31 October 2013

Daily Life: Been Busy

Assalamualaikum

Akhirnya dapat jugak bercuti...tapi bercuti kat rumah jela..hehe..minggu ni Isnin sampai Rabu sangat sibuk...penat sangat2 tapi xleh nak elak jugak kesibukan tu..

Hari Isnin class, Selasa pon class sampai pukul 8.30malam..bayangkan class direct srat dr kul 10-12, 1-2,4-4,6-8..kaki pon xleh nak melangkah dah..tambah pulak balik kena drive sendiri..

Hari Rabu, ade program kena handle..requirement ntk satu subjek yg ecah tengah ambik sekarang...menarik tapi xleh nak cerita lagi..hari ni cuti..hihi

Tapi bila dah duduk kat rumah separuh hari, rasa bosan..rasa cam dah xde apa nak buat dlm dunia ni dan akhirnya mendorong kepada macam2 rasa yang menggangu emosi..

STRESS..

Sibuk penat, x sibuk pon penat..what a life... -___-

Sekian..xoxo-ecahdenan

27 October 2013

Daily Entertainment: Piala Malaysia 2013 (Pahang vs Kelantan)

Assalamualaikum

Alhamdulillah..now it's official yg Pahang mara ke peringkat akhir Piala Malaysia...memang stress tengok bola semalam..dengan penuh debaran plus little one dalam perut aktif pulak menendang x berhenti..aik, minat bola jugak ke si kecik?hehe

Walaupun Sarawak buat jaringan dulu, masa tu kiteorg still boleh mengharap yang Pahang masih ada peluang sebab agregat 3-2 kan...bila Pahang dah gol, ape lagi dengan yakin la Pahang dah berjaya ke akhir..seronok2

Bila Pahang bertemu Kelantan, baru la This Is Pantai Timur...kita sokong dua2, (tapi bias sikit kat Pahang la..hehe)

Lepas habis tgok Piala Malaysia, abg gambo ajak keluar lepak kat mamak..dia nak jumpa kawan dia sebab nak bagi cd wedding org tu..siap kata akan stay sampai match Real Madrid vs Barcelona habis..memang seronok la kite ni..dah lama x melepak tengok bola sampai lewat malam...bola ni dulu kehidupan masa kat UTM..sanggup berjaga sampai kul 5 pagi tau..hehe

Ape pon, kita doakan yg terbaik untuk Pahang dan Kelantan..Hogoh Pahang Hogoh, Gomo Kelate Gomo!hehe

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

26 October 2013

Daily Entertainment: The Help (Movie)

Assalamualaikum

Malam ni tiba-tiba terpanggil nak share pasal satu movie ni (padahal baru pas buat esaimen pasal movie ni..hehe).. Al-kisahnye Ecah tau movie ni dalam kelas..lecturer yang bagi kiteorg tengok..pastu kena buat review and ulasan sikit..tapi disebabkan cerita ni memang best, so nak ajak korang semua tengok..dengan syarat, Google sendiri kat intenet ek?hihihi..Ecah cuba cari kat YouTube xde plak..kalo x dah lama attach kat korang..hehe

Movie ni bertajuk The Help..mengisahkan pasal beberapa orang pembantu rumah kulit hitam yang dilayan buruk oleh majikan die (orang kulit putih)..Dalam movie ni seriously menunjukkan perbezaan taraf dan kelas sosial antara dua golongan ni..Kalau korang tahu, zaman dulu2 memang perbezaan kelas antara golongan kulit putih dan kulit hitam sangat ketara..orang kulit hitam memang sangat dipandang rendah dan dianggap hina...

So dalam cerita ni, ada la sorang perempuan kulit putih ni yang nak share kesengsaraan/keseronokan semasa dieorang (pembantu rumah kulit hitam) jadi orang gaji dan macam mana layanan majikan dieorang..Perempuan ni (nama die Eugenia) cuba la nak bongkar kisah-kisah yang dialami semua pembantu kulit hitam dan nak bukukan kisah-kisah tu..Banyak dugaan yang die hadapi dalam nak mendapatkan 12 cerita dari pembantu rumah ni..x semua pasal keburukan majikan dieorg, ade jugak pasal kebaikan majikan pembantu rumah ni..

Dan of course, kisah dieorang semua best, menarik, sedih dan kelakar...x sangka pulak cerita ni best..mula-mula tengok macam x interested jek..tapi rupanya sangat membuka mata dan bagi kesan dalam hati..nasib la cerita die ni berkisarkan zaman dulu masa orang kulit putih dan kulit hitam gaduh..kalo x emo jugak saye..hehe


"Change begins with a whisper"


Aha! Ecah dapat link die..kalo berminat nak tengok..sila la klik The Help (2011).. Hope line internet korang laju ye..Pelakon die best jugak tau: Emma Stone, Viola Davis, Octavia Spencer..

Cintan cintun xde sangat..cuma pasal kasih sayang sesama manusia jek..hehe..yang penting, memang x rugi tengok hokayyyy...IMDb bagi rating 8/10 tau..kelas gitu..

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

24 October 2013

Pregnancy Life: 3rd Check-Up

Assalamualaikum

Hari semalam appointment ke-3 dengan KK..dengan harapan doktor scan baby sebab x pernah tgok lagi bby full figure (walaupun tau yg mase 22-26 week nanti baru die scan..huhu)

Puas jugak menunggu turn..ramai sungguh ibu mengandung area sini..sampai menguap banyak kali..ngntok ade, sakit badan pon ye..prosedur macam biasa la..tapi kena ambik darah..xtau pulak sebab ape ade amek darah dlm tabung uji tu..ingat mase bukak buku je..hehe..terkujat jugak bila nurse kata, 'hari ni ambik darah ye'..ingat check darah yg kat jari tu jek..tapi buat muka maintain..walaupun sebenarnye penakut..haha

Berat naik 2 kilo...bahaya2..tapi nasib nurse x bebel..dia tekankan pasal darah cair je..2nd check up hari tu 10.5..kali ni naik jadi 10.6 jek..huhu..puas dah makan itu ini..siap kena jumpa pegawai zat makanan (ni ke nama jawatan die? Ecah sebut ape yg nurse sebut je..hehe) pastu dia ceramah la sikit pasal ape nak kena makan, ape nak kena elak..

Ecah lemah sikit kalo darah cair ni sebab kena makan iron tablet..rasa x sedap, buang air pulak mesti nak sembelit..minum la air banyak mana pon..adoiii..tapi sebab baby, gigihkan jugak..kena makan sayur n buah banyak2 pasni..mintak2 la lagi 2 minggu darah stabil..tulunnnnnn la..

Pasal scan tu, kuchiwa jugak xdapat scan..tapi dah prosedur mcm tu xpela..nanti ecah pujuk abg gambo gi scan kat private..nak sangat tengok baby sepenuhnya..hari tu xjelas sangat pon..kepala jek..pastu bentuk badan yg xclear...walaupun bby dh gerak2 n boleh rasa, tapi nak tgok baby...nakkkkkkkk!

Sekarang ni ecah x makan pon obimin n iron tablet tu..degil kan?entah la..obimin tu boleh je makan..tapi penat nak menyusun jarak jadual ubat n makan..macam susu anlene coklat tu, nurse kata jarakkan sikit dengan makanan yg kite ambik sebab ecah minum susu coklat punye..dah la kena avoid teh, kopi, nescafe dan coklat plus milo pon sama..huk2..kicap xleh, soya xleh, sos tiram pon xleh..haa..semputttt

So tiap kali nak amek makanan berzat, jangan makan dengan susu or menda lain yg dilarang tu..penat tau nak hafal..isk

Ingat nak amek supplement lain la..tapi nak tunggu duit masuk..bulan ni xde lagi ni...sakit pulak hati kite niiii

Be Healhty, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

21 October 2013

Daily Life: Gajah

Assalamualaikum

Short story je ni

Tadi ecah tgok pasal sedutan minggu depan Majalah 3..cerita tentang sukarelawan zoo..

Pastu ecah nampak la dalam sedutan tu org bagi makan kat gajah..so kite ni bukak la story ngn encik suami..


Me: Org penah pegang gajah tau..

Him: Org pon penah pegang gajah jugak...(sambil tangan die terus pegang kita)

Amboi? 

Stress kite tahuuuuu..stresss!huk2

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

20 October 2013

Pregnancy Life: Dengar Ke Tak Ni?! GRRRR

Assalamualaikum

Sekarang baby dah membesar dengan cepat..so dah boleh rasa die tendang2 sikit..xde la selalu..tapi ade la rasa2 sikit..eksaited...hehe

Bebaru ni dengar baby tendang2..eksaited sampai nangis sikit..bunyi yg x pernah dengar dlm hidup..rasa lain jek..seronok...so ecah nak la jugak abg gambo dengar..time kuat sikit bunyi die tu ecah bg la abg gambo dengar..

Dia buat muka blur..xde pon katanya..stress betol saye...jelas kot...dia kata dengar bunyi ecah bernafas ade la..eiii..geramnye..ecah ugut kalo xdengar pasni xnak bg dengar dah ha..jahat gile kan..haha

Last2 abg gambo kata dengar, dengar..entah betol entah dibuat2..hahaha..kesian die...kelakar pulak

Xpela..xleh dipaksa2 kan..tunggu la nanti dah 5 bulan ke atas..xyah tunggu dah nnt bby datang tendang dgn sukarela..xpe2...sabor

Hari rabu ni ade check-up..x sabar!

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

19 October 2013

Daily Life: Tragedi Perjalanan Balik Beraya

Assalamualaikum

Seronok ke beraya baru ni?Jangan sampai sakit perut berhari-hari sebab makan banyak pulak ye..tahun ni ecah beraya kat rumah mak mentua..eksaited ni nak balik...tapi dalam eksaited tu, macam2 jadi..huhu..

Al-kisahnyeeeee....

Malam berkenaan kiteorg laki bini siap2 la nak balik kampung...tapi nak ke Bangsar South dulu nak ambik Smartag yg dah berbulan-bulan hantar repair sebab rosak...keluar rumah pukul 3.30pm..sampai jek kat federal dah pukul 4pm..molek2 jek masuk dan beratur dalam kalangan manusia jem tu...stress....tapi teruskan jugak ke Bangsar, sampai kul 5pm tapi nye Touch n Go Hub dah tutup..amboi..lambat 5 minit jek wehhhh...opisnye tutup siap ngan langsirnye dah turun complete..pukul berapa kakak2 ni set up tutup opis?4.30pm?ewah2..frust tambah sakit hati..so tukar plan nanti balik ke KL gi semula ke situ..

Perjalanan balik diteruskan tapi singgah sebentar kat Pantai Dalam sebab abg gambo saye dh kebuluran seharian x makan kt opis..so layan..by the time siap makan, dah pukul 6..nak ke arah Gombak ni..bayangkan meredah tengah bandar dengan jem nye...alih2 kul 7.45pm gitu sampai tol Gombak...mesej la along ecah sebab plan nak kirim kerepek segala untuk mak..ecah kan x balik umah mak sbb raya punya cuti sekejap jek..huk3

Kami bagitau along, kami singgah BHP yang berhadapan RnR Gombak tu...sebabnye nak kencing sangat (al-maklum la ibu mengandung die punye bladder jadi kecik..hihi) tambah beli la sikit makan2 untuk sepanjang jalan....seronok je ni nak balik kampung...pergi kat kereta, abg gambo kata kete xnak start...try lagi, xmo hidup jugak kereta kami..ah sudah..apehal pulak tiba2 jadi macam ni..

Menda pertama ecah cakap, kalau ade org nak tolong kite jangan terima (means tolong bawak gi bengkel ke ape) sebab takut ade org sabotaj..paham2 la situasi sekarang ni macam2 peel nye..so option kiteorg mase tu adalah abg gambo tolak, ecah try masuk gear satu...siap ade abg bangla keje BHP tu tolong tolak sampai la ke belakang nun...tapi x lepas jugak..kereta x mo hidup..so kiteorg gi la parking kete...frust tambah buntu...sakit hati pon ade..abg gambo kate xde problem pon, semua ok..tiba2 jadi gitu...nak check bateri, kereta tu pakai bateri kering...baru setahun pakai..bengkel kata tahan 3 tahun..hmm

Terus ecah call along, mintak die belikan jumper kat Petronas sebelum nak keluar tol Gombak tu..dengan harapan Petronas tu ade jual jumper..sebab ade sesetengah Petronas memang jual jumper..sambil2 tu kami menung depan kereta..abg gambo ajak try lagi tolak n try masuk gear..tengah2 tolak tu ade sorang abe klate tanya ape masalah kereta..cakap la sebab bateri, nak try tolak tengok dapat hidup ke tak..abe klate tu pon park la kete kejap konon nak tolong..abg gambo kata macam kenal jek dia ni..sekali bila keluar kawan sekerja die daaaa...haha...kebetulan...so abg2 gagoh ni semua tolong la tolak dengan gigih..

Malangnya kereta xnak hidup jugak...frust lagi! Abe klate x dapat nak membantu dengan lebih lanjut..kami pon x kisah sebab dieorg punya perjalanan jauh lagi..xpe la abe, timo kasih banyok deh? Teruskan dengan plan B, tunggu along bawak jumper..itu pon mintak2 la lepas jump kereta boleh stat..lepak la dulu menyejukkan hati kat Old Town White Coffee..

Along sampai jek kami terus try jump kete..Alhamdulillah! hidup pon kereta tu...sambil biar enjin tu running, borak2 la dulu bla.bla.bla pasal kejadian tadi..oh ye, harga jumper yang dijual kat Petronas tu RM40 jek tau..nasib la x mahal sangat...dah budget ratus2 tadi..haha..konon nak teruskan perjalanan, sekali bukak lampu depan, kete mati..kena la jump balik...abg gambo kate ecah gi naik ngn along, kite jumpe balik kat Petronas Bentong..

Sampai jek Petronas Bentong, molek parking jek abg gambo kate enjin trus mati..xleh start dah..so kene jump balik la jap lagi...tapi gi lepas hajat dulu..sakit perut plak..lepak2 sikit, kami pon jump semula...2 kali jugak sebab lepas bukak lampu dia padam semula...so lepas jump ecah pon tolong ram enjin kereta bagi meter sentiasa maintain..terus babai along semua..kirim duit kat mak, salam, kiss2 gitu pastu suruh along jalan dulu..enjin kereta ok lagi ni..abg gambo masuk kereta, tolak gear, padam..kereta mati semulaaaaaa!!!!Ya Allah nak nangis rasa!

Along?kiteorg pon cerdik suh along jalan dulu...die dah keluar dari Petronas dah, baru dapat call die..jauh gile la pulak kalo along nak pusing balik..datang mana nak pusing kat highway ni..last2 suruh jela along gerak dulu sebab dia lagi jauh perjalanan..dah la sorang2 perempuan memandu..kami nanti pandai2 la fikir cemana...

Abg gambo call abg die..kebetulan abg die nak bawak anak bini jalan2..so alang2 jalan tu, ke Bentong jelah membawa rescue...hehe..kami pon bertapa pulak kat Petronas Bentong tu..lama jugak la nak tunggu abg ipar dari Jengka nak ke Bentong...kami pon tersadai melepak kat kerusi..pastu gi KFC konon2 nye...x ingat berapa jam lepas tu, dieorg sampai...

Sekali lagi kereta kena jump..bukan sekali, ade la 2-3 kali..kami terus gerak x tunggu dah..penat dah melayan tragedi malam tu..perjalanan ok je..xde plak kete kami mati tengah jalan..ecah naik kereta abg ipar sebab kereta kami tu abg gambo xleh nak bukak ekon..nak save bateri...Molek kami nak masuk susur tol Chenor, abg gambo call kata kereta die mati kat Jengka 19..

Sampai jek situ mak aihhh..gelap gelita jalan..masa tu hujan lebat gak tau..sedih saye tgok suami saye letak segitiga kon tu n pasang lampu phone nak bagi isyarat kt org yg die ada kt situ..kereta mmg xleh start dah..apetah lagi nak pasang lampu emergency..option terakhir, park kereta kat stesen minyak Jengka 19..esok2 jelah tengok kereta tu waktu siang..so kami carpool satu kereta menyempit jelah asal sampai..huhu

Akhirnya pukul 2am, sampai jugak umah mak mentua...wuwuwu..sedih sangat...tragedi sungguh..ecah ni dh mcm bukan mengandung, siap tolong tolak kereta segala..xde dah nak special2..puas kena perambat ngn abg gambo suh duduk dlm kete ecah xmo dengar jugak...lagi stress duduk tengok jek tahuuu..haha

Kami beraya dengan x berkereta..duduk jek umah mak mentua..akak ipar buat makan2, kami tompang akak ipar sorang lagi, siap buat trip lagi nak mengangkut semua family..sabor jelah...akhirnya kereta siap hari Khamis...masalah bateri..dah kong...menipu punye org, kata tahan 3 tahun...last2 tukar balik ke bateri sel basah..biar lah nak kena refill air bateri asal boleh tengok menda tu penuh ke, kering ke dari xtau ape status..

Dalam kalut2 masalah kereta, Alhamdulillah raya umah mak mentua kali ni meriah kalah raya puasa..buat dodol, buat ketupat palas, siap ade lemang pulak...memang seronok...semua first time punye experience..Alhamdulillah........

Serik dahhh..jangan la jadi dah macam tu..kalo time boyot2 nanti x mampu dah nak menghadap tragedi yg mcm tu sekali..ade terberanak kang..haha..

Sekian saje tragedi perjalan balik raya saye..amek nak panjang lebar...

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan



























10 October 2013

Pregnancy Life: Newsflash

Assalamualaikum

Selamat lena pada yg tengah tidur..selamat mengantuk pada yg x tidur2 lagi..hehe

I was about to sleep when suddenly I feels like something fluttering in my stomach..

Terus pegang..ecah rasa baby kot..pastu terus suh abg gambo pegang..dia kata a'ah la..mcm tup tup gitu die gerak..eksaited dia..that smile on his face.... :")

Tengah tgok tv tadi..layan Rosalinda..terus x jadi..nak masuk bilik terus..haha..ecah panggil2 la sikit..sekali tup, ade lg..wah wah..happynyeeee

Lepas ni mesti sentiasa dihiburkan dengan tendangan yg menyenangkan..a small start, gives me the biggest happiness..kalo dah somersault plus main bola dlm tu xtau la mcm mana happy sesangat..haha

Semoga sentiasa sihat dan aktif anakku..Amin..

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

09 October 2013

Daily Life: JJCM ~Burger Kukus Lava~

Assalamualaikum

Haaa..hari tu  JJCM versi Mekonie, kali ni JJCM versi ecah pulak..ni cerita last weekend punya..al-maklum la isnin n selasa class full, xde masa nak taip entri..huhu

Weekend baru ni abg gambo kena kerja Sabtu n Ahad, so ecah terperuk jela kat umah sampai merajuk gituuu..yela, abg gambo kena cover function dr pagi sampai petang...malam dah penat n nak rehat jek..sudahnye kite jugak yang terlebih rehat..huhu

Jadi bagi nak make up dia punya kerja 2 hari, abg gambo bawak ecah gi makan kat Saujana Utama..dekat jek pon ngn Puncak Alam ni..tu pasal makan burger pon muncung mulut x puas hati sebab nak makan meatball kt Ikea x de masa sbb x sempat nak gi..sedey..isk..

Nama kedai burger ni Man Burger Kukus Lava..sebenarnye ecah x tau lokasi sebenar kedai ni..main gi jek..nak tanya mekonie xleh plak, al-maklum la cik kak tu tengah bercuti ke obersea..hehe..

Menu burger dia semua ala-ala Spongebob Squarepants...ade burger Kraby Patty, Spongebob, Patrick dan menu lain Oblong n Hotdog...Banyak woo pilihan dari normal sampai triple special...xlarat la nak oder semua dah makan berdua jek..xnak kongsi pulak tu..kena oder lain2, xleh sama..mengada sangat..hehe

Ecah oder yang ni..nama die Patrick Special..

colorful sangat
Abg gambo pulak oder Oblong Special..

x puas hati sebab burger abg gambo lg besor..haha
Makan satu sorang mcm ni pon rasa kenyang...tapi bile difikirkan nanti share kompem x cukup...tapi habis jugak akhirnya...mengada jek cakap x larat nak abiskan padahal makan sampai licin..hehe..ecah sempat snap sikit2 jek gambar sekeliling..suasana suram2 romantik gitu...makan pon nak slow2 jek..haha

lawa interior die
Kenyang makan kat sini..nnt boleh cuba kraby patty plak ke...ada jugak menu daging rusa, arnab n burung unta..tapi x berani nak try sbb x penah makan pon...kang x termakan rugi...hehe

Ape pon, saye masih menuntut janji nak makan meatball kt Ikea...bile la dapat gi padahal x jauh mane pon..iskkk

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

05 October 2013

Pregnancy Life: Only One Miserable Day

Assalamualaikum

Kelmarin (Khamis) ecah buat 2nd check-up kat KK..datang dengan pasrah sambil bawak result test air gula tu..kena tegur sikit ngn nurse sebab datang lambat..appointment pagi, datang petang klinik nak dekat tutup dah pong...haha..tapi nurse baik..x garang pon..saye pon sengih2 jela..

So buat checkup macam biasa..check blood pressure, timbang berat (ehem), check darah..pastu nurse panggil masuk bilik die...dup dap dup dap..jangan la die leter panjang

Mula2 nurse ukur lilit perut (ha gitu...macam ukur pinggang saloma dah kann..hehe)..ecah mmg x reti dan x tahu ape yg die ukur..die kate okey, ecah pon okey..masa baring tu nurse tanya: "kaki dah sembab ke belum?"..ecah jawab sambil angkat sebelah kaki goyang2 jari kaki:" err..xtau la nak cakap mcm mane, al-maklumlah nurse, kaki saye ni tembam so xtau bila masa sembab ke x..sebab sembab aje memanjang"..nurse gelak je..pandai pulak budak ni loyar buruk..nak bodek lettew..tahu pon datang lambat..haha

So bermula lah nurse punye ceramah pasal kencing manis...intipati ceramah makin bertambah sebab berat ecah dah naik 1kg..sepatutnya sebulan 0.5kg je boleh naik..lepas 20/22 weeks (kalo x silap) baru la boleh naik 0.5kg setiap minggu..nampak x possibility nak kena GDM tu mcm tinggi jek..huhu..tapi nurse baik...bg nasihat elok2..bagi tips semua..pastu tenangkan hati ecah...dia kata kalo jaga pemakanan boleh je elakkan..jangan stress sangat..so saya pon rasa okey..

Nurse kata darah ecah cair..10.5 berbanding mase first check up dulu 12.3..dah dapat pulak iron tablet..kena ceramah pasal cara nak pekatkan darah...petang tu jugak nurse ajar pasal penyusuan susu ibu..semangatnye nak breastfeed anak nanti.....hehehe...ecah tanya nurse, normal ke kalau skang x rasa lagi baby tendang?nurse kata kalau 1st baby biase la tu...baby ade je tendang tapi ecah x perasan...nanti bila 18-20 weeks baru la akan rasa dengan jelas..okey....xpe2...(padahal hati dah eksaited sangat nak baby tendang)

Oh ya, sambil dengar ceramah tu ecah pasang telinga 2 org nurse ni cerita pasal ade sorang ibu tu baru lepas bersalinkan anak die yang dah meninggal dalam perut...baby tu dah 6 bulan..meninggal sebab lemas leher terjerut ngn tali pusat..sedih ecah dengar...1st baby pulak tu..takziah untuk ibu tu walaupun ecah xkenal siapa..

Malam tu pulak, masa tido ecah sakit perut, siap cirit birit..dah risau dah kot2 ade pape jd kat baby..sebab xpenah rasa gitu...sampai pagi pulak tu memang xleh tido..pagi2 abg gambo bawak gi klinik..nurse bagi ubat loya,cirit birit,angin n sakit perut..amek nak..ecah makan sekali jek..sebab tengah hari tu dah okey sikit..terpaksa jugak makan..doc kata boleh makan..huhu

Tengah hari sampai petang, sampai malam dan sampai lah esok paginye which is pagi tadi, ecah sakit kepala sangat2..berdenyut2 sampai xtau nak buat apa..baring sakit, duduk pon sakit..tido pon sakit jugak...sampai malam xleh tido..nangis2..pukul 4 pagi makan jugak Paracetamol yg doc penah bagi..lega sikit sampai pagi..tapi sampai siang tadi, ade jugak sakit2 sikit..tapi boleh abaikan je..bayangkan 2 malam tak tido..seksa sangat..huhu

Hopefully sihat cepat..isnin selasa ade kelas...full pulak tu..kalo jadi macam ni jugak memang xleh nak buat ape dah..silap2 abg gambo kena naik ktm dr sg buloh ke ukm sbb nak amek ecah..nk suruh I drive sendiri memang x sanggup dah dengan keadaan sakit kepala mcm tu..sebab kerap jugak ni jadi...jangan darah tinggi sudah..dah 2nd trimester sakit2 kepala jugak ni merisaukan pulak..

Ok lah..sambung tengok bola..hehe

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

03 October 2013

Pregnancy Life: Kantoi Akhirnya

Assalamualaikum

Cerita sedih ni..sedih la bagi ecah...huhu

Semalam buat MGTT, test air gula utk ibu mengandung..ecah biase buat follow up kat Klinik Kesihatan sekitar tempat ecah duduk ni je..tapi disebabkan KK hanya buat MGTT hari selasa, ecah kena buat kat swasta la...hari selasa kelas ecah full...xleh afford nak ponteng kelas sebab lepas2 ni xtau kot2 ade urusan sangat penting kan..

So ecah buat MGTT kat Hospital UiTM Sg Buloh..sebab abg gambo staff, senang jela keje saye...ecah sebenarnye nervous sesangat..hopeful yg result tu nanti x menyedihkan..

Pengalaman minum air gula xde la teruk sangat..cewahhh...ecah ingat air gula die yg likat dan pekat tu...mcm nak almost sticky..tapi xde la teruk sangat..manis tu memang xyah cakap la...tapi ecah teguk selamber jek sbb dia manis, tapi x pekat sampai nak loya...pengalaman yg x best adalah kena ambik darah...ecah memang fobia jarum suntikan ni..asal nak kena cucuk debor jek manjang..

Pengalaman 2 jam tu yang disaster..haha...minum air gula ok..tapi sementara nak kena ambik darah lagi sekali, kan kena rehat 2 jam dulu..mase tu la ecah jadi ting tong..dengan perut kosong nye..pastu rasa loya nak muntah..nurse pesan jangan muntah, kalo x kena buat lagi...tapi rasa nak muntah tu dihujung2 tekak..asal sendawa jek rasa air gula...mmg dah bunyi uwek2 dah...baring n paksa tido pon rasa loya..last2 ambik hirisan lemon (tabiat iols sekarang minum air mineral campur hirisan lemon gittewww..hehe) pastu bau sambil tido..lega sikit..tup2 dah 2 jam..abg gambo ajak gi jumpa nurse semula ambik darah..

Buat kt hospital yang syoknye result akan keluar hari tu jugak..kalo buat kt KK pn amek masa beberapa hari, buat kat klinik swasta pon amek masa 3 hari..so kalo nak result yg cepat, buat kat hospital sebab for sure hospital ade lab..so result ecah keluar kul 4.30 petang..

Dan akhirnyaaaaaa...selepas seharian menunggu, result saya kantoi...sedebuk kat situ result tulis kandungan gula ecah sebanyak 7.7mmol/L dah mcm samsung galaxy tab dah haa..nurse kata borderline...tapi border x border, ecah tetap assume yg ecah ni dah kencing manis..kuchiwa bebangat sebab ecah x suka manis pon sepanjang pregnancy ni..makan manis pon kurang...air masak xyah cakap la berapa gelen sehari..isk2..kalo tengok result sebelum minum air gula, result ecah 4.9mmol/L jek hokeyhhh..sangat normal..fantastic gitu...haha

Habis ecah tanya semua kawan2 nurse...sedih tahuuu..memang down sepetang..asyik menung jek...kawan ecah cakap belum kencing manis lagi...borderline je tu...kalo 7.8mmol/L baru la kencing manis..tapi kena jaga2 makan..kalau berat naik mendadak nanti kena buat lagi sekali..and for sure mase 28 weeks nanti kena buat MGTT lagi sekali...aduhhh..x suka nye lah..

Lepas ni, nak tukar pakai beras faiza..makanan pon kena jaga...ecah sedih gila sebab rasa kesian kt baby...kalo boleh nak sihat sepanjang pregnancy..hmmm

Hari ni ade appointment ngn KK..nak check perut katanya...siap la hari ni kompem ecah kena dengar ceramah panjang..uwaaa.....

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan
© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis