21 February 2017

Kenapa pilih Young Living Essential Oils?

Assalamualaikum dan Hai

Lately, ramai yang berminat nak tau pasal essential oils ni. Ecah cuba kongsikan ilmu sebanyak mana yang ecah tahu supaya sama-sama dapat rasa manfaat bila guna essential oils ni. Tapi pada masa yang sama harap kawan-kawan boleh study jugak pasal ni sebab banyak mana la sangat yang ecah tau, sedangkan ilmu pasal essential oil saaaangat luas sebab penggunaan essential oils ni dah beratus-ratus tahun lamanya.

Bila dan berminat nak tahu, mesti la nak kena beli kan. Nak kena tahu harga pulak. Ada jugak yang cakap kenapa mahal sangat essential oils ni. Meh ecah nak terangkan serba sedikit. Essential oils ni banyak sangat brand, siap ada gred yang tersendiri. Ada gred A,B,C dan seterusnya lah. Ecah pon tak tahu berapa level grednya.hehe. Yang ecah yakin dan pasti, produk essential oils dari Young Living merupakan antara top pengeluar EO di dunia. For sure la gred A sebab dia 100% Pure Essential Oils yang tiada perasa or pewarna tambahan or bau2 sintetik. Semua pure dari pokok itu sendiri. Tambahan pula, kualiti essential oil ni adalah Therapeutic iaitu aromaterapi yang boleh improve kualiti emosi/imun diri kita dan bukan semata-mata bau. Essential oils dari Young Living bukan pewangi je tau, tapi aromaterapi. Sebab tu boleh guna dalam pelbagai cara iaitu hidu, sapu, or makan (vitality eo).

Bagi ecah sendiri at first, memang mahal. Dah la tak kerja, mana mampu nak beli. Krik krik jela tengok dari jauh. Tapi mujur ada kawan yang baik hati bagi sampel, cuba dulu beberapa jenis essential oils utk anak yang masa tu kuat betul tantrum dia. (nak dapat adik baru kan). Alhamdulillah mood dia semakin baik. Kurang tantrum and lama2 skang dah ok dah emosi. Lepas tu ecah cuba pulak untuk kesihatan anak, beli essential oils untuk selesema dan kahak, untuk imun, sapu kat tapak kaki and so on. Work wonders! Jatuh hati terus. Rasa berbaloi guna dan beli, so ecah mintak kebenaran kat husband nak try jadi ahli. hehe


Ok back to kualiti essential oils dari Young Living, produk ni menjamin kualiti yang terbaik sebab dieorg jaga sumber produk dari benih sampai la pembotolan. Young Living dah ada kat pasaran lebih dari 20 tahun tau. So dieorang sangat pakar dalam penghasilan essential oils yang berkualiti. Young Living siap ada ladang sendiri untuk pokok-pokok yang digunakan untuk buat essential oils ni. Ladangnya ada kat serata dunia mengikut kesesuaian di mana pokok tu sepatutnya tumbuh secara semulajadi dan akan dapat hasil terbaik. Quality Commitment Seed to Seal yang dijamin tulen. Apa Seed to Seal tu? Ecah share dalam gambar ye.


So jangan ragu-ragu kalau nak cuba produk essential oils dari Young Living ni. Kalau tanya ecah, nanti ecah akan cuba terangkan satu-satu. Kalau nak tau jenis essential oils yang ada, boleh follow IG: yleoecah. Banyak ecah share kt situ. Apa2 just PM je ecah bila2. Nanti ecah buat sharing lagi. 

Be Healthy, Be Happy
Aisyah Adnan

15 February 2017

What is Essential Oils?

Assalamualaikum

Apa itu Essential Oils atau Minyak Pati? Hari ni ecah rasa nak share sikit la mengenai essential oils ni kat pembaca. At least boleh tahu perkara basic sebelum nak berkenal-kenalan kan. Lagipun penggunaan essential oils ni masih belum meluas lagi kat Malaysia ni, tapi Alhamdulillah semakin berkembang.

Essential oils adalah minyak aromatik dari tumbuh-tumbuhan yang dihasilkan daripada akar, resin (getah), bunga, pokok, biji benih dan setiap bahagian dari tumbuhan tertentu dan setiap satunya mempunyai sifat penyembuhan (natures living energy for healing properties). Minyak yang dihasilkan adalah 100% tulen dan mempunyai jisim molekular yang sangat halus bagi membantu minyak pati tersebut untuk meresap ke dalam kulit. Ia sangat mudah meresap ke dalam kulit.

Essential oil juga boleh menjadi alternatif kepada ubat-ubatan moden, tapi ingat, essential oil tidak merawat sakit-sakit kronik ye. Tiada kesan sampingan jangka panjang kerana EO merupakan ekstrak tumbuhan semulajadi. Tiada bahan kimia tambahan seperti pengawet, perasa, atau pewarna.

Cara Penggunaan:

Dietary-(Essential Oil Vitality-by Young Living)


Topical- sapu pada bahagian tertentu


Diffuse- Titiskan beberapa titis EO ke dalam diffuse


Fungsi essential oils?

Membantu untuk memberikan ketenangan dan kurangkan stress
Membantu meningkatkan fokus untuk belajar/bekerja
Membantu mengatasi masalah kulit seperti jerawat/jeragat/kedutan/eczema.
Dan banyak lagi kegunaannya.

Ok, kalau dalam list Young Living ni, banyak sangat essential oils yang ditawarkan. EO ni banyak jenis, dan banyak jugak kegunaan. Ada 2 kategori essential oils iaitu Single Oil, dan Oil Blend. Single oil merupakan satu oil yang datang dari satu tumbuhan sahaja contohnya Lavender atau Peppermint. Oil Blend pula dibuat dari pelbagai jenis tumbuhan untuk menghasilkan satu jenis blend yang spesifik untuk kegunaan tertentu. Contohnya Stress Away. Tgok nama pon dah tahu kan untuk apa? 

SINGLE OIL
OIL BLEND

Itu sahaja penjelasan untuk hari ini. Harap anda lebih jelas dan lebih mengenali essential oils ni. Next time ecah share lagi info pasal EO ni supaya lebih jelas dan lebih kenal dan lebih jatuh cinta.hehe

Oh ya, kalau ada spesifik eo yang korang nak tahu, or nak tanya kegunaan, blh je PM ecah bila2. I'll be happy to assist. (^_^) 019-9256626 (ecah). Boleh juga follow IG ecah @yleoecah ye. Banyak info ecah share kt sana. 

Be Healthy, Be Happy
Aisyah Adnan

10 February 2017

Bagaikan Titisan Embun

Assalamualaikum

Hari ni nak citer bisnes sikit la.Since 7 bulan berkecimpung dalam bidang meminyak ni (Essential Oils), Ecah memang macam dah kemaruk berminyak. Ada je koleksi baru yang di REDEEM. So ecah nak citer pasal Dewdrop Diffuser ni. Kalau korang perasan, or jalan2 kat mall, boleh nampak x ade orang jual air purifier? Macam2 jenis ada, kecik besar bulat lonjong semua ada. Nampak kan menda tu golek2 air dalam bekas dia. Ecah guna lebih kurang macam tu, tapi lebih special la.hehehe.

Kenapa special? Bagi pendapat ecah sendiri, diffuser ni comel molek je. Tak besar gedabak. Kalau nak bawak balik kampung letak je dalam beg, pastu angkut essential oil yang berkaitan. Pastu diffuser ni senyap, xde bunyi yang menyakitkan hati. Tau2 asap berkepul. Asap berkepul tu la best, nampak meriah berterbangan. Maknanya molekul essential oil tu sedang bertebaran di udara. So kita boleh dapat kebaikan dari wap2 yang bertebaran tu.

Bagi yg ade anak macam ecah ni, malam2 nak susukan anak kena ada lampu, sebab puas nak meraba kalau gelap. Diffuser ni sambil diffuse, boleh on lampu jugak. Lampu biru lembut2 je duduk dalam gelap. X silau sangat, x gelap sangat. Sedang molek. Apa yg bagusnya, JIMAT ELEKTRIK. Dia akan diffuse essential oils dalam masa 4 jam je, air habis ke x habis ke dia stop. Air habis, tapi diffuser masih jalan rosak weh mesin, letrik pon kena cas. Rugi tau. Tapi diffuser ni tak. Dia off lepas cukup 4 jam. Kalau diffuse malam, masa tu x sedar apa dah. So x perlu nak bangun tutup. Setel

Selain dari kegunaan kt atas, kegunaan utama yg paling best ialah, dia boleh diffuse essential oil yg kita ada. Baru lah boleh beraromaterapi. Bukan setakat sebar bau wangi je ye. Tapi bau yang boleh merawat emosi. Bagi lagi tenang, hilang stress, bunuh bakteria bertebaran di udara. Lagi2 masa musim x sihat tu, stress tau anak2 berjangkit. huu



                

Haaa..ni la dia diffuser yg disebut2 tu. Kalau dalam list Young Living ni, memang baaaanyak gila Essential Oil dia. Tak kira single oil, or oil blend. Memang rambang mata. Masing2 ada kegunaan yang tersendiri, dan harga pon berbeza2.

Kadang2 ade yang terbeliak biji mata dengar harga essential oils ni. Tapi bertenang. Satu botol tahan lama tau, sekali guna pon diffuse beberapa drop je. Selain diffuse blh dilute (campur dgn vco,evoo) dan boleh sapu jugak. Dan yang paling penting, banyak manfaat pada keluarga, berbaloi la beli. Ecah yg kedek bab duit ni pon cuba beli dan cuba rasa macam mana kebaikannya. Sebab tu terus jatuh hati nak sebar manfaat dia pada semua.

So kalau korang nak cuba2 jugak, boleh la tanya pd ecah. Nanti ecah explain dengan lebih lanjut pasal ni. Blh whatsapp je ecah kt 019-9256626. (^_^)

Be Healthy, Be Happy
Aisyah Adnan


08 February 2017

Daily Life: Turun Naik Emosiku

Assalamualaikum


Dah masuk bulan 2 di tahun 2017. Cepat kan masa berlalu. Harapan ecah untuk tahun ni sebenarnya nak memperbaiki ekonomi keluarga dan jadi bebas hutang.Tapi bab hutang tu tak tahu la mampu settle ke tak dalam tahun ni. Sebab kerja belum ada lagi. Tapi hutang pengajian dah tertunggak. Sedihnyeww

Sometimes rasa down jugak, orang berpusu2 berhenti kerja nak jaga keluarga, ecah pulak cam beria2 nak cari kerja.haha. Yela, kalau takde income yg stabil, macam mana nak plan bayar hutang kan. Nak sara keluarga lagi. So nak tak nak, kena cari kerja yang lebih menjamin masa depan. Anak-anak pon dah besar sikit, ecah rasa ecah perlu bekerja juga untuk diri sendiri dan orang tersayang. Macam mana la mak-mak kite dulu yang memang tak pernah berkerja langsung, besarkan kita dari kecik sampai la besar. Tak penat ke, tak tertekan ke. Emosi ecah ni kadang2 rasa nak kerja, supaya boleh take a break rehatkan badan dan fikiran. Tapi bila fikir kena bekerja sampai tua, 5 hari seminggu anak orang jaga, sedih sangat hati. Takkan sampai tua macam tu. Bila nak bersama anak2, jaga dieorg sendiri dan tgok dieorang membesar. Mula la rasa taknak kerja. Nak besarkan anak, nak jaga anak.

Tapi, kehendak ekonomi skang sangat tinggi. Nak survive hidup susah kalau tak kerja. Seriously jimat macam mana sekalipun tak lepas jugak. Tak tahu dah nak jimat apa lagi. Takyah makan, supaya tak perlu keluarkan duit beli lauk, or takyah kerja supaya tak perlu keluarkan duit isi minyak? Habis macam mana nak dapat duit. Kena kerja jugak. ahaha. Nak meneruskan hidup sekadar duduk terperap kat rumah pun susah, apatah lagi nak ke sana sini. 

Tapi tu la, dalam susah dan struggle kite meneruskan hidup, ada lagi yang susah sampai tak makan. Sedih tengok. Ramai yang tersepit dan jadi mangsa keadaan. Kerja dah elok, kena buang pulak sebab nak cut cost. Pastu desperate nak cari kerja baru, zaman sekarang nak dapat kerja pon susah. Golongan bijak pandai dah ramai, tapi peluang nak kembangkan bakat dan pengetahuan tu takde. Maka buat jela kerja mana yg ada. 

So itu la dilema emosi ecah yang turun naik. Semoga Allah tetapkan hati ini utk sentiasa bersemangat dalam ibadah, or apa2 jugak perkara yang kita sedang lakukan. Nak tak nak hidup mesti diteruskan, usaha dulu sungguh2, selebihnya doa pd Allah semoga murahkan rezeki kita semua. 

Be Healthy, Be Happy
Aisyah Adnan
© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis