02 May 2011

Kenapa Susah Nak Lupakan Kekasih Lama?

Assalamualaikum..

okey la..ecah nk bg pendapat dan nasihat pada mereka2 yg susah sgt nk lupakan kekasih lama..hope dpt membantu korang...hari tu ecah ade bg doa nk lupakan kekasih lama...tp ade sahabat ckp, die dh cuba mcm2..tapi xleh gak..so ecah tergera hati nk buat entri ni...

1-tanya pd diri, korang dh bersedia ke blom nak lupakan? kalo blom, bukak la pintu hati ntk lupakan..rela kan dulu perpisahan 2..baru korang blh start lupakan die...

2-doa pada Allah..doa tu penting...kita usaha, kita mintak diperkenankan,..jgn nk menangis, mintak Allah bkak pintu hati kita ntk lupakan die sedangkan kita sendiri x cuba n x bersedia...

3-set dlm hati dan minda, Insya-Allah selepas ni akan ada org yg lebih baik dari dia...percaya bahawa selepas dia ni, akn dtg sorg lg yg lebih memahami dan menyayangi korang...and bila korang dh jumpa..dh rasa...korang akan bersyukur yg korang dh putus dgn yg lama...

4-x mustahil ade yg mmg x dapat lupakan..kenangan ni bukan dia hilang sendiri..tapi kita yg hilangkan dia..so, korang usaha la..nnt walaupun korang masih ingat dia, tapi masa 2 kenangan 2 dh x berkesan kt hati....lagipun, x salah nk teringat kekasih lama..cuma jgn la terbawak2 sampai nk mengenang kn...

5-sayang diri sendiri, baru sayang orang lain...betol..biar dh berkahwin sekali pun, jgn syg 100%..bukan nk suruh korang x percaya ke ape..tp bila kita dh ditinggalkan...masa 2 kita akn rasa down...kita dh serahkan semua syg, tp bila die xde, kita xde ape2...kosong..masa 2 lg la kita hilang arah tujuan....tp kalo ade syg pd diri, kita tau, walaupun kita dh ditinggalkan..kita still ade tanggungjawab pd diri kita sendiri....and slow2 kita akn bgn n mulakan hidup baru...

bagi ecah, melupakan ni ambik masa..yg penting sabar...sabar je kunci segala perkara...jgn putus asa..biar masa tentukan..kalo kita x rela..x bukak hati..sampai bila2 kita xleh nk lupakan...lagi satu, kalo ade yg nak kan kita, bukak la pintu hati terima die...bagi die peluang..mane tau, die jodoh korang...

ape guna kawan2?habiskan masa ngn kawan2 kalo kite perlukan sokongan..buat perkara yg boleh buat pikiran kita sibuk..kalo nk nanges or sedey, bia la waktu mlm masa tido je..tapi, untuk melegakan hati jela...jgn la smpai esok lusa tulat nk nangis jugak...



sabar, be strong!"someone is surely waiting for u..only u didn't know who and when"

sekian..xoxo-ecahdenan

7 comments:

  1. bila dah SAYANG sangat,
    mmg susah nak lupakan.

    wuuu~ tacing tacing*

    ReplyDelete
  2. betul la..
    nak lupa kena ambik masa..
    bukan boleh sekelip mata je.

    ada orang yang baru putus cinta 3 hari dah tanye soalan
    kenapa susah nye nak lupakan dia..
    alahai..baru 3 hari tuuuu...

    ReplyDelete
  3. nad: yola kamu 2..hehe

    aqilah: kalo cuba insya-allah boleh...jgn putus asa

    kak diana: tau xpe..blom cuba dh kate xleh...susah la mcm 2

    ReplyDelete
  4. setiap org mempunyai pandangan dan rasa yg berbeza.ada yg mampu melupakan ada yg smpi mati pn ssh nk lupa

    Tips: mengajak blogger ke blog dan komen

    ReplyDelete
  5. InsyaAllah, saya akan cuba petua ni.

    ReplyDelete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis