24 December 2016

Motherhood: Anak Berkahak, Apa Nak Buat?

Assalamualaikum

Bila dah jadi mak2 ni, bukan kesihatan diri sendiri je nak kena cakna. Kesihatan suami kita jaga, kesihatan anak2 pon kita jaga. Lagi2 bab anak la. Ni datang pulak musim demam, selesema dan batuk. Dah kalah doktor persiapan mak nak merawat anak. Matlamat utama, nak anak sihat cepat dan janganlah sampai nak kena admit hospital. Sekian hal pulak nak kena berkampung. Kalau anak sorang boleh la hadap dia je, admit pon macam check in hotel. Kalau anak dah 2,3,4? Duduk kt hospital dah macam ayam nak bertelur sebab risau ke anak2 lain. Huhu

Kalau dulu, asal anak sakit je angkut terus gi klinik. Berdesup x fikir apa. Lagi2 sebab xyah bayar (at the moment la) sebab pakai GL abg gambo. Risau sangat kononnya. Masa Rasya la pantang x sihat terus pecut klinik. Tapi Anaqi ni mak maintain sket. Tengok dulu simptom teruk ke, idok ke. Bukan sebab x sayang, tapi sebab lebih berilmu dan berpengalaman. Hehehe

Tapi lepas menceburi bidang minyak ni, mak lagi bertenang. Anak sakit cuba dulu ikhtiar dengan essential oils. Sapu mana2 EO yang berkenaan utk tackle batuk ke, selesema ke, or demam ke. Pastu pantau la perubahan anak. Kalau makin okey, teruskan jela rawat sendiri, kalau dalam sehari tu tengok makin panas, makin teruk sakit even dah cuba macam2 consistently, bawak la gi klinik. 

So, apa ecah guna kalau anak2 x sihat? Dalam kes selesema, batuk dan berkahak ecah suka pakai EO RC dan Breathe Again. Dapat pon masa register jadi ahli, so alang2 menda dah ada, cuba guna jelakan. Bukan anak2 je boleh pakai, mak bapak pon join sama. Asal batuk je calit, selesema je calit. Setel. Ingat, kalau x setel sila jumpa doktor. 


Haa, ni la mendanye..Alhamdulillah so far ecah guna essential oils ni hasilnya baik2 aje. Anaqi buang poo2 pon nampak keluar sekali lendir kahak, kalau malam batuk koh koh tu sapu Breathe Again lega sikit, kalau x siksa nak dengar dia batuk. Kesian dia. 

Sambil ecah cerita pasal anak ni sambil nak bagitau la yg ecah skang pon dh jd Independet Distributor Young Living yg jual essential oils dan segala mak nenek yg sama waktu dengannya. hehe. So kalau korang berminat, boleh PM ecah ye. Nanti dalam post2 lain ecah cerita la pasal EO, Diffuser dan segala produk yg berkaitan utk kesihatan keluarga kita. (^_^)

Be Healthy, Be Happy!
Aisyah Adnan
019-9256626

2 comments:

  1. sebotol boleh tahan berapa lama ecah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa ecah dilute dengan vco/olive oil dulu kak. 10 drops eo ni campur dgn 9ml carrier oil. So tahan lama la. Anak pon xde la tiap2 bulan selesema. Mcm ecah guna eo ni, bulan ke 7 baru restock baru utk kegunaan sendiri.hehe

      Delete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis