26 August 2013

Pregnancy Life: Pregnancy Application for Smartphone

Assalamualaikum

Rajin update hari2 nampakkkk..hehe...mula2, nak cerita malam tadi tidur 4x jaga and 4x sambung tidur mesti mimpi balik...tapi mimpi biasa2 jek (utk info klik link)...so okay la boleh diterima..huhu

Kali ni nak cerita pasal Pregnancy Apps buat mommies yg pakai smartphone tu...Alah mesti dah download awal2 kan...hehe...yela2, kite baru nak join the club ni haaaa...

Berikut merupakan Apps yang ecah suka pakai dlm phone..sebab apa obses?sebab ade sampai 4-5 apps nak refer...punya la tamak..tapi best sebab info dia lain2..berguna la sebab boleh refer semua dan dieorg mcm saling melengkapi..ape yang Apps A xde, Apps B ade..sampaikan usia kandungan setiap Apps lain2..haha..gasak lah

Mula2, bagi yang nak berusaha dapatkan baby, kena ada Period Apps dulu..senang nak tau bila period, bila tarikh subur dan tarikh ovulasi...senang nak agak tau..kalau period teratur lagi bagus..sebab memang accurate..tapi Period Apps ecah ade satu jek...


Ha ni nama dia Period Tracker Lite
Period Tracker Lite

Boleh estimate berapa hari sebelum period
Mengandungi period log (dia akan senaraikan berapa hari average cycle)
Boleh tanda hari apa kite intimate (hihi)
Kat calendar tu ada simbol period, ovulation, fertile and intimate
Ada password! (penting takut adik2 ke sape ke bukak sebab kita ada tanda hari intimate kan..huu)
Tapi...hari intimate dan notes yang kite letak pasal sengugut ke ape ke boleh di invisible kannnn...fuh legaaa


App paling disukai
Baby Bump Apps

Masukkan data, last day period pastu ada estimate tarikh kandungan
Macam dalam gambar ada ESS
Ada tips weekly dan daily
Boleh upload gambar..yuhuuuu..sape yg x suka kannn..hehe
Ada Moms Club..tapi ecah x join pon
Ada info pasal baby size, baby weight sekali


Apps ke-2 yang disukai
My Pregnancy Today

Ada day by day notes pasal baby
Video perkembangan baby weekly! (hari2 nak tgok sebab sukaaa)
Ada checklist! (more to tips dia bagi and kita tick samada kita ada buat ke tak)
Macam biasa, ada Birth Club


yang ke-3 suka
Pregnancy Bounty

Macam display picture tu..macam2 ada
Perkembangan baby daily and weekly
Ada journal sendiri ttg baby movement, mood, craving, contractions etc...
Gallery utk letak gambar sendiri...hehehe


last ok, last :p
What To Expect Apps

Nak terangkan ke?dalam gambar dah ada tu..lengkap jugak yang ni..tapi ecah x suka sangat sebab usia baby lambat 2 hari dari EDD scan..hehe
Info dia banyak, plus boleh letak gambar..Lengkap

So..mommies semua boleh pilih yang mana suka..semua FREE...tapi rasanya kalau di taip perkataan pregnancy apps, pregnancy tracker, pregnancy diary dan segala jenis pregnancy lah..mesti berterabur yang keluar dalam AppWorld, App Store, Google Play dan SamsungApp korang...mesti ada punya..

Mommies yang lain pakai Apps apa ye?boleh la share2 mana la tau ade yang lagi lengkap..memang ecah carik nanti sampai dapat..(obses..haha)

Atau mungkin ada mommies yang download apps lain utk membantu pregnancy korang..cara pemakanan ke, eksesais ke..boleh la share..boleh penuhkan satu screen utk pregnancy apps jek..haha

Ok lah, itu saja utk hari ni..

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

1 comments:

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis