17 November 2016

Daily Life: Hobi

Assalamualaikum

Sambil bagi peluang utk anak2 berkarya a.k.a menyepah kan rumah, ecah rasa nak menaip pulak siang2 hari ni. Fokus sebentar pada diri sendiri depan skrin laptop tanpa menjeling ke tepi walaupun keinginan nak jeling tu kuatttt sangat. Al-maklum la mak2 punya naluri ni lain macam sikit panik dia. Lagi2 sambil taip ni dengar bunyi sesuatu yg dikoyak. (korang buat apa tu anak2 oiiiii)

Well, nak cakap pasal hobi sebenarnya. Kalau dulu2, bila org tanya hobi ecah apa, ecah kata membaca. Tapi kalau la disuruh list buku apa yg dah dibaca sepanjang tahun. Hmmm...terus blank. Haha. Dulu masa bujang suka gi Big Bad Wolf. Kalau pernah baca ecah dulu pantang ada Big Bad Wolf mesti update kt sini, wajib pergi tiap tahun. Last time pergi masa mengandungkan Rasya. Boboyot sgt masa tu, tapi sis gigih. haha

Ok, that was the last time ecah gi book fair. Dan itu lah jugak last time ecah betul2 membaca buku. Tak termasuk baca notes utk study exam la. Maksudnya membaca utk leisure, layan perasaan, bagi makan pada otak something new, something critical utk diproses. Lepas tu, krohhhhh. Sampai skang xde buku pon yg berjaya dibaca sampai habis. Nanti dtg little monsters koyak. 

Sebenarnya ada lagi buku x terbaca kt rumah ni, siap kirim dgn kakak lg suruh belikan buku, dengan nekad konon2 nanti akan baca la lepas anak2 tido. Tapi hampehhhh. Anak tido siang masa tu la nak berdesup sidai baju, masak, makan, mengemas apa yg patut. Anak tido malam, mak sama terbongkang sebab siang dah penat sangat. Sudahnya buku berhabuk. Nangissss

So, selamat tinggal hobi yg x berapa nak dipraktikkan ituuuu. Nak tau tak sekarang ecah tetiba ada keinginan utk hobi baru. Tapi yg ni baru berangan, baru berminat dan baru teringinnnn. Cuma masa x mengizinkan, dan little monsters pon x izinkan ecah buat menda ni. Nak tau apa?

Ecah teringin nak join Marathon. Run. Jogging. 

Tapi daku berattttt...gigih x nak lari. Sokmo la tgok run tu semua 5km, 10km. Semput makkkk. ahahaha

Maka nya? Marilah makan kek. Adiosss. (baju yg dah dilipat habis bersepahhhh.huwaaaa)

Be Healthy, Be Happy!
Aisyah Adnan

11 November 2016

Daily Life: Pencapaian

Assalamualaikum

Apa point post kali ni pon xtau, masih cuba mencari feel blogging sebenarnya. Tapi keinginan dihati memang nak blogging sokmo. Hehe. 

Sebenarnya bila dah jadi surirumah ni hari-hari rutin dia sama jek. Siap boleh adjust lagi nak setel kerja bila, mana nak dahulukan, mana nak dikemudiankan. Tapi nak tanya la surirumah2 lain, penah tak rasa cam "alaaaa, malasnya nak masak hari ni". Rasa nak baring jek, masak xde mood, tapi makan ade mood pulak. Tapi xde sape nak masak. haha

Kadang-kadang ada jugak rasa macam tu. Tengah basuh beras dok terfikir, Hmmm..masak nasik lagi. Bosannya masak. Terasa macam nak buat kerja lain. huhu. Itu yg balik blogging ni. Rasa cam taip kerja kt workdesk je kan. Hihi

Nak kerja, nak ada kerjaya. Tapi nak flexible time. Boleh tak? Sebab nak jaga anak sendiri, nak tengok anak depan mata. Tapi passion utk berkerjaya masih membara. Dah abis belajar, nak belajar lagi. Rasa macam nak mengajar la pulak. Tapiiiiiii, bila ingat anak terbantut pulak perasaan tu. Nanti anak dah besar baru nak kerja ada orang nak ambik lagi tak? Masa tu umur 40an. Hihi

Dan sometimes, terfikir apa pencapaian aku setakat hari ni. Tapi tu la, sebenarnya kita kena bersyukur dengan apa yg kita ada. Dalam rasa penat dan bosan dengan aktiviti seharian yg macam ni, ada ramai lagi orang kt luar yg nak jadi seperti kita. Nak duduk rumah macam kita, jaga anak2 macam kita. So, kena bersyukur la sebab kita diberi peluang utk jadi macam ni. Stay at home mom. 

But still, dalam menjadi Stay At Home Mom ni, nak jugak generate income kan. So, nak buat apa ni?hehe

Be Healthy, Be Happy
Aisyah Adnan



© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis