31 January 2013

Honeymoon Trip @ Mabul Island Part 1

Assalamualaikum

Lokasi: Mabul Island, Tawau (Sabah)
Tarikh: 25 Januari-28 Januari

Akhirnya sampailah sudah seru nak mengupdate pasal honeymoon ke Mabul ni, gambar dh ade, keje dah setel, so..boleh la ecah story2 pasal trip kiteorg ni...tapi, bersabar lah kalo panjang berjela or maybe, pendek kemetot sebab malas..hehe

Al-kisahnye, plan nak ke Mabul ni dah berlangsung selama setahun...setahun okeyyy..punya la lama...sejak sebelum kawen lagi...hehe..ecah book flight ke Tawau masa AirAsia Big Sale (Februari 2012) dgn harga RM332 untuk 2 orang, pergi balik..setel di situ..manakala pakej ke Mabul Island pulak, ecah beli masa Matta Fair bulan 3 tahun 2012...lama kan?

Bermula dengan hari pertama (25 Januari 2013), iaitu setelah setahun book tiket..haha..kami ambil flight terawal, 7.20am dan bersedia di LCCT dalam pukul 6am..scan luggage, check-in dan tunggu masa berlepas....sampai ke airport Tawau dalam pukul 10.05am..



Haaaa..bagi yg xtau...kemasukan ke Sabah ni x kira bagi Malaysian or Non-Malaysian, kena ada pas melawat tau...tapi prosedurnye xde la rumit pon...sampai2 jek, beratur dan bagi IC, nanti pegawai imigresen Sabah akan bagi satu kertas konon2nye as permit lawatan la..valid for 3 months..simpan sepanjang lawatan sampai la nak balik..jangan hilangkan tau..naya nnt..huhu

Selesai urusan, terus pick-up luggage dan orang dari resort yg kami pilih (Sipadan Water Village) dah tunggu di pintu masuk airport...then kami terus la menuju ke Jeti Semporna...dari Airport Tawau ke Jeti Semporna makan masa dalam 1 jam..depends pada driver lah kan..hehe



Sampai Jeti Semporna, person in charge dah tunggu, so...seret jela beg sampai ke bot, dan bersiap2 lah untuk melompat2 dalam bot..nasib la ombak x kuat sangat, so kesan lompatan dan lambungan xla seram sangat..naik speedboat ke Mabul Island makan masa dalam 45min-1jam..tertekan jugak la rase...tapi seronok sebab boleh tengok pemandangan pulau2 dan sekeliling...feeling sungguh...hehe

Sampai di Mabul Resort dalam pukul 12 lebih , seronot disambut mesra oleh pekerja2 resort yg happy-go-lucky dan ramah mesra...sampai2 seriously memang x kelip2 mata ecah tengok keindahan Mabul Island ni...







Sampai2 dieorg jemput makan dulu...makan kenyang2, pastu check-in...pukul 2.30ptg dah start aktiviti snorkeling...wuuu..nebes, dah la x pandai berenang...xtau la cemane nasib nanti...tapi redah jela sebab eksaited sangat...hehe

Oh iye, sampai2 bilik jek, tengok dieorg dh siapkan begini!ok fine, blushing kitewww..haha...btw, memang sangat cantik dan comel..sayang nak tido atas katil ni tau...haha




clearwater


Aktiviti snorkeling hari pertama adalah dekat Kapalai Island, Kapalai ni xde pulau sebenarnye, semata-mata resort jek...cantik jugak, tp mcm cuak dok tengah2 laut xde pulau...hehe

Disebabkan ecah ni x pandai nak snorkeling, maka kene la bergantung harap dengan Guide in charge..pegang pelampung, ikootttt jek die drag tengah2 laut tu...cuak gak, banyak kali telan air masin sebab cuak sangat..mase snorkeling tu memang kagum dengan keindahan hidupan laut...tapi masa nampak ikan besarrrrr...mula la gulp gulp sampai tersedak air masin sebab panik sangat...hehe


Kapalai Island
after snorkeling, sbb xde underwater camera, so xde la gambar ikang..hehe


cantik kan!permandangan dari tower view

Dah setel blup blup mengusha ikan2 yang colorful, malam tu dinner pulak...yang best nye dengan pakej ni, breakfast, lunch and dinner semua kat resort...xde nak keluar duit dah ntk makan2 ni..hehe..oh ye, sambung pasal dinner..kebetulan malam 1st ecah kat Mabul Island ni, Jumaat malam Sabtu...so setiap malam sabtu dieorg akan buat outdoor dinner untuk guest...makan pon sodap2...seafood fresh woo..





Kenyang2 makang, balik tido lahhh..kat sini kan awal sejam dari semenanjung...pulak tu masa rasa lama sangat...tido malam 3x ecah bangun tido..yang peliknye, tak pagi2...ish2....

Sekian saje cerita hari pertama...nanti ecah sambung hari ke 2 dan seterusnya yeeee..hehe

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

4 comments:

  1. seyes teringin nk g sini tp ayh kate mahal =(

    musnah harapan

    ReplyDelete
  2. Aimi adilah: hmmm...agak mahal...tapi insya-allah sangat berbaloi.....:)

    ReplyDelete
  3. Awak pakai travel agent mana ye? Can share details tak?

    ReplyDelete
  4. Anonymous: saya deal dengan Pan Borneo Tours and Travel Sdn Bhd...

    Sy jumpa dieorg ni masa Matta Fair kt PWTC..


    Package: 3D/2N NON Diver @SWV
    Rate: 1073.50 per pax
    package include makan, boat transfer, pick up kt air port dan hantar semula balik ke airport...

    ReplyDelete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis