26 October 2013

Daily Entertainment: The Help (Movie)

Assalamualaikum

Malam ni tiba-tiba terpanggil nak share pasal satu movie ni (padahal baru pas buat esaimen pasal movie ni..hehe).. Al-kisahnye Ecah tau movie ni dalam kelas..lecturer yang bagi kiteorg tengok..pastu kena buat review and ulasan sikit..tapi disebabkan cerita ni memang best, so nak ajak korang semua tengok..dengan syarat, Google sendiri kat intenet ek?hihihi..Ecah cuba cari kat YouTube xde plak..kalo x dah lama attach kat korang..hehe

Movie ni bertajuk The Help..mengisahkan pasal beberapa orang pembantu rumah kulit hitam yang dilayan buruk oleh majikan die (orang kulit putih)..Dalam movie ni seriously menunjukkan perbezaan taraf dan kelas sosial antara dua golongan ni..Kalau korang tahu, zaman dulu2 memang perbezaan kelas antara golongan kulit putih dan kulit hitam sangat ketara..orang kulit hitam memang sangat dipandang rendah dan dianggap hina...

So dalam cerita ni, ada la sorang perempuan kulit putih ni yang nak share kesengsaraan/keseronokan semasa dieorang (pembantu rumah kulit hitam) jadi orang gaji dan macam mana layanan majikan dieorang..Perempuan ni (nama die Eugenia) cuba la nak bongkar kisah-kisah yang dialami semua pembantu kulit hitam dan nak bukukan kisah-kisah tu..Banyak dugaan yang die hadapi dalam nak mendapatkan 12 cerita dari pembantu rumah ni..x semua pasal keburukan majikan dieorg, ade jugak pasal kebaikan majikan pembantu rumah ni..

Dan of course, kisah dieorang semua best, menarik, sedih dan kelakar...x sangka pulak cerita ni best..mula-mula tengok macam x interested jek..tapi rupanya sangat membuka mata dan bagi kesan dalam hati..nasib la cerita die ni berkisarkan zaman dulu masa orang kulit putih dan kulit hitam gaduh..kalo x emo jugak saye..hehe


"Change begins with a whisper"


Aha! Ecah dapat link die..kalo berminat nak tengok..sila la klik The Help (2011).. Hope line internet korang laju ye..Pelakon die best jugak tau: Emma Stone, Viola Davis, Octavia Spencer..

Cintan cintun xde sangat..cuma pasal kasih sayang sesama manusia jek..hehe..yang penting, memang x rugi tengok hokayyyy...IMDb bagi rating 8/10 tau..kelas gitu..

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

0 comments:

Post a Comment

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis