19 October 2013

Daily Life: Tragedi Perjalanan Balik Beraya

Assalamualaikum

Seronok ke beraya baru ni?Jangan sampai sakit perut berhari-hari sebab makan banyak pulak ye..tahun ni ecah beraya kat rumah mak mentua..eksaited ni nak balik...tapi dalam eksaited tu, macam2 jadi..huhu..

Al-kisahnyeeeee....

Malam berkenaan kiteorg laki bini siap2 la nak balik kampung...tapi nak ke Bangsar South dulu nak ambik Smartag yg dah berbulan-bulan hantar repair sebab rosak...keluar rumah pukul 3.30pm..sampai jek kat federal dah pukul 4pm..molek2 jek masuk dan beratur dalam kalangan manusia jem tu...stress....tapi teruskan jugak ke Bangsar, sampai kul 5pm tapi nye Touch n Go Hub dah tutup..amboi..lambat 5 minit jek wehhhh...opisnye tutup siap ngan langsirnye dah turun complete..pukul berapa kakak2 ni set up tutup opis?4.30pm?ewah2..frust tambah sakit hati..so tukar plan nanti balik ke KL gi semula ke situ..

Perjalanan balik diteruskan tapi singgah sebentar kat Pantai Dalam sebab abg gambo saye dh kebuluran seharian x makan kt opis..so layan..by the time siap makan, dah pukul 6..nak ke arah Gombak ni..bayangkan meredah tengah bandar dengan jem nye...alih2 kul 7.45pm gitu sampai tol Gombak...mesej la along ecah sebab plan nak kirim kerepek segala untuk mak..ecah kan x balik umah mak sbb raya punya cuti sekejap jek..huk3

Kami bagitau along, kami singgah BHP yang berhadapan RnR Gombak tu...sebabnye nak kencing sangat (al-maklum la ibu mengandung die punye bladder jadi kecik..hihi) tambah beli la sikit makan2 untuk sepanjang jalan....seronok je ni nak balik kampung...pergi kat kereta, abg gambo kata kete xnak start...try lagi, xmo hidup jugak kereta kami..ah sudah..apehal pulak tiba2 jadi macam ni..

Menda pertama ecah cakap, kalau ade org nak tolong kite jangan terima (means tolong bawak gi bengkel ke ape) sebab takut ade org sabotaj..paham2 la situasi sekarang ni macam2 peel nye..so option kiteorg mase tu adalah abg gambo tolak, ecah try masuk gear satu...siap ade abg bangla keje BHP tu tolong tolak sampai la ke belakang nun...tapi x lepas jugak..kereta x mo hidup..so kiteorg gi la parking kete...frust tambah buntu...sakit hati pon ade..abg gambo kate xde problem pon, semua ok..tiba2 jadi gitu...nak check bateri, kereta tu pakai bateri kering...baru setahun pakai..bengkel kata tahan 3 tahun..hmm

Terus ecah call along, mintak die belikan jumper kat Petronas sebelum nak keluar tol Gombak tu..dengan harapan Petronas tu ade jual jumper..sebab ade sesetengah Petronas memang jual jumper..sambil2 tu kami menung depan kereta..abg gambo ajak try lagi tolak n try masuk gear..tengah2 tolak tu ade sorang abe klate tanya ape masalah kereta..cakap la sebab bateri, nak try tolak tengok dapat hidup ke tak..abe klate tu pon park la kete kejap konon nak tolong..abg gambo kata macam kenal jek dia ni..sekali bila keluar kawan sekerja die daaaa...haha...kebetulan...so abg2 gagoh ni semua tolong la tolak dengan gigih..

Malangnya kereta xnak hidup jugak...frust lagi! Abe klate x dapat nak membantu dengan lebih lanjut..kami pon x kisah sebab dieorg punya perjalanan jauh lagi..xpe la abe, timo kasih banyok deh? Teruskan dengan plan B, tunggu along bawak jumper..itu pon mintak2 la lepas jump kereta boleh stat..lepak la dulu menyejukkan hati kat Old Town White Coffee..

Along sampai jek kami terus try jump kete..Alhamdulillah! hidup pon kereta tu...sambil biar enjin tu running, borak2 la dulu bla.bla.bla pasal kejadian tadi..oh ye, harga jumper yang dijual kat Petronas tu RM40 jek tau..nasib la x mahal sangat...dah budget ratus2 tadi..haha..konon nak teruskan perjalanan, sekali bukak lampu depan, kete mati..kena la jump balik...abg gambo kate ecah gi naik ngn along, kite jumpe balik kat Petronas Bentong..

Sampai jek Petronas Bentong, molek parking jek abg gambo kate enjin trus mati..xleh start dah..so kene jump balik la jap lagi...tapi gi lepas hajat dulu..sakit perut plak..lepak2 sikit, kami pon jump semula...2 kali jugak sebab lepas bukak lampu dia padam semula...so lepas jump ecah pon tolong ram enjin kereta bagi meter sentiasa maintain..terus babai along semua..kirim duit kat mak, salam, kiss2 gitu pastu suruh along jalan dulu..enjin kereta ok lagi ni..abg gambo masuk kereta, tolak gear, padam..kereta mati semulaaaaaa!!!!Ya Allah nak nangis rasa!

Along?kiteorg pon cerdik suh along jalan dulu...die dah keluar dari Petronas dah, baru dapat call die..jauh gile la pulak kalo along nak pusing balik..datang mana nak pusing kat highway ni..last2 suruh jela along gerak dulu sebab dia lagi jauh perjalanan..dah la sorang2 perempuan memandu..kami nanti pandai2 la fikir cemana...

Abg gambo call abg die..kebetulan abg die nak bawak anak bini jalan2..so alang2 jalan tu, ke Bentong jelah membawa rescue...hehe..kami pon bertapa pulak kat Petronas Bentong tu..lama jugak la nak tunggu abg ipar dari Jengka nak ke Bentong...kami pon tersadai melepak kat kerusi..pastu gi KFC konon2 nye...x ingat berapa jam lepas tu, dieorg sampai...

Sekali lagi kereta kena jump..bukan sekali, ade la 2-3 kali..kami terus gerak x tunggu dah..penat dah melayan tragedi malam tu..perjalanan ok je..xde plak kete kami mati tengah jalan..ecah naik kereta abg ipar sebab kereta kami tu abg gambo xleh nak bukak ekon..nak save bateri...Molek kami nak masuk susur tol Chenor, abg gambo call kata kereta die mati kat Jengka 19..

Sampai jek situ mak aihhh..gelap gelita jalan..masa tu hujan lebat gak tau..sedih saye tgok suami saye letak segitiga kon tu n pasang lampu phone nak bagi isyarat kt org yg die ada kt situ..kereta mmg xleh start dah..apetah lagi nak pasang lampu emergency..option terakhir, park kereta kat stesen minyak Jengka 19..esok2 jelah tengok kereta tu waktu siang..so kami carpool satu kereta menyempit jelah asal sampai..huhu

Akhirnya pukul 2am, sampai jugak umah mak mentua...wuwuwu..sedih sangat...tragedi sungguh..ecah ni dh mcm bukan mengandung, siap tolong tolak kereta segala..xde dah nak special2..puas kena perambat ngn abg gambo suh duduk dlm kete ecah xmo dengar jugak...lagi stress duduk tengok jek tahuuu..haha

Kami beraya dengan x berkereta..duduk jek umah mak mentua..akak ipar buat makan2, kami tompang akak ipar sorang lagi, siap buat trip lagi nak mengangkut semua family..sabor jelah...akhirnya kereta siap hari Khamis...masalah bateri..dah kong...menipu punye org, kata tahan 3 tahun...last2 tukar balik ke bateri sel basah..biar lah nak kena refill air bateri asal boleh tengok menda tu penuh ke, kering ke dari xtau ape status..

Dalam kalut2 masalah kereta, Alhamdulillah raya umah mak mentua kali ni meriah kalah raya puasa..buat dodol, buat ketupat palas, siap ade lemang pulak...memang seronok...semua first time punye experience..Alhamdulillah........

Serik dahhh..jangan la jadi dah macam tu..kalo time boyot2 nanti x mampu dah nak menghadap tragedi yg mcm tu sekali..ade terberanak kang..haha..

Sekian saje tragedi perjalan balik raya saye..amek nak panjang lebar...

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan



























4 comments:

  1. Bateri kering memang tahan untuk setahun je... biasanya kalau lebih setahun, memang kong la jawabnya... tak ada lagi dalam pasaran bateri kering ada jaminan lebih dari setahun...

    ReplyDelete
  2. Fuh..sadisnya perjalanan ecah nak balik kampun tapi mujurla ada kakak & abag ipar yang lalu jugak kawasan tu. Imah pernah jugak kong bateri keta tapi time dekat rumah. masa tu pakai bateri basah. bukan sbb xde air tpi dh memng xleh guna dh. skrg guna bateri kering tapi beli yang jenis ada warna2 penanda tu. yg bgtau bateri kita dah dekat nak habis ke belum. takut jadi mcm ni kan ecah tapi yg penting ecah & husband selamat.

    ReplyDelete
  3. Syukur la berdua kn ecah...kalu sorang2 mau haru d buat nyer

    ReplyDelete
  4. tu yang tak suka kalau servis kete ke moto ke kena tipu.... onie rasa sampai sekarang macam malas nak p servis moto,sanggup hidupkan moto guna kaki... tapi memang nak kena servis gak la,haha.....kesian kambinghini sekor tu...


    kak...dugaan gilaaaaaaaa...tak tahan yang ayat tak special tu,haha... alhamdulillah,selamat pergi dan balikkan.

    ReplyDelete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis