19 March 2014

Pregnancy Life: Tips Bersalin Awal

Assalamualaikum

Haa..disebabkan saya dah jadi ibu yang cemas sebab baby nye x bagi hint nak keluar lagi maka saya gi google sana sini cara nak bagi si kecik ni keluar awal/on time..siape la yang nak dibedah or induce kan..semua orang nak rasa pengalaman bersalin secara normal..tapi bergantung pada rezeki masing-masing....

Ape pon, ini tak menghalang kita dari mencuba macam-macam petua dan cara..so cara pertama yang ecah rasa sangat baik untuk dicuba ialah:

1-Sebelum tidur baca Ayat 3 Qul, Ayat Kursi dan Selawat 3x, kemudian sapukan kat perut dari atas ke bawah...



Petua ni ada jugak disebut ustazah ecah kt kampung...Insya-Allah nak memudahkan baby turun..ape pun, amalkan untuk pelindung diri dan percaya pada Allah kan....kita mencuba dan berusaha

2-Berjalan Banyak

Jalan banyak ni untuk memudahkan bukaan dan menguatkan stamina masa bersalin nanti...dah puas buat dah..ajak abg gambo jalan downtown Shah Alam, bawak mak mentua jalan kat Nursery Bunga dekat ngn Hosp Sg Buloh sana nun, pastu jalan2 mall sorang-sorang seharian pulak tu..cuci toilet jek belom lagi ni...xde kesempatan lagi..hehe

3-Makan telur ayam kampung mentah bermula seminggu sebelum due sampai la hari due

Menda pertama yang terlintas di fikiran ecah, "ewwwwww"....hehe..telur separuh masak pon ecah xmau makan...inikan pulak telur mentah..telur ayam kampung ni dikatakan untuk membekalkan tenaga supaya kuat di hari-hari hujung bersalin ni, stamina pon kuat masa dalam labour room nanti

4-Minum Air Kelapa Dara

Susah pulak kalau gi kedai tanya air kelapa dara ade?entah dara entah tidak kalau kot ye pon dia kata tu memang air kelapa dara...haha..tapi ecah ganti dengan Minyak Kelapa Dara (VCO)..Beli yang liquid tu, minum sesudu sehari sekali..tapi start minggu ni ecah minum sesudu 2x sehari..dikatakan bagus untuk melancarkan laluan baby nanti..entah la kan bab tu...tapi VCO ni banyak khasiatnya...kita berusaha jela...elok diamalkan sejak 5 bulan mengandung..ecah 2 minggu sebelum due baru nak start minum..haha..

Oh ya, boleh guna jugak untuk buat urutan perineum..utk melembutkan bahagian situ dan kurangkan risiko koyak teruk..ecah x buat pon sebab ade GBS..malas nak menggangu hormon miss V..kang macam-macam pulak...doa supaya dipermudahkan la nanti masa bersalin..huhu

Ecah share 4 cara ni jela ek...kalau korang google, banyak lagi caranya...cuba la yang mana mampu dengan doa dan harapan, si kecik keluar cepat..dah hujung-hujung ni bila si kecik tak bagi hint nak keluar lagi nervous bersalin hilang ke laut...tinggal nervous memikir bila la anak nak keluar..takut kena bedah weh!isk

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

11 comments:

  1. Assalamualaikum ecah.. semoga dipermudahkan dear... hehe sheila pun next week baru nak cari vco ni.. hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...better amalkan awal2..terasa sikit kesannye..ecah ni dh lambat2 ni redho jela kan...hehe

      Delete
  2. Replies
    1. Dah puas berjalan pon...boleh kurus nih..haha

      Delete
  3. Nice sharing..boleh diamalkan ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya-Allah...kita berusaha kan...Allah yg tentukan... ^_^

      Delete
  4. awk da bersalin ke?? ape pun goodluck ekh tkcre dear :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks naz..tengah tunggu hari ni..baby nye xmau keluar lagi..hehe

      Delete
  5. tq share ecah.. bule try second baby nanti ekeke

    ReplyDelete
  6. tips berjalan banyak tu mak jemah selalu amalkan hehehe..bila mengandung je perasaan suka berjalan makin menjadi-jadi:)

    ReplyDelete
  7. Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Kurangkan risiko di jahit selepas bersalin. Penting untuk ibu yang mengandung anak sulung, supaya nanti senanglah nak meneran. Baby besar pun tiada masalah.

    ReplyDelete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis