24 December 2012

14 Hari Tanpa Abah

Assalamualaikum

Sunyi, Janggal, Sedih...kadang2 rasa mcm x percaya...macam xnak terima kenyataan...tapi perlu kuat, perlu tabah...yang pergi biarkan pergi...

Sesungguhnya rasa janggal tanpa abah...tiada lagi suara yg menasihatkan angah, memberi motivasi kepada angah...tiada lagi suara yg mengusik-usik angah suruh eksesais petang...usik angah gemuk...Ya Allah..sampaikan salam sayang dan rinduku pada arwah abah....

Semoga Allah memberikan kekuatan kepada kami sekeluarga terutama sekali mak...kesian mak...umpama kehilangan separuh nyawa..semoga mak tabah dan kuat...kami adik beradik akan sentiasa teman mak...hiburkan mak...

Semoga Allah menjaga arwah abah disana...Insya-Allah doa kami x akan putus buat arwah abah...

Bingkisan hati seorang anak yatim :'(

17 December 2012

Dia yang Pergi

Assalamualaikum

30 November 2012, 1.30am....tatkala sedang lena beradu, keletihan kerana baru sampai dirumah dlm pukul 9am hari sebelumnya, ecah terjaga sebab adik ketuk pintu...katanya ade orang datang kerumah....pakcik tu memaklumkan bahawa abah dimasukkan ke wad CCU, HKL...(abah mmg dh 3 hari di KL, perhimpunan agong)

Serta merta ecah dan mak bersama abg gambo bersiap2 nak ke KL malam tu jugak...x sempat nak menanti pagi..dah rasa x keruan..adik2 dan along ditinggalkan dulu, nanti kemudian dieorang boleh bergerak sebuah kereta lagi...

Kami sampai di HKL pukul 5 am..terus masuk berjumpa nurse in charge...die brief pasal sebab abah masuk, mcm mana prosedur dan bagi pas pelawat...mula2 suspek serangan jantung, tapi sebab utama ialah paru2 berair dan buah pinggang abah x berfungsi..sebenarnye baru dalam 2 minggu lebih abah dapat tahu die ada sakit jantung dan buah pinggang...memang dh buat appointment utk pasang tapak untuk dialisis...

Tatkala melihat abah, bergenang air mata...sedih...perit melihat wayar2 yang berseliratan..dengan ventilator dan segala bagai dipasang..abah unconscious sejak dari dimasukkan...jadi kami hanya dpt melihat dan menyentuh abah mcm tu je...


Keesokan harinya, selepas maghrib, baru abah sedar...tapi keadaan masih kritikal..abah x boleh bercakap lagi sbb tiub pernafasan yg dipasang dlm mulut dia...jadinya kami la yang bercakap dan bercerita pada abah...die hanya angguk2 sahaja tanda faham...

Hari demi hari, hampir seminggu di wad CCU, keadaan abah masih sama..ada naik turunnya
...kena masuk darah,kena dialisis,sekejap sedar dan tidur balik....kami terus berdoa..paling2 pon supaya abah dapat makan dan berborak dengan kami...rindu suara abah....

Keadaan abah semakin baik..sekejap pakai extubate,tp abah x tahan...pakai bypass..ade la sikit2 abah menyelit jugak nk bercakap..tapi kami senang, abah boleh nampak kami semua anak2 die n isteri dia datang..kawan2 ada, sedara mara ada...

Hari ke-10, tatkala masuk ke wad, nampak abah tengah duduk, dah xde ventilator semua, cuma ade tiub kt hidung jek...eh?bila bukak?happy sangat tgok abah dh boleh makan....cakap sikit2 dengan kiteorg...siap abah pesan, 'angah, jaga adik2..suruh adik2 belajar..adik hisyam pastikan dia sambung belajar...abah harapkan wan jek..anggap la wan sebagai abang kepada adik2'...abah menangis...ecah marah abah ckp mcm tu..mcm tinggalkan wasiat pulak...tp ecah tenangkan die...ecah kata jangan risau..semua urusan angah akan buat, angah akan tolong abah..abah cuma perlu kuat untuk sihat cepat2...

Kebetulan hari tu ramai org2 kampung kawan abah datang melawat....mesti abah happy...

Hari ke-11,10/12/2012, 5.21am..tatkala tengah lena tidur dirumah, nurse call mintak datang, katanya abah tengah tenat...doktor tengah berusaha utk menyelamatkan abah...ecah cepat2 kejut mak n abg gambo..ajak gi HKL..adik2 tinggal dulu dengan along, siang nnti baru datang...

Setibanya di CCU, seorang doktor dah tunggu...dia jelaskan situasi abah...bagaimana abah mula menunjukkan tanda2, bagaimana abah tiba2 kritikal...dan dunia bagaikan terhenti tatkala doktor mengucapkan "MAAF,KAMI DAH CUBA SEDAYA UPAYA, ALLAH LEBIH SAYANGKAN PAKCIK... "

Masya-Allah...Innalillah.....akhirnya kesayanganku pergi menghadap Ilahi....akhirnya kesayanganku meninggalkan kami...tempat kami bergantung harap...tempat kami berkasih sayang..tempat kami mencari motivasi tatkala diri ini terumbang ambing mencari panduan hidup..

Abah pergi meninggalkan emak, meninggalkan kami 8 beradik dan meninggalkan dunia ini...terasa seperti hilang kekuatan diri...sebak hati x tertanggung...sedih x terkata...

Ecah melangkah jugak ke katil abah walaupun hati x percaya...tapi melihat jenazah abah dan kemas dibaluti kain putih, mata abah terpejam rapat tiada harapan utk terbuka lagi....sambil menyentuh dahi abah yg masih panas, dengan hati redha ecah ucapkam "Innalillah....pergilah abah...pergilah kesayangan angah kalau itu yg terbaik utkmu..semoga Allah mengasihani abah...semoga Allah tempatkan abah dikalangan orang2 yg beriman...pergilah....angah redha...tinggalkan urusan dunia iniutk  angah teruskan...Insya-Allah angah akan usahakan sebaiknya demi mak dan adik2...

Ecah tinggalkan abah utk diuruskan oleh nurse, selesaikan solat subuh dan datang semula utk menyedekahkan abah dengan surah Al-Fatihah, surah Yaasin selagi masih ada daya..kerana hanya itu yang menemani abah..melindungi abah tatkala segala yang ada didunia sudah tidak bererti apa2..

Hari ini genap hari ke-8..tiap kali hati terdetik rindu pd arwah abah, ecah sedekahkan Al-Fatihah...hanya itu pengubat rindu dan pemberi kekuatan dan semangat utk ecah....jika begini sakit hati menahan sedih,apatah lagi emak yg kehilangan teman hidup?jadi ecah kuatkan jugak hati....sekarang ecah,abg gambo dan along bakal memegang tanggungjawab besar bagi membesarkan adik2...semoga Allah bagi kami kekuatan...

Kadang2 minda separa sedar menafikan pemergian abah...terasa seperti baru berborak...bangun pagi mencari abah diluar, sambil hati berkata, "eh,awal abah keluar hari ni?" Tapi bila melihat mak tidur sambil memeluk kain pelikat abah, baru minda sedar mengatakan abah dah tiada....

Ya Allah, tempatkan roh arwah abah dikalangan orang2 yang beriman...ampunkan segala dosanya,terimalah doaku untuknya,sampaikan salam rindu dan syangku padanya.....Aku redha dengan ketentuanmu...

Bingkisan hati seorang anak yatim....:'(

28 November 2012

Abah

Assalamualaikum

abah sibuk sangat minggu ni...macam biase, wajib pegi perhimpunan agong...tadi masa kol, tengah makan...nak tengok bola..nak kata org penting sangat, x jugak...tapi perlu ada jugak..kalo takde, pelik...xpela la abah..asalkan abah suka...

tapi, abah kan x sihat..abah kan sakit sekarang ni...kenapa susahkan diri...jaga la diri abah dulu...banyak sangat dah bekerja...kesian mak, susah hati tengok abah...mak kata, mak ade abah jek..kalo abah xde mak xtau la macam mane...mak sedih...die je yg tau dan nampak abah tu sakit n seksa macam mana...

harap2 abah kurangkan aktiviti kerja dia..duduk la kat rumah, rehat2...risau nye la hati...semoga Allah murahkan reseki saya dapat kerja cepat..ada ape2 boleh la saya membantu...hm



sayang abah...sayang mak..

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

27 November 2012

asyik hilang, baik hilang terus kan

Assalamualaikum

Hai semua, harap sihat2 aje...dah nak penghujung 2012 dah ni...harap2 segala yg dirancang dlm tahun ni menjadi dan pada yg dh dapat capai ape yg dirancang tu, tahniah....

Iye lah, saye skang ni asyik hilang jek kan, rindu kt blog, tapi x sempat aje..tambah2 lagi line internet sini slowwww...skang ni dalam proses nak apply streamyx...nnt dah setel, siap la saye nk berjalan2 kt blog semua org...hehe...Insya-Allah

2 minggu ni ecah bz sikit...adik2 ade datang rumah, konon2 nak menghabiskan cuti sekolah...semangat gile semua..so ecah n abang gambo bawak la jalan2 gi Sunway Pyramid, main ice-skating...jalan2 KL, bawak gi I-City..seronot la kan...duit saye jugak abishhhhh..errr...duit abg gambo saye...saye x keje lg..huhu




Cakap pasal keje, hmmm..belom ade rezeki...puas gak mencari...xpela, cuba lagi kot..hopefully by 2013 ecah dh boleh ade keje baru...sian abg gambo nak menanggung keluarga sorang2...

Ok la, banyak lg nak menguruskan adik2 nakal ni...nanti bila dh berinternet laju, ecah jenguk2 korang ye..tenkiu!

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

14 November 2012

Proses Pindah Rumah

Assalamualaikum

Terasa seperti kehilangan feel utk blogging..sedangkan all the time ada internet...tapi entah la...padahal dalam kepala setiap masa ade idea nak update cerita sebab memang banyak cerita nak share..tapi jari jemari ni taknak memberikan kerjasama..huhu..semoga Allah sentiasa mekarkan minat ecah utk blogging ni sebab saye memang suka blogging!isk

Ok lah, sebenarnye nak cerita pasal rumah baru ecah...rumah sewa ajeeee...hehe..sekarang ni kami dalam proses pindah2...beli barang sikit (errr..banyak actually) setakat yang perlu...mak siap pesan jgn beli banyak sgt benda, kesian kat hubby..huk2..baik mak...

Alhamdulillah perabot dah masuk semua...rumah dah lengkap, seronok rasa ade rumah sendiri..

Sekarang ni tugas ecah pulak nak melengkapkan rumah dengan barang keperluan dapur...tiap2 hari keluar Econsave sebab beli barang kecik2..hari ni beli cermin dalam toilet, esok keluar lagi beli tupparware, esoknye keluar lagi beli penyangkut baju, pastu keluar pulak hari yang satu lagi beli sabun2...haha..seriously puas sesangat dah pikir dari ruang tamu, dapur sampai la ke bilik n bilik air...ingat dah ade semua, sekali miss jugak..tu la yang jadi...huhu

Buat masa ni ecah nak share ngn korang gambar tunggang langgang kiteorg bersihkan rumah..sikit jek..x melambangkan semua pon...malu la rumah kiteww kecik jewww..haha..rumah yg dah lengkap pon, malu jugak lahhh..biaseww2 jewww... (ewww geli!) hehe

Korang tengok ye, watak utama: abg gambo...HAHA

dapur yg kecik tp ok laaaa

tempat laundry

watak utama..haha..lorong nak ke bilik

watak utama tengah tukar paip sbb nak wt extension ke mesin basuh

tengok tv atas lantai jewww...tv sampai dulu dari perabot..haha

Actually, ecah terpikir jugak nak share kos beli2 barang perabot sume ni..tapi xtau la korang nak tau ke x..kalo mahal kang, kata mahal sgt..ke cemane?patut share?hehe

cop2!!!ecah ade jiran blogger tau..Masya-Allah x sangka die jiran ecah..rumah dekat plak tuuu...nanti bole la hang out sesameee..hehe..kiteorg eksaited gla bile tau dah berjiran ni..jumpa baru sekali jek hari tu kat The Curve...nak tau sape??? KLIK SINI

Be Healthy, Be Happy!

xoxo-ecahdenan

05 November 2012

Macam Abah

Assalamualaikum

Monday Blues......mcm biase la surirumah pon nak feeling blues jugak...kalo org kt opis malas n xde mood nak buat kerja, saye yg kt rumah ni malas nak sidai kain, xde mood nak masak..tapi nasib baik hari ni nak kluar date ngn girlfriend classmate UTM...yeay!

hari ni nak share pasal perangai hubby yg mcm abah...penah dengar x org cakap kalo kita nak cari suami, mesti kita akan cari yg perangai die ade sikit2 mcm ayah kite...tapi ecah mase mula2 kenal abg gambo dulu xde la pulak cari kriteria tu...even dah kenal2 pon mmg xde perangai die yg macam abah..hehe

tapi bile dah kawin, ade dua situation yg lebih kurang mcm perangai abah...sgt geram dan kadang2 rase sangat comel..hehe

Situation 1:

Ecah letak plastik makanan bawah handbrake kereta masa abg gambo kluar nak gi bank..niat nye mmg sekejap sangat nak letak mende tu..last2 lupa...bila die masuk kereta, die nak turunkan handbrake xleh...tapi die nampak dah yg ade plastik makanan kat situ...tapi die buat mcm ni...

"Alaaaa...mcm mane nk turunkan handbrake ni......." (padahal tgn dah kat handbrake, dh nampak plastik tu n boleh aje alih sendiri)

tapi die buat mengadaaaaaaa!sebijik macam abah...kalo adik tinggal cawan depan tv, die saje lalu depan tv n b'diri dpn cawan n cakap.."ish, macam mane abah nak lalu ni...." (padahal ruang tu BESARRRRRR...boleh lalu tempat lain, boleh angkat cawan tu, or boleh panggil sesapa ambik!)

tapi abah saye mengadaaaaaa! HAHA

Situation 2: (which i LOVEEEEE!)

Ecah nak kluar ngn BFF hari ni, duit dlm purse xde, so die kate, nah ATM Card..nanti nak beli ape2 kluarkan la duit dlm tu...no pin bla bla bla....

Macam abah jugak...if ecah nk keluar dengan mak gi shopping, die bagi ATM Card die siap bgtau no pin...muahahaha...sayangnye la dua2 lelaki ini!!

Itu saja lah perangai dua2 lelaki kesayangan saya...kelakar ade, kadang2 geram pon ada....hehe


Be Healthy, Be Happy

Sekian...xoxo-ecahdenan

02 November 2012

Takot Sorang-Sorang

Assalamualaikum

hari ni ecah bangun awal pagi, buat breakfast n ikot abg gambo gi office..sebenarnye xde la ikot die masuk office, tapi lepas hantar die ecah gi rumah sewa...

sampai2 rumah sewa, ape lagi sambung la membersihkan lantai..hari tu dah mop n cuci...kali ni nak mop lg sekali...pastu sapu, pastu vacuum pulak..pasni nak mop n vacuum skali lagi..dh bape layer mop dah ni..x bersih jugak x tahu..haha

ape2 pon, kerja membersih ni kene siap hari ni jugak..hujung minggu ni nak gi cari perabot n barang letrek dah..jgn nnt time nak masuk barang time tu la t'hegeh2 nak mengelap segala...nampak x dah gaya makcik2 cerewetnye saye?

tapi kan...duduk sengsorang kt rumah kosong mcm ni feeling angker jugak nih...grrr...grrr..takot...tapi kuatkan semangat..biase la tu akal dan fikiran mengusik...sampai2 ecah pasang Surah Al-Baqarah recited by Mishary Al-Afasy..cari jek kt youtube...Alhamdulillah lega sikit hati...memang Surah Baqarah ni kebaikannya ntk menghalau jin dan syaitan...kalau x sempat baca, x salah kalau nak pasang bacaan dari orang lain...Insya-Allah nanti Allah akan lindungi rumah kita...

"The Holy Prophet sallallahu aleyhi wa sallam said: ' Make a habit of reading the Surah al-Baqarah, for reading it brings down on you the barakah or blessings of Allah, and neglecting it is a matter of regret, and a misfortune. And men of falsehood cannot overcome it'. ... ' The Holy Prophet sallallahu aleyhi wa sallam has also said that Satan flees from the house in which this Surah is read or recited'. (Ibn Kathir)"
-Ma'ariful Qur'an page 96


nanti saye update lagi ye!

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

30 October 2012

Rumah Baru (^_^)

Assalamualaikum

nak berblog-blog dgn hati yg happy tapi perut bunyik2 jek ni...xde mood sungguh nak memasak..mentang2 duduk sorang kt rumah...hehe

Alhamdulillah, dah berjaya urusan menyewa rumah...malam semalam ecah ngn abg gambo gi tgok rumah sewa...sewa apartment jek buat sementara waktu ni..nanti bile ecah dah kerja, baru boleh plan upgrade rumah..

overall, rumah cantik...kosong tu memang la, kena cuci dulu dan yang seronok, rumah tu tingkat 1..naik 5 anak tangga terus nampak rumah..parking okey dan mmg puas hati la semua...memadai utk kami berdua buat sementara waktu ni kan...kejiranan pon ok, disiasat2 ngn jiran, rupenye geng2 banjar jugak...kulaan abg gambo la...pulak tu, mostly yg duduk situ kampung dieorg pon mmg pahang..what a coincidence..so kami mmg suka hati sgt la nak menyewa kt situ..hehe

next step, nak gi sana cuci rumah, malam semalam siap gi Giant usha harga barang2 letrek..ni part ecah paling suka ni..beli mesin basuh, beli tv, beli perabot...eee..ketaq kepala..haha..list dh almost siap and i'm so excited!

oh ye, kami duduk kat Puncak Alam...dekat ngn fakulti abg gambo kt sungai buloh nun...ade ke yg duduk dekat2?boleh la kite dating2..hehe

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

29 October 2012

Hiatus, Again (-___-)

Assalamualaikum

hello!hello!mentang2 dah lama menghilang diri, bila balik kt blog ni jek buat ala2 sapaan comel pulak ye..hehe..last few weeks mmg busy sikit..x kemane pon, duduk kt rumah jek...tapi mak mentua ada kat sini...so kene la jadi peneman, bawak gi check up kt IJN and so on....so blog kesayangan agak terabai sedikit...

macam mana Raya Korban kawan2 semua?kenyang makan lemang?ecah plak raya korban kali ni baru dapat makan lemang..raya puasa hari tu x sempat plak jumpe lemang..huhu..kali ni raya kat rumah ecah dulu, pastu baru balik rumah abg gambo...al-maklum la satu jalan jek...so main singgah2 jela kan..

ecah balik KL kali ni dengan satu harapan dan tujuan: nak tanam pokok bunga lagi, dengan itu, ecah berjaya membodek mak supaya memotong sebatang dua anak pokok die untuk disedekahkan kepada saya...hihi...saaaayyyaaannnggg mak...

hopefully pokok ni akan tumbuh dengan baik...plan kali ni nak tanam pokok2 hijau..mak kata senang nak tumbuh...kalo yg berbunga-bunga ni cerewet sikit...amboi, tanam nak, cantik2 nak, jaga cerewet sikit xnak...hehe

mula2 mak bagi mcm ni
lepas tu kita asingkan mcm ni

doakan pokok2 saye berjaya tumbuh ye!

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

20 October 2012

Bukan Merancang, Tapi.......

Assalamualaikum

selamat hujung minggu semua..semoga minggu korang baik2 aje dgn family yg tersayang...musim2 hujan ni, duduk rumah jela ye tgok hindustan..ecah pon x jalan kemane2..malas nak cari pasal dgn kesesakan jalanraya yg sah2 mmg teruk hari ni...ramai2 org klua nk gi tgok Final Piala Malaysia malam ni..hehe

berbalik kpd tajuk cerita kita ni ha...skang ni ramai dah dok tanye...xde isi lg ke...xde ape2 lg ke...belom lg? (sambil pegang perut saye..ayakkkk!muncit2 jek ade...haha)

hmm...sape la xnak baby kan..bg yang dah berkahwin, perasaan nak ade baby tu mesti kuat..naluri tu serta merta tibe2 lahir dalam hati bile tgok baby...tgok org pgg budak kecik...geram sgt...mmg nak sgt2 lah..

tapi dengan keadaan yg bagi ecah masih belum stabil ni, baik la ecah mengelak dulu...ecah pon x bekerja skang ni..masih mencari...kesian abg gambar sorang2 nak bertungkus lumus sara keluarga..mmg la itu tanggungjawab die...tapi memandangkan kite ni dlm alaf serba mata duitan ni, baik la kami sama2 berusaha..

so, ecah memutuskan ntk KIV dulu la bab2 baby ni..memang la org cakap, alah..nanti ade la tu rezeki baby Allah bagi...xboleh jugak kan...kalau betol x bersedia, x mampu lagi, baik jangan lagi..kesian kat suami, kt mak abah n baby...

ecah doa2 semoga semua penantian ni akan berakhir jugak..cepat atau lambat..Insya-Allah perancangan nak baby tu akan dilaksanakan jugak tahun depan...mungkin sampai hujung tahun ni ecah kene keep the record clean..hehe...

tapi monthly cycle saye tgh lambat nih..ah sudah!haha..sebenarnye mana2 pon boleh..kalau ada, suka sangat la kami..kalau xda, kami masih boleh bersedia utk perancangan lain...

sama2 la kita berdoa kan?sesungguhnya yg baik tu datangnya dari Allah S.W.T jugak....

Be Healthy, Be Happy!

sekian...xoxo-ecahdenan

15 October 2012

Hotel Transylvania is Awesome!

Assalamualaikum

Helloooooo..Happy Monday to all bloggers! Macam biase la saye kan surirumah xde keje..so xde bezanye pon isnin ke, jumaat ke...semua sama jek..hehe

Semalam abg gambo bawak ecah gi jalan2 The Mines..xde jalan2 sangat pon..sampai tengah hari, beli tiket, makan, beli barang dapur pastu balik....hoho...

Tapi yang seronotnye saya dapat tgok cerita Hotel Transylvania yg dh ditunggu2 sejak cerita tu keluar dari hari tu dah..dah ramai cakap best, so nak jugak tgok biar lambat mane sekalipun..hehe

Overall, cerita ni sangat best and fun! Pasal Count Dracula yg bina satu hotel untuk raksasa2 seluruh dunia bercuti dan bersembunyi dari kekejaman manusia (konon2 nye). Pastu nak lindungi anak perempuan die dari manusia..Tapi ade satu hari tu seorang manusia berjaya masuk dalam hotel tu dan jeng jeng jeng......nak tau cerita kena la tengok sendiri...tapi cerita ni sangat seronok...budak2 pon boleh tengok...xde pon unsur2 menakutkan...cerita kartun kan..hehe



nanti nak tengok cite ape pulak yg  best kt wayang tu..ni jela keje saye...dok pujuk suami bwk tgok wayang..die keje cari duit, saye gi perabihkan duit...hehe

Be Healthy, Be Happy!

sekian..xoxo-ecahdenan

13 October 2012

~kebosanan~

Assalamualaikum

dengan cuaca yg sentiasa hujan, hubby yg sentiasa kerja smpai hari sabtu pon ade function fakulti, saye dh jadi surirumah yg dari hari ke hari semakin bosan..uwaa sedih xleh nak gi mana2..nak berkebun manja2 ngn pokok bunga pon tanah lembab aje...

kewarasan semakin goyah..haha..hari2 pening kpale sebab asyik menghadap PC..mata berpinar2...kadang2 rase depression yg melampau sebab bosan sangat..tido, masak,makan,tido balik...xlupa jugak basuh baju, jemur baju semua tu lah....

arghhhh!I don't want to be a fulltime housewife!xnakkkk!

muahaha...comot!
Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

11 October 2012

Projek Bunga!

Assalamualaikum

skang ni saye tengah berjinak2 nak mencantikkan laman rumah...walaupon bunga beli jek, x tanam...tapi semangat jugak lah!haha

baru ni gi giant nampak ade bunga cantik...color pon lawo, ape lg mintak abg gambo belikan laaa..time2 bosan kat rumah ade jugak la mende ecah nak jaga, nak belai2 kan..nak baby belom ade lg..hehe..

nnt ade masa2 free nak cari banyak lagi bunga kat nursery..baru puas hati kan..hehe

malangnye, skang ni musim hujan plak, so xleh nak bela bunga beria sangat...abis kene hujan lebat...pulak tu, makin galak siput membiak...bunga yg sedia ada pon abis dimakannye..nasib sempat perasan..patot la pelik kenape la pokok yg siram hari2 nampak lobang2 n makin layu...wuwuwu..siput jahat!


sebenonye ecah xtau nama bunga ni ape...tapi color die sangat2 la menarik perhatian..hopefully pokok2 ni tahan lama..kalo gi giant lg, nak beli lg supaya dua2 pokok ni ade partner!hehe

Be Healthy, Be Happy!

sekian..xoxo-ecahdenan

08 October 2012

3 Bulan.......

Assalamualaikum

Alhamdulillah...Syukur kepada Allah S.W.T, usia perkahwinan kami dah menginjak 3 bulan...sekejap sangat rasa masa berlalu...dh jadi isteri org, hak milik seorang lelaki bernama suami...(eh, nama die bukan suami, lain lahh..hehe)

Perkahwinan bukannye mudah, bahagia itu pasti, tapi...kebahagiaan x kan datang tanpa dugaan...kalo x, xkan rasa la kemanisan berumah tangga kan....

Buat suami, Terima Kasih kerana menerima diri ini seadanya...Maafkan segala kekurangan, maafkan segala kecacatan...Semoga Allah memelihara perkahwinan ini hingga hujung nyawa...Semoga Allah suburkan cinta kita hingga akhir nafas...Semoga yg berubah adalah yang baik2 sahaja...

Sesungguhnya kesusahan dan keperitan ini mengajar saya erti kesyukuran dan menghargai apa yg saya miliki..

Ya Allah, permudahkan kehidupan kami, beri kan kami yang terbaik, susahkan kami dengan kesusahan yg mampu kami tanggung, senangkan kami dengan kesenangan yg tidak melalaikan....Amin

I Love You Hubby

menitik air mata melihat gambar nikah :')

sekian...xoxo-ecahdenan

05 October 2012

Bloglist Updated!

Assalamualaikum

short entry jek kot ni..kot?hehe..ok lah, just to inform kt korang yg ecah dh add satu lagi bloglist ntk bacaan..al-maklum la geng2 bride to be dh ramai yg dh pon jadi bride + MRS..hehe

so.....ecah dgn gembiranya create satu lagi bloglist sbb seronot baca cerita2 ex-bride ni pasal honeymoon la, kerenah dgn suami la andddddd....dah preggy!!!wahhh..tahniah yg mom to be..hehe

bagi blogger yg dulu duduk kt list:


WEDDING GUIDE OF A B2B


tapi dh jadi MRS happily married, ecah dh transfer korang ke bloglist baru iaitu:

AFTER MARRIED (^_^)


kalau ade yg dah terlepas, yg ecah x perasan dh kawen tu sila la inform yek..yg baru2 pon boleh..kita boleh kawan n share2..just tinggal link..nnt ecah add..tapi yg still waiting to be married tu, ecah still suka baca blog korang..sbb mengimbau kenangan gituwww..plus, mane yg boleh share, ecah blh la tolong2 komen ke ape ke..hehe

ha, itu saje..kan dah jadi long entry..mane tah janji nk short entry tadi..haha

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

Permohonan ke Tingkatan 1 & 4 Sekolah Berasrama Penuh & MRSM

Assalamualaikum

cewah!hari ni ecah nak merajin2kan diri sharing ngn korang...buat pengetahuan kakak2 blogger or mak2 or sape2 lah yg ade relatives yg berkaitan, permohonan kemasukan ke sekolah berasrama penuh bagi murid tingkatan 1 & 4 dah dibuka sekarang...so kalo dieorg xtahu, sila la maklum kan ye...untuk adik2 darjah 6 tu, kakak2 tolong isikan tau...macam sayeee..hehe

kemasukan ke MRSM bagi murid tingkatan 4 pon dah bukak..boleh apply...ecah xpasti yg tingkatan 1 bile nak bukak or dah tutup ke..tengah tunggu abah tanye pada cikgu...

semalam ecah bersemangat isi permohonan online ntk adik yang baru jek lepas abis UPSR...hopefully dapat la masuk asrama...sebab bagi ecah, belajar kt asrama dpt membentuk disiplin diri, meningkatkan kematangan fikiran, dan yang penting, akan ada rasa menghargai kesusahan dan kesenangan hidup...betooooolllll..hehehe

ok2, back to the topic...bagi yg nak apply sekolah berasrama penuh, klik link ni



so ape lagi, cepat2 suruh dieorg isi..x salah kan mencuba...

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan


04 October 2012

Translate Sijil Lahir/Surat Beranak

Assalamualaikum

Hari ni ecah dapat keluar rumah!hehe..eksaited sungguh sebab seminggu dok terperap jek kat rumah..al-maklum la surirumah sementara..Aktiviti hari ni ialah gi teman adik ipar translate surat beranak die..

Adik ipar ecah ni nak ke Saudi hujung tahun ni buat umrah...Lagipon akak ipar ade kat sane...So trip umrah sendiri2...xpakai agen mane2...so salah satu proses yg die nak kene setelkan, translate dokumen keada Bahasa Inggeris...

Kalau kat area KL ni, setakat yg ecah tahu, kita boleh hantar dokumen yg nak ditranslate tu kat mahkamah or kt Dewan Bahasa dan Pustaka...So, hari ni kami ke Kompleks Mahkamah Petaling Jaya...

Kompleks Mahkamah PJ ni senang jek nak kesana kalo naik lrt...betol2 terletak depan Lrt Taman Jaya, 1 stesen selepas Lrt Universiti...sampai sana, kami tanya kt kaunter pendaftaran mcm mana cara nak translate dokumen ni, dia send plak kiteorg gi tingkat 3, jumpe person in charge..

Luckily orang tu boleh siapkan hari ni jugak...nasib jugak sebab 2 helai surat beranak jek yg nak ditranslate..kalo banyak gamaknye kne amek esok lusa la kot kan...huu..

Sambil tunggu, jalan2 kat AmCorp Mall...sangat dekat, walking distance aje...hehe...by 4pm dah boleh collect dokumen...bayaran? RM50 sekeping...dengarnye kalo nak translate kt Dewan Bahasa dan Pustaka mahal sikit kot?x pasti lahh..hehe

So kalo korang memerlukan khidmat yg sama, ape kata ke mahkamah n tanya boleh x translate dokumen..sebab mmg dieorg ade official tanslator....hoho

oh iye, entri ni memang x bergambar...muahaha

Be Healthy, Be Happy!

Sekian....xoxo-ecahdenan

03 October 2012

Pre-Honeymoon (Pictures)

Assalamualaikum..

hari tu ecah ade cerita pasal gi pre-honeymoon kan?tapi saje jek xnak letak gambar..hehe...kali ni ecah nk tepek gambar sikit...sikit jek....

Lokasi: Genting Highland
Penginapan: First World Hotel (Superior Deluxe Room with View)
Price/night: RM292

ecah semangat kabo menginap kt mane sbb nak bagitau yg hotel ni emmm..x berapa best...dgn harga almost RM300 tu bagi ecah facilities dlm bilik die x berapa menguntungkan...mintak mountain view, tp yg nampaknye bangunan depan...xde mountain pon?

mula2 duduk kt deluxe room jek, tapi menghadap bilik depan siap boleh tampak org sebelah lagi, sebab tu upgrade to Superior Deluxe tu..tapi still tah pape ngn xde hair dryer, iron kne kt luar + bathroom xde bathtub...padahal ni bilik 2nd mahal dah...hmm..

ape2 pon, pre-honeymoon ni mmg best!sbb 1st time gi genting...hehehe...tapi agak sedih sbb xdpt main Outdoor Theme Park sbb kabus dari pagi sampai 6 petang! Indoor plak bosan...wuwuwu...lagi sedih sbb pukul 6 baru tau ade Strawberi Farm! Dah tutup la dah mase tu...huu..sabar jelahhh...isk2...

ok la, layan gambar!

otw to outdoor game..pity!kabus tebal..huhu

see?ape pon x boleh!abg gambo nk sgt main game ni
sedey hati melihat gambar ini..huk2..kabusssss
but still!kt dalam pon happy2!cantikkk...
ade booth art souvenir..cantik tapi.....mahal....-__-
masa yg ditunggu!cabel car........hehehe
tapi......mak2, angah mintak maap kalo ade salah silap...wuwuwu..penakut rupenye!haha
masya-allah..masya-allah...takot
hampir pukup 6PM, kabus dh mula susut...
taraaaa!tapi dh xleh main....huhu
akhir kata, Go Genting! bestttt..hehe
Ok, enough mempromote muka tembam..walaupun x dapat main outdoor theme park, percutian 1st lepas kawin ni mmg bermakna..seronot bebenooo..haha...thanks to abg gambo sebab bawak saye jalan sini..yelah, tiap kali lalu genting sempah tu merungut kesian sbb x penah gi...bak kate mak: "buat malu mak jek, padahal mase kecik dh selalu sgt mak bawak

nampak x ketidakadilan nye kt situ?mase kecik mane la saye tau mak....x ingat ape pon.....mak jugak la seronot jalan ngn abah...hahaha

Be Healthy, Be Happy!

sekian..xoxo, ecahdenan

01 October 2012

Family Trip (Bukit Tinggi)

Assalamualaikum

Salam 1 Oktober semua! waaahhh..dh almost the end of year 2012..sekejapnye masa berlalu...

Ha, last weekend ecah n abg gambo pegi family trip dgn adik ipar n kakak ipar...dekat2 aje..ke bukit tinggi nun..konon2 nak bawak anak sedara tgok rabbit..sambil2 tu boleh la picnic kan...

Lokasi: Bukit Tinggi

Colmar Tropicale: Tiket RM12 (Japanese Village, Colmar Resort, Botanical Garden, Adventure Park)
Animal Park: Tiket RM12 (Rabbit Farm)

Kesimpulannye bagi ecah tempat ni x best...huhu..semua mende mahal..pastu tempat mcm sunyi...padahal weekend tau...lagi satu nk bagi tau..tmpt castle (colmar resort) dengan japanese village dan rabbit farm tu semua terletak jauh2..it's either korang naik kenderaan sendiri or naik van/bus yang dah disediakan oleh pihak resort...


picnic makan2 tepi bukit sblm panjat botanical garden

otw to botanical garden, hill view at the back, with ank sedara humairah bising pot pet pot  pet..hehe

papan tanda, almost there
from japanese village


eh, tibe2 kt colmar dah...haha
hotel ala2 french...mmg cantik

nice, empty view

from up top!edited by abg gambo

bonus pic..haha

animal farm yg kecik..huhu

haa..tu lah die sebahagian dari trip kiteorg...banyak lg pic tp xkan nk tepek semua ye dok?haha

so, kalo rasa nak honeymoon, xde ape nak buat, boleh la ke sini..nk seronot2, baik jgn...gi genting suda...laaagi banyak aktiviti nak buat even outdoor park tutup sbb cuaca x baik..errrkk..sape la yg kena tu..huhu

sekian..xoxo-ecahdenan

26 September 2012

Pre-Honeymoon

Assalamualaikum

Haaa...ingat wedding jek nak main pre?Honeymoon pon ade tau...Well....Well....Well...Ecah ni baru jek balik dr kampung dua2 belah mak....
So ontheway balik abg gambo offer jenjalan....sape x sudi wehhhh.....

Tapi banyak gak tragedi...nak cerita ni, tapi ecah selesema la....xlarat betol...esok yek?huuu

Be Healthy, Be Happy!

Sekian.....xoxo,ecahdenan


22 September 2012

Assalamualaikum

Hai semuaaaaaa...

hihi....sangat malu2 rasenye sebab dah lama sangat meninggalkan blog terchenta ni...mintak maap ye semua...lame sungguh x membebel...banyak sangat perkara berlaku....x sempat ecah nak update...

Alhamdulillah....dah 2 bulan lebih ecah jadi isteri orang..banyak sangat lagi kekurangan yang perlu diperbaiki..hmm...

Oh ye!TAHNIAH pd kawan2 blogger especially bride to be yang dah berkahwin...Semoga Allah memberkati kehidupan anda berdua dan semoga dimurahkan rezeki...banyak2 bersabar dan bertolak ansur ye....ecehhh..nasihat isteri yg baru dpt pangkat 2 bulan...haha

Kawin ni seronok, tp banyak pengorbanan....tapi seronok lah..haha

Buat masa ni, ecah jadi surirumah sepenuh masa...dah resign dah pon dari tempat kerja lama...sedeyyyy..sobs....tapi skang tgh cari keje secepat mungkin...kalo x, susah nak mulakan hidup berumahtangga...

Ok lah..kekok pulak rasenye membebel tiba2 ni...bagi ecah warm up dlu ye..nak blogwalking tgok ape cite kawan2 blogger semua..hehe

Sekian..xoxo-ecahdenan

11 August 2012

Bile Dah Tak Tahu Nak Buat Apa

Assalamualaikum

1-Kebelakangan ni betol2 xde mood+idea nak menulis apa...lagipun masa macam suntuk lepas kawin ni...gi kerja, balik kerja, bukak puasa, tido...x macam bujang dulu banyak jek masa melepak..sedangkan tv pon tak sempat nak tgok..huhu

2-Ecah dah bagitau mak yang raya tahun ni sambut kat rumah abg gambo dulu...Mak kate xpela, mak paham..pandai2 la bawak diri...adey sedehhh.....xpela, bukannye tak balik terus kan...nanti raya ke-3 balik rumah mak pulak...nasib baik lah dekat...kiteorg plan if tahun tu raya puasa umah abg gambo, raya haji plak rumah ecah...tahun depan gilir2 pulak..sounds like a good plan..so xyah gaduh2...hehe

3-Dua tiga hari ni asyik x sihat jek..ecah jarang jadi lembik macam ni...sakit tekak la, cirit birit, badan lenguh2 n paling kelakar bebaru ni ecah muntah...pagi2 masa tidur lepas sahur...abg gambo dah pelik..budak opis plak dok usik2 kata ecah dah preggy...hahaha..kelako2...belom lagi okayyyy..hihi...

4-Sambutan raya kali ni simple sangat2..rase xde mood pon ade..sebab dah banyak berhabis masa kawin kan...so nak recover semula tu semputttttt...hehe....banyak mende nak dipikirkan....sangat banyak...serabut pon ada...tapi sabar jelah....Insya-Allah rezeki Allah itu ada...

5-Berkahwin ni memang indah...seronok bak kata orang...tapi, every happiness comes with a price...bukan senang2 nak dapat bahagia, bukan senang2 nak seronok...banyak sangat pengorbanan perlu dibuat..kapel lain, kawen lain...kadang2 ade mende nak luah, tak terluah...so simpan dalam hati...sebab tak semua boleh nak diluahkan sebab nak jaga hati..sebab tu perlu faham memahami...seeloknya luahkan...macam ecah, ecah amek masa sikit kalo nak luahkan rasa x puas hati ke, ape ke...stail merajuk dulu..hahaha...yang penting sabar, bersyukur dan berdoa supaya Allah tabahkan hati, tenangkan hati supaya ikhlas dan dapat menerima dengan baik...Insya-Allah hati tenang...:)

Sekian saje bebelan buat minggu ni....

Xoxo-ecahdenan
© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis