25 May 2012

Passion Fruit/Markissa

Assalamualaikum


hai sumeeeee..ape khabar?ecah dah balikkkk...hehe..macam la bz sangat kannn...


semalam (Khamis) ecah amek cuti....sebab penat 2 minggu keje x berenti dari Isnin-Ahad..so, sambil amek cuti, setelkan urusan sikit n lastly, menghabiskan sisa2 cuti ngn teman FMIL kat IJN..seharian dok situ...haha..


korang tau x buah Markissa ni ape?ecah pon xtau ecah panggil buah ni ape sebelum tau nama die markissa/passion fruit...rasa die masam-masam manis...tapi lebih masam dari manis..hehe...kalo kat kampung, warna die hijau kekuninangan...kalo beli kat market, kaler die cam pink2 or purple plum...harga die mahal sket lah...haha..


buah markissa ni sejenis pokok yg menjalar...tumbuh banyak2..duk kt kampung xde la susah sgt nk cari sebab pokok ni senang je nk tumbuh...tapi kalo kat KL, korang kenal buah ni dgn minum air Bliss perasa Passion Fruit tu  laaa..ecah x penah try...ecah biase try buah fresh..hehe


sebenarnye ade cerita nk story ngn korang psal buah markissa ni..semalam ecah beli la Jusco..kebetulan ade jual...tibe2 rasa nak makan..so, kiteorg bawak la gi IJN...


kebetulan mase ecah tgh nak potong buah tu, ade nurse yg in charge collect menu dinner FMIL..die tgok ecah pgg buah tu die tanya, "eh, ni buah passion fruit kan?, isi die macam mane ye? Selalu dengar je, tapi x penah tgok pon"


ecah pon potong la, bagi die merasa sikit...semangat die kata sedap..katenye dh lama cari, tp x jumpe..ecah bagi la sebelah dari sebijik tu...mmg semangat die makan..FMIL ckp, makan laaa..mengidam ye?ecah tgok, laaaa...nurse ni pregnant rupenye...patut la die semangat...sian plak tgok die selera sgt makan...ecah bagi die sebijik lagi..happy betol die...Alhamdulillah...dapat jugak die hilangkan rasa mengidam tu...


korang kenal x mcm mane buah ni?meh ecah tunjuk..


ini yg kampung punyee
ini  bandar punyee..hehe
penah makan?kalo jumpe, beli lahh..tapi ingat..masam-masam manis, yang masam lebih dari manis...FMIL suke tgok ecah makan siap ngn kerut2 muka...haha..


sekian..xoxo-ecahdenan

4 comments:

  1. pkok markisa ni senang je nak tumbuh...kat rumah sy ad tanam..banyak buah dia..hehe

    ReplyDelete
  2. akak pernah buat entry pasal kelebihan buah markisa ni...akak pun terus teringin pulak bila baca entry kamu ni..hahaha

    ReplyDelete
  3. KhaiRin : anies : try la kak...sodappp..hehe

    sitifarhana: ecah slalu kebas kt org sebelah umah je...xplak tanam sendiri..haha

    diana:akk cari la...kang mengidam plak..bukan org preggy jek blh ngidam...hehe

    ReplyDelete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis