30 October 2012

Rumah Baru (^_^)

Assalamualaikum

nak berblog-blog dgn hati yg happy tapi perut bunyik2 jek ni...xde mood sungguh nak memasak..mentang2 duduk sorang kt rumah...hehe

Alhamdulillah, dah berjaya urusan menyewa rumah...malam semalam ecah ngn abg gambo gi tgok rumah sewa...sewa apartment jek buat sementara waktu ni..nanti bile ecah dah kerja, baru boleh plan upgrade rumah..

overall, rumah cantik...kosong tu memang la, kena cuci dulu dan yang seronok, rumah tu tingkat 1..naik 5 anak tangga terus nampak rumah..parking okey dan mmg puas hati la semua...memadai utk kami berdua buat sementara waktu ni kan...kejiranan pon ok, disiasat2 ngn jiran, rupenye geng2 banjar jugak...kulaan abg gambo la...pulak tu, mostly yg duduk situ kampung dieorg pon mmg pahang..what a coincidence..so kami mmg suka hati sgt la nak menyewa kt situ..hehe

next step, nak gi sana cuci rumah, malam semalam siap gi Giant usha harga barang2 letrek..ni part ecah paling suka ni..beli mesin basuh, beli tv, beli perabot...eee..ketaq kepala..haha..list dh almost siap and i'm so excited!

oh ye, kami duduk kat Puncak Alam...dekat ngn fakulti abg gambo kt sungai buloh nun...ade ke yg duduk dekat2?boleh la kite dating2..hehe

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

29 October 2012

Hiatus, Again (-___-)

Assalamualaikum

hello!hello!mentang2 dah lama menghilang diri, bila balik kt blog ni jek buat ala2 sapaan comel pulak ye..hehe..last few weeks mmg busy sikit..x kemane pon, duduk kt rumah jek...tapi mak mentua ada kat sini...so kene la jadi peneman, bawak gi check up kt IJN and so on....so blog kesayangan agak terabai sedikit...

macam mana Raya Korban kawan2 semua?kenyang makan lemang?ecah plak raya korban kali ni baru dapat makan lemang..raya puasa hari tu x sempat plak jumpe lemang..huhu..kali ni raya kat rumah ecah dulu, pastu baru balik rumah abg gambo...al-maklum la satu jalan jek...so main singgah2 jela kan..

ecah balik KL kali ni dengan satu harapan dan tujuan: nak tanam pokok bunga lagi, dengan itu, ecah berjaya membodek mak supaya memotong sebatang dua anak pokok die untuk disedekahkan kepada saya...hihi...saaaayyyaaannnggg mak...

hopefully pokok ni akan tumbuh dengan baik...plan kali ni nak tanam pokok2 hijau..mak kata senang nak tumbuh...kalo yg berbunga-bunga ni cerewet sikit...amboi, tanam nak, cantik2 nak, jaga cerewet sikit xnak...hehe

mula2 mak bagi mcm ni
lepas tu kita asingkan mcm ni

doakan pokok2 saye berjaya tumbuh ye!

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

20 October 2012

Bukan Merancang, Tapi.......

Assalamualaikum

selamat hujung minggu semua..semoga minggu korang baik2 aje dgn family yg tersayang...musim2 hujan ni, duduk rumah jela ye tgok hindustan..ecah pon x jalan kemane2..malas nak cari pasal dgn kesesakan jalanraya yg sah2 mmg teruk hari ni...ramai2 org klua nk gi tgok Final Piala Malaysia malam ni..hehe

berbalik kpd tajuk cerita kita ni ha...skang ni ramai dah dok tanye...xde isi lg ke...xde ape2 lg ke...belom lg? (sambil pegang perut saye..ayakkkk!muncit2 jek ade...haha)

hmm...sape la xnak baby kan..bg yang dah berkahwin, perasaan nak ade baby tu mesti kuat..naluri tu serta merta tibe2 lahir dalam hati bile tgok baby...tgok org pgg budak kecik...geram sgt...mmg nak sgt2 lah..

tapi dengan keadaan yg bagi ecah masih belum stabil ni, baik la ecah mengelak dulu...ecah pon x bekerja skang ni..masih mencari...kesian abg gambar sorang2 nak bertungkus lumus sara keluarga..mmg la itu tanggungjawab die...tapi memandangkan kite ni dlm alaf serba mata duitan ni, baik la kami sama2 berusaha..

so, ecah memutuskan ntk KIV dulu la bab2 baby ni..memang la org cakap, alah..nanti ade la tu rezeki baby Allah bagi...xboleh jugak kan...kalau betol x bersedia, x mampu lagi, baik jangan lagi..kesian kat suami, kt mak abah n baby...

ecah doa2 semoga semua penantian ni akan berakhir jugak..cepat atau lambat..Insya-Allah perancangan nak baby tu akan dilaksanakan jugak tahun depan...mungkin sampai hujung tahun ni ecah kene keep the record clean..hehe...

tapi monthly cycle saye tgh lambat nih..ah sudah!haha..sebenarnye mana2 pon boleh..kalau ada, suka sangat la kami..kalau xda, kami masih boleh bersedia utk perancangan lain...

sama2 la kita berdoa kan?sesungguhnya yg baik tu datangnya dari Allah S.W.T jugak....

Be Healthy, Be Happy!

sekian...xoxo-ecahdenan

15 October 2012

Hotel Transylvania is Awesome!

Assalamualaikum

Helloooooo..Happy Monday to all bloggers! Macam biase la saye kan surirumah xde keje..so xde bezanye pon isnin ke, jumaat ke...semua sama jek..hehe

Semalam abg gambo bawak ecah gi jalan2 The Mines..xde jalan2 sangat pon..sampai tengah hari, beli tiket, makan, beli barang dapur pastu balik....hoho...

Tapi yang seronotnye saya dapat tgok cerita Hotel Transylvania yg dh ditunggu2 sejak cerita tu keluar dari hari tu dah..dah ramai cakap best, so nak jugak tgok biar lambat mane sekalipun..hehe

Overall, cerita ni sangat best and fun! Pasal Count Dracula yg bina satu hotel untuk raksasa2 seluruh dunia bercuti dan bersembunyi dari kekejaman manusia (konon2 nye). Pastu nak lindungi anak perempuan die dari manusia..Tapi ade satu hari tu seorang manusia berjaya masuk dalam hotel tu dan jeng jeng jeng......nak tau cerita kena la tengok sendiri...tapi cerita ni sangat seronok...budak2 pon boleh tengok...xde pon unsur2 menakutkan...cerita kartun kan..hehe



nanti nak tengok cite ape pulak yg  best kt wayang tu..ni jela keje saye...dok pujuk suami bwk tgok wayang..die keje cari duit, saye gi perabihkan duit...hehe

Be Healthy, Be Happy!

sekian..xoxo-ecahdenan

13 October 2012

~kebosanan~

Assalamualaikum

dengan cuaca yg sentiasa hujan, hubby yg sentiasa kerja smpai hari sabtu pon ade function fakulti, saye dh jadi surirumah yg dari hari ke hari semakin bosan..uwaa sedih xleh nak gi mana2..nak berkebun manja2 ngn pokok bunga pon tanah lembab aje...

kewarasan semakin goyah..haha..hari2 pening kpale sebab asyik menghadap PC..mata berpinar2...kadang2 rase depression yg melampau sebab bosan sangat..tido, masak,makan,tido balik...xlupa jugak basuh baju, jemur baju semua tu lah....

arghhhh!I don't want to be a fulltime housewife!xnakkkk!

muahaha...comot!
Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

11 October 2012

Projek Bunga!

Assalamualaikum

skang ni saye tengah berjinak2 nak mencantikkan laman rumah...walaupon bunga beli jek, x tanam...tapi semangat jugak lah!haha

baru ni gi giant nampak ade bunga cantik...color pon lawo, ape lg mintak abg gambo belikan laaa..time2 bosan kat rumah ade jugak la mende ecah nak jaga, nak belai2 kan..nak baby belom ade lg..hehe..

nnt ade masa2 free nak cari banyak lagi bunga kat nursery..baru puas hati kan..hehe

malangnye, skang ni musim hujan plak, so xleh nak bela bunga beria sangat...abis kene hujan lebat...pulak tu, makin galak siput membiak...bunga yg sedia ada pon abis dimakannye..nasib sempat perasan..patot la pelik kenape la pokok yg siram hari2 nampak lobang2 n makin layu...wuwuwu..siput jahat!


sebenonye ecah xtau nama bunga ni ape...tapi color die sangat2 la menarik perhatian..hopefully pokok2 ni tahan lama..kalo gi giant lg, nak beli lg supaya dua2 pokok ni ade partner!hehe

Be Healthy, Be Happy!

sekian..xoxo-ecahdenan

08 October 2012

3 Bulan.......

Assalamualaikum

Alhamdulillah...Syukur kepada Allah S.W.T, usia perkahwinan kami dah menginjak 3 bulan...sekejap sangat rasa masa berlalu...dh jadi isteri org, hak milik seorang lelaki bernama suami...(eh, nama die bukan suami, lain lahh..hehe)

Perkahwinan bukannye mudah, bahagia itu pasti, tapi...kebahagiaan x kan datang tanpa dugaan...kalo x, xkan rasa la kemanisan berumah tangga kan....

Buat suami, Terima Kasih kerana menerima diri ini seadanya...Maafkan segala kekurangan, maafkan segala kecacatan...Semoga Allah memelihara perkahwinan ini hingga hujung nyawa...Semoga Allah suburkan cinta kita hingga akhir nafas...Semoga yg berubah adalah yang baik2 sahaja...

Sesungguhnya kesusahan dan keperitan ini mengajar saya erti kesyukuran dan menghargai apa yg saya miliki..

Ya Allah, permudahkan kehidupan kami, beri kan kami yang terbaik, susahkan kami dengan kesusahan yg mampu kami tanggung, senangkan kami dengan kesenangan yg tidak melalaikan....Amin

I Love You Hubby

menitik air mata melihat gambar nikah :')

sekian...xoxo-ecahdenan

05 October 2012

Bloglist Updated!

Assalamualaikum

short entry jek kot ni..kot?hehe..ok lah, just to inform kt korang yg ecah dh add satu lagi bloglist ntk bacaan..al-maklum la geng2 bride to be dh ramai yg dh pon jadi bride + MRS..hehe

so.....ecah dgn gembiranya create satu lagi bloglist sbb seronot baca cerita2 ex-bride ni pasal honeymoon la, kerenah dgn suami la andddddd....dah preggy!!!wahhh..tahniah yg mom to be..hehe

bagi blogger yg dulu duduk kt list:


WEDDING GUIDE OF A B2B


tapi dh jadi MRS happily married, ecah dh transfer korang ke bloglist baru iaitu:

AFTER MARRIED (^_^)


kalau ade yg dah terlepas, yg ecah x perasan dh kawen tu sila la inform yek..yg baru2 pon boleh..kita boleh kawan n share2..just tinggal link..nnt ecah add..tapi yg still waiting to be married tu, ecah still suka baca blog korang..sbb mengimbau kenangan gituwww..plus, mane yg boleh share, ecah blh la tolong2 komen ke ape ke..hehe

ha, itu saje..kan dah jadi long entry..mane tah janji nk short entry tadi..haha

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

Permohonan ke Tingkatan 1 & 4 Sekolah Berasrama Penuh & MRSM

Assalamualaikum

cewah!hari ni ecah nak merajin2kan diri sharing ngn korang...buat pengetahuan kakak2 blogger or mak2 or sape2 lah yg ade relatives yg berkaitan, permohonan kemasukan ke sekolah berasrama penuh bagi murid tingkatan 1 & 4 dah dibuka sekarang...so kalo dieorg xtahu, sila la maklum kan ye...untuk adik2 darjah 6 tu, kakak2 tolong isikan tau...macam sayeee..hehe

kemasukan ke MRSM bagi murid tingkatan 4 pon dah bukak..boleh apply...ecah xpasti yg tingkatan 1 bile nak bukak or dah tutup ke..tengah tunggu abah tanye pada cikgu...

semalam ecah bersemangat isi permohonan online ntk adik yang baru jek lepas abis UPSR...hopefully dapat la masuk asrama...sebab bagi ecah, belajar kt asrama dpt membentuk disiplin diri, meningkatkan kematangan fikiran, dan yang penting, akan ada rasa menghargai kesusahan dan kesenangan hidup...betooooolllll..hehehe

ok2, back to the topic...bagi yg nak apply sekolah berasrama penuh, klik link ni



so ape lagi, cepat2 suruh dieorg isi..x salah kan mencuba...

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan


04 October 2012

Translate Sijil Lahir/Surat Beranak

Assalamualaikum

Hari ni ecah dapat keluar rumah!hehe..eksaited sungguh sebab seminggu dok terperap jek kat rumah..al-maklum la surirumah sementara..Aktiviti hari ni ialah gi teman adik ipar translate surat beranak die..

Adik ipar ecah ni nak ke Saudi hujung tahun ni buat umrah...Lagipon akak ipar ade kat sane...So trip umrah sendiri2...xpakai agen mane2...so salah satu proses yg die nak kene setelkan, translate dokumen keada Bahasa Inggeris...

Kalau kat area KL ni, setakat yg ecah tahu, kita boleh hantar dokumen yg nak ditranslate tu kat mahkamah or kt Dewan Bahasa dan Pustaka...So, hari ni kami ke Kompleks Mahkamah Petaling Jaya...

Kompleks Mahkamah PJ ni senang jek nak kesana kalo naik lrt...betol2 terletak depan Lrt Taman Jaya, 1 stesen selepas Lrt Universiti...sampai sana, kami tanya kt kaunter pendaftaran mcm mana cara nak translate dokumen ni, dia send plak kiteorg gi tingkat 3, jumpe person in charge..

Luckily orang tu boleh siapkan hari ni jugak...nasib jugak sebab 2 helai surat beranak jek yg nak ditranslate..kalo banyak gamaknye kne amek esok lusa la kot kan...huu..

Sambil tunggu, jalan2 kat AmCorp Mall...sangat dekat, walking distance aje...hehe...by 4pm dah boleh collect dokumen...bayaran? RM50 sekeping...dengarnye kalo nak translate kt Dewan Bahasa dan Pustaka mahal sikit kot?x pasti lahh..hehe

So kalo korang memerlukan khidmat yg sama, ape kata ke mahkamah n tanya boleh x translate dokumen..sebab mmg dieorg ade official tanslator....hoho

oh iye, entri ni memang x bergambar...muahaha

Be Healthy, Be Happy!

Sekian....xoxo-ecahdenan

03 October 2012

Pre-Honeymoon (Pictures)

Assalamualaikum..

hari tu ecah ade cerita pasal gi pre-honeymoon kan?tapi saje jek xnak letak gambar..hehe...kali ni ecah nk tepek gambar sikit...sikit jek....

Lokasi: Genting Highland
Penginapan: First World Hotel (Superior Deluxe Room with View)
Price/night: RM292

ecah semangat kabo menginap kt mane sbb nak bagitau yg hotel ni emmm..x berapa best...dgn harga almost RM300 tu bagi ecah facilities dlm bilik die x berapa menguntungkan...mintak mountain view, tp yg nampaknye bangunan depan...xde mountain pon?

mula2 duduk kt deluxe room jek, tapi menghadap bilik depan siap boleh tampak org sebelah lagi, sebab tu upgrade to Superior Deluxe tu..tapi still tah pape ngn xde hair dryer, iron kne kt luar + bathroom xde bathtub...padahal ni bilik 2nd mahal dah...hmm..

ape2 pon, pre-honeymoon ni mmg best!sbb 1st time gi genting...hehehe...tapi agak sedih sbb xdpt main Outdoor Theme Park sbb kabus dari pagi sampai 6 petang! Indoor plak bosan...wuwuwu...lagi sedih sbb pukul 6 baru tau ade Strawberi Farm! Dah tutup la dah mase tu...huu..sabar jelahhh...isk2...

ok la, layan gambar!

otw to outdoor game..pity!kabus tebal..huhu

see?ape pon x boleh!abg gambo nk sgt main game ni
sedey hati melihat gambar ini..huk2..kabusssss
but still!kt dalam pon happy2!cantikkk...
ade booth art souvenir..cantik tapi.....mahal....-__-
masa yg ditunggu!cabel car........hehehe
tapi......mak2, angah mintak maap kalo ade salah silap...wuwuwu..penakut rupenye!haha
masya-allah..masya-allah...takot
hampir pukup 6PM, kabus dh mula susut...
taraaaa!tapi dh xleh main....huhu
akhir kata, Go Genting! bestttt..hehe
Ok, enough mempromote muka tembam..walaupun x dapat main outdoor theme park, percutian 1st lepas kawin ni mmg bermakna..seronot bebenooo..haha...thanks to abg gambo sebab bawak saye jalan sini..yelah, tiap kali lalu genting sempah tu merungut kesian sbb x penah gi...bak kate mak: "buat malu mak jek, padahal mase kecik dh selalu sgt mak bawak

nampak x ketidakadilan nye kt situ?mase kecik mane la saye tau mak....x ingat ape pon.....mak jugak la seronot jalan ngn abah...hahaha

Be Healthy, Be Happy!

sekian..xoxo, ecahdenan

01 October 2012

Family Trip (Bukit Tinggi)

Assalamualaikum

Salam 1 Oktober semua! waaahhh..dh almost the end of year 2012..sekejapnye masa berlalu...

Ha, last weekend ecah n abg gambo pegi family trip dgn adik ipar n kakak ipar...dekat2 aje..ke bukit tinggi nun..konon2 nak bawak anak sedara tgok rabbit..sambil2 tu boleh la picnic kan...

Lokasi: Bukit Tinggi

Colmar Tropicale: Tiket RM12 (Japanese Village, Colmar Resort, Botanical Garden, Adventure Park)
Animal Park: Tiket RM12 (Rabbit Farm)

Kesimpulannye bagi ecah tempat ni x best...huhu..semua mende mahal..pastu tempat mcm sunyi...padahal weekend tau...lagi satu nk bagi tau..tmpt castle (colmar resort) dengan japanese village dan rabbit farm tu semua terletak jauh2..it's either korang naik kenderaan sendiri or naik van/bus yang dah disediakan oleh pihak resort...


picnic makan2 tepi bukit sblm panjat botanical garden

otw to botanical garden, hill view at the back, with ank sedara humairah bising pot pet pot  pet..hehe

papan tanda, almost there
from japanese village


eh, tibe2 kt colmar dah...haha
hotel ala2 french...mmg cantik

nice, empty view

from up top!edited by abg gambo

bonus pic..haha

animal farm yg kecik..huhu

haa..tu lah die sebahagian dari trip kiteorg...banyak lg pic tp xkan nk tepek semua ye dok?haha

so, kalo rasa nak honeymoon, xde ape nak buat, boleh la ke sini..nk seronot2, baik jgn...gi genting suda...laaagi banyak aktiviti nak buat even outdoor park tutup sbb cuaca x baik..errrkk..sape la yg kena tu..huhu

sekian..xoxo-ecahdenan
© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis