05 October 2013

Pregnancy Life: Only One Miserable Day

Assalamualaikum

Kelmarin (Khamis) ecah buat 2nd check-up kat KK..datang dengan pasrah sambil bawak result test air gula tu..kena tegur sikit ngn nurse sebab datang lambat..appointment pagi, datang petang klinik nak dekat tutup dah pong...haha..tapi nurse baik..x garang pon..saye pon sengih2 jela..

So buat checkup macam biasa..check blood pressure, timbang berat (ehem), check darah..pastu nurse panggil masuk bilik die...dup dap dup dap..jangan la die leter panjang

Mula2 nurse ukur lilit perut (ha gitu...macam ukur pinggang saloma dah kann..hehe)..ecah mmg x reti dan x tahu ape yg die ukur..die kate okey, ecah pon okey..masa baring tu nurse tanya: "kaki dah sembab ke belum?"..ecah jawab sambil angkat sebelah kaki goyang2 jari kaki:" err..xtau la nak cakap mcm mane, al-maklumlah nurse, kaki saye ni tembam so xtau bila masa sembab ke x..sebab sembab aje memanjang"..nurse gelak je..pandai pulak budak ni loyar buruk..nak bodek lettew..tahu pon datang lambat..haha

So bermula lah nurse punye ceramah pasal kencing manis...intipati ceramah makin bertambah sebab berat ecah dah naik 1kg..sepatutnya sebulan 0.5kg je boleh naik..lepas 20/22 weeks (kalo x silap) baru la boleh naik 0.5kg setiap minggu..nampak x possibility nak kena GDM tu mcm tinggi jek..huhu..tapi nurse baik...bg nasihat elok2..bagi tips semua..pastu tenangkan hati ecah...dia kata kalo jaga pemakanan boleh je elakkan..jangan stress sangat..so saya pon rasa okey..

Nurse kata darah ecah cair..10.5 berbanding mase first check up dulu 12.3..dah dapat pulak iron tablet..kena ceramah pasal cara nak pekatkan darah...petang tu jugak nurse ajar pasal penyusuan susu ibu..semangatnye nak breastfeed anak nanti.....hehehe...ecah tanya nurse, normal ke kalau skang x rasa lagi baby tendang?nurse kata kalau 1st baby biase la tu...baby ade je tendang tapi ecah x perasan...nanti bila 18-20 weeks baru la akan rasa dengan jelas..okey....xpe2...(padahal hati dah eksaited sangat nak baby tendang)

Oh ya, sambil dengar ceramah tu ecah pasang telinga 2 org nurse ni cerita pasal ade sorang ibu tu baru lepas bersalinkan anak die yang dah meninggal dalam perut...baby tu dah 6 bulan..meninggal sebab lemas leher terjerut ngn tali pusat..sedih ecah dengar...1st baby pulak tu..takziah untuk ibu tu walaupun ecah xkenal siapa..

Malam tu pulak, masa tido ecah sakit perut, siap cirit birit..dah risau dah kot2 ade pape jd kat baby..sebab xpenah rasa gitu...sampai pagi pulak tu memang xleh tido..pagi2 abg gambo bawak gi klinik..nurse bagi ubat loya,cirit birit,angin n sakit perut..amek nak..ecah makan sekali jek..sebab tengah hari tu dah okey sikit..terpaksa jugak makan..doc kata boleh makan..huhu

Tengah hari sampai petang, sampai malam dan sampai lah esok paginye which is pagi tadi, ecah sakit kepala sangat2..berdenyut2 sampai xtau nak buat apa..baring sakit, duduk pon sakit..tido pon sakit jugak...sampai malam xleh tido..nangis2..pukul 4 pagi makan jugak Paracetamol yg doc penah bagi..lega sikit sampai pagi..tapi sampai siang tadi, ade jugak sakit2 sikit..tapi boleh abaikan je..bayangkan 2 malam tak tido..seksa sangat..huhu

Hopefully sihat cepat..isnin selasa ade kelas...full pulak tu..kalo jadi macam ni jugak memang xleh nak buat ape dah..silap2 abg gambo kena naik ktm dr sg buloh ke ukm sbb nak amek ecah..nk suruh I drive sendiri memang x sanggup dah dengan keadaan sakit kepala mcm tu..sebab kerap jugak ni jadi...jangan darah tinggi sudah..dah 2nd trimester sakit2 kepala jugak ni merisaukan pulak..

Ok lah..sambung tengok bola..hehe

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

2 comments:

  1. Ecah! Imah lagi teruk. naik extra sampai 2 kg!huhu..tp xkena telan air gula lagi sbb hb dgn urine test gula ok. maybe lepas ni kena. Huhu...tak lama dah nak rasa baby tendang tu ecah. imah masa week 16++ rasa baby gerak, bila week 19 baru rasa dia menendang. hehe..halus je rasa sbb maybe kecik lagi. hehe

    ReplyDelete
  2. wah..dah nak jadi mama? congrats sis..hihi take care tau..sy ritu, doc pon cakap darah cair jgk lepas tu dia ada bagi ubat utk tambah darah..

    ReplyDelete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis