30 May 2014

Pregnancy Life: Pengalaman Melahirkan Little One

Assalamualaikum

Hai kawan-kawan.....maaf la, lama sungguh saya ambik cuti bersalin...hehe...al-maklum la kt rumah mak xde intenet..nak mengharapkan data plan memang menangis la menunggu loading..

Alhamdulillah dh 2 bulan selepas ecah melahirkan little one...sekejap sangat masa berlalu...little one pon dh bulat tembam..x halus macam mula2 lahir..hihi...ecah nak cerita jugak la sikit2 perjalanan melahirkan little one ni...walaupun dh hampir2 lupa, tapi nasib ade buat nota sikit pasal rentetan perjalanan melahirkan little one

29/3/2014

11am daftar masuk di Hospital Sg Buloh..lenggang kangkung je masa ni sebab memang xde tanda or sakit pape...sampai kaunter, register dan nurse suruh masuk bawak kain batik sehelai..no phone or barang kemas allowed...tapi si degil mcm saya, angkut gak phone...kosser den nak tercongok tunggu kt situ x wt pape kan..so bawak jugak phone

Masuk dalam nurse panggil cek air kencing n buat ctg..cantikkk..xde masalah...pastu doc buat VE, katanya xde bukaan lagi...isk..nak buat camne memang x sakit kan..jgn harap la ade bukaan...so ecah pon berlegar2 kt ruang dewan bersalin tu..keluar masuk jumpa abg gambo pas tukar uniform hospital..dengar orang bising2 n jerit2 nak bersalin..perasaan masih zero..rilekkkk..hihi

3pm nurse panggil masuk wad...ingat dh boleh bersalin dh kan...tp celah mana nk bersalin kalau sakit tak, ape pon tak..nampak sgt naif psl bab bersalin ni..tau dah nk kena induce, tp ingat masa tu jugak baby akan keluar..mengong...haha

Ecah pon terkedek2 ngn mommies lain naik wad, mcm budak sekolah nk orientasi..haha..pukul 4 doc datang cek VE lagi...sibuk nak cek padahal dah tau xde bukaan..sumbat jela ubat kan..huk2..pas cek baru doc masukkan ubat induce sejenis tablet ke dalam pangkal rahim..perasaan dieeee...errkkk...sabor jelaaa....ecah kena baring terlentang 1jam..xleh bangun, xleh gi tandas..nak pastikan ubat tu x keluar dan boleh bertindakbalas cepat...

Bermula la fasa contraction manja2...x sakit pon..lepas maghrib, contraction hilang terus...haha..11.30pm doc cek bukaan baru 1cm..cis...so malam tu ecah tido lena sebab contraction dah xde..jiran2 lain sibuk dok uh ah menahan sakit...

30/3/2014

Bangun pepagi 5am..mandi wehhh (xpernah2 mandi seawal ni..haha) pastu siap2 ngaji and solat..mcm biasa la kehidupan dlm wad ni kerja nye nurse datang buat ctg and cek blood pressure...rimas gak dua tiga kali datang...redho jela...ecah habiskan masa dengan mengaji dan baca Al-Mathurat..

9am doc datang buat VE lagi..bukaan still 1cm, so die induce buat kali ke-2..redho jela dan datang la balik contraction manja2 tu...masa ni dah sedih dah..nangis2 pujuk baby suruh keluar...sedih dengar org lain punya baby nangis malam2..jiran asyik tukar2, kita still kt situ..huhu..abg gambo dtg bwk lunch (xlayan makanan hosp...sombong..haha)..dia siap kemas2 almari sebelah katil wad tu mcm la kite nak berkampung lama..macam masuk asrama..haha

Rutin buat ctg dan cek blood pressure mcm biasa la...sampai la pukul 4.30pm doc datang buat VE lagi..pasghah dan menyeghah jela diriku di VE berkali2...ngilu! Masa ni bukaan 2cm..kuchiwa hati saya..siap aim entah2 esok kena induce lagi..huhu

Oh ya, mom in law datang 2 petang berturut2..melawat org baby x keluar lagi..hihi..siap tolong urut2 belakang..ecah dgn sayu mengadu takut..sakit tu idok pong...haha..menumpang kasih sayang MIL jela sbb mak xleh dtg...mak tunggu kt Pahang..MIL saya baikkk..siap pujuk dgn kata2 semangat..terharu..huu

Pas maghrib, contraction hilang lagi..ah sudah, takut jugak sebab contraction asyik hilang...xkan nak kena duduk lama2 kt wad tu...adui...baca surah Maryam lagi..baca Yaasin..solat hajat n solat taubat...

Bermula pukul 10.30pm, contraction makin kerap..baru la rasa tekanan sikit...asyik sakit..ecah pon buat ward round...jalan ke hulu hilir konon nak cepatkan bukaan..makin lama makin kerap tp boleh tahan la..dalam pukul 12 sampai subuh, xleh tido dah sebab setiap 5 minit contraction datang..siap whatsapp abg gambo mengadu sakit..walaupun ecah tau die dh tido, tp ecah tetap penuhkan notification die dgn mesej mengadu sakit...huhuhu..

31/3/2014

Subuh menjelma..ambik wudhuk and solat...x terasa nak mandi lagi la pulak..niat nak mandi lepas doc buat VE..sebab nanti rimas lekit2..baik mandi kemudian...Siap solat nurse datang buat ctg..masa ni dah x keruan..sakit tiap masa..kaki asyik kepit jek sbb sakit..gi tandas pon pegang handrail...kencing pon kepit masa contraction datang..tp ecah boleh tahan gak la dalam sakit tu..

9am doc datang nk cek VE..ecah siap mintak die tunggu contraction lega dulu sebelum dia seluk..punya la kerap rasa...sekali doc seluk x sakit apa..pelik la pulak kan...doc raba sikit pot pet pot pet suruh nurse catat ape dia cakap pastu dia kata "prepare for labor"

Ecah pon: eh?dh nk kena turun dewan bersalin? Perasaan? Blurrrr..haha

Nurse suruh call abg gambo ambik barang n die tolak ecah turun bawah..sebelum tu ecah sumbat kurma n kismis bebanyak...minum air zam zam banyak2..lupa nak minum air selusuh..haha

Sampai dewan bersalin, tukar kain n baring atas katil..dah la katil tinggi..dalam hati ecah fikir xde harapan nk ulang alik gi kencing ni...bila rasa nk kencing ecah kencing je atas katil tu..muahahaha..sebab xnk nurse jolok tiub sedut air kencing tu..huhu..

Bila dh baring2 tu doc datang cek VE lagi..dh 6 cm pdhal baru sejam..cepat gak..so die pecahkan air ketuban..bila pecahkan, dieorg tgok air tu sambil buat muka confuse and pandang2 sesama dieorg...ecah cuak dah ni..doc kata air campur darah ke mcm mana ni nurse rasa?sbb die doc muda kan..pastu doc try lagi jolok air ketuban...pastu dia kata ok, clear...means mmg air ketuban campur darah jela..dia risau dh campur poo poo baby..huhu..cuak wehhh

Dalam menunggu bukaan tu, ecah dok kalut2 tanya dh bg saya antibiotik GBS ke belom..2-3 kali gak la ingatkan...dalam pukul 10am lebih dieorg bg ubat masuk air..pastu ecah tidor sebab ngantok sgt x tido malam...bila contraction dtg ecah layan jela uh ah uh ah..sakit gak tp xde la sampai jerit2 ke ape..x sangka plak ecah sekuat tu tahan sakit padahal ecah ni penakut jarum dan segala kesakitan..haha

Pukul 11am lebih gitu ecah rasa cm nak berak....nk berak sungguh..siap kepit kaki..so ecah panggil nurse mintak tolong tgok...siap cakap baik2 lg sbb takut kena marah..tp Alhamdulillah nurse semua baik2..dia cek VE, dh 7cm..ade sorang nurse tu ngandung gak..sarat dh pon..kagum gila ngn dia..baik sgt bagi kata2 semangat and ajar selawat...dia kata nk push, push je nanti dia tolong...

So nurse2 semua prepare ecah utk teran...siap ajar cara teran..disebabkan ecah baru 7cm, time rasa nk terberak tu ecah sedut ke dalam..nurse bising kata: heyyy..kenapa awak tahan macam tu..nak teran, teran je...kami tolong nanti...yang saye ni skema..siap jawab: tapi nurse kata baru 7 cm, saya x teran la sebab nk tunggu 10cm..haha..skema gitu..siap sedut masuk balik pulak tu,,ngeng..hihi

Nurse tgok bawah dia kata dh blh ready nk teran...doc datang, nurse berkumpul ramai2..letak kaki atas palang n tangan pegang besi...tibe2 dengar suara abg gambo..doc suruh push..ecah pon push jela..riuh rendah dieorg2 ni bg kata2 semangat..dh mcm pom pom girl..hihi..sempat 2x push, tiba2 contraction hilang..x rasa sakit langsung..doc tanya: puan kenapa x push...ecah cuak la kata saya x rasa sakit doc...nurse kalut2 goncang perut..baru la rasa nk berak lg...tp doc kata kena vacum ni sbb baby dh stress...

Doc mintak abg gambo keluar sbb prosedur vacum xleh tgok..isk..down kejap...dia pasang vacum n ecah teran sekali je baby keluar..beberapa saat je lepas abg gambo keluar...ape la salah nye kalo die tunggu kejap kan..isk...lepas baby keluar nurse letak baby kt dada..skin to skin la konon..tp x dpt tgok muka baby..pgg gitu je kejap and nurse ambik dia...masa die tgh tunjuk jantina and ecah kena verify tu x silap baby tgh nangis..tp ecah mamai..cuma blh bgtau jantina je..ulang 2x pastu die bwk lari baby..

Tinggal la saye kena jahit..jeng jeng jeng.

Lama gak kena jahit...dekat sejam lebih..nasib la ecah x rasa sakit sangat..ngilu2 je masa doc tarik benang..doc sumbat tampon pas siap jahit..darah banyak keluar...siap tanya puan darah cair ke...amboi awakkkk..x cek buku saye ke dulu...isk...tp mmg darah cair pon...nasib x tumpah darah...luka panjang mana and berapa jahitan ecah xtau..xtanya...haha

Yang pasti masa di episiotomy x rasa pape pn..tah bila la die gunting...

2pm, abg gambo masuk balik LR, pasti nurse datang bawak baby...ecah bg abg gambo qamat and azan..pastu susukan dia....laju je si kecik menyusu...advance tol..hihi...

Above all,

Alhamdulillah....selamat dah saya melahirkan seorang puteri yang sihat...berat 3.03kg..tepat pada pukul 12.44pm...

Kami namakan puteri kami Nur Rasya Amani Binti Mohd Ridzuan.......







Semoga menjadi anak yang sihat dan solehah ye sayang...

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

9 comments:

  1. Tahniah ecah!!! Pengalaman pertama tu la yg menerujakan...


    Ni baby ikt muka sapa ni? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ubah2 sis...die ikut sikit2 sorg...hihi

      Delete
  2. alhamdulillah.... seronoknye tgok gmbr baby... tp tkut gak baca pngalaman org..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. lain org lain pengalaman...don't worry, setiap pengalaman tu indah.. :)

      Delete
  3. assalamualaikum ecah. alhamdullilah syukur. bestnya baca pengalaman org. sheila masih tak sempat nak update cerita heeee baby rambut lebat, cute!

    ReplyDelete
  4. huhu.. ecah.. ak punyela tggu post ko pasal hari bersalin ni.. hehe.. well tahniah... anak kte sebaya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tunggu mood dan masa lapang..punya la susah...haha

      Delete
  5. huhu.. ecah... aku punye la tggu post ko pasal hari bersalin ni... hehe... tahniah.... mommy... anak kta sebaya...

    ReplyDelete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis