25 February 2014

Pregnancy Life: Group B Streptococcus (GBS)

Assalamualaikum

~versi tak rasmi ecah~

Pernah dengar pasal Group B Streptococcus (GBS)? GBS ni adalah sejenis jangkitan bakteria yang boleh didapati dalam faraj atau rektum seorang wanita mengandung. Apa yang merisaukan, bakteria GBS ni dikatakan boleh berjangkit kepada bayi semasa kelahirannya. Tapi, tak semua bayi yang ibunya positif GBS akan jatuh sakit disebabkan bakteria ni. Macam mana nak tahu yang kita ada GBS? Kebiasaannya ujian akan diadakan pada minggu 35-37 kandungan kerana bakteria lebih banyak dan aktif dalam vagina pada masa ni.

Nak tau lebih banyak? baca kat sini dan sini

Okey, itu sikit fakta pasal GBS..kalo ecah tulis kat sini memang panjang lebar, so it's better kalau korang baca sendiri kat website yang ecah dah attach tu ye...sekarang ni saye nak cerita pengalaman saya..isk

Minggu lepas, ecah gi Putra Medical Centre (PMC) Sg Buloh..niat gi situ memang nak buat test GBS ni..sebab masa pregnant ni keputihan banyak..walaupun orang cakap keputihan banyak tu common, tak salah kalau kita nak berjaga-jaga in case jadi pape kan..at least kite dah prepare..

Ecah gi petang, walk-in je..nasib la nurse ambik kes walaupun dah ramai n dah petang sangat..dan kebetulan masa tu doktor perempuan in charge..lepas daftar semua, tunggu jela turn jumpa Dr Ratna namanya..lama jugak la tunggu sebab dia utamakan mommies yang buat appointment...abg gambo berasap dah, ecah rilek jek sebab kat KK pon macam tu jugak lama nak menunggu..hehe

Bila dapat jumpa doc, dia brief la sikit yang GBS ni sebenarnye bakteria baik...tapi bila kita ganggu bakteria ni such as pakai panty beraroma semua tu, guna feminine wash, kandungan PH vagina kita boleh berubah..so GBS ni jadi bakteria jahat...tu versi dia lah..hehe..so dia advice jangan guna feminine wash..cuci macam biasa or pakai air garam jek..

Prosedur masa test GBS ni senang jek..xde la sakit ke or masuk objek2 pelik sangat...hehe..doc cuma masukkan cotton buds dalam miss V utk ambik sampel keputihan pastu dah..siap..dalam masa 3 hari akan dapat result..x sakit, xde rase ape...Oh ye, masa cek tu doc kata memang keputihan ecah banyak, so dia bagi ubat untuk kurangkan keputihan tu..nama ubat tu Fluomizin..kena masukkan dalam miss V sekali sehari sebelum tidur selama 6 hari..ade 6 tablet jek..

ni la fluomizin

So, setelah beberapa hari menunggu, akhirnya nurse call dan bagitau keputusan test..malangnya ecah positif GBS..huhu..risau pulak saye...kena makan antibiotik pulak untuk pastikan yang bakteria tak berjangkit kat baby masa deliver nanti...kalau ok, xde pape la..tapi, ada kes kematian jugak la..baby meninggal sebab kena jangkitan, demam ke ape ke..semua tu ecah baca pengalaman2 mommies lain yang pernah kena GBS..so xleh nak pandang remeh sangat pasal GBS ni..

Nasihat ecah, bila kandungan dah mencecah 35 minggu, rajin-rajinkan la invest sikit duit untuk test ni..demi untuk kesihatan kita dan baby yang kite kandung selama 9 bulan tu..rasanya KK memang x buat test ni..masa ecah ngadu keputihan banyak pon die just advice jaga kebersihan n rajin tukar pantyliner or underwear jek..xde pon bg antibiotik ke ape..so kena la gi hosp/klinik private...

Kena ingat jugak, x semestinya masa mengandung anak pertama xde, anak kedua pon xde..dia on off..boleh jadi dan xjadi..kena buat tiap kali pregnant la senang...

Kos ecah buat kat PMC ni dalam RM168 termasuk ubat..tapi masa ni ecah scan baby sekali..so jadi la total sebanyak tu..masa tanya nurse dia kata test GBS biasa dalam RM100 ke bawah, tapi xtermasuk ubat ye...

PEMBETULAN
Klinik Kesihatan buat ye test ni, so kalau ada keputihan yg luar biasa dan x selesa bagitau nurse in charge. Kalau boleh request buat test ni. Rasanya dieorg sebut HBS Test kot. Tapi kena buat awal lagi, dlm 25 minggu sebab nak tunggu result test keluar tu punya la lama. Ecah buat test masa pregnant anak ke-2, dah 35w masa tu, baby dah keluar pon resultnya xde lagi.haha. So buat awal2, tanya nurse KK bila masa yg sesuai. 

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

5 comments:

  1. kawan kita penah kena. time baby kuar, baby dia kena sapu antibiotik satu badan. ciannn

    ReplyDelete
  2. Zila Zainal: yg tu lagi kesian..isk..hope baby x kena jangkitan...risauuu

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum ecah. semoga cepat sembuh dear... laa ecah datang pmc sg bloh? dekat dah dengan rumah sheila kat paya jaras tu... in shaa Allah, nanti nak usulkan dekat suami buat test ni ~~~

    ReplyDelete
  4. ecah, boleh share tak apa loose item yang awak beli Set Anugerah tu.. sheila nak tahu ni ~~~

    ReplyDelete
  5. mama juga terkena jangkitan GBS ni..

    ReplyDelete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis