05 September 2013

Pregnancy Life: Buka Buku Merah

Assalamualaikum


Alhamdulillah...semalam selesai jugak akhirnya bukak buku merah..penuh dugaan, cabaran, dan debaran..hehe



Sehari sebelum gi klinik, ecah google la kat Puncak Alam ni kat mana klinik yang boleh buat buku merah utk ibu mengandung...nasib ada..kalo ikutkan, nak gi buat kat Hosp. Sg Buloh nun...saje gedik sbb kononnya nak deliver kat situ kan..dekat ngn office abg gambo...lagipun xde ape nak ralat sebab ecah biase ke sana sini, xlekat pon kat rumah tambah2 lagi nak kena jalan jauh gi class...huhu



Masa on the phone nurse tanya dah positive ke pregnant, berapa minggu, check ngn doc mana, anak first ke dan duduk mana...pastu dia kata ok, datang esok kul 8..



Esoknya, kul 9 baru kami sampai...haha...mane tak nye, ecah degil nak breakfast jugak..nak masak jugak pagi tu...memang lambat la...jangan main2 ngn tahap lapar ibu mengandung okehhh..hehe..dah sampai klinik, nurse mintak IC...bukak purse..errr..mane IC..adeh...xde plak teringat letak IC kat mana2..xde plak keluarkan dan guna IC utk urusan pape..terus kalut...abg gambo ajak balik rumah dulu cari..*muncung mulut*



Sampai rumah nampak bekas pensel atas meja, hmmm...baru teringat..minggu lepas kan gi exam...IC letak dalam tu..haish pelupa sungguh...balik kampung minggu tu rupanya x berIC...selamber..haha...tp abg gambo x marah la, ibu mengandung kan sensitip..(seronok betol dimanjakan..haha)



Gi semula kul 9.30..ha amek...penantian menyiksakan bermulaaaaa....ramai lagi ibu mengandung buat susulan...sah2 la yang buat susulan didahulukan...sakit tol...lama weh..lamaaaaaa...



Akhirnya nurse panggil nama, interview dulu utk bukak buku..ni utk isi muka depan buku baru...background family la ape la semua tu..pastu tunggu lagi...tungguuuuu..panggil pulak utk check blood pressure, timbang berat n ukur tinggi....pastu kene tunggu lagi!ha kebil2 duduk situuuu..



Kali ni nurse panggil utk ambik darah pulak..ah sudahhhh...serius x pernah diambil darah waima sebalang tabung uji kecik tu..xpernah..paling extreme pon ambik darah hujung jari nak check kandungan gula n jenis darah...tu pon pucat lesi..memang x pandang dah masa nurse ambik darah...bila nurse start baca Bismillah lagi ketar tangan...sekali rasa mcm kena gigit semut daaaa..malu la badan beso penakut jarum...haha...



Dah siap ambik darah, naik atas hantar tabung darah tu gi makmal..tunggu plak keputusan darah...dah siap..bawak gi bawah semula tunggu nurse panggil nak check perut n dada..ewah2..seronok nurse tu check perut n dada mcm uli roti canai..tekan sana, tekan sini, picit2 pulak...malunye lah...nurse rilek jek..kite pulak tekebil2...lepas tu nurse brief pasal ubat n pemakanan...die bagi obimin sekotak..



Oh ya, ecah dapat satu info dari nurse pasal susu ibu ni...nurse kata, susu An*emak* paling banyak kandungan gula...jadinye nurse suruh elakkan minum susu tu...lagipon ecah ni risky utk kena kencing manis..haih..kat umah susu tu la ecah minum..xpe, abiskan cepat pastu minum susu An*lin* sebabnya susu ni fungsi utama dia utk membekalkan kalsium...yang zat vitamin segala tu dah ada dalam ubat yg doc bagi..jangan tamak sangat..haha



Setel ngan nurse utk segala urusan, tiba masa jumpe doktor pulak...dah tengah hari dah masa ni..nurse kata balik la dulu gi makan..nanti datang semula..punya la lama...abg gambo dah balik..sampai pukul 1 die tunggu..pukul 2 dah ade program, doktor dah call suh cover..so ecah tumpang sepupu..kebetulan jumpa, isteri dia pon bukak buku jugak!haha..berlumba la kami...



Perut kenyang, baby senang hati..hehe..jumpe pulak doktor..dia tanya LMP, background family semua..ajak scan...pastu tengok la baby..dah nampak kepala n full human figure...alahaiiii...syahdu nye rasa tengok ada baby dlm perut..xpercaya sangat..rugi abg gambo xde sama...doktor kata kecik lagi ni...nanti dah 6 bulan pregnant scan lagi...hihi..suka!suka!



Tang ni x best..doc bebel pasal kesihatan...sebab family background ecah ada kencing manis (arwah abah) dan ecah pon overweight..huk2..doc kata next appointment kena minum air gula...(mase tu 4 mnth pregnant)..kalo pass test tu, which is x kena kencing manis, masa 7 mnth pregnant minum lagi...kalo xde, maknanya memang xde lah...tapi risau..dengan keadaan diri yg macam ni...berkemungkinan ada..even sebelum ni BP ok, kandungan gula ok...tapi entah la kan..



Cuma masa pregnant ni ecah mmg x suka makan n minum menda manis...x sukaaa...sensitip sangat rasa nak muntah kalo minum air manis sangat...hopefully dapat la mengelak dan mencegah dari kena kencing manis masa pregnant ni...sangat berharap



So skang, hanya tinggal makan ubat dan jaga diri..lagi sebulan pulak jumpa doktor..masa tu perut dah boyot dah..hihi..skang ni hari2 pegang perut cari kot2 baby tendang..tapi lebih berangan dari realiti..sape suruh perut banyak lemak kan...haha



Ha nampak di situ hasil dari contengan yang comot...haha


Membesar dengan sihat ye sayang...jumpa lagi bulan 6 pulak (kalau mak kamu x eksaited nak gi scan sana sini lah...haha)



Be Healthy, Be Happy!



Sekian..xoxo-ecahdenan

3 comments:

  1. Jaga makan ecah.hee,sekali jd ibu GDM leceh r.ari tu rs nya minggu 18 br dpt rs gerakan pertama.hee.bahagia je.

    ReplyDelete
  2. SarahSyafiq: harap2 sangat x kena nanti...leceh kan...ecah paling x suka tang ambik darah...adehh

    ReplyDelete
  3. Wife pun baru buat buku merah semalam kat klinik desa. Walaupun luar kawasan klinik desa tetap terima. Atas dasar tumpang check up. Jururawat sana still advice Wife buat buku merah kat KKM yg sepatutnya di lingkungan tempat tinggal. Sebabnya jururawat klinik desa takkan datang melawat apabila bersalin. ‪‪

    ReplyDelete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis