30 April 2011

Tips Memudahkan Pelawat Ke Blog Anda

Assalamualaikum...

ecah nk share tips2 yg memudahkan pelawat yg dtg blog korang...mungkin ade yg dh tau..tp x mustahil ade lg yg xtau kn..so, step2 yg ade ni memudahkan org2 yg dtg blog korang...nk komen2 korang n xde la terasa annoying nk dtg slalu..cekidaut!


1. Buang Verification for Comment: ( err..x perlu kot wt verification word 2..susah la..amek mase nk post...huhu)


Dashboard > Settings > Comments > Show Word Verification Words > No



2. Buat Comment Form sebagai Pop-up


Dashboard > Settings > Comments > Comment For Placement > Pop-up window



3. Adult Content . Entri korang lucah ke? gambar 18sx ke? kalo x, sila Disable..leceh la nk klik i understand la ape la


Dashboard > Settings > Basic > Adult Content > No



4.  Comment Show or Hide ?


Dashboard > Settings > Comments > Comments > Show



5. Setting URL pada Widget Follower..nnt kalo korang follow org, snang die nak track korang smule bile klik gambo korang tu ha


Dashboard > My Account > Edit Profile > Link > Isikan URL korang


ecah rase ni je kot stakat ni..ke ade lg..kalo ade korang tambah2 la..ni ecah blajar ngan otai dulu2...tapi sume org tau ni..cume yg xtau...bile bace ni jgn wt2 xtau plak..cepuk kang..haha

sekian...xoxo-ecahdenan

29 April 2011

petua & doa melupakan kekasih lama

assalamualaikum..

ape kabo kawan2 hari ni???hari ni ecah nk share berkenaan satu doa ni..

kalo korang dlm keadaan kecewa..bru putus cinta, putus tunang atau yg sama waktu dgn nya..jgn la sedey2...cuba amalkan doa ni..insya-allah..hati akan jadi lebih tenang


doa ni bkn semata2 doa..ia betul2 berkesan...insya-allah kalo niat kita btol2 nk get over org yg dh putus ngan kita 2..bnyk kan doa dan mintak petunjuk Allah..along ecah b'cinta 3 tahun ngn ex die...lepas putus, die amalkan doa ni..solat istikharah bnyk2..alhamdulillah...dlm masa 2 bulan hati die tenang..fikiran die btol2 clean dr fikir ttg lelaki 2...korang cuba la ye...mende ni sume ikhtiar kite je..yg penting niat dan keikhlasan...


pada sesape yg tgh b'cinta, b'tunang or dh b'keluarga tu, same2 la kite doa agar dijauhkan dr  perlu membaca doa ni ye...

sekian..xoxo-ecahdenan

23 April 2011

Persoalan Ttg Tunang & Kahwin

assalamualaikum


yep!hari ni saye nk tanye ape pndgn korang ttg konsep tunang n kawen ni..kt sini kompem ade yg dh kawen..tunang pon of coz la ade kn...so, sile la tulun sayee..hehe


1: RISIK-perlu cincinkah??


pendapat ecah: err..rasenye cukup la dgn dtg bertanyakan yg si bunga 2 dh ade yg punya ke blom kn..tp 'adat' slalu kate kene bwk cincin masa nk dtg risik..aiseh..perlu ke mcm 2?kalo x buat ade org pndg serong ke?


pendapat korang??


2: LANGKAH BENDUL: yg dilangkah 2 WAJIB ke diberikan cincin??ni sume adat kn??perlu ek??kalo xnk bole?agak2 memporak perandakan hubungan adik beradik ke??adehh..ni ecah kene tanya along la...dan satu lg..kalo time tunang bg cincin langkah bendul kt kakak yg dilangkah 2, time kawen pon kene ke bg jugak??bnyk la pulak prosedur..bkn sngaje nk kawen dulu dr die pon...dh jodoh..kalo kapel lame kang org sekeliling ckp ape kn..so, cincin langkah bendul perlu ke? cincin masa hr kawen pon perlu ke ntk yg dilangkah bendul 2??


pendapat korang?


3: TUNANG, perlu hebah x?: maksud ecah, yg buat pelamin sgale..pasang kanopi sgale..adehh..tunang nk simple mimple jek...tp skang mcm dh trend..kalo xnk ikot aci x?ade sape2 nk kutuk x?kalo ade sile register segera..nk standby!hehe


pendapat korang?


4: TEMPOH TUNANG: haa..ecah nk tau sgtt..agak2 bape lame yg bgus ntk tempoh sebelum kawen ni...setahun lame x??cepat sgt x redi pulak..lame sgt kang x elok plak kn...




5: HANTARAN TUNANG: perlu ke meriah bagai?sikit2 jelakan....stakat bwk cincin..ke gane??


pendapat korang?




cilok kt fesbuk..cntik tgn die..hehe


haiii...konsep kawen skang sume ikot adat...nk wt pape sume ikot adat...yg ikot sunnah n agama xde plak kn...x pk plak...saye btol2 nk ikot mane yg diwajibkan jek...tapi......all above that, sume kputusan mak ayah yg buat..kite nk mcm ni..mak n mcm 2..hmmm..turutkan aje laa..


p/s: saje tnye, jgn ckp ecah nk tunang plak..blom masanya lg....hehehe


sekian...xoxo-ecahdenan

13 April 2011

Meh Tengok Kalo Kulit Korang Kurang Air (dehydrated) atau Kering

Kulit kering?bersisik cm sisik ular or tompok2 kalo pakai bedak?ahh..den x kesah sumo 2..kulit den cantik ape!hahaha



Assalamualaikum
Jeng!jeng!jeng! hari ni terase plak mcm nk sharing is caring tips kecantikan..saye ni x de la cantik sgt..tapi kalo comel 2 dh bese la dengo org ckp..hahaha..abaikan~

Meh ecah nk share ngn gegurls sume mcm mane nk klasifikasikan jenis kulit kite ni..alaaa..laki pon bole..

Langkah 1:

Kulit kering n kulit kurang lembap ni beza ye…kalo dlm bahase omputih nye “dry skin” and “dehydrated skin”..ape pasal la susa ngat nk translate dr omputih ke BM ni…pelik bunyi nye..hehe

Okeh!kulit kering bermaksud permukaan kulit kite ni rendah dari segi minyak asli..atau minyak yg sedia ada dlm kulit 2 la…di mana (eceh!skema!) kulit kurang lembap bermaksud kulit kita ni kurang kelembapan atau dlm kata lainnye kurang air…boleh beza ye kt c2?kurang minyak dan kurang air..ha..dh paham kn?ecah pon bru paham ni!wahahaha..huduh perangai!

Oke, next!
Mcm mane nak tentukan kulit kite ni kehausan, kedahagaan dan keperluan air? (maaf, bhse main2..hehe)

Mula2…cube senyum lebar sket dpn cermin..ha…lebar lg…skit lg…okeh, dh cukup lebar dh tu ye..haa..dh senyum?nampak x?nampak x?ade garis halus kt idong n pipi?garis halus=kekeringan (ketandusan kasih syg leteww..hehe)

Langkah 2:

Ujian seterusnye, sabo..x abes lg ni…letak jari telunjuk kt muka dan tujukan kan idung korang. Seterusnya, lepaskan dan tengoTekan idudng dgn lembut..tgok, ade x garis2 halus sekitar tempat yg korang tekan 2? k bape lame kulit korang amek mase nk kembali ke tempat asal. Kalo die die lmbt n amek mase nk kembali smule kt tempat asal,haaa,,, tu ade tanda2 la tu kulit korang tgh dlm proses nk mengeringkan diri dieorg…

Langkah 3:

Agak2 dh memang kompem muka korang 2 mmg kering, lembab, and kurang air, sila la rajin2 kan diri pakai moisturizer ye kawan2…kalo boleh pakai siang n malam..kompem pasni muka korang lembap tahap gaban…hehe..

p/s:

 info ni ecah amek dr CLEO..ecah translate smule
bagi ecah, kulit kering buat korang punye warna n tona kulit x sekata…kulit kurang lembab boleh wt mekap korang x absorb dgn baik..kalo kulit cukup lembap, pakai bedak muka flawless gituww…mcm muka I ni..nk tgok gambo?x payoh, naye I kene kutuk nnt..hahaha

alaa..kering ke, basah ke..ingat mee goreng??hehe..ikot korang la..pd mereka2 yg mmg jaga kecantikan 2, dieorg mmg amek berat ngan mende2 mcm ni..bg yg x amek kesah, die x pduli pon kering ke ape..

tapi kan..yg x amek kesah 2 la kulit die cantik yek?yg jaga kulit ni ade jek yg x puas hati ngn condition kulit die..contoh2 mereka yg x amek kesah ngat psal kulit die ni salah satu nye penulis ni la…wahahaha

cukup2…xmo ngarut2..pape pon, dh siap satu entri..agk panjang juge disitu ye..lalalala

sekian..xoxo-ecahdenan
© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis