02 January 2014

Pregnancy Life: 29weeks (7months+)

Assalamualaikum

Alhamdulillah kandungan ecah dah menginjak ke third trimester..Rasa bersyukur dengan nikmat yang Allah beri dan pengalaman yang paling berharga dalam hidup..

Now ecah dah start buat carta pergerakan baby..bila download baby kicks counter kat Apple Store x reti pulak guna...sudahnye pakai yang dalam buku merah nurse ajar tu..itu pun kadang kompius, kadang pandai sangat..hehe...nurse ajar start pergerakan baby pada pukul 9am...pergerakan yang sebelum2 tu tak dikira..dan pastikan 10 pergerakan cukup sebelum pukul 6pm...kalau ikut buku merah tu, by 8pm kalau x cukup pergerakan baby cepat2 gi hospital...tapi nurse advice pukul 6pm x cukup pergerakan terus jek gi..kalau tunggu pukul 8pm takut by that time baby dh xde...isk..Nauzubillah...mintak dijauhkan...

So far ecah kira ikut pandai jek..time interval adalah 15-30minit...selang 15 minit, ade pergerakan ecah tick...kalau nak lama sikit tunggu 30minit baru tick..masalahnye saye ni spesis bangun time matahari dh mencanak atas kepala..jadi nye kira setiap 15 minit jela...kalau bangun awal, baru la kira 30minit..sekarang ni pulak tengah exam week...time tengah jawab paper, conteng kat kertas berapa baby dh gerak...tapi ade jek yg miss sebab nak menjawab tu pon tangan dah ketor, inikan pulak nak mengingat baby kira, nak alert n nak jeling jam..xde masa..haha..Alhamdulillah jugak dalam kalut2 mak die ni baby cukup jek gerak..lepas pukul 6pm kalau nurse suruh gerak lagi saye suke...baby berjoget bergendang dh masa ni...lambat sungguh warm up..nak lawan mak die ke..org bgn tengah hari, die dekat petang baru aktif..ish ish ish

Ecah jugak bersyukur kerana sepanjang 7 bulan ni, ecah xde cerewet banyak sangat..alahan xde..ade pon sikit..tapi boleh tahan..bau hanyir ikan n ayam tu x suka la...tapi xde la uwek2..kadang malas nak layan mengada ecah buat jek siang ikan..hehe..tumis menumis pon rilek..siap bersemangat nak masak sebab nak isi perut kan..hehe..muntah lagi la Alhamdulillah..sungguh dipermudahkan...muntah pon kalau paksa telan kerang..tapi bukan muntah yang berjadual..jarang-jarang..mungkin sebab tengah hari baru nak makan..kui3..

Pening xde, sakit kepala sekejap jek..ade la dalam seminggu dua diserang sakit kepala, pastu okey...so far so good...kadang stress gak xde mengidam pape ke..mengidam yang gila2 punya..xde alahan ape2 ke..boleh ngada2 ngn abg gambo..boleh ngelat baut kerja..haha...tapi ada baiknye jugak semua ni dipermudahkan...ecah kan student...kalo alahan mana la nak ulang alik ke kelas..dah sampai kelas tu nanti xde yang menjaga, kena jaga diri sendiri...so ada baiknya macam ni

Kawan ecah cakap kalo senang mengandung susah bersalin?HAH?jangan la begitu...trauma la saye...nak kena suntik kancing gigi pon peluh..adeh...harapnye Allah permudahkan jugak proses bersalin...tolong la anakku keluar ikut pintu...huhu

Tak sabar nak habis exam, nak shopping barang baby..nak rehat kat umah lenggang perut sambil makan n baca novel!haha

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

2 comments:

  1. semoga segalanya dipermudahkan utk ecah n baby

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum ecah. bestnya kurang alahan dan muntah2. lebih kurang sheila la.. risaunya kalau orang cakap mengandung senang, bersalin susah... nak nangis dengor T___________T

    ReplyDelete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis