28 October 2011

Blog Setting yang memudahkan semua orang

Assalamualaikum


moning!skang ni nmpknye ramai dh blogger baru yg berjinak2 dlm blogging...pape pon, goodluck to you all...kalo nk jadi blogger yg selamat, jauhkan diri dr kontroversi...kang x pasal2 kene saman la, gaduh la...x dapek den nk nolong eh..


ape pon, ecah perasan ade sesetengah blogger yg x perasan or maybe xtahu lg or tahu tp buat2 xtahu ttg setting dlm blog ni..bukan ape, nk memudahkan visitor2 yg dtg kt blog korang tu..kang mula la kate org xnk dtg blog die la..ape la...org follow tp die x follow balik la....kadg2, sebab korang punye profile tu ade name, tp xde link..susah woo...dh la x komen kt shoutout, lg la mmg x jumpe link korang tu ha...lagi satu, rasenye xyah la letak adult content tu...korang punye blog 18sx ke?hehe...xperlu la ye....laaagi satu! words verification...huuu...tolong buang ye..sbb dr nk mengomen, jd xnk mengomen pule sbb leceh woo..banyak plak step2 nye...


so, ce follow setting yg ade ni..hope dpt membantu korang ye....


1. Buang Verification for Comments dengan menggunakan step ni

Dashboard > Settings > Comments > Show Word Verification Words > No

2. Buat Comment form sebagai Pop-up dengan menggunakan step ini

Dashboard > Settings > Comments > Comment For Placement > Pop-up window

3. Sesetengah terlupa tentang ini Adult Content . Disable
kan dengan step ini

Dashboard > Settings > Basic > Adult Content > No

4. Sesetengah newbie juga terlupa tentang ini . Comment Show or Hide ?

Dashboard > Settings > Comments > Comments > Show

5. Ramai antara blogger lupa tentang ini Setting URL pada Widget Follower

Dashboard > My Account > Edit Profile > Link > Isikan URL korang


kesimpulannye, blog anda, anda yg tentukan..


sekian...xoxo-ecahdenan

3 comments:

  1. terima kasih kak.. isnya'allah saya kan kikut nasihat akk ni.. beri lah tunjuk ajar kepada saya ye ... hehe :)

    ReplyDelete
  2. tp masih ramai yg x berhati2..sbb virus.. pening wooo

    ReplyDelete
  3. ecaaahhhh tanx forr the stepssss yeahhh... terbaik... tq ecah :)

    ReplyDelete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis