24 December 2013

Family Life: Mak Yang Pendengki

Assalamualaikum

Ahad malam, lepas siang tu melawat sahabat sekolah yg koma di ICU (semoga Allah berikan kekuatan dan menyembuhkan sakit Mumtazah), ecah ajak abg gambo jalan2 kat Plaza Alam Sentral..jalan2 je..dari level atas sampai bawah, habis semua kedai kami nak masuk..sampai la pukul 6, sudahnye yang dapat selipar tandas jek nak ganti kasut yg ecah beli kononnnya nak pakai sepanjang pregnant ni...sekali kasut tu dah x muat dan sebenarnye agak tinggi...ramai bising suruh tukar..ecah degil xnak tukar sebab kasut mahal, guna jela kan...tapi lepas dah sakit2 tumit, terpaksa la menyerah kalah...dari pakai saiz 4 ikut kebiasaan, ecah kena pakai saiz 7..mengembang sungguh...haha

Dinner plak ecah ajak abg gambo makan kat luar jek sebab dah lambat, malas pulak nak masak..kalo pukul 6 dah ade kat rumah, ade mood lagi la saye nak masak...kami pon decide nak makan kat Tesco Puncak Alam sebab malam tu hujan, nak makan kat gerai luar nanti takut kena tempias la ape la...hilang selera den..huu

Kisahnye, tengah duduk jalan2 tu, nampak la kat satu sudut kanak2 riang gumbira main mainan yg kena masuk syiling tu...ala, tunggang ultraman pastu die goyang2 sambil keluar lagu..ade pikachu la, tiger la...seronoknye kanak2 ni..mak ayah die la pening nak mencari syiling...kan nak 2 keping 50c jek..kalo boleh masuk 10c, 20c dan senang...ecah pon sentiasa ada duit standby kalo gitu..skang ni sekeping 50c susah..

Tibe2 terlintas sesuatu di fikiran, ecah cakap la kat abg gambo: "anak kite nanti mama nak buat die takut ngn natang ni...baru la die xnak naik..." Abg gambo tanye "nak buat die takut macam mana? Mane la ade budak2 yg takut dengan menda seronok gini"..ecah xnak kalahhhh....kite cakap la kt anak: "eee..takutnyeeee..tiger nak makan nanti..eee..takut..." Abg gambo sengih jek...jgn harap plan mcm tu nak menjadi nanti...hahaha

Ape punye mak la...dengki sungguh ngan anak...anak baru dalam perut lg dah menunjukkan ciri2 mak kedekut...siap ade taktik lagi tu...haha..saje je nak gurau2..kalau nanti anak suka naik menda tu, bagi jela die naik..yang penting mak nye dah siap shopping...sambil2 rehat tu, boleh la letak anak kt situ sekejap...kalo nak best lg, tinggal macam Mr.Bean tu...lagi dahsyat perangai mak macam ni..haha

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

1 comments:

  1. Hehe..kelakar la ecah ni. bukan kedekut tu, berjimatutk anak. hehe

    ReplyDelete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis