03 October 2013

Pregnancy Life: Kantoi Akhirnya

Assalamualaikum

Cerita sedih ni..sedih la bagi ecah...huhu

Semalam buat MGTT, test air gula utk ibu mengandung..ecah biase buat follow up kat Klinik Kesihatan sekitar tempat ecah duduk ni je..tapi disebabkan KK hanya buat MGTT hari selasa, ecah kena buat kat swasta la...hari selasa kelas ecah full...xleh afford nak ponteng kelas sebab lepas2 ni xtau kot2 ade urusan sangat penting kan..

So ecah buat MGTT kat Hospital UiTM Sg Buloh..sebab abg gambo staff, senang jela keje saye...ecah sebenarnye nervous sesangat..hopeful yg result tu nanti x menyedihkan..

Pengalaman minum air gula xde la teruk sangat..cewahhh...ecah ingat air gula die yg likat dan pekat tu...mcm nak almost sticky..tapi xde la teruk sangat..manis tu memang xyah cakap la...tapi ecah teguk selamber jek sbb dia manis, tapi x pekat sampai nak loya...pengalaman yg x best adalah kena ambik darah...ecah memang fobia jarum suntikan ni..asal nak kena cucuk debor jek manjang..

Pengalaman 2 jam tu yang disaster..haha...minum air gula ok..tapi sementara nak kena ambik darah lagi sekali, kan kena rehat 2 jam dulu..mase tu la ecah jadi ting tong..dengan perut kosong nye..pastu rasa loya nak muntah..nurse pesan jangan muntah, kalo x kena buat lagi...tapi rasa nak muntah tu dihujung2 tekak..asal sendawa jek rasa air gula...mmg dah bunyi uwek2 dah...baring n paksa tido pon rasa loya..last2 ambik hirisan lemon (tabiat iols sekarang minum air mineral campur hirisan lemon gittewww..hehe) pastu bau sambil tido..lega sikit..tup2 dah 2 jam..abg gambo ajak gi jumpa nurse semula ambik darah..

Buat kt hospital yang syoknye result akan keluar hari tu jugak..kalo buat kt KK pn amek masa beberapa hari, buat kat klinik swasta pon amek masa 3 hari..so kalo nak result yg cepat, buat kat hospital sebab for sure hospital ade lab..so result ecah keluar kul 4.30 petang..

Dan akhirnyaaaaaa...selepas seharian menunggu, result saya kantoi...sedebuk kat situ result tulis kandungan gula ecah sebanyak 7.7mmol/L dah mcm samsung galaxy tab dah haa..nurse kata borderline...tapi border x border, ecah tetap assume yg ecah ni dah kencing manis..kuchiwa bebangat sebab ecah x suka manis pon sepanjang pregnancy ni..makan manis pon kurang...air masak xyah cakap la berapa gelen sehari..isk2..kalo tengok result sebelum minum air gula, result ecah 4.9mmol/L jek hokeyhhh..sangat normal..fantastic gitu...haha

Habis ecah tanya semua kawan2 nurse...sedih tahuuu..memang down sepetang..asyik menung jek...kawan ecah cakap belum kencing manis lagi...borderline je tu...kalo 7.8mmol/L baru la kencing manis..tapi kena jaga2 makan..kalau berat naik mendadak nanti kena buat lagi sekali..and for sure mase 28 weeks nanti kena buat MGTT lagi sekali...aduhhh..x suka nye lah..

Lepas ni, nak tukar pakai beras faiza..makanan pon kena jaga...ecah sedih gila sebab rasa kesian kt baby...kalo boleh nak sihat sepanjang pregnancy..hmmm

Hari ni ade appointment ngn KK..nak check perut katanya...siap la hari ni kompem ecah kena dengar ceramah panjang..uwaaa.....

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

4 comments:

  1. border line tu.tp kne jaga makan semua.time pregnant mmg r hormon naik.

    ReplyDelete
  2. Takpe ecah. Boleh usaha lagi utk berganjak dr border line tu. Samela kita. imahpun hari tu terlebih 2kg berat badan. tengah control gak ni.

    ReplyDelete
  3. amaran da tu..jgn jd mcm adik sy. ms delivery br tau dia ada kencing manis..

    ReplyDelete
  4. SarahSyafiq: itu lah risau..sebab hormon n genetik ni mmg banyak penyakit..huhu

    IMah: ecah pn naik berat..hehe..setakat ni xde teringat lg nak kontrol makan...haha

    Khai♥Rin : anies -tu lagi takut..huhu..hopefully boleh dikawal..

    ReplyDelete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis