28 August 2013

Daily Life: Kerja Suami Saya + Menu Hari Ini (^_^)

Assalamualaikum

Actually gambar ni semalam punya..tapi tengah syok2 online abg gambo hantar pic kat whatsapp..nasib tengok muka dia dulu..kalo pandang yang kat belakang tu dulu mau luruh jantung saya nih..huhu

picture abg gambo tgh wt keje kena buang sebab P&C...(sila bayangkan tukang gambo hensem dahi jendul tgh ambik gambar..itu je description yg boleh diberikan..haha)

Ha..ni la keje suami saya..dah nama pon abg gambo..memang keje ambik gambo la kan..yang ngeri nya duduk fakulti medic macam ni la gambar2 nye...xde yang menyenangkan mata..seriau aja..nasib ambik full body macam ni..kalo ambik parts?kejap kang tangan la seketul, pastu kepala saje lah...hoihhh..x sanggup tengok

Kalau masuk dalam muzium dia, lagi la banyak mende2 ngeri dalam balang..dengan baunyeeee...perghhh...tapi ecah suka gi part baby..siap ade baby real lagi...huu..dalam kamera pakcik tu, banyak lagi gambar...dia kata nak tengok bukak lah...weh, x kuasaaaaa...haha..takut

Okey2..lepas gambar ngeri, kita tgok gambar menyelerakan pulak ye...tapi boleh campur ke?kang loya pulak tgok mayat tgok makanan..tapi ecah rilek jek..tgok gambar 'poop' sambil makan pon dok herangggg...hehe

Hari ni saya masak.....


siput sedut masak lemak cili api

Selera x tengok?hihi..puas ni nak mengetuk bontot si siput ni..nasib la utk makan 2 orang...xde la banyak sangat....hehe...Alhamdulillah..

Tak sabar nak tunggu abg gambo ku balik......

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

26 August 2013

Pregnancy Life: Pregnancy Application for Smartphone

Assalamualaikum

Rajin update hari2 nampakkkk..hehe...mula2, nak cerita malam tadi tidur 4x jaga and 4x sambung tidur mesti mimpi balik...tapi mimpi biasa2 jek (utk info klik link)...so okay la boleh diterima..huhu

Kali ni nak cerita pasal Pregnancy Apps buat mommies yg pakai smartphone tu...Alah mesti dah download awal2 kan...hehe...yela2, kite baru nak join the club ni haaaa...

Berikut merupakan Apps yang ecah suka pakai dlm phone..sebab apa obses?sebab ade sampai 4-5 apps nak refer...punya la tamak..tapi best sebab info dia lain2..berguna la sebab boleh refer semua dan dieorg mcm saling melengkapi..ape yang Apps A xde, Apps B ade..sampaikan usia kandungan setiap Apps lain2..haha..gasak lah

Mula2, bagi yang nak berusaha dapatkan baby, kena ada Period Apps dulu..senang nak tau bila period, bila tarikh subur dan tarikh ovulasi...senang nak agak tau..kalau period teratur lagi bagus..sebab memang accurate..tapi Period Apps ecah ade satu jek...


Ha ni nama dia Period Tracker Lite
Period Tracker Lite

Boleh estimate berapa hari sebelum period
Mengandungi period log (dia akan senaraikan berapa hari average cycle)
Boleh tanda hari apa kite intimate (hihi)
Kat calendar tu ada simbol period, ovulation, fertile and intimate
Ada password! (penting takut adik2 ke sape ke bukak sebab kita ada tanda hari intimate kan..huu)
Tapi...hari intimate dan notes yang kite letak pasal sengugut ke ape ke boleh di invisible kannnn...fuh legaaa


App paling disukai
Baby Bump Apps

Masukkan data, last day period pastu ada estimate tarikh kandungan
Macam dalam gambar ada ESS
Ada tips weekly dan daily
Boleh upload gambar..yuhuuuu..sape yg x suka kannn..hehe
Ada Moms Club..tapi ecah x join pon
Ada info pasal baby size, baby weight sekali


Apps ke-2 yang disukai
My Pregnancy Today

Ada day by day notes pasal baby
Video perkembangan baby weekly! (hari2 nak tgok sebab sukaaa)
Ada checklist! (more to tips dia bagi and kita tick samada kita ada buat ke tak)
Macam biasa, ada Birth Club


yang ke-3 suka
Pregnancy Bounty

Macam display picture tu..macam2 ada
Perkembangan baby daily and weekly
Ada journal sendiri ttg baby movement, mood, craving, contractions etc...
Gallery utk letak gambar sendiri...hehehe


last ok, last :p
What To Expect Apps

Nak terangkan ke?dalam gambar dah ada tu..lengkap jugak yang ni..tapi ecah x suka sangat sebab usia baby lambat 2 hari dari EDD scan..hehe
Info dia banyak, plus boleh letak gambar..Lengkap

So..mommies semua boleh pilih yang mana suka..semua FREE...tapi rasanya kalau di taip perkataan pregnancy apps, pregnancy tracker, pregnancy diary dan segala jenis pregnancy lah..mesti berterabur yang keluar dalam AppWorld, App Store, Google Play dan SamsungApp korang...mesti ada punya..

Mommies yang lain pakai Apps apa ye?boleh la share2 mana la tau ade yang lagi lengkap..memang ecah carik nanti sampai dapat..(obses..haha)

Atau mungkin ada mommies yang download apps lain utk membantu pregnancy korang..cara pemakanan ke, eksesais ke..boleh la share..boleh penuhkan satu screen utk pregnancy apps jek..haha

Ok lah, itu saja utk hari ni..

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

25 August 2013

Pregnancy Life: Makna Mimpi Bagi Ibu Hamil

Assalamualaikum

Semenjak dua menjak ni (since pregnant maybe) setiap kali tidur ecah mesti akan mimpi…kerap pulak tu…kadang-kadang mimpi baik, kadang mengarut, tapi yang takut tu bila mimpi ngeri..macam malam tadi, siap mimpi sampai meracau-racau menangis…terkejut abg gambo ingat bini die kena hysteria ke ape kan…hehe

Mimpi ecah ni kerap sampai bila bangun tengah malam gi toilet, sambung tidur keluar mimpi lain pulak..kalo tido siang pon mimpi…kira pantang tidur jek, mimpi..tidur jela berapa lama pon…mesti ade mimpi…yang ngeri tu takut wehhh…risau kot2 ade effect pape kat baby kan..

So atas rasa curious gila, ecah pon google la..memang banyak pon info pasal ibu hamil yang selalu mimpi ni..

Yang nak tau, baca dan rujuk2 la ye…memang informative google ni..sebab tu gi mana-mana pon nak kena ade internet..asal curious jek, google..hihi


IBU HAMIL SENTIASA BERMIMPI

# Adakah Normal?

Mimpi-mimpi selama hamil adalah cara alami untuk membantu perempuan melewati proses transformasi dari seorang perempuan menjadi ibu.

Perubahan hormonal yang terjadi saat hamil — terutama pergerakan hormon progesteron — bisa membuat ibu hamil lebih sering bermimpi dan mimpinya juga terasa lebih nyata. Begitulah penegasan Mary O’Malley, MD., PhD., psikiater sekaligus doktor spesialis tidur dari Norwalk Hospital Sleep Disorders Center, Amerika Syarikat.

Mimpi yang muncul biasanya tergantung usia kehamilan, dan kerapkali membuat ibu hamil terbangun di malam hari.

Frekuensi mimpi bertambah. Ahli lainnya, Patricia Garfield, PhD., PSikologi Klinikal, pendiri Association for the Study of Dreams, Amerika Serikat dan penulis buku “Women Bodies, Women Dreams,” frekuensi mimpi selama kehamilan akan bertambah, bahkan bisa kian menggila. Hal ini disebabkan oleh desakan hormon dan campuran berbagai perasaan yang berkecamuk. Dari perasaan gundah akan perubahan bentuk tubuh, kekhawatiran akan keadaan janin hingga perubahan hidup selama hamil dan setelah melahirkan.




You're hormonal, you're emotional, you're stressed -- that's a combination that pretty much guarantees some strange dreams. Some researchers have theorized that increased levels of the hormone progesterone are partly responsible for the strange visions. 

Plus, be honest...as much as you're excited to meet your little one, aren't you just a tiny bit anxious, too? It's okay to be scared; pregnancy is a nerve-wracking time. Will my baby be healthy? Will labor go smoothly? Will I be a good mom? Will my partner ever learn to change a diaper? It's normal to have these questions on your mind, and that emotional turmoil is often reflected in your dreams. 

Ha gituuu..kalau nak tau lagi, klik link yang ecah attach tu ye…kalau nak tau banyak lagi, Incik Google ada…rambang mata xtau nak klik yang mana satu…

Kesimpulannya, mostly mimpi ni sebab emosi dan hormon ibu mengandung tu..dan mimpi tu kan mainan syaitan…sebelum tidur baca doa tidur, Al-Fatihah, Ayat Kursi dan 3 Qul..Insya-Allah..abg gambo seloroh pulak nanti malam dia bacakan doa panjang2…orang takut die buat main pulak..geram tol pakcik ni..hehe

So, that’s it for now!

Be Healthy, Be Happy!


Sekian…xoxo-ecahdenan

24 August 2013

Daily Entertainment: Nuffnang, Astro #GoBeyond #UrMalaysianIsShowing

Assalamualaikum

Berapa panjang hashtag daaa..puas nak menaip..hari ni, means sekarang ni ecah ade kat midvalley..sambil jalan2 seorang diri sebab abg gambo shoot gambo konvo kat Cyberjaya hari ni..

Actually masa datang tadi ecah gerak ngn mekonie (letopkeypad), sebab cik kak tu ada event ngn Nuffnang and Astro...sambil die buat aktiviti tu ecah round2 jelah tgok dia n blogger yg lain mcm Anis Athia, CikLilyPutih dan ramai lg la ade yg xkenal...

Mula2 x meriah lagi, so ecah gi lari solat Zohor dulu..bile dh xde ape nak buat saye naik atas semula and tgok ramai gila orang kerumun tempat event Astro tu..ingatkan ada apa, rupanya Lisa Surihani n PakNil pon ada...Lisa sempat la jugak bergambar ngn peminat, PakNil baru nampak kejap dah hilang...dia ade event lain la tu..

Dalam ramai2 tu, tibe ade cik kak sorang ni menyelit ambik gambar ngn Lisa..orang lain semua suruh kawan ambikkan gambar, yg cik kak sorang ni bantai ajak Lisa berselfie..haa..ala2 bestpreng gituu..haha

  Ha...ni la cik kak yang diperkatakan...selebet dah la x pandang kamera..bencikkkk

Skodeng orang rebut2 ngn Lisa dari atas,dekat Daiso

Sebelum kejadian cik kak tu nak menyelit bergambo..haha

Lisa ni kecik jek..lebih kurang I jek, yang beza nye I ni kembang, Lisa kempis..hihi

Dah malas nak berdiri (penat tumit mak buyong to be in few months..hehe) lari la pulak lepak cafe...jumpa pulak group mana tah tp blogger jugak kot yg joint event Nuffnang, Astro n ChurpChurp (lupa nak mention)

Task die adalah: kena cakap kt ecah " You're perfect (and ecah kena senyum)..dah jadi pelakon sementara..dapat tisu sepaket..hehe..pape pon, goodluck utk team korang ye..

I guess that's all..nak sambung menyandar ni..hamboi mcm penat sangat..nak tunggu onie siap event die pastu chalo bete..abg gamboku syg menunggu...cewahhh..tah2 die pon belom balik lg...

Oh ye maafkan lah kalo tunggang langgang formatnye..blogging pakai ipad, susah nau nak edit itu ini...teknologi lah sangattttt

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo,ecahdenan

22 August 2013

Pregnancy Life: Al-Baqarah (286)

Assalamualaikum

Mengalir air mata tatkala membaca terjemahan sepotong ayat ini:


Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksaan (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdoa): Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami bersalah. Ya Tuhan kami janganlah Engkau bebankan kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tidak kami sanggup memikulnya. Berikanlah maaf kepada kami. Engkaulah penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir.

14 Ramadhan (23/7/2013)

Hari ke-5 mungkin, ecah terlewat period..bangun pepagi sebelum sahur terus buat UPT test..yang kelakarnye abg gambo x tahu pon ecah beli UPT ni..padahal yang bayo nye die...punye la sorok2 gi mintak kat kaunter, pastu time bayo sorok celah2 barang yang kiteorg beli...haha..oh ye, sebab orang kata hormon dalam urine paling banyak waktu pagi, ecah test sebelum sahur lagi...eksaited sangat...dalam beberapa saat, terus naik 2 line..line positif tu samar2 la...samar sangat tapi sangat kelihatan,...cemane tu?hehe

Terus kejutkan abg gambo sambil sengih2...yang pakcik tu mamai2 terus cakap Alhamdulillah...hehe..so kami pon sahur la macam biase padahal dlm hati dup dap dup dap x percaya...tapi memang senyap antara kami jelah..xde la terus bagitau sesape...lewat period 5 hari memang awal sangat la kan...tapi, lepas solat subuh je memang x tido siap download pregnancy app terus!haha...

15 Ramadhan (24/7/2013)

Hari ke-2 tahu pregnant..oh ye, semalam beli lagi UPT test..nak try lagi mane la tau hormon hari ni banyak sikit...kot ye pon tunggu la 2 or 3 hari lagi kan..ni idok, terus nak test..x sabau...kali ni memang test pagi2 sebelum sahur..test yang pertama ecah guna yang line..test yang ke-2 ni beli yang jenis -+ tu..sebab nak tengok beza, betol ke positif...mula2 test dua2 keluar -, ecah dah berdebar..pastu, yang + tu slow2 naik..still samar lagi...mengucap syukur sekali lagi...yakin dah pregnant... :'''')

16 Ramadhan (25/7/2013)

Abg gambo memang x sabar dah..ecah kata tunggu la hari ke-14 missed period baru kita jumpa doktor..senang sbb hormon dah banyak, xde la nnt rugi kalo faint line bila check ngn doktor..tapi beliau nak jugakkkk...kalau tahu lagi awal nanti jaga baik2..macam dah tau sendiri xleh jaga baik2 jek...tapi follow jelah dah suami teringin sangat nak confirmation dari doktor...so kami pon gi la klinik swasta...double line jugak...doktor siap bagi EDD dan usia kandungan dah berapa minggu...set appointment utk scan baby sebelum bukak buku..sebulan dari tarikh yang ecah jumpa doktor la...dengan pesanan, 'tahan kencing' nanti senang nak tgok baby...doktor bekalkan asid folic...

Day by day..xde tanda spesifik pon..alahan ke ape ke memang xde pon...mungkin baru, sedapkan hati jugak..tapi ade la perut cramp mcm tanda nak peot tu..kerap la jugak..tapi alahan tu memang zero...rilek jek..hihi

Tapi dalam rilek2 tu, haih...debor jugak hati..apesal xde alahan pape ni..betol ke...abg gambo sedapkan hati...belom lagi kot..tunggu la lama sikit...hmmm...yelah...sabor jelah...

4 Syawal (11/8/2013)

Masih belom ade alahan...cramp dah kurang..semua macam biasa la...ishhh...ini xleh jadi ni..ecah makin nebes..ke...dah xde ape...ish...takut sangat..paksa jugak ajak abg gambo gi beli UPT test lagi...dia siap cakap, kan dah jumpa doktor...doktor dah sahkan...dah 3x check positif kan...tapi atas dasar nak sedapkan hati beli jugak...hihi..malam tu terus test..dalam hati kata, kalo betol ada ni test pukul berapa pon mesti line die jelas...ternyata benar...hehe...lega hati tgok line yang sangat2 jelas dalam masa beberapa saat...Alhamdulillah...

So mulai hari yang dah yakin sesangat pregnant tu, ecah pon makan vitamin daily, makan buah2, semua sihat2 belaka lah..xdela main bedal jek semua kan..ecah elakkan air gas, teh dan kopi..walaupun kopi kegemaran, tapi terpaksa tolak dulu buat masa ni..


Dari kiri atas kali pertama test...seterusnya kanan atas kali kedua, kiri bawah kali ketiga dan kanan bawah, kali ke-empat..hehe


22/8/2013

Hari ni merupakan hari yang konon2 dinantikan oleh kami berdua...mana x nya, nak gi jumpa doktor n scan baby..siap tahan kencing ikut arahan..seksa sungguh...since abg gambo ade program kena cover, kami gi lepas lunch hour...bila doc scan, nampak la kantung baby n seketul bulatan hitam...doktor kata baby kecik lagi...xleh la tgok lagi tapi sebab nak jugak buat scan ni utk buku pink tu, kena la scan jugak kan...

First time tengok baby? Ecah tanya abg gambo, ape dia rasa...dia kata die pon xtau...die blur...ecah pon rasa cam aaaaaa....aaaaa...ape tu...blur...haha...xpela, pengalaman pertama kan...kami decide nanti dah 5bln or 7bln baru nak scan lagi bila bby dh fully figured as baby...


cinonet ye dia..hehe..usia baby baru jek 9w5d..baru sangat


Semoga khalifah kecil ini membesar dengan sihat dan sempurna...xtau la ape perasaan saya sekarang...mungkin biasa2 saje sebab xde alahan kot...sebab tu x feel sangat...tapi entah la...takut jugak dengan perasaan yang selalu rasa cam blur jek...tapi rasanya ecah memang jenis selamba...time exam selamba,nak kawin selamba, dh pregnant pon selamba...tah bile la nak rasa nervous2 segala..geram jugak...hehe

Kawan2 doakan keselamatan ecah n baby ye..hari2 abg gambo cakap kt baby, 'kuat2 tau dlm perut..jangan nakal2' hehe..hopefully dia sentiasa kuat dan sihat...

Buat masa ni, tu jela yang boleh dishare..sebab nak mendapatkan satu post yang sepanjang2 ini pon amek masa sebulan..xtahu nak tulis apa..konon nak senyap, tapi nak cerita jugak..hehe

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

05 August 2013

Daily Life: Kampung

Assalamualaikum

Yeayyyy...saya dah cuti raya...hehe..sebenarnya mmg dah lama dh cuti..cuti sem..amek nak duduk saja x buat ape2...ingat seronok sangat ke cuti lama2 ni..huhu

By the way, yang baru nak cuti ni abang gambo saye la...lepas keje hari jumaat kira dh official la cuti raya kami..dah cuti mesti la nak balik kampung kann

Tapi balik rumah mak mentua hari sabtu..sebab ade buka puasa dgn kawan2..balik kg pulak semua ada..ramai..bukak puasa sama2,meriah sama2..seronokkkk...tapi tahun ni beraya rumah ecah laaa..hehe...

Hari ni dah nak balik rumah mak ecah..raya ke 3 baru balik rumah mak abg gambo smula...sedihnya balik abah xde..hmmmm

Malam tadi melayan anak2 sedara..memang meriahh


Raya xde bunga api x sah..tapi kanak2 kena ada pengawasan orang dewasa tauuu..

Balik rumah mak ecah kami nak pasang pelita..xsabarnyeee

Selamat Hari Raya ye kawan2 semua!

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

02 August 2013

Daily Life:Ramadhan Yang Hilang

Assalamualaikum...

Haa..dah macam feeling cerita tv3 tu kan..layan jugak la skali skale..tapi ni bukan pasal cerita tu...ni pasal ramadhan kite ni laaa...

Ramadhan dah hampir ke penghujung..sedih rasa..walaupun tanpa abah, ramadhan kali ni rasa tenang...ada la jugak skali skala mmg xleh tahan nangis bila ingatkan abah...tapi ecah fikir dugaan ni la yang buat kita lagi kuat...

Nasib la ada suami yg sangat memahami dan membantu..huu

Persiapan raya biase2 je..ecah x beli baju raya pon..belikan ntk abg gambo sbb die dh lama teringin baju melayu kaler hitam..dalam banyak2 kaler tu la berkenan nye..haha

Dah laki kite nak pakai baju melayu hitam,kite pakai abaya jelah..taun lepas pon jubah hitam jugak..hihi

Alah xpela,asal orang yg kite sayang gembira...yang penting suami happy,mak  n adik2 happy..harap2 la raya nanti x banjir rumah kami dgn air mata..walaupun rasanyaaaaaa...hmmmm
Kadang2 kami suka pakai match gini..baju pon beli sebijik..cuma saiz jek lain2..teka saiz sape yg beso..haha

Be Healthy,Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan
© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis