11 June 2013

Daily Life: No Plat Palsu?

Assalamualaikum

Rentetan cerita saman mak hari tu, konon nya dah nak selesaikan la kan..bayar jelah...kang x boleh pulak mak nak ambik test lesen kete die...

Tapi ni ada cerita baru...abg gambo mintak tolong kawan die, JPJ la kan kawan ni...tolong check kan nombor kereta mak ade saman lagi ke...yang saman sampai blacklist tu kenapa..mane la tahu ade kekeliruan...nasib la ade kenalan di JPJ...

Turns out yang saman-saman yang kami dah bayarkan untuk mak tu saman polis...saman JPJ x dapat detect..haihh..susah kalau dah JPJ nak menyaman, polis pon nak menyaman..huhu..patut la mak sampai blacklist...kami xtau mak ade saman JPJ..hmmm

Cerita yang agak menariknya, kawan JPJ tu bagitahu hari selasa lepas, no plat kereta mak di detect kena saman JPJ...speedtrap JPJ lah ceritanya ni..nak tahu kat mana? Kat Hulu Langat, Selangor...sedangkan kereta tu ade kat kampung, Pahang n mak la yang guna kan..mane la die lepas sampai ke Selangor..

No plat tu kena speedtrap, memang no plat kereta mak..tapi.............kereta lain! Kereta Mazda lah pulok....padahal no plat tu adalah no plat kereta Viva mak...wahhh..ini sudah Misteri Nusantara..jeng jeng jeng

Rupanya no plat kereta tu dipalsukan...ade orang tiru no plat...kawan JPJ tu suruh bawak geran kereta atau surat pembelian kereta n bawak gi JPJ utk bukti...yang tahu kereta Mazda bersama no plat kereta mak tu sebabnya speedtrap bergambar...haaa..boleh harap jugak speedtrap ni kadang2 kan..hehe

Nanti nak kene setelkan pasal pemalsuan ni pulak...kalo x gi report, mak la yang kena bayar saman tu sebab dalam sistem no plat mak kan..hai la dunia...macam2 boleh buat..sabar jelah

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

1 comments:

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis