21 June 2011

guys...be honest, if you need to choose which you would want to?

Assalamualaikum


hai korang...malam ni rase nk cite pasal pilihan...and pilihan ni, ecah nk lelaki jek yg buat..ape lagi kalo bukan hal MEROKOK..when it comes to topik merokok ni saye slalu nk tacing..xtahu knape..huk3


ni bukan nk cite jgn merokok ke ape..bkn nk kempen or nk melarang...just nk b'tanye kpade yg dh sedia merokok..bkn yg baru2 nk merokok..yg baru nk merokok 2 please laa...stop b4 terlambat....yg dh terlambat ni..haaa...meh stori meh






NIAT


hmm..saye penah t'pikir...tertanya2..mereka2 yg merokok ni pernah ade niat x nk berhenti merokok?even sikitt jek dlm hati 2 ade niat x?kalo ade niat alhamdulillah...bagus la...so ape kate meh kite terai berhenti merokok..kalo niat 2 dh ade, insya-allah korang boleh..mende ni ltak pd diri sndiri..bkn org lain..


MOTIVATION


bile nk berhenti merokok, kite kene la ade motivasi/pendorong..yela, saye tau...nk berhenti merokok tu bukan senang...saye x merokok..tapi saye paham sgt2 mereke yg nk merokok 2 punye la susah nk berhenti..temptation lg...sakit pon ade...mood x stabil..mcm2 la...pilih satu pendorong..sesuatu yg bagi motivasi..contohnye org yg t'sayang ke..


NEKAD


well, ade niat n motivasi saje x cukup ntk berhenti sebenonye...korang rase nk berhenti..korang kene nekad..betol2 nak.."aku x kire, aku nk berenti gak merokok..ape nk jadi pon jadi la"..there, bile korang betol2 nak...korang dh ade pendorong..then, insya-allah korang boleh..


YES..korang boleh...jgn kate x boleh..korang x nk cuba..korang x nk kuatkan diri..sbb 2 xleh...usaha kne kuat..and jgn lupe, doa n mintak pd ALLAH...korang mintak mende baik wehh..insya-allah, Allah akn tolong korang ntk kuatkan diri...cekalkan hati nk teruskan plan korang berenti merokok..


EGO


yep..bile korang nk berenti ni mmg kadang2 ego menguasai diri..of coz akan ade kawan yg usik2, ejek2 sket, perli sket..mcm x pcaye yg korang nk brenti..even ade yg akan ckp kompem korang x tahan lame punye...well, i said that's NOT ur friend!kawan yg bgus adlah kawan yg sntiasa tlg kita masa kita susah..bagi dorongan pd kita...bkn ejek malah memperkecil2 kan kita..


speaking of ego again, xsalah kalo korang kate kt kawan, "weh, aku nk berenti merokok ni..korang tlg la sapot ak" or "korang tlg ingatkan ak slalu jgn merokok" or "korang jgn la plak nganjing2 m'rokok dpn ak"...(kalo dieorg merokok dpn korang, korang g la tmpt lain kn...)


so, ecah nk ajak la abang2 nsem di luar sane..ayah2..pakwe2 kpd makwe sekalian...cuba la..please, cuba berhenti merokok...eh, terkempem plak..td kate xnk..hehe


yep,ade org yg x bersalah..x merokok tp mati kerana perokok..




P/S: ni luahan hati saye...saye mengharapkan sgt org 2 berhenti merokok...guys, kiteorg girls ni terasa sgt tau korang pentingkan rokok dr kiteorg..knape?sbb ce kiteorg ajk lepak mall dr 8am smpai 12am..hah, tgok la nnt sparuh hari muka dh lesu...mood dh lari..bkn sbb letih..sbb sebenonye bdn x sedap sbb x dpt rokok...sedey woo bile kite klua ngn org 2 pastu die dh x focus..ce ajk klua kjap dr mall 2, 1st thing mmg rokok die cari..gian sgt la tu..huhu


and of cos kami girls sedih sbb mcm kami xde kuasa nk suh korang brenti..yela, konon2 kami x memahi korang la...sape la kami ni nk ubah style korang la..kalo blom kawin pon kami xde hak nk bersuara or beri pendapat, apetah lg pas kawen?HARAM mmg korang x kn denga kalo kami suh merokok..


and again, pade yg bakal kawen nanti, ecah nk warn...jgn jadi hipokrit...jgn nnt mase isteri pregnant or baru dpt baby sebulan dua korang badget caring dgn g merokok jauh2 konon xnk harm pd baby la kn..but then, bile anak 2 dh besar selambe korang hembus asap depan muka tu knape?baik korang hembus dari awal...xyah hipokrit...


korang pon tau, yg hidu asap rokok lg bahaya dr yg sedut rokok 2..korang tgh bunuh org yg korang syg dlm diam korang tau x???org yg korang syg is not just ur girlfriend la..mak, adik,abah,ayah tu kira skali la..mende ni sume xyh ckp..korang dh tau..korang MEMANG tau...tapi..........kenape x berubah?kenape?


and lastly, if we said : PILIH SAYA OR ROKOK??? then ape pilihan korang?honestly....??


*arghh..aku tacing lg!*


sekian...xoxo-ecahdenan


sori entri panjang

10 comments:

  1. ada kawan abg ipa atq.. doc suruh die merokok.. sebab badan die dah terlalu serasi dengan rokok..

    ReplyDelete
  2. Aku suka entry ni dan aku seorang perokok.

    Kalau ditanya awek or rokok, maybe rokok pilihannya. tapi nak berhenti tu sangat susah.

    lagi bila tak dapat dalam satu jangka masa lama, badan lemah semacam dan aku demam 3 hari setelah straight seminggu tak hisap rokok..peh, drop balik semangat aku haa....sabo jela..

    *tapi sebelum kawin, gua nekad nak stop. taknak bagi anak2 aku nampak aku hisap rokok.

    ReplyDelete
  3. eh, aku rasa dulu aku dah follow..ceitt, baru aku pasan tak follow lagi..patut tak pena nampak dekat dashboard.

    ReplyDelete
  4. atiq: abah ecah pon mcm 2..doc suh die smoke je...sbb 2 la kne brenti sblm t'lambat..sob3

    ReplyDelete
  5. haikalblank: haikal, hope satu hari nnt ngk dpt brenti la..ntk kebaikan sume jgak kn..and ak pon dh pnah tgok kwn ak nk brenti truk sgt keadaan die...mata merah, dmam, asyk nk mrh2 je..tp die nk brenti sgt...sian die..huu

    ReplyDelete
  6. konpem dia pilih rokok ecah..tapi kan..lelaki yang merokok mungkin akan cuba berhenti bila nak ada anak nanti..taknaklah anak dia apa2 kan sebab rokok

    ReplyDelete
  7. kak ila:hopefully die nk berhenti la kann..huu

    ReplyDelete
  8. mestilah pilih rokok..
    bab kwn aku janji pas masuk
    ijazah nnti nk berhenti..
    smpy sekrg x berhenti pun..
    mmg susah kot..jadi habit dah..
    grrrr

    ReplyDelete
  9. aku takot nak merokok...aku taknak dapat kanser...even if aku dah beberape terjebak minat n nak try...nasib hati aku kebal sikit...haha

    ReplyDelete
  10. huhu..berat topik nie..laki lain pilih rokok..tapi saya pilih si jantung hati..kerana saya tak pernah lagi merokok..sangat tidak cool hisap asap saja..macam orang dungu yang sangatlah nak mati awal..

    ReplyDelete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis