17 August 2014

Motherhood: Anak Tak Mahu Menyusu Botol

Assalamualaikum

Since lahirkan Rasya, ecah dah niat nak train dia belajar minum dalam botol..sebab bulan 9 nanti ecah dah nak masuk kelas..ingatkan sebulan sebelum masuk kelas baru kena ajar dia..rupanya ada kawan bgtau kita kena ajar baby minum susu dari awal supaya nanti baby tak reject botol sebab dia dah biasa dengan puting ibu..so ecah cepat2 ajar Rasya menyusu dalam botol since dia usia 30 hari kalau tak silap...Alhamdulillah Rasya okey..dalam pantang tu keje dok pam jela untuk dia sambil gilir2 direct feeding..tapi ecah bagi Rasya menyusu dalam botol sekali sehari je untuk permulaan..


Tapi masa Rasya 2/3 bulan macam tu dia ada selesema...so dia reject menyusu dalam botol..ecah pon biarkan jela sebab taknak paksa dia kalau tak selesa...sekali mak nye pulak jadi pemalas mengepam..haha...ade la dalam sebulan biarkan Rasya direct feeding je...pastu ade jugak ecah ajar dia dalam botol...takmo dah dia...terus dia reject..jelir2 lidah la ape la...punya la taknak puting botol..oh ya, start dari awal ecah bagi Rasya menyusu dalam botol MAM...best jugak la bagi mak dia..


Ni Rasya dah 4 bulan, ecah nekad kena ajar jugak dia menyusu dalam botol..baru2 ni pam susu, siap doa dalam hati mintak2 la Rasya x meragam teruk masa suapkan...ecah suruh abg gambo suap sebab bila buat research dia kata better bukan ibu yang suap takut anak x mahu sebab dia tau susu dia ade kat ibu kan..hehe


Mula2 abg gambo kata dia rejek..buat uwek2 and jelir lidah..kuchiwa jugak la..tapi first day, xleh nak expect tinggi...sebab Rasya tak abis menyusu ecah pon take over nak suapkan dia..siap doa bagai dah ni..mintak2 la anak aku nak...ecah bagi Rasya pegang sendiri botol tu..(Rasya dah reti pegang mainan and pandai tertarik dengan objek) So dia rasa botol tu macam menarik..dia ingat botol tu mainan la..terus dia sumbat dalam mulut...haha..mula2 nampak awkward...gigit2, muka pelik..agaknya dia rasa ade susu keluar, dia nyot2 slow2..lama2 dia hisap...yesssss!!!terharu mama dia...siap nangis lagi...hahaha..pandainye anak mama..baiknye anak mama..bagusnya anak mama..siap puji2 lagi...syukur Alhamdulillah...



nampak tak muka tak rela...kesian dia


Tips ecah la dalam nak memujuk anak menyusu dalam botol (in case dia refuse menyusu dalam botol)



fasa bagi main gigit2 dulu botol kosong...kasi kenal2 dulu ye..hehe


1-Bagi dia pegang sendiri sambil kita assist..biar dia anggap tu mainan..biar dia gigit2 jugak xpe..



2-Jangan paksa..jangan tonyoh2 dalam mulut dia..nanti dia rasa menda tu ancaman..hehe..ecah rasa abg gambo dok suap2 kat rasya tu yang dia taknak tu...haha



3-Nyanyi depan dia..Rasya suka la ecah nyanyi, buat mimik muka..sambil dia hisap sambil dia tgok kita..so xde la dia fikir sangat menda dalam mulut dia tu



4-Jangan baring sebelah dia masa suap..nanti dia expect breast..sah2 dia akan tolak..



5-Baringkan dia atas bantal besar, macam dia separuh duduk..jangan baring sepenuhnya..takut tersedak..dia tak selesa nanti...



6-Buat rules..macam nak suap anak makan masa dia 6 bulan..4 day rules..ecah pon buat macam tu kat Rasya...4 hari bagi 2x menyusu dalam botol (nak mulakan dengan 1 botol dulu pon boleh)...dah pass 4 hari, ecah bagi pulak 3x menyusu dalam botol selama 4 hari jugak..dan seterusnya la..ikut kiraan berapa kali baby menyusu waktu siang..malam dengan mama dia la..mengempeng la lama mana pon...mama x kisahhh..hehe



akhirnya tewas...siap tertido lagi...lega hati mama


Sekarang Rasya minum dalam botol pigeon..ecah rasa puting dia lagi lembut dan lagi similar..so xde la Rasya kompius or rejek...setakat ni cara yang ecah buat ni berkesan pada Rasya...tapi diingatkan lain baby lain tau penerimaan dia...ecah bersyukur sebab Rasya ni tak perlu fasa meraung2 menangis semua tu..dia baham je terus..tapi ade la jugak menolak...


Setakat ni Rasya okey...Alhamdulillah..dalam fasa training lagi ni...bila dia dah biasa, masa cuti sem ke ape, ecah akan tetapkan minum sekali sehari or masa keluar kena menyusu dalam botol la...mintak-mintak Rasya okey...lega hati mama nak hantar kat pengasuh...


Selamat mencuba ye untuk ibu yang mengalami masalah dan dilemma yang sama ngn ecah...hehe




Be Healthy, Be Happy!


Sekian..xoxo-ecahdenan

5 comments:

  1. Assalamualaikum ecah. alhamdullilah Rasya terima juga botol kan. macam Adam ni, jaundis dia tinggi, sheila dari awal2 ajar minum botol sampai dia refuse dengan nipple umi dia. sadis gila. seminggu sebelum raya sheila training dia ngempeng balik. alhamdullilah berkat usaha dua2 nangis melalak, Adam dah tak confuse. terus tukar pakai botol TT. lega umi dia. hehehhee

    ReplyDelete
  2. bgs nyer rasya...good girl..kejap je kn ecah da 4 bln!

    ReplyDelete
  3. ouh senangnya.teringat zaman nak bg zharif susu dgn botol.dia reject byk puting tp nak terima medela je.ms tu kedai baby terdekat takde lagi jual botol medela, jauh smpai ke penang islang nak mencari.

    ReplyDelete
  4. Alalalaaaa... cumelnyaaa kena paksa minum susu botol hehehe

    ReplyDelete
  5. Hehe...azwa pun mcm tu...dulu ok je..skrng ni nk mnja lbh2 pulak

    ReplyDelete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis