27 February 2014

Pregnancy Life: Antibiotic for Group B Streptococcus (GBS) Positive

Assalamualaikum

Sambungan dari entry sebelum ni pasal ecah punya GBS test yg positif tu..isk2..siang tadi ecah gi PMC collect result and antibiotic..nasib kali ni sekejap jek..kalo tak berasap la cik abg gambo saye menunggu..

Result yg dapat tu kena attach kt buku merah yg ecah selalu bawak gi check-up kt KK..tapi nanti masa admit sebelum deliver ecah nak inform sendiri kt doc yg ecah ade GBS utk langkah berjaga-jaga..

Antibiotic yg ecah dapat tu perlu dihabiskan dalam masa 7 hari..sebijik 2x sehari..Insya-Allah mampuih la bakteria nye sebelum deliver..haha..hopefully..isk


Ha macam ni la rupa antibiotic nye..amboih die punya saiz boleh buat tercekik tekak den..hehe

Harga antibiotic yg sebanyak 14 bijik ni adalah RM70..lalalala..pejam mata pekakkan telinga..gulp..you better be effective dear antibiotic..haha


Ecah dah warning little one, keluar pas abis antibiotic tau..jgn keluar sebelum ubat ni habis..hehe

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan


*update sikit*

Ecah ada baca certain mommies yg ada GBS Positive akan terima antibiotic secara drip 4 jam sebelum masuk labour room..sebab dia tak makan antibiotic selepas disahkan ada GBS Positive..macam kes ecah yang dah makan antibiotic, tapi kena inform pada doktor jugak yang ecah ada GBS dan dah makan antibiotic..depends pada management and consultation doktor tu la nanti samada akan diberi antibiotic drip or x..(ala2 masuk air dalam badan kot)..nanti bila dah selesai deliver little one ecah cerita lagi ye..

3 comments:

  1. Assalamualaikum ecah. semoga dipermudahkan my dear... harap2 bakteria mampuih la sebelum ecah deliver.. jaga kesihatan dear, jangan lupa habiskan antibiotik tau ~~~

    ReplyDelete
  2. Sheila Salim: Wsalam Sheila...mmg tgh abiskan antibiotic dgn gigih..xpernah sedisiplin ini dlm makan2 ubat..haha

    ReplyDelete
  3. Mahal nya ecah antibiotik awak.. alhamdulillah selamat dah pun kan hehe

    ReplyDelete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis