11 June 2014

Motherhood: Pengalaman Mencemaskan Yang Pertama

Assalamualaikum

Bila dah jadi ibu baru ni, biasa la kan kalau kita memang tak tahu apa-apa sebab takde pengalaman...even kalau kita ada pengetahuan (dah puas google), tapi bila jadi pada kita, mak aih....memang gelabah ayam...ecah ni jenis akan google setiap perkara yang ecah rasa pelik pada Rasya..kuasa teknologi di hujung jari kan..rasa nak tau je terus google..so, banyak la perkara yang ecah rasa ecah tahu dan akan faham bila menda tu berlaku nanti pada masa akan datang...jadinya takde la panik sangat..

Tapi..tapi..tapi..semua nya tak semudah yang disangka...ingat bila dah baca, dah paham, kita akan betul2 bertenang ke bila situasi tu betol2 jadi?haaaa...tak dapek den nak nolong...rupanya bila jadi, memang gelabah..kelam kabut dan berdebar-debar...hilang tah kemana dah pengetahuan yang dah dibaca tu..hampeh..hehe

Actually baru-baru ni Rasya ade selesema dan batuk sikit...berjangkit dengan papa dia...abg gambo ni jarang balik melawat kiteorg kat kampung..sebab sabtu busy job wedding..jadi bila dah balik tgok tu, dia punya nak gomol anak dah tak ingat sakit ke sihat ke..ecah siap warning jangan cium anak kalau selesema...eh diaaa...tak peduli gak...last2 berjangkit la si makcik kecik tu...huhu

Mula-mula tak la teruk sangat...Rasya xde hingus banyak...batuk pon sekali sekala...cuma dia ada bunyi2 kahak sikit kat dada n bunyi sok sek..tapi tengok dalam hidung takde hingus..ecah rilek jela..buat garlic socks...nampak kurang sikit..

Baru2 ni kiteorg keluar bawak Rasya jalan-jalan..asyik terperuk kt rumah je kan..malam tu dalam pukul 11pm dia nangis n bunyi macam orang tak cukup nafas..risau dah..ecah susukan dia n dodoi tido..meragam jugak la..pastu lega sikit...tak lama lepas tu buat hal lagi..siap bunyi lagi macam orang sesak nafas..gelabah kiteorg salin seluar, campak pampers n baju Rasya dalam beg..terus keluar nak gi klinik...round kat area sini xde klinik yang bukak 24jam...so kami terus gi Putra Medical Centre (PMC)

Sampai PMC nurse nak check bp Rasya..meraung dia padahal mende tu letak kat kaki je..bukan sakit pon..sedih gila tengok anak nangis..tak pernah dia nangis macam tu...siap meronta-ronta sampai nurse tak dapat baca pon bp berapa...last2 panggil doktor yang tengah bertugas tu..



Doktor tu pon tak tau nak buat apa..just suggest gi hospital sebab katanya Rasya macam tak cukup oksigen...terus gi Hosp Sg Buloh..kebetulan masa tu Rasya dah bertenang...siap sambung tido...sampai HSB, ambik nombor dan tungguuuuuu....sampai turn nurse cek bp, tanya itu ini...pastu ambik nombor lagi untuk jumpa doktor...tunggguuuu lagi...



Punya la lama kena tunggu..dah macam klinik kesihatan biasa dah tempat emergency tu...bila sampai turn jumpa doktor, dia kata Rasya okey..die bagi ubat batuk dan ubat titis dalam hidung...kat situ tak buat prosedur sedut kahak katanya..lahhh..gitu je?

Ambik ubat, balik...pukul 12 gi hospital, pukul 3 baru selesai semua tu...emergency lah sangattttt

Stress....yang penting anak okey..malas bising2..balik tunggu anak lena tido pastu mama papa nye jugak berdengkorrrrrr....

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan


7 comments:

  1. ramai org ke kt emergency tu. kecemasan pun kn tunggu lama yekk

    ReplyDelete
  2. Rasya dah baik lom? Sian dia
    Baby Sue pun sama mcm Rasya.. Dekat seminggu dah..
    Pastu g klinik Pakar Kanak Kanak,just amik masa 2-3 hari je,Alhamdulillah dah baik..mmg xtidor malam jaga baby xsihat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah sihat dah..tu la, pasni kalau rasya x sihat nak bawak ke klinik pakar kanak-kanak je...

      Delete
  3. eh ehhh terlepas laa entry ni.. baru nak baca isk

    ReplyDelete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis