2 ecah sokmo berdialog dalam kepala. Drafting blog entry kekonon nanti nak taip la bila ada masa. Tapi biasa la, kalau bertangguh2 hilang la mood, idea dan terus x sempat. Lagi2 dengan 2 anak ni. Nak kata takde masa langsung tu tak juga. Ecah duduk kerja dari rumah je. Tapi once menghadap laptop, datang la askar kecik nak duduk atas riba. Terus tak sempat nak buat apa. Dan seperti biasa, mood dan idea tu hilang. hehehe

Malam pun tak sempat nak "me time". Anak bongsu ecah ni masih menyusu, so kalau dia nak mengempeng, ecah pon ikut sama tumbang. So sebelum layan dia tu, kena siap mandi dan solat terus. Senang bila semua dah siap, nak tertidur ke sengaja tidur ke x kisah dah. hehehe

Hopefully ecah dapat menyelit untuk menaip. Jangan la lagi setahun baru ecah menjelma. Hahaha. By the way, sekarang ecah masih bekerja sendiri sambil membesarkan anak2. Walaupun masih berharap untuk dapat kerja somewhere, ecah usahakan juga dari rumah dengan buat business Young Living ni. Rasa lebih happy dan timing pon fleksible. Tapi tu la, rasa nak kerja, nak ada rutin. Nanti anak2 dah sekolah mula la ecah pulak yang sunyi. Biasa la manusia kan, apa yg xde tu yang teringin. Sedangkan orang yang bekerja tu nak sangat berhenti jaga anak2 kat rumah. huhu

Apa pun mari sama2 bersyukur dengan apa yang kita ada. Kita yang berusaha utk masa depan, tak kira apa jalan yang dipilih kan. Yang pasti, tiada yang kurang dan tiada yang lebih. Masing2 sama dengan niat dan tujuan yg tertentu. Semoga dipermudahkan perjuangan kita semua.

Medium to Meditate
~Aisyah Adnan~
© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis