11 May 2017

Bila Anak-Anak Tidur

Assalamualaikum

Ini lah masanya nak berehat bila dah dapat ketenangan sikit. Anak-anak tidur tu sebenarnya bukan masa rehat yg hakiki. Tapi sometimes kena abaikan kerja dan utamakan rehat. Kalau badan rasa penat sangat2 la. Kebiasaannya bila anak tidur, masa tu la mak  nak sidai baju, basuh baju, basuh pinggan, masak, lipat baju (dah lama x buat, gasak la.haha) dan sebagainya. Masa anak2 mandi, baru boleh sapu lantai, vacuum dan mop. Kalau x dieorang akan jadi sampah yang paling besar duduk tercongok depan penyapu menunggu mama sapu dieorg. Menda macam tu pon jadi permainan yg menyeronokkan. Alahai anak.


Bila penat sangat, memang akal waras dah xleh nak kontrol. Ada je nak dimarahkan. Tapi bila dah tenang (ni tengah tenang la ni), baru la boleh muhasabah diri. Anak2 tidur pon kalau boleh nak kejut ajak main (tipu je, ni la masa paling tenang nak rehat.hihi). Sebolehnya ecah nak juga selitkan masa untuk taip sesuatu untuk blog. Saje2 nak luahkan perasaan dan buat update. Salah satu terapi emosi juga ni. 


Dua tiga hari ni anak-anak x sihat sangat, So mak nya pon sama berjangkit, tapi Alhamdulillah x terlalu lama macam hari tu. Lega tengok anak dah ceria dan boleh menyepahkan rumah dan menaikkan darah mama supaya jadi hijoooo. Itu lah kebahagiaan seorang ibu. Rumah yg ada anak-anak tapi senyap tu pelik. Disiplin betul budak-budaknye sampai xde bunyi kan. Anak ecah memang riuh rendah. Tapi dieorg bukan jenis nangis sangat. Cuma bila datang emosi dia tu, semua menda dia nak pakai air mata. Dia ingat laku, mama lagi hebat xnak layan. huhu


Nak cakap apa sebenarnya ni, xde hala tuju.haha. Sebenarnye ecah nampak Anaqi tengah bergerak2, itu yang hilang semua idea. Jap lagi bangun la budak tu. Mama xleh feel sangat nak menaip. Kena standby bila2 masa je kena lompat gi ke dia kang. Ok la, until next time!


~Aisyah Adnan~


03 May 2017

May 2015

Assalamualaikum

Alhamdulillah dah masuk bulan May dah kita untuk tahun ni. Cepat masa berlalu dah tak boleh nak pelik2 dah. Kalau dulu rasa cepatnya masaaaaa. X sempat buat apa dah tau2 nak hujung tahun. Sekarang ni semua rasa biasa2 je. Masa tu memang akan berlalu, so kita la yang kena manfaatkan sebaiknya.


So ecah ni konon2 memanfaatkan masa sampai tak sempat nak update blog. Busy bebeno buat apa la sangat kan. Padahal duduk rumah je. Tapi tu la anak baru nak membesar, nak perhatian sokmo. Jenis tak boleh tengok mama duduk kat meja menghadap laptop, dia datang bergayut kat kaki. Jadi sebelum mama stress, baik mama terus gi layan dia dengan hati yang redho. hehe


Update terbaru ecah, masih lagi housewife. Sambil membesarkan anak2, berjinak2 dengan dunia essential oils. Macam yang korang tengok la dalam post2 lepas, kerja up pasal eo je kan. Alhamdulillah dah nak hampir setahun ni. Seronok sangat dapat kenal eo ni. Rambang mata nak eo tu, nak eo ni. Yang pasti banyak bagi manfaat pada kesihatan dan emosi. Malas cerita lebih2 sebab ni bukan post promo eo. Ni nak cerita pasal perkembangan ecah je.hehe


Apa pun, ecah ada juga mengintai2 kerja. Macam dah selesa sangat dengan keadaan sekarang. Jaga anak, buat bisnes sikit2. Tapi, dalam hati nak juga rasa gi berkerja di luar sana berkhidmat pada masyarakat. Nak apply apa yang di dipelajari, nak tolong orang, nak cari rezeki. Nak keluar dan bergaul dengan orang. Nak rasa ada komuniti pekerjaan. Sebab duduk kat rumah, life nya hanya anak2 dan rumah. Bukan tak bersyukur, tapi nak duduk di luar, buka mata dan keep up with the world. Duduk rumah serius cuba la macam mana sekali pon, tak sempatttttt. Takde nak baca paper, xde nak update cerita dunia. Hal retis pon bolayan. Melainkan kalau ada kawan2 up kat whatsapp group. So hati ini mahu berkerja dan ada lifestyle seorang pekerja. 


Insya-Allah kalau ada rezeki, ada la kan bila2 masa akan datang. Ecah cuba yang terbaik. Usaha selagi boleh, selebihnya pada Allah. Sambil tu, usaha jugak untuk jadi distributor essential oils yg berjaya! Cewah.


Kalau korang nak tahu pasal essential oils, especially Young Living Essential Oils yg hebat tuuuu. Follow IG ecah @yleoecah ye. Nanti tengok la saya membebel kat situ pasal eo. Jom la terjebak samaaaaa.hehe


~Aisyah Adnan~

16 March 2017

Cerita Stress

Bila kita stress, mengadu or luahkan kt mana2, nanti org kata kita whiny. Merungut dgn apa yg ada. Tapi org x tau tekanan yg kita betul2 rasa. Org kata jgn share kt luar, nak mengadu betul2 gi la mengadu kt Allah. Ingat senang? Kalau macam tu x perlu la kaunselor. Sape yg ada masalah gi solat terus, doa. Nanti tunggu esok lusa selesai la masalah tu. 

Tak semudah tu. Kita perlukan seseorang utk mendengar. Utk bantu kita cari cahaya or jalan tu. Kalau x kita buntu sorang2. Masalah banyak, bila dah serabut kite jadi celaru xtau nak pilih keutamaan yg mana satu. Yg mana paling penting utk diselesaikan. Yg mana patut difikirkan dulu.

Bila stress, semua menda disekeliling jadi punca kita marah. Jadi punca serabut. Percaya la, jadi surirumah pon boleh stress. Anak2 boleh jadi punca kite nak marah2. Rasa nak jerit. Rasa nak lari keluar rumah. Biar semua tenang. Aman je xde bising. Xde sepah tgok sekeliling. Bila jadi macam ni nak buat macam mana? Ingat sengaja nak rasa macam tu? Mak mana x sayang anak? Tapi bila dengan anak pon rasa nak marah, rasa geram, sihat x sebenarnya emosi tu? X kan. Petanda la tu. Stress dah semakin mengawal diri. 

Please, be happy.

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis