25 August 2013

Pregnancy Life: Makna Mimpi Bagi Ibu Hamil

Assalamualaikum

Semenjak dua menjak ni (since pregnant maybe) setiap kali tidur ecah mesti akan mimpi…kerap pulak tu…kadang-kadang mimpi baik, kadang mengarut, tapi yang takut tu bila mimpi ngeri..macam malam tadi, siap mimpi sampai meracau-racau menangis…terkejut abg gambo ingat bini die kena hysteria ke ape kan…hehe

Mimpi ecah ni kerap sampai bila bangun tengah malam gi toilet, sambung tidur keluar mimpi lain pulak..kalo tido siang pon mimpi…kira pantang tidur jek, mimpi..tidur jela berapa lama pon…mesti ade mimpi…yang ngeri tu takut wehhh…risau kot2 ade effect pape kat baby kan..

So atas rasa curious gila, ecah pon google la..memang banyak pon info pasal ibu hamil yang selalu mimpi ni..

Yang nak tau, baca dan rujuk2 la ye…memang informative google ni..sebab tu gi mana-mana pon nak kena ade internet..asal curious jek, google..hihi


IBU HAMIL SENTIASA BERMIMPI

# Adakah Normal?

Mimpi-mimpi selama hamil adalah cara alami untuk membantu perempuan melewati proses transformasi dari seorang perempuan menjadi ibu.

Perubahan hormonal yang terjadi saat hamil — terutama pergerakan hormon progesteron — bisa membuat ibu hamil lebih sering bermimpi dan mimpinya juga terasa lebih nyata. Begitulah penegasan Mary O’Malley, MD., PhD., psikiater sekaligus doktor spesialis tidur dari Norwalk Hospital Sleep Disorders Center, Amerika Syarikat.

Mimpi yang muncul biasanya tergantung usia kehamilan, dan kerapkali membuat ibu hamil terbangun di malam hari.

Frekuensi mimpi bertambah. Ahli lainnya, Patricia Garfield, PhD., PSikologi Klinikal, pendiri Association for the Study of Dreams, Amerika Serikat dan penulis buku “Women Bodies, Women Dreams,” frekuensi mimpi selama kehamilan akan bertambah, bahkan bisa kian menggila. Hal ini disebabkan oleh desakan hormon dan campuran berbagai perasaan yang berkecamuk. Dari perasaan gundah akan perubahan bentuk tubuh, kekhawatiran akan keadaan janin hingga perubahan hidup selama hamil dan setelah melahirkan.




You're hormonal, you're emotional, you're stressed -- that's a combination that pretty much guarantees some strange dreams. Some researchers have theorized that increased levels of the hormone progesterone are partly responsible for the strange visions. 

Plus, be honest...as much as you're excited to meet your little one, aren't you just a tiny bit anxious, too? It's okay to be scared; pregnancy is a nerve-wracking time. Will my baby be healthy? Will labor go smoothly? Will I be a good mom? Will my partner ever learn to change a diaper? It's normal to have these questions on your mind, and that emotional turmoil is often reflected in your dreams. 

Ha gituuu..kalau nak tau lagi, klik link yang ecah attach tu ye…kalau nak tau banyak lagi, Incik Google ada…rambang mata xtau nak klik yang mana satu…

Kesimpulannya, mostly mimpi ni sebab emosi dan hormon ibu mengandung tu..dan mimpi tu kan mainan syaitan…sebelum tidur baca doa tidur, Al-Fatihah, Ayat Kursi dan 3 Qul..Insya-Allah..abg gambo seloroh pulak nanti malam dia bacakan doa panjang2…orang takut die buat main pulak..geram tol pakcik ni..hehe

So, that’s it for now!

Be Healthy, Be Happy!


Sekian…xoxo-ecahdenan

1 comments:

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis