13 April 2011

Meh Tengok Kalo Kulit Korang Kurang Air (dehydrated) atau Kering

Kulit kering?bersisik cm sisik ular or tompok2 kalo pakai bedak?ahh..den x kesah sumo 2..kulit den cantik ape!hahaha



Assalamualaikum
Jeng!jeng!jeng! hari ni terase plak mcm nk sharing is caring tips kecantikan..saye ni x de la cantik sgt..tapi kalo comel 2 dh bese la dengo org ckp..hahaha..abaikan~

Meh ecah nk share ngn gegurls sume mcm mane nk klasifikasikan jenis kulit kite ni..alaaa..laki pon bole..

Langkah 1:

Kulit kering n kulit kurang lembap ni beza ye…kalo dlm bahase omputih nye “dry skin” and “dehydrated skin”..ape pasal la susa ngat nk translate dr omputih ke BM ni…pelik bunyi nye..hehe

Okeh!kulit kering bermaksud permukaan kulit kite ni rendah dari segi minyak asli..atau minyak yg sedia ada dlm kulit 2 la…di mana (eceh!skema!) kulit kurang lembap bermaksud kulit kita ni kurang kelembapan atau dlm kata lainnye kurang air…boleh beza ye kt c2?kurang minyak dan kurang air..ha..dh paham kn?ecah pon bru paham ni!wahahaha..huduh perangai!

Oke, next!
Mcm mane nak tentukan kulit kite ni kehausan, kedahagaan dan keperluan air? (maaf, bhse main2..hehe)

Mula2…cube senyum lebar sket dpn cermin..ha…lebar lg…skit lg…okeh, dh cukup lebar dh tu ye..haa..dh senyum?nampak x?nampak x?ade garis halus kt idong n pipi?garis halus=kekeringan (ketandusan kasih syg leteww..hehe)

Langkah 2:

Ujian seterusnye, sabo..x abes lg ni…letak jari telunjuk kt muka dan tujukan kan idung korang. Seterusnya, lepaskan dan tengoTekan idudng dgn lembut..tgok, ade x garis2 halus sekitar tempat yg korang tekan 2? k bape lame kulit korang amek mase nk kembali ke tempat asal. Kalo die die lmbt n amek mase nk kembali smule kt tempat asal,haaa,,, tu ade tanda2 la tu kulit korang tgh dlm proses nk mengeringkan diri dieorg…

Langkah 3:

Agak2 dh memang kompem muka korang 2 mmg kering, lembab, and kurang air, sila la rajin2 kan diri pakai moisturizer ye kawan2…kalo boleh pakai siang n malam..kompem pasni muka korang lembap tahap gaban…hehe..

p/s:

 info ni ecah amek dr CLEO..ecah translate smule
bagi ecah, kulit kering buat korang punye warna n tona kulit x sekata…kulit kurang lembab boleh wt mekap korang x absorb dgn baik..kalo kulit cukup lembap, pakai bedak muka flawless gituww…mcm muka I ni..nk tgok gambo?x payoh, naye I kene kutuk nnt..hahaha

alaa..kering ke, basah ke..ingat mee goreng??hehe..ikot korang la..pd mereka2 yg mmg jaga kecantikan 2, dieorg mmg amek berat ngan mende2 mcm ni..bg yg x amek kesah, die x pduli pon kering ke ape..

tapi kan..yg x amek kesah 2 la kulit die cantik yek?yg jaga kulit ni ade jek yg x puas hati ngn condition kulit die..contoh2 mereka yg x amek kesah ngat psal kulit die ni salah satu nye penulis ni la…wahahaha

cukup2…xmo ngarut2..pape pon, dh siap satu entri..agk panjang juge disitu ye..lalalala

sekian..xoxo-ecahdenan

18 comments:

  1. Cik Ezy: kurangkan pakai moisturizer..tapi perlu gak tau pakai...tp tipis2 jek..pas2 pakai scrub 2x seminggu spaye liang pori snang terbuka n xde clogged dirt kt c2..hehehe..mcm pakar kecantikan plak...

    ReplyDelete
  2. kalau kulit kaki mengelupas, cukup air x?

    ReplyDelete
  3. fiqkbe: haa..yg 2 makne nye x cukup kasih syg 2..haha....gunakan scholl...mcm promoter plak..lalala

    ReplyDelete
  4. ecah..
    scrub tu ade la pkai..
    lepas pkai scrub kulit jdk licin halus..
    tp kejap je pon..
    lepas tu b'myk la.. haha..
    arapkn pkai bedak jela nk ilangkn myk.. huhu

    ReplyDelete
  5. err kalau kulit natural jak mcm na??


    jom join lucky draw.. menang handmade coklet.. http://miszydian.blogspot.com/2011/04/dayana-az-dan-miszy-dian-buat-lucky.html

    ReplyDelete
  6. lagi satu kan, yang saya baca...kalau kulit muka berminyak jangan pakai pencuci muka jenis cream.... tapi amik yang jenis foam... huhuhuhu

    ReplyDelete
  7. good info.. thanx for sharing dear

    ReplyDelete
  8. Kalau kulit muka kering, pakai bedak nampak bercapuk. Kulit cik Yana kadang terus jadi kering kalau tak cukup minum air. Kadang-kadang lagi suke kulit berminyak sikit, sikit je la bukan banyak sampai berkilat2 muka. hehehe~ sebab kalau berminyak sikit, nampak dia lembap dan tak kering sangat :)

    Lots of Love,
    Cik Yana

    ReplyDelete
  9. bagus tip ni..sib baik kulit akak lembap lagi...hehee

    ReplyDelete
  10. kulit zana kering and berminyak . pelik an ? :(

    ReplyDelete
  11. ini terbaik dari ecah...
    jaga kulit kita dengan penuh kasih sayang ye..:)

    ReplyDelete
  12. Dah start dah

    http://notaekstravaganza.blogspot.com/2011/04/next-top-blogger-1-episod-1.html

    Ready.Set.GO!

    ReplyDelete
  13. salam ecah!

    Mas salah seorang peserta Next Top Blogger! harap kita dapat bersaing secara sihat

    ReplyDelete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis