24 October 2013

Pregnancy Life: 3rd Check-Up

Assalamualaikum

Hari semalam appointment ke-3 dengan KK..dengan harapan doktor scan baby sebab x pernah tgok lagi bby full figure (walaupun tau yg mase 22-26 week nanti baru die scan..huhu)

Puas jugak menunggu turn..ramai sungguh ibu mengandung area sini..sampai menguap banyak kali..ngntok ade, sakit badan pon ye..prosedur macam biasa la..tapi kena ambik darah..xtau pulak sebab ape ade amek darah dlm tabung uji tu..ingat mase bukak buku je..hehe..terkujat jugak bila nurse kata, 'hari ni ambik darah ye'..ingat check darah yg kat jari tu jek..tapi buat muka maintain..walaupun sebenarnye penakut..haha

Berat naik 2 kilo...bahaya2..tapi nasib nurse x bebel..dia tekankan pasal darah cair je..2nd check up hari tu 10.5..kali ni naik jadi 10.6 jek..huhu..puas dah makan itu ini..siap kena jumpa pegawai zat makanan (ni ke nama jawatan die? Ecah sebut ape yg nurse sebut je..hehe) pastu dia ceramah la sikit pasal ape nak kena makan, ape nak kena elak..

Ecah lemah sikit kalo darah cair ni sebab kena makan iron tablet..rasa x sedap, buang air pulak mesti nak sembelit..minum la air banyak mana pon..adoiii..tapi sebab baby, gigihkan jugak..kena makan sayur n buah banyak2 pasni..mintak2 la lagi 2 minggu darah stabil..tulunnnnnn la..

Pasal scan tu, kuchiwa jugak xdapat scan..tapi dah prosedur mcm tu xpela..nanti ecah pujuk abg gambo gi scan kat private..nak sangat tengok baby sepenuhnya..hari tu xjelas sangat pon..kepala jek..pastu bentuk badan yg xclear...walaupun bby dh gerak2 n boleh rasa, tapi nak tgok baby...nakkkkkkkk!

Sekarang ni ecah x makan pon obimin n iron tablet tu..degil kan?entah la..obimin tu boleh je makan..tapi penat nak menyusun jarak jadual ubat n makan..macam susu anlene coklat tu, nurse kata jarakkan sikit dengan makanan yg kite ambik sebab ecah minum susu coklat punye..dah la kena avoid teh, kopi, nescafe dan coklat plus milo pon sama..huk2..kicap xleh, soya xleh, sos tiram pon xleh..haa..semputttt

So tiap kali nak amek makanan berzat, jangan makan dengan susu or menda lain yg dilarang tu..penat tau nak hafal..isk

Ingat nak amek supplement lain la..tapi nak tunggu duit masuk..bulan ni xde lagi ni...sakit pulak hati kite niiii

Be Healhty, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

1 comments:

  1. scan private la best ecah.kat kk ikut doc.kadang taknak layan.

    ReplyDelete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis