30 September 2014

Motherhood: Rasya's Solid Food Prep

Assalamualaikum

Finally! Setelah 6 bulan akhirnya masa ditunggu telah tiba! Eh, hampir tiba la...hehehe..esok Rasya dah boleh makan solid food..yeay!! Mama sangat x sabar hokehhh..sibuk study sana sini, ape nak beli, ape nak bagi makan...suka nyaaa..lagi suka bila tgok Rasya skang pon dah mcm jakun and kempunan tgok orang mengunyah...hari2 pujuk suruh dia sabar dulu..hihi


Bagi yang belom tahu (semua tahu dah kot skang) bayi disarankan makan solid food hanya selepas 6 bulan menyusu..ini kerana usus baby masih belum matang untuk mencerna makanan pejal..kalau ikut WHO (World Health Organization) dulu2, masa 4 bulan dah boleh makan..tapi selepas revise semula disebabkan banyak kes usus baby bocor dan sebagainya, dieorg anjak ke 6 bulan...Alhamdulillah ecah berjaya protect si kecik tu dari disuap makanan yang macam2..terima kasih pada semua yang respect pilihan saya dalam pemakanan anak...


Okeh, al-kisahnya hari tu ade gi baby expo beli barang2 solid food macam bib, food storage box yang kicik2 tu..pastu nak beli sudu, bekas makan dan macam2 la...sekali dapat bibs and food storage je sebab x banyak and x besar sangat baby expo kt PWTC tu...selebihnya ecah hunt kat Manjaku jek...punya la lama termenung kat Manjaku..nak beli bekas yang mana, sudu mana yang sesuai, agak2 menda itu ini perlu dah ke beli and so on..ade la dekat 2 jam..sudahnye dua menda je ecah beli..sudu dan mangkuk makan..haha..ape punya mak obses sesangat...anak okey je


Buat permulaan, ecah plan nak start dengan puree carrot dulu...buat 4 days rule, tgok sesuai ke tak, lepas tu baru nak suap menda lain pulak..tengah pikir nak suap peas ke ape...macam tak ready lagi, tapi macam dah eksaited sangat ni..hehe...tgok la keadaan macam mana...kalau dah sedia, esok ecah suap si kecik tu makan..yeay!


jeng jeng..ini la yang berjaya saya rembat masa baby expo hari tu..hehe

Esok lepas bagi makan dan selepas hari2 yang seterusnya baru decide balik apa yang perlu dan apa yang tak..takleh nak beli semua kan takut membazir je nanti...tamo tamo..


Be Healthy, Be Happy!


 XOXO-ecahdenan

4 comments:

  1. Assalamualaikum ecah. ohmaiii. bestnya Rasya dah boleh makan esok! nanti share ye rupa rasya makan. hahahahah tak sabar tunggu turn Adam pula lagi 2 bulan ~~~

    ReplyDelete
  2. selamat makan Rasya.. muah muah drp Kak Hassha

    ReplyDelete
  3. Sapa terlbh excited ni? Mama rasya ke rasya? ;)

    ReplyDelete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis