10 March 2018

Temuduga Pengurus Kes (Case Manager) PERKESO Gred 23

Assalamualaikum

Baru-baru ini ecah ada menghadiri satu temuduga yang dianjurkan oleh PERKESO. Actually ecah ada apply untuk jawatan Pengurus Kes ni pada tahun lepas, tak sangka pula berjaya dipanggil untuk temuduga. Alhamdulillah.

Masa dapat email tu biasa la dah mula debar, siap ada 2 email. Satu makluman tarikh temuduga, satu lagi Personaliti Sidek punya test yang perlu diisi dan diemail semula kepada pegawai yang bertugas. Dan bermula lah pencarian apakah skop tugas Pengurus Kes di PERKESO ni. Pada pandangan kasar ecah ketika itu, Pengurus Kes ni tugas dia menguruskan kes-kes klien PERKESO yang nak claim caruman dieorang, atau menguruskan kes klien yang nak mendapatkan khidmat rehabilitasi dan nak kembali bekerja. Ada betul dan salah jugak la ecah punya tanggapan awal tu. Tapi sebenarnya tugasan Pengurus Kes ni lebih meluas lagi. Patut la agak satu bidang dengan apa yang ecah belajar, dan yang menjadikan ia lebih menarik dan mencabar adalah isu klien yang nak kembali bekerja PROGRAM RETURN TO WORK (RTW)

Basically tugasan Pengurus Kes seperti yang ecah cari dalam website PERKESO adalah menguruskan Orang Berinsuran (KB) dalam Program RTW. Kebiasaannya OB dalam program ini adalah mereka yang dahulunya sempurna fizikal dan kesihatan, tapi kehidupan mereka berubah sepenuhnya setelah menghadapi kemalangan ketika bekerja atau disahkan mempunyai penyakit yang tidak boleh di rawat. Contoh mudah, seorang pekerja kemalangan ketika dalam perjalanan bekerja dan akhirnya terpaksa memakai kerusi roda seumur hidup. Tapi seperti yang kita tahu, walaupun dalam keadaan seperti ini, mereka tetap tak putus asa dan nak teruskan hidup atas usaha sendiri. Jadi, Program RTW membantu mereka dalam mendapatkan semula pekerjaan lama, atau yang baru yang sesuai dengan keadaan mereka.

Gitu la lebih kurang dan ada la info2 lain yang ecah dapat belajar setelah berusaha study pasal jawatan Pengurus Kes ni. Gigih baca case study, apakah itu jenis skim yang ada dalam PERKESO dan lain2. 

Tiba hari temuduga, ramaiiiii sangat calon-calon lain yang ada. Lagi la berdebar. Pegawai yang bertugas bagi taklimat sedikit sebanyak, dia guide cara susun fail, bagi nombor giliran dan kami semua pun menunggu. Sambil menunggu tu ada juga exam dalam 15 minit kena buat karangan sikit. Petugas dah bagitahu awal2, temuduga ni memang lama, dari pagi sampai ke petang. Jadi memang kena bersedia la. Giliran ecah pukul 5. Bayangkan nak kena menunggu dari pagi. Dari mula debar, jadi mengantuk, jadi debar semula, rasa nak cepat habis, dan berdebar semula. haha. Dah macam roller coaster dah perasaan tu. 

Bila dah sampai turn, kami masuk dalam 20 orang. Ramai kan, ecah pun tertanya2 la macam mana la agaknya temuduga dengan ramai2 calon macam ni. Rupanya panel bagi masa 2 minit untuk perkenalkan diri, lepas tu dia bagi satu situasi, row depan sokong kenyataan, row belakang bangkang. Seorang boleh bagi satu hujah selama 2 minit. Nampak macam sekejap, tapi sebab ramai memang dekat sejam lebih la jugak. Nasib la isu tu tak terlalu rumit yang menjatuhkan semangat. hehe. Yakin la sikit nak berhujah. Panel pun sporting, ada calon yang macam gementar sangat tu dia bagi sokongan. Siap pesan jangan takut sangat dengan panel. Cakap je apa nak cakap. Haha

So bila dah selesai satu jam lebih tu, habis la sesi temuduga kami. Dengar cerita sekarang memang bulan PERKESO buat temuduga. Ada lagi jawatan yang lain, dan jawatan yang ecah pergi ni pun dah hampir 7 hari berlangsung. Dahsyat juga, tapi bergantung kepada rezeki dan usaha yang dah diberi sepanjang temuduga tu la. Semoga rezeki tu dapat kepada mereka yang layak. 

Tips dari ecah, manfaatkan sebaiknya 2 minit yang dah diberi. Macam sekejap kan, tapi banyak sangat yang boleh dikongsi sepanjang 2 minit tu. Kalau boleh, cakap dan beri je pandangan anda selagi panel x stop kan. haha. Tapi jangan la tamak masa sangat, kesian orang lain menunggu giliran.

Pada sesiapa yang nak menghadapi temuduga tu, ecah ucapkan semoga dipermudahkan dan Selamat Maju Jaya. 

Medium to Meditate
~Aisyah Adnan~

34 comments:

  1. nmpk best jawatan ni ecah moga rezeki menyebelahi ecah👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminnn. Kalau ada rezeki ada la panggilan nanti. hehe. Lepas 6 bulan if xde apa2 panggilan baru consider x berjaya. Buat masa ni menunggu dan berdoa jela. hehe

      Delete
  2. salam
    saya pun ada interview perkeso jugak bulan ni..nak tanya interview mmg macam tu je ke? takde face to face interview?

    lagi satu borang yang kena isi tu, untuk kemahiran menaip dengan trengkas kita isi sendiri atau perkeso ada buat ujian?

    tq..btw moga lulus temuduga.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, Hi sorry lambat reply. Masa ecah memang mcm tu cara dia iv. Masuk ramai2, xde sesi one to one or soal jawab.

      Masa isi borang tu bahagian kemahiran menaip ecah x isi pun. mungkin utk jawatan yg berkaitan perlu kot isi. Sama utk awk, semoga berjaya juga ye. :)

      Delete
  3. Hai kak nak tnya kalau brjaya dia bagi surat melalui pos ke atau email?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya sekarang mostly email or call. tapi x sure juga kan. boleh expect dua2 cara la. Insya-allah kalau dapat rasanya dia akan emel. Pos pon boleh jadi sebab surat rasmi kan.

      Delete
  4. Slm ecah..nk tanye..mase bach degree ambik course ape ye??TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa degree ecah ambik psikologi. :)

      Delete
  5. salam ecah apply bln non 2017 ye? mksdnya sya xdapat iv la..sobsob

    ReplyDelete
    Replies
    1. around that time juga.Nov-Dec gitu. Lupa dah. Masa awal March baru ni xde gi iv ek? Xde rezeki dipanggil, Insya-Allah nanti ada open jawatan apply lagi. Ecah pun masih belum dengar berita pasal result iv hari tu

      Delete
    2. assalam nk tanya, result untuk IV perkeso tu still xda result erkk? huhuhhu

      Delete
    3. Rawiyani. dh keluar smlm. dpt ? ecah dpt x ?

      Delete
    4. wsalam. Tahniah sbb ditawarkan. Ecah x dapat.hehe

      Delete
  6. Salam ecah..saya dapat jugak iv di perkeso tapi jawatan lain pada 15/5 nanti..saya cuma nk tanye ecah sblm pergi iv pada tarikh yg dia tetapkan tu dia ade call ecah tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ecah dpt emel, n ada sehari tu no perkeso call, cuma ecah x sempat angkat. ada dapat call x?

      Delete
    2. hi ekin, jawatan pengawai kerani ke? kalau betul, sy pun dapat..

      Delete
  7. Bila ye result nak keluar? Haritu kata bulan 3, estimately bulan 4. Sekarang dah bulan 5. Tapi kata dlm tempoh 6 bulan, panggil secara berperingkat. Ade dengar pape berita, mungkin kawan ke yg dah dipanggil? Mcm x dpt je. Kdg rasa mcm iv haritu mcm wayang pun ade. Hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. x sure juga bila. Cuma hari tu dia kata max 6 bulan. Lepas 6 bulan xde panggil baru consider x dapat.

      Delete
  8. assalamualaikum, dah umum ke jawatan ni dpt ke tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam. Setakat ni saya pn masih belum dapat apa2 info.

      Delete
  9. Hi nak tanya, berapa gaji dia eh untuk position ni? elaun sara hidup semua ade ke?

    ReplyDelete
  10. ari tu panel x tgok pun fail n resume.huhu.mcm x dpt jek.ape pun berdoa moga ade rezeki

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum, utk makluman Keputusan Temuduga Pengurus Kes dah keluar. Alhamdullilah sy lulus temuduga dan telah diberikan surat tawaran dan beberapa dokumen untuk dihantar semula kepada PERKESO

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Tahniah! Semoga berjaya dlm kerjaya baru. :)

      Delete
  12. result dh keluar g23, tengok email..

    ReplyDelete
  13. Salam Ecah, result sy keluar smlm. awk dapat x ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Ecah x dapat. hehe. Xde rezeki di situ.

      Delete
  14. Result dah keluar dah semalam

    ReplyDelete
  15. dapat dah ke result iv?dgr kata ade yg dah dpt.ecah dpt tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dapat x? Ecah x dapat kali ni. Belom ada rezeki. :)

      Delete
  16. Alhamdulillah hari Rabu 23 Mei dah dapat result melalui emel. Mungkin berperingkat.

    ReplyDelete
  17. Salam , betul k keputusan utk jawatan pengurus kes dah ada jawapan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.dah keluar pd 23 Mei yg lepas. :)

      Delete

© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis