23 August 2011

Cincin tu HARAM okeyyy..take note guys!

Assalamualaikum


pagi2 mase ecah dok blogwalking, ecah jmpe satu blog ni....mule2 tertarik sbb tajuk die hukum bergambar bersama tunang mase majlis pertunangan....now i know hukum die HARAM....melainkan ade mahram...tu pon, die kne dok tengah2 antara kita n tunang...okey, noted..


pastu, terbaca pulak hukum lelaki memakai cincin suasa....and now i know yg cincin suasa adalah campuran emas & perak dimana kandungan emas adalah lebih banyak....hukum die HARAM...so, pakai la yg fully perak, or platinum...



"Rasulullah SAW melarang daripada memakai cincin emas".
Cincin suasa adalah campuran daripada dua unsur logam iaitu emas dan perak. Oleh kerana cincin suasa campuran emas lebih daripada perak maka ia dihukumkan emas dan haram dipakai oleh kaum lelaki.



alhamdulillah...ecah terbaca entri ni...thanks kepada syira yg share info ni...nnt xde la ecah terbabas belikan cincin emas kt abg gambo...silap2 abg gambo mintak platinum...amboi...xmo kalah die tu..haha


abg gambo pkai cincin ni jela..recycle...jimat duit..lalala
klik ntk tembamkan
ecah rase blog ni banyak info...korang usha la ye...


sekian...xoxo-ecahdenan

10 comments:

  1. erghh kaloi tak penah tawu ade cincin suasa hahahahaha

    ReplyDelete
  2. saye rasa ramai yg dah tahu, hukum amik gambo berdua dgn lelaki bukan muhrim masa sebelum kawen(bukan tunang je) tu haremm, tapi still buat jugak..mcm saya jugak, still amik gambar berdua lagi smpai skrg dgn bf..huhu T.T

    mari kita improve diri di bulan ramadhan ini :)

    ReplyDelete
  3. tp dlm bab2 gini ramai yg pejam kn mata je..wat2 x tau plus x fhm hukum...

    ReplyDelete
  4. awk, kite tag awk kt entry
    jemput tgk eh
    <3

    ReplyDelete
  5. rugi xley pakai cincin saye raye neh..

    ReplyDelete
  6. alah... laki mane minat sgt pakai cincin nih... kalo ade pon jenis yg metroseksual...

    ReplyDelete
  7. Sgt jarang ada laki suka pakai cincin. even dah kawen pun. perempuan je rajin pakai :D

    ReplyDelete
  8. nurkaloi: ni lagi dasat..ade la kaloi oi,,hehe

    Cik Suheela: tu la pasal..same2 la kite membaiki diri kn...

    KhaiRin:erk..btol tu...*terasa*hehe

    Farah Awang: dh tgok..insya-allah akn join ye...^_^

    EnciK AxixOu :beli la cincin platinum..haha

    kaizen:ade jugak pakcik2 yg suke pakai..hoho

    fatin athirah :ohh jugakk

    e k i n:jarang, tp ade jugak yg pakai kn...tmbh2 suasa..mmg ade yg pakai....

    ReplyDelete
  9. waahhhh ecah tanx for the info taw.. huhu da ade bau2 nasik minyak ni weeee good2 ;)

    ReplyDelete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis