04 October 2012

Translate Sijil Lahir/Surat Beranak

Assalamualaikum

Hari ni ecah dapat keluar rumah!hehe..eksaited sungguh sebab seminggu dok terperap jek kat rumah..al-maklum la surirumah sementara..Aktiviti hari ni ialah gi teman adik ipar translate surat beranak die..

Adik ipar ecah ni nak ke Saudi hujung tahun ni buat umrah...Lagipon akak ipar ade kat sane...So trip umrah sendiri2...xpakai agen mane2...so salah satu proses yg die nak kene setelkan, translate dokumen keada Bahasa Inggeris...

Kalau kat area KL ni, setakat yg ecah tahu, kita boleh hantar dokumen yg nak ditranslate tu kat mahkamah or kt Dewan Bahasa dan Pustaka...So, hari ni kami ke Kompleks Mahkamah Petaling Jaya...

Kompleks Mahkamah PJ ni senang jek nak kesana kalo naik lrt...betol2 terletak depan Lrt Taman Jaya, 1 stesen selepas Lrt Universiti...sampai sana, kami tanya kt kaunter pendaftaran mcm mana cara nak translate dokumen ni, dia send plak kiteorg gi tingkat 3, jumpe person in charge..

Luckily orang tu boleh siapkan hari ni jugak...nasib jugak sebab 2 helai surat beranak jek yg nak ditranslate..kalo banyak gamaknye kne amek esok lusa la kot kan...huu..

Sambil tunggu, jalan2 kat AmCorp Mall...sangat dekat, walking distance aje...hehe...by 4pm dah boleh collect dokumen...bayaran? RM50 sekeping...dengarnye kalo nak translate kt Dewan Bahasa dan Pustaka mahal sikit kot?x pasti lahh..hehe

So kalo korang memerlukan khidmat yg sama, ape kata ke mahkamah n tanya boleh x translate dokumen..sebab mmg dieorg ade official tanslator....hoho

oh iye, entri ni memang x bergambar...muahaha

Be Healthy, Be Happy!

Sekian....xoxo-ecahdenan

1 comments:

  1. Dahsyat kot RM 50 sekeping.. I translate my hubby and my birth certificate - RM 30 , SPM cert. - RM 30, my sijil nikah rm 50 (2 pages) . I siap dapat discount lagi. Dia jurubahasa Mahkamah jadi confirm2 la certified cop dia tu and plus office dia dekat dengan ministry of foreign affairs. (I bukan promote sebab dapat komisyen yer, i nak tolong because I ditipu oleh satu syarikat swasta jadi sijil I kena reject...they charged me RM 100 SERATUS per piece ok) I dapat nombor dia dari majalah.com. Seriously, dia banyak tolong I and I terhutang budi dengan dia so dikesempatan ini I ingin menolong semua yang memerlukan pertolongan especially those short of money (sebab nak pergi belajar kan) macam I. DO yourself a favour and contact her
    011-3333 2450

    Regards,
    Serena

    ReplyDelete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis