11 December 2014

Motherhood: Bila Boleh Mula Gosok Gigi Baby

Assalamualaikum

Since Rasya 7 bulan..gigih dia dah tumbuh 2 batang kt bawah...terkejut mama..kalo boleh lambat2 pon takpe sebab idok la renyah nak menjaga nya..hehe..tapi kalo dah nak tumbuh jugak takkan la mama nak ketuk suruh masuk balik kan?hahaha

Bila masuk 8 bulan, mama perasan ada lagi sebatang kt atas pulak yang nak tumbuh..ha dah mula dah Rasya acah2 gigit masa menyusu..ini boleh buat mama marahhhh...huk2...




Motifnya nk bercerita pasal berus gigi...bebaru ni jalan2 kat manjaku.nak cari mende lain tapi teringat berus gigi...ecah nampak ada 2 jenis..berus gigi yang berus macam kita biasa pakai...soft bristle and kicik sangattt..sesuai la untuk baby kan..satu lagi jenis silikon tp masuk kat jari yg tukang nak gosok gigi baby..

Menung la ecah kt situ 30min..nak beli yang ada handle ke or nak beli yang silikon masuk kt jari tu...ecah fikir susah nak masukkan objek lain dlm mulut rasya sebab dia suka protes...sure bergelut nanti kalo nak guna yang handle tu..ada terodok ke tekak anak pulak..so no no lah...beli yg silikon je..lembut pon sure lembut..senang nk control...sambil rasya dok gigit jari mama tu, sambil mama gosok slow2..

Persoalannya, perlukah ubat gigi? Mengikut pembacaan...pengunaan ubat gigit yang banyak boleh jadi bahaya utk perut anak...even penggunaan yg sedikit tapi bila dah kerap tu jadi bahaya la kan..ubat gigi ni mengandungi fluorida..fluorid yg terlebih jugak boleh menyebabkan fluorosis atau tooth discolouration..maksudnya nanti gigi tu xde warna...jadi putih yg bukan putih susu tu..(ikut ape ecah paham la)

So, better gosok gigi baby tanpa ubat gigi sampai la usia 2 tahun..depends jugak tau! Bila anak dah pandai spit, means dh ajar dia kumur and buang, so boleh la guna ubat gigi..macam umur Rasya sekarang ni for sure la habis licin dia telan semuanya nanti..hahaha

Ni ha berus gigi yg ecah beli utk Rasya..kat Manjaku..jenama anakku RM5.90...jenama little bean RM7.90...



So kalo korang nak cari berus gigi, sila lah ke Manjaku ye...memang lama bertapa kat situ..hehe

Be Healthy, Be Happy!

XOXO-ecahdenan
© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis