22 August 2013

Pregnancy Life: Al-Baqarah (286)

Assalamualaikum

Mengalir air mata tatkala membaca terjemahan sepotong ayat ini:


Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksaan (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdoa): Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami bersalah. Ya Tuhan kami janganlah Engkau bebankan kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tidak kami sanggup memikulnya. Berikanlah maaf kepada kami. Engkaulah penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir.

14 Ramadhan (23/7/2013)

Hari ke-5 mungkin, ecah terlewat period..bangun pepagi sebelum sahur terus buat UPT test..yang kelakarnye abg gambo x tahu pon ecah beli UPT ni..padahal yang bayo nye die...punye la sorok2 gi mintak kat kaunter, pastu time bayo sorok celah2 barang yang kiteorg beli...haha..oh ye, sebab orang kata hormon dalam urine paling banyak waktu pagi, ecah test sebelum sahur lagi...eksaited sangat...dalam beberapa saat, terus naik 2 line..line positif tu samar2 la...samar sangat tapi sangat kelihatan,...cemane tu?hehe

Terus kejutkan abg gambo sambil sengih2...yang pakcik tu mamai2 terus cakap Alhamdulillah...hehe..so kami pon sahur la macam biase padahal dlm hati dup dap dup dap x percaya...tapi memang senyap antara kami jelah..xde la terus bagitau sesape...lewat period 5 hari memang awal sangat la kan...tapi, lepas solat subuh je memang x tido siap download pregnancy app terus!haha...

15 Ramadhan (24/7/2013)

Hari ke-2 tahu pregnant..oh ye, semalam beli lagi UPT test..nak try lagi mane la tau hormon hari ni banyak sikit...kot ye pon tunggu la 2 or 3 hari lagi kan..ni idok, terus nak test..x sabau...kali ni memang test pagi2 sebelum sahur..test yang pertama ecah guna yang line..test yang ke-2 ni beli yang jenis -+ tu..sebab nak tengok beza, betol ke positif...mula2 test dua2 keluar -, ecah dah berdebar..pastu, yang + tu slow2 naik..still samar lagi...mengucap syukur sekali lagi...yakin dah pregnant... :'''')

16 Ramadhan (25/7/2013)

Abg gambo memang x sabar dah..ecah kata tunggu la hari ke-14 missed period baru kita jumpa doktor..senang sbb hormon dah banyak, xde la nnt rugi kalo faint line bila check ngn doktor..tapi beliau nak jugakkkk...kalau tahu lagi awal nanti jaga baik2..macam dah tau sendiri xleh jaga baik2 jek...tapi follow jelah dah suami teringin sangat nak confirmation dari doktor...so kami pon gi la klinik swasta...double line jugak...doktor siap bagi EDD dan usia kandungan dah berapa minggu...set appointment utk scan baby sebelum bukak buku..sebulan dari tarikh yang ecah jumpa doktor la...dengan pesanan, 'tahan kencing' nanti senang nak tgok baby...doktor bekalkan asid folic...

Day by day..xde tanda spesifik pon..alahan ke ape ke memang xde pon...mungkin baru, sedapkan hati jugak..tapi ade la perut cramp mcm tanda nak peot tu..kerap la jugak..tapi alahan tu memang zero...rilek jek..hihi

Tapi dalam rilek2 tu, haih...debor jugak hati..apesal xde alahan pape ni..betol ke...abg gambo sedapkan hati...belom lagi kot..tunggu la lama sikit...hmmm...yelah...sabor jelah...

4 Syawal (11/8/2013)

Masih belom ade alahan...cramp dah kurang..semua macam biasa la...ishhh...ini xleh jadi ni..ecah makin nebes..ke...dah xde ape...ish...takut sangat..paksa jugak ajak abg gambo gi beli UPT test lagi...dia siap cakap, kan dah jumpa doktor...doktor dah sahkan...dah 3x check positif kan...tapi atas dasar nak sedapkan hati beli jugak...hihi..malam tu terus test..dalam hati kata, kalo betol ada ni test pukul berapa pon mesti line die jelas...ternyata benar...hehe...lega hati tgok line yang sangat2 jelas dalam masa beberapa saat...Alhamdulillah...

So mulai hari yang dah yakin sesangat pregnant tu, ecah pon makan vitamin daily, makan buah2, semua sihat2 belaka lah..xdela main bedal jek semua kan..ecah elakkan air gas, teh dan kopi..walaupun kopi kegemaran, tapi terpaksa tolak dulu buat masa ni..


Dari kiri atas kali pertama test...seterusnya kanan atas kali kedua, kiri bawah kali ketiga dan kanan bawah, kali ke-empat..hehe


22/8/2013

Hari ni merupakan hari yang konon2 dinantikan oleh kami berdua...mana x nya, nak gi jumpa doktor n scan baby..siap tahan kencing ikut arahan..seksa sungguh...since abg gambo ade program kena cover, kami gi lepas lunch hour...bila doc scan, nampak la kantung baby n seketul bulatan hitam...doktor kata baby kecik lagi...xleh la tgok lagi tapi sebab nak jugak buat scan ni utk buku pink tu, kena la scan jugak kan...

First time tengok baby? Ecah tanya abg gambo, ape dia rasa...dia kata die pon xtau...die blur...ecah pon rasa cam aaaaaa....aaaaa...ape tu...blur...haha...xpela, pengalaman pertama kan...kami decide nanti dah 5bln or 7bln baru nak scan lagi bila bby dh fully figured as baby...


cinonet ye dia..hehe..usia baby baru jek 9w5d..baru sangat


Semoga khalifah kecil ini membesar dengan sihat dan sempurna...xtau la ape perasaan saya sekarang...mungkin biasa2 saje sebab xde alahan kot...sebab tu x feel sangat...tapi entah la...takut jugak dengan perasaan yang selalu rasa cam blur jek...tapi rasanya ecah memang jenis selamba...time exam selamba,nak kawin selamba, dh pregnant pon selamba...tah bile la nak rasa nervous2 segala..geram jugak...hehe

Kawan2 doakan keselamatan ecah n baby ye..hari2 abg gambo cakap kt baby, 'kuat2 tau dlm perut..jangan nakal2' hehe..hopefully dia sentiasa kuat dan sihat...

Buat masa ni, tu jela yang boleh dishare..sebab nak mendapatkan satu post yang sepanjang2 ini pon amek masa sebulan..xtahu nak tulis apa..konon nak senyap, tapi nak cerita jugak..hehe

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

14 comments:

  1. tahniah kak ecah!seronok baca cerita kak ecah:)

    ReplyDelete
  2. TAHNIAH3.. jg kesihatan lek lok k ecah!

    ReplyDelete
  3. Tahniah2 ecah.jaga diri elok2.hee

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah akakkkkkkkkkkkkkkk,ya Allah happynya onieeeeeeeeee ..semoga baby dan ibu baby sihat ,ibu ke mama ni?hikkk :D

    ReplyDelete
  5. tahniah..n take care dear..jage diri n baby baik2.. =)

    ReplyDelete
  6. Tahniah dear...welcome to club m2b..hehehe
    Jom join kami kat group ya..hehehe..nnti tgl link fb ok :)

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah..tahniah ecah & husband. memang happy moment sesangat bila tau kita preggy. take care tau. imah hari tu scan masa 12 weeks ++ dah nampak baby gerak2 kan tangan & badan dia. memang rasa teruja sgt

    ReplyDelete
  8. Ismi Amnah :) : thanks sebab sudi baca bebelan kt blog ni...hehe

    Khai♥Rin : anies : tenkiu...insya-allah...akan dijaga sebaiknyaaaa.. :D

    SarahSyafiq: Thanks..baiklah! hehe

    Mek Onie: Kite pong happy jugak Onie..hehe..xtau lg nak suh panggil ape...haha

    tqahmisdar : tenkiu...insya-allah...:)

    SOULMATE is : wah, thanks ajak join...nnt ecah tinggalkan link...hehe

    Puan Ezy: terima kasih awak.. =)

    IMaH : thanks imah...happy n nervous..hehe...nnt ingat dah besar sikit nak scan lg, tapi mak x bagi scan pulak...kena tunggu lama sikit la..biasa la mak orang lama, x percaya sikit menda2 teknikal ni...semua nak tradisional..hehe

    ReplyDelete
  9. p/s menjawb pertanyaan..

    x g kons. metallica sbb $$ tiket mahal sesgt hehehe

    ReplyDelete
  10. congrats u. bestnyaa. doakan i pulak ye :')

    ReplyDelete
  11. Khai♥Rin : anies : kalo dpt free ticket tu sure pegi kann..haha

    Cha: thanks cha...Insya-Allah your turn soon.. :)

    ReplyDelete
  12. tahniah! hepi dengar.. jeles pun ada.. huk2.. sad..

    ReplyDelete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis