16 November 2011

denga cakap mak or nk buat suka hati sendiri?

Assalamualaikum


okeh..entry ni akan berbaur straight forward....lantak lah kan sesape nk terase...haha..ecah slalu wt entri garang...last2, lembah lembut jugak percakapannye....see?saye mmg budak baik, comel, suweet gitu?ok, tipu!


hm, back to the topic...sebelum ni...ecah ade satu pemikiran n prinsip dimana nnt aku kawen, or tunang..ak xnk beria2...xnk pelamin segala..toksah nk mekap2..hantaran bia yg wajib jek, among family and xyah la cincin risik..cukup sekadar tunang..


okey, enough..kesimpulannye ecah xnk majlis yg besar2...yg membazir n melampau2...faham kan?


but in the end..u see....pelamin, mekap gojes2 (konon), photoshoot segale, hantaran dh supo kawen dh..kenduri siap tumbang lembu bagai...cakap x serupa bikin woooo...


tp u pikir la..is this majlis just for yourself?u organize your own?u have nobody who wants to see u like this?like that?is it?


for me, NO...i have mom who wants to entertain kawan2...nk bg org blok makan2...nk layan pihak lelaki baik2..nk bagi segunung emas and soooo on!and i have father who want to laksanakan akikah for ank die n ank sedare..have dato', ketua blok, ahli parlimen segale nk dijemput (ok sound soo politics) and ramai lg la....


and who am i to say NO mom, NO dad...angah xnk semua ni...i STILL wanted it to be on my on way..jgn nk menyibuk..gitu???


cannot laaa...i kene buat dieorg sume puas hati.....ingat senang nk bg mak happy...x ikot sikit merajuk, kata ank dh besar, kerja n ade duit sendiri dh memandai2..nk membelakangkan mak...padahal kite seboleh-boleh-bolehnye xnk menyusahkan diri die...


mase ikot mak beli barang hantaran, mak siap nk beli itu ini nk bg org blok, bg pihak lelaki n buat marhaban segale...mak siap kol pelamin dh tempah?nk mak tempahkan?nk kaler ape?


dh siap pesan sikit2 jek mak....angah xnk beria sgt..angah kn pemalu (hihi).....then mak ckp ok..pastu tgok2, die beli sume mende belakang kite..tau2 jek balik die oder ni, oder tu....wah....


abah pulak, siap tempah kanopi, macam2 la die buat...


then, where's is my part?my plan?the ceremony that i wanted to be just simple and x membazir?gone you know...


tapi...i x sedih la coz i can see my father happy....my mom was so delighted to see my getting engaged until she's crying out of happiness seeing me and at last ank die bertunang...


how i can say all of these membazir?


so....to person out there who belom lalui semua ni, if you think that semua ni membazir or berlebih2...watch yourself...who knows one day you akn lalui semua tu...


membazir itu amalan syaitan..but if you mampu, bukan membazir namanye tu...x membazir kalo seko lembu tu habis..sume lauk habis and sume org happy...get it?


buat setakat yg termampu...if you really don't want it, discuss ngn parent..as for me..dh btau nk simple, alih2, gitu jugak jdnye...but then EVERYONE happy....i'm sooo grateful....org yg dtg majlis kite adalah org yg mendoakan kita...so, ape salahnye?


and i was thinking, dh i mmg xnk...x selesa ngn sume ni, xkn i nk cakap kt tgh2 org tu...xnk la makcik..makcik, mende ni xleh..menmbazir, salah disisi agama..bla.bla.bla..then, esok, kite dengo satu blok mengumpat ank cik nan kuang ajo ngn org tua..hahaha...adesss..dh mulut org..nk wt cmne....


wt gini...ckp gini..wt gitu...ckp gitu..habis tu???senyap2 suda...xyah la cakap berapi pasal org...dh rase x setuju, sendiri x stuju suda.....kang ckp makan diri, susah wooo....


enough said..


sekian...xoxo-ecahdenan

4 comments:

  1. kat sini la cabaran anak2 utk meyakinkan mak bapak die org yg itu ini itu ini adalah itu ini itu ini...

    kalo mak bapak dgn anak2 sebulu dari kecik, maka senang la

    agaknye lah, kalo kite rase susah benornyelah deal benda2 mcm ni dgn mak ayah, maka untung sgt la org2 yg mak ayah meninggal awal2. takde kelahi nak itu ini itu ini time kawen. pfft.

    nice entry..i like!

    jom Join my bloglist-acapsuur-(>,<)

    ReplyDelete
  2. asyrafNAKjadiLEBIHbaik: kuat membebel jugak incik asyraf ni...nk masuk geng den ke?HAHAHA...

    ReplyDelete
  3. ecah sgt setuju taw dengan ecah
    uwaa bnyk btul dugaan nak brtng ni kan kte kalau bole pun mmg nak simple2 tp sbb mak kte pun lebey krg mak ecah gak ... nak kene ada ni la .. ada tu la.. uwaaa kadg2 mcm tension gak sbb kalau bole bia kte yg decide sendiri apa yg kte nak kan tp tu la ati mak kene jage.. isk isk doakan majlis kte nanti brjln lncr gak ek .. weee tak sbr hahaha ;)

    ReplyDelete
  4. hmmm baca cerita akak ni rasa takut pulak nak tunang.. hehe plan memanglah nak ikut hati sendiri. tapi tak baik kan kalau membelakangkan orang yang dah susah2 lahirkan kita.. mestilah dorang nak majlis yang bagus2 untuk anak2 kan.. huhu rindu mak abah!

    ReplyDelete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis