06 February 2013

HONEYMOON TRIP @ MABUL ISLAND PART 2

Assalamualaikum

Lokasi: Mabul Island, Tawau (Sabah)
Tarikh: 25 Januari-28 Januari


Part 2..wahh..sungguh liat nak meringankan jari mengupdate part 2 nih...kebetulan balik kampung pulak, mmg lagi slow la nak tunggu mood..so skang, ecah boleh teruskan update entri honeymoon bahagian 2...


Setelah berjaya melepasi malam yang panjang di hari pertama honeymoon, akhirnye matahari terbit jugak di hari ke-2 dalam pukul 5.30am kalo x silap...susah jugak nak lena dengan bunyi desiran air setiap masa..ecah dah la susah nak lelap kalo beralih tempat tido nih..huhu


Dimulakan dengan breakfast kenyang2 dihari ke-2, (gambar mmg xde la sebab semua dh dalam perut, x sempat snap dah ngap..haha), sesi ke-2 snorkeling dibuat kat area Mabul Island jugak...so cepat2 makan, pastu buat muka kesian kat kaunter amek mask and jaket...


Ingatkan snorkeling kali ni macam semalam, kat sebelah resort ke ape ke kan, rupe2 nye dia bawak kiteorg gi betol2 tengah laut..xde kayu, xde ape...cuma boat dan laut...gile seram...pulak tu die suruh abg gambo yg tarik pelampung ecah...weh, den dah la x reti berenang, nak suruh hubby den yg hangat2 tahi ayam reti berenang tu?kang sama2 hanyut plak..haha..(btw, hubby reti berenang main bantai jek, buka pro pon...hehe)


Tapi gigih jugak la ikot hubby, boleh jek die tarik...last2 org yg guide tu datang amek ecah...bermula la sesi tarik pelampung berat...haha..selam2 jek dalam tu......Masya-Allah...cantiknye laut dalam......terus nampak penyu!besar pulak tu...rezeki sungguh..mmg ecah selam x keluar terus dah kepala...eksaited sangat!


Guide bawak betul2 tepi jurang dalam laut tu...dengan batu karang yg melambai2, ikan warna warni...tetibe, nampak ular belang hitam putih...gile anker...tapi buat2 tenang je sebab org yg tarik...kalo sendiri ni dah lame ecah panjat semula naik bot..hehe..tapi maaf lah, xde gambar boleh share, kami xde kamera underwater..hehe








kali ni snorkeling rasa sekejap jek...so sebab sekejap sangat n abg gambo x puas lagi nak berendam, sambung snorkeling kat deck resort, tempat org belajar diving n snorkeling saja2...dapat la jugak tengok ikan, tapi x la semeriah kt laut dalam nun..tapi ecah gi sekejap jek, pastu naik amek gambar jek..sebab takut...hehe







Setelah berpuas hati snorkeling, kami balik tukar baju n mandi, pastu lunch...dah lunch golek2 dulu dalam bilik, then tertido.....konon2 nak jalan2 kt perkampungan org bajau n suluk..tp ngntok punye pasal....zzzzzz


Petang sikit, dah puas rehat dan menyedari tujuan datang honeymoon adalah bukan ntk tido, tapi nak jalan2 menikmati keindahan alam, kami pon keluar la dari sarang...sebenarnye malas nak berjalan kat perkampungan ni sebab kanak2 die suka mintak duit..siap ikot jek mane kite gi selagi xbg duit..huhu..tapi gigihkan la jugak...






Yang kelakarnye, bukan setakat budak2, makcik tua pon pandai gak mintak duit....adehhh...sabo jela...puas merentas perkampungan ni, akhirnye sampai la jugak tepi pantai..nasib la x jauh mana







Dah puas tengok2 pantai, kami pon gerak balik la...al-maklum la pukul 6 dah nak macam pukul 7...malas la dok lama2 kt kampung org, kang kene maroh..hehe..itu pon otw balik, singgah gerai penduduk tempatan...kate org resort, kat sini murah sikit sebab handmade by dieorg sendiri kan...






Siap shopping secara berhemah (konon) terus balik sebab nak siap2 malam tu candle light dinner kat deck chalet...nebes la konon2, xtau cemana gaya la candle light dinner ni...haha..pakai ikot suka jek, kata makan berdua kan?x kisah la pakai ape....hehe





Begitu lah kisah hari ke-2..malam tu konon2 nak tido lambat sikit lah, sebab nanti bia ngantok betol2 n x sedar sampai pagi...tup2, abg gambo buang tebiat ajak baring kt beranda luar...dengan gelap gelitanye, angin kuat gile macam nak hujan...seram n takut rasenye..tapi redah jelah...alih2 tertidur jugak kami kt beranda tu..bajet romantik la konon...kene tiup angin jatuh ke laut baru tau..nasib dua2 berat..hehe..sedar jek terus lari masuk bilik...jangan dibuat dah perangai gitu..haha

Ok lah, sebab dah abis part 2, tunggu part 3 plak ye...kire part 3 tu dah akhir lah...ade lagi 2 hari, tapi ecah nak combinekan jek dalam 2 entri nanti...sebab xde ape aktiviti sangat dah...shopping mende yg sama je..hehe


Be Healthy, Be Happy!


Sekian...xoxo-ecahdenan

0 comments:

Post a Comment

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis