20 June 2014

Motherhood: Tommee Tippee Grooming Kit Review

Assalamualaikum

Kali ni rasa nak share ngn korang pasal Tommee Tippee Grooming Kit ni..sebelum bersalin hari tu ecah eksaited cari menda ni...akhirnya dapat jugak..nak review awal2 takleh sebab xde baby lagi nak dicuba kan...so skang Rasya dah ade and ecah pon dah guna few item dalam set ni..

Tommee Tippee Grooming Kit ni mengandungi item-item berikut:



Digital oral thermometer
Toothbrush
Brush 
Comb
Scissors 
Nail clippers
2 x emery boards
Nasal Aspirator

Masa beli haritu, harga nya RM88 excluding postage..Ecah cuma belum guna toothbrush & emery boards jek..yang lain semua dah guna..

Thermometer

Takde masalah pape..macam biasa la guna..untuk cek suhu baby kan..letak bawah lidah baby pastu tunggu bacaan naik...tapi sebab dia oral, cuma boleh masuk bawah mulut la...ecah baca guidebook dia, boleh letak bawah ketiak jugak..dalam telinga takleh..cuma ecah rasa nak masukkan dalam mulut untuk budak kecik agak susah sebab dia refuse or nak nyot2 menda tu..puas nak bersilat..huhu


Brush and Comb

Bulu dia lembut jek..so senang nak sikat rambut baby..tak kasar and keras..takde masalah, boleh guna dengan happy..geram nak guna kat rambut sendiri..hihi

Scissors

As long as tak guna untuk gunting baju, so far semua okey..guna untuk gunting benang baju baby or tag harga..haha

Nail Clippers

Nasib la tajam...so xde masalah nak kepit kuku rasya..time die tido senang jek nak potong..dia pon memang tido nyenyak..

Emery Boards

Tak berani nak guna untuk baby..sebab ecah sendiri pon tak suka guna..rasa ngilu..so ecah bayangkan yang baby jugak akan ngilu..hehe..kensel guna

Nasal Aspirator

Aha..yang ni ecah paling tak suka..corong dia bapok besar..macam mana nak masukkan dalam hidung baby..tak ergonomik langsung..so ecah tak guna..kalo guna jugak ade besar serombong kapal hidung anakku nanti..haha...ecah beli nasal aspirator jenama Pigeon je..nasal aspirator ni penting nak guna time baby selesema..so agak kecewa sikit la sebab takleh guna..rugi tahuuu

So, siapa nk beli groomingkit ni dh blh decide la kan samada nk ke xnk...bagi ecah okey je..ecah cuba manfaatkan sebaik mungkin setiap item yg ade dlm pouch tu...kalo xleh guna nasal aspirator tu kt idung rasya, guna kt idung papa n mama die je...hahahaha

Be Healthy, Be Happy!

xoxo,
ecahenan

11 June 2014

Motherhood: Pengalaman Mencemaskan Yang Pertama

Assalamualaikum

Bila dah jadi ibu baru ni, biasa la kan kalau kita memang tak tahu apa-apa sebab takde pengalaman...even kalau kita ada pengetahuan (dah puas google), tapi bila jadi pada kita, mak aih....memang gelabah ayam...ecah ni jenis akan google setiap perkara yang ecah rasa pelik pada Rasya..kuasa teknologi di hujung jari kan..rasa nak tau je terus google..so, banyak la perkara yang ecah rasa ecah tahu dan akan faham bila menda tu berlaku nanti pada masa akan datang...jadinya takde la panik sangat..

Tapi..tapi..tapi..semua nya tak semudah yang disangka...ingat bila dah baca, dah paham, kita akan betul2 bertenang ke bila situasi tu betol2 jadi?haaaa...tak dapek den nak nolong...rupanya bila jadi, memang gelabah..kelam kabut dan berdebar-debar...hilang tah kemana dah pengetahuan yang dah dibaca tu..hampeh..hehe

Actually baru-baru ni Rasya ade selesema dan batuk sikit...berjangkit dengan papa dia...abg gambo ni jarang balik melawat kiteorg kat kampung..sebab sabtu busy job wedding..jadi bila dah balik tgok tu, dia punya nak gomol anak dah tak ingat sakit ke sihat ke..ecah siap warning jangan cium anak kalau selesema...eh diaaa...tak peduli gak...last2 berjangkit la si makcik kecik tu...huhu

Mula-mula tak la teruk sangat...Rasya xde hingus banyak...batuk pon sekali sekala...cuma dia ada bunyi2 kahak sikit kat dada n bunyi sok sek..tapi tengok dalam hidung takde hingus..ecah rilek jela..buat garlic socks...nampak kurang sikit..

Baru2 ni kiteorg keluar bawak Rasya jalan-jalan..asyik terperuk kt rumah je kan..malam tu dalam pukul 11pm dia nangis n bunyi macam orang tak cukup nafas..risau dah..ecah susukan dia n dodoi tido..meragam jugak la..pastu lega sikit...tak lama lepas tu buat hal lagi..siap bunyi lagi macam orang sesak nafas..gelabah kiteorg salin seluar, campak pampers n baju Rasya dalam beg..terus keluar nak gi klinik...round kat area sini xde klinik yang bukak 24jam...so kami terus gi Putra Medical Centre (PMC)

Sampai PMC nurse nak check bp Rasya..meraung dia padahal mende tu letak kat kaki je..bukan sakit pon..sedih gila tengok anak nangis..tak pernah dia nangis macam tu...siap meronta-ronta sampai nurse tak dapat baca pon bp berapa...last2 panggil doktor yang tengah bertugas tu..



Doktor tu pon tak tau nak buat apa..just suggest gi hospital sebab katanya Rasya macam tak cukup oksigen...terus gi Hosp Sg Buloh..kebetulan masa tu Rasya dah bertenang...siap sambung tido...sampai HSB, ambik nombor dan tungguuuuuu....sampai turn nurse cek bp, tanya itu ini...pastu ambik nombor lagi untuk jumpa doktor...tunggguuuu lagi...



Punya la lama kena tunggu..dah macam klinik kesihatan biasa dah tempat emergency tu...bila sampai turn jumpa doktor, dia kata Rasya okey..die bagi ubat batuk dan ubat titis dalam hidung...kat situ tak buat prosedur sedut kahak katanya..lahhh..gitu je?

Ambik ubat, balik...pukul 12 gi hospital, pukul 3 baru selesai semua tu...emergency lah sangattttt

Stress....yang penting anak okey..malas bising2..balik tunggu anak lena tido pastu mama papa nye jugak berdengkorrrrrr....

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan


09 June 2014

Motherhood: 2 Months 1 Week 2 Days

Assalamualaikum

Alhamdulillah...bersyukur kerana diberikan nikmat untuk mempunyai seorang anak yang comel dan aktif..sekejap je masa berlalu..rasa cam cepat sangat Rasya membesar..dah hilang bau newborn, ade bau ucuk acam jek sebab selalu berpeluh..hehe..ape pon mama tetap sayang...

2 bulan bersama Rasya, kadang-kadang rasa diri ni kuat je dalam cabaran membesarkan si kecik ni..kadang-kadang pulak jadi kelam kabut duniaku..haha..ecah baru seminggu lebih duduk KL..baru seminggu lebih jugak menguruskan anak sendiri dengan abg gambo..sebelum ni ade mak dan adk-beradik untuk tengokkan Rasya masa ecah gi mandi or nak makan..

Sekarang ni semua kena buat sendiri...memang berkejaran jugak la...lunch pukul 3pm..minum pagi sambil riba anak...solat pulak sebelah Rasya dengan hati yang tabah kalau die marah2 nak suruh angkat...masa dalam pantang Rasya elok je diam..tido jek memanjang..dah memang kerja dia kan...nak masuk 2 bulan dia punya perangai....Ya Allah menguji kesabaran dan tenaga sungguh..mana tak nye nak didukung jek setiap masa...pulak tu mama die ni takleh duduk..kena bawak dia berjalan round satu rumah...haishhh...sabar2...

Alhamdulillah balik KL Rasya okey sikit..dua tiga hari awal mengada jugak la nak didukung...ni dah seminggu agaknye dh biasakan diri dengan rumah kecil kami ni..jadi die pon kurang la nak beriba...bosan gak die agaknye kalau hari-hari mama bawak die round dalam rumah ni..dah la kecik, sempit..sudahnye menda yang sama jugak tengok hari-hari...hehe

Harapnye ecah mampu menguruskan kehidupan kami bertiga..lagi 2 bulan lebih sebelum ecah nak daftar masuk U semula...ade lagi 2 semester lagi nak habiskan...ecah doa sangat2 agar kuat dalam menghadapi semua dugaan dan dapat jadi ibu dan isteri yang baik untuk 2 orang kesayangan ecah tu..hehe

Susah jugak ye nak dapat on PC dan update blog...hari2 dapat jeling jek..asal pegang mouse jek ad dah bunyi panggil..sabor jela..kena ajar Rasya tido awal sikit bila malam..boleh rehat-rehat sambil blogwalking n update blog...kena cari mood and refresh balik supaya dapat menaip dengan lancar dan penuh ilham..kalo tak nanti rasa mcm robot je...hihi

nah belanja pic budak kesayangan satu:

hai semuaaa..gojes x saye..mcm Rapunzel tak..hehe


Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan







© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis