06 June 2013

Daily Life: Saman

Assalamualaikum

Last year, lepas arwah abah pergi, ecah n abg gambo tolong mak setelkan saman2 kereta yang ada...saman masa abah bawak, saman masa along bawak...ade la 2-3 jugak kan...kebetulan abg gambo sendiri pon kaya saman..sampai 6..melampau jugak, tapi redho jela dgn speedtrap..haih..stress

Semalam, mak ecah sepatutnya ambik test lesen kereta...lega sebab akhirnya mak boleh jugak ambik lesen setelah bertahun-tahun tangguh..I guess when we lost our backbone, we have to do everything on our own...so wifey2 sekali, jangan terlalu dependent dengan suami...nanti bila dia xde, almost half of our life rutin akan berterabur dan kita pon boleh lost jadinya...huhu

But Alhamdulillah, percaturan abah tu tepat...macam2 die dah prepare untuk mak...as if dia akan pergi dulu, pergi sooner than we expected...abah ajar die dengan semua proses2 nak bayar bil ke, bank ke, bisnes atas nama mak semuala...so mak pandai buat macam2..drive pon abis semua jenis kenderaan dia boleh except kapal terbang la....hehe..cuma lesen tu je yang xde..hik2

So, back to our story..mak pon dh ade kesedaran nak ambik lesen....dia pon setel dengan cikgu memandu, ambik kelas memandu walaupun blergggghhh, I'm a pro mak kata..tapi berpura-pura jela sbb org tua kannn..nnt senang nak buat muka kesian depan abg JPJ..haha

And she supposedly to take the test today, tapi cikgu lesen memandu kata nama mak blacklist sebab ada sangkut saman

I was like....what the? Dah bayar semua kot...tension betol...pulak tu takkan la satu saman pon boleh sangkut?satu je kotttt...aishhh...Ecah pelik sebab awal tahun hari tu boleh pulak renew roadtax kereta mak...abis kenapa tibe2 ade blacklist?kenapa?kenapa?

Haih pening!

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

6 comments:

  1. betul tu ecah..kalu org dulu mmg kita bleh maaf kn kalu terlalu bergantung kd suami...tp org skrg x bleh mcm tu...at least kn jg pandai bw motor..

    ReplyDelete
  2. Hi.. Newbie here. I am following you :)

    Happy blogging! Jom jadi kawan saya by old follower OR follower G+. Mana2 pun boleh.

    http://lotsoflovebyshakira.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. laa..yeke, dah buat aduan ke cakap da setel semua?

    ReplyDelete
  4. setuju. kalau bergantung sgt takut jd pape bila dia xde. i ni nama je ada lesen tp penakut yg amat nak drive huhu. harap diberikan kekuatan la nanti nk drive :-/

    ReplyDelete
  5. hmm pelik gak..kalo ada saman yg tertinggal..xkan laa roadtax bleh renew kan...

    ReplyDelete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis