28 September 2013

Pregnancy Life: Adakah Saya Berusaha Untuk Pregnant?

Assalamualaikum

Jawapannye: TAK..Bila orang tengah berusaha berlumba-lumba nak pregnant lepas kawen, (yelah, kite x beria pon, tapi orang lain sibuk2 dok tanya dah ade isi ke belom..ish) Ecah dan abg gambo, berusaha untuk tidak pregnant lagi..

Kenapa?

Mula2, sebab utamanya adalah kerana sebelum kawen kami dah book flight tiket dan pakej percutian ke Mabul Island..kawen bulan Julai 2012, tarikh nak ke Mabul Januari 2013..satu jangka masa yang agak lama..almost 6 bulan..kalau mengandung?xde la nak ambik risiko nak naik flight, speedboat segala..ish..memang tak la..so hold dulu..

Sebab kedua, dah menjadi persetujuan kami untuk berdua-duaan at least selama setahun..orang kata honeymoon..tapi itu kehendak kami la..haruslah x sama dengan kehendak orang lain kan..lepas kawen rumah sendiri pon xde lagi..menumpang rumah sis in law..jadinye nak settle down dulu ekonomi dan keserasian, baru la nak planning2 kan..so memang delay la..

Oh ya, kebetulan ecah dah sambung belajar...lagi la bertambah dilemma nak pregnant...perlu tunggu habis 2 tahun ke, or plan pregnant in the middle..pandai2 la adjust bulan semua kan...zaman dah moden..hehe..tapi, bila fikir sampai 2 tahun nak hold, apa perasaan keluarga, perasaan suami, dan for sure la perasaan sendiri...dah kawen, mesti la nak beranak..sape xnak..tapi kami stick to the plan, setahun dulu..pastu ikut la mcm mana2 pon ketentuannya.

Kebetulan, adik ipar nak kawen bulan Jun 2013 (masa tu la)..ecah decide xmo pregnant lagi..xmo la masa tu nak loya, nak alahan, penat dah segala mcm restriction..nanti ape pon xleh nak buat..nak all out la kononnye sebab ni first time join majlis dalam family abg gambo..abg gambo ikutkan aje..hehe

Cara dia?

Tak ade la cara yang spesifik..mak2 sedara siap larang jangan makan pil perancang..memang ecah x ambik pil perancang pon..tidak lah saye mau mess up dengan hormon dan segala kestabilan dalam badan ni..lagipon ni baby first..buatnye nanti xde terus, naya..haih

So kami planning secara natural..biological gitu..zaman sekarang macam2 teknologi dan application dalam phone ade..download ade Period Tracker, abis semua hari subur, hari ovulation, hari period semua ada dalam tu...Alhamdulillah dikurniakan kitaran haid yang normal, so senang nak take note hari2 yang perlu dielak segala..

Tak perlu terlalu stressful pon..ecah takde la terlalu denial mcm: "aku memang xnak jugak pregnant dalam setahun ni". Takde la macam tu sekali..selamba go with the flow, doa pada Allah berikan yang terbaik untuk kami..sekiranya kami mampu, kurniakan kami zuriat..jika ini belum masanya, berikan kami peluang untuk perbaiki diri kami..Insya-Allah, Allah lebih arif akan ketentuan-Nya..

Result?

Alhamdulillah..genap setahun..setahun seperti yang kami rancang dan kami mintak...memang ecah x pregnant pon dalam setahun tu..lewat pon sehari dua jek, biasa la period cycle nak adjust2 kan..dan genap setahun anniversary kami kawen, dalam 2 minggu selepas anniversary gitu, ecah tahu ecah pregnant..hadiah harijadi ke 25..berkat Nuzul Quran, dibulan Ramadhan..bercambah jugak benih dalam rahim saya ni..

Besar nikmat Allah..tanpa sedar, Allah kabulkan doa..walaupun bukanlah siapa2, Allah bagi kami peluang nak perbaiki diri dan hubungan selama setahun tu, dan genap setahun, Allah kurniakan kami zuriat..(yang of course la on the way lagi..hihi)

Tanpa sedar, rupanya ade perasaan yang timbul. Perasaan siapa?

Well, bagi ecah..dah ini memang plan..memang ape yang kami nak..so ecah rilek bila orang tanya dah ada isi ke?dan bla.bla.bla..sikit pon x tergugat..rilek jek senyum..dah memang kite xmo lagi, so xkisah la xde lagi kan..hehe

Tapi bila borak2 ngan abg gambo mase tengah pregnant ni, dia kata sebenarnye dia ade perasaan sedih dan takut jugak dalam jangka masa setahun tu..kenapa kami x dikurniakan zuriat lagi..dia x mampu ke, ape ke kan..ade masalah kesihatan ke..tapi bergenang air mata jugak bila ecah fikir...kesian suami aku..rupanya dia memang dah lama teringin nak baby walaupun kami plan xnak lagi..yela, bukan perasaan ibu je, bapa pon mesti la berperasaan nak ada baby..

So sekarang, bersyukur sebab doa dimakbulkan..dan Insya-Allah ecah akan jaga kandungan ni baik-baik..x sabar nak bagi abg gambo anak..nanti dah ada anak berkira nak bangun malam siap haaa..letak pampers busuk atas hidung..hehe

Kepada yang nak pregnant sangat2 tu..Doa itu penting..kalau dah ketentuan Allah macam tu, Insya-Allah nanti ada la..kalau belum, percaya pada rezeki Allah..jangan ragu...kalau baru lagi kawen, biasa la tuuuu..happy2 dulu dengan cik abg..hehe

Usaha lagi penting, sebab doa tanpa usaha, apalah ganjarannya...maksud ecah dalam konteks usaha ni bukan yang 'gitu2' tu je..hehe..cuba la banyak cara..download apps ke..kira hari betul2..dah minggu subur tu, usaha lebih sikit..hehe..fahami betul2 kitaran haid kita ni..kalau kita x faham badan kita sendiri, siapa lagi kan?cuba la banyak cara..xde smartphone download dalam laptop ke, ipad ke, tanda kat kalendar ke..tulis biar penuh..buat nota..baca info..banyak sangat cara boleh buat..

Kalau xde jugak?

Kembali pada Allah..mintak la banyak2..ecah xleh nak cakap banyak pasal ni..sebab ecah x rasa ape yang korang rasa..ecah xleh nak cakap lebih..'eleh, x usaha la tu', dan macam2 lagi la...siapa la ecah ni nak menafikan ketentuan yang Allah dah tulis untuk setiap insan..sama2 kita usaha dan mendoakan rezeki kawan2 lain..hati ibu mana x teringinkan anak?sedangkan mak kite yang dah tua tu pon, teringin nak cucu sebab rindukan kenangan jaga kita dulu..mak ecah dah macam dia pulak yang nak bawak perut ni..punya la nak jaga..pesan hari2 jangan lompat la ape la..ish mak. macam nak suruh anak die ni jalan merangkak pulak..hehe

Itu jelah coretan rasa hati ni..nak share pengalaman..kalo tips tu, err..xde la tips mana pon..tapi bagi ecah, kalo kite stick to jadual dan kitaran hari tu, memang Insya-Allah boleh lekat baby, dan boleh elak baby..sebab kalo dilihat jadual ecah dulu pon, memang exactly kami berusaha dalam tarikh yg subur tu lah..ha gituuu...dah terbukak zip kelambu dah..xleh dah..kang korang jenguk masuk kelambu ecah pulak kalo cerita lebih2...haha

*hoi makcik ecah..panjang nye ceritaaaaaaaa, assignment x usik lagi!huhu*

Be Healhty, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

3 comments:

  1. saye bru kawen nk msok 4 bln.. skrg ni mmg teringin sgt nk ank.. tp stakat ni xde rezeki lg.. sabar je.. hukhuk

    ReplyDelete
  2. wah ttbe sedey lak baca entry ecah ni.. bkn ape.. dulu mase mule2 kawen kn kte ngan hubby pun penah macam rancang gak.. mcm kawen bln 11 tp bln 1 baru plan nk ada anak so lahir nt bole same tarikh ngan hubby tp ble rancang2 .. macam tu rupnye bkn sng nak lekat. ye la kuasa dan ketentuan Allah kan tambah2 lagi bile period kte ni tak teratur.. hmmm... so tunggu dan tunggu dan senantiasa berharap smpi pernah give up tapi cuba usir perasaan tu sume kan.. alhamdulillah rezeki Allah nk bg tu mcm tepat dan kena pada masanye syukur sgt2.. dan kite pn mcm ecah gak berusaha jge kndugn ni sebaiknye.. mmm mmg ble org2 tye da de isi belum ke kan rasa stress sgt tp mcm ckp... kat diri rilex.. insyaaallah satu hari nanti Allah akan bagi.. dan alhamdulillah skrg ni tak sbr nk mennti kelhrn bby kte ke dunia ni :)

    ReplyDelete
  3. Puan Ezy: banyak masa, boleh cuba lagi..honeymoon banyak2 ngn hubby ye...hehe

    nazirah: kannn...bukan senang nak dpt baby...tapi org yg x kawen n x sah hubungan tu cepat sangat dpt anaknye...Allah bg ujian...so kite kena sabar...naz jaga diri n bby elok2 ye.. :)

    ReplyDelete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis