17 October 2014

Motherhood + Student Life: Short Story

Assalamualaikum

It's now 2:18am..baru siap revise notes utk present esok, siapkan beg baju Rasya, prepare and pump susu pastu nk tido..

Esok class 9-11, 3-5..tapi kena keluar rumah 6:45am..kalo x kompem jem..yg petang tu kelas ganti..stock susu Insya-Allah cukup..tapi esok b4 kelas ganti tu kena call Umi Rasya dulu..if semput, maka ecah decide nk skip class..huhu

Sedihnya..last main2 ngn Rasya pkl 12:30..esok pkl 6pm atau 7pm baru boleh jumpa semula..aduh sedihnya hati..biase x tinggal Rasya seharian gini..sobs

Ok la nak tido

Be Healthy, Be Happy!

Xoxo-ecahdenan

16 October 2014

Daily Life: Menggila Di MR DIY Bangi

Assalamualaikum

Semenjak dua menjak ni perasaan galok nak beli toys utk anak semakin berkobar2..tapi disebabkan mama Rasya dekut, mesti la nak beli yang murah je..hihi..akhirnya terbaca post viral kt fb pasal what should and should not kalo nak belikan anak mainan..so ecah decide nak beli mainan yg colorful and aktiviti mainan tu mengasah minda anak..(besar sangat cita2 seorang mak yang anaknya baru 6 bulan, duduk pon bergoyang lagi..haha)

Mula-mula dok menung mana MR DIY kat Bangi ni?macam x pernah pegi..ikut intenet kata kt Giant bangi tu tapi x pernah nampak pon..tapi ecah gi jugak la menapak kat sana..masuk Bangi Utama Complex tu still berpusing sebab pelik..tiap sem jalan sini x pernah nampak kedai MR DIY..rupanya ade tingkat lagi satu..yang atassss sekali...haha...dan akhirnya jumpaaaaa...

Bila masukkkkk..wahhh..mata iols warna warni..(dah penah gi DIY tapi masuk kedai yg ni eksaited terlebih..haha)

TENGOK NI TENGOK NI TENGOK NIIIII






Semuaaaa colorful..kalau ikutkan banyak lagi...tapi semua yg fantasy2 mcm barbie doll tu ecah x suka...

Ecah cuma nak beli toys yg jenis creative and critical thinking je..pastu role-play..Insya-Allah..plan dulu...mane la tau bambam tu minat snow white ke elsa ke, naya mama kalo x beli..tgok tangan pon dh seram..sekali die debuk mama dia?fuh..haha

Oh ya, bagi ecah harga nya still affordable..xyah beli yg mahal2..anak nak main lasak..mahal sgt kang mak nye yg debor tgok anak baling2...(mahal beli tu mahallll...haha)

Cop, ecah beli satu je yg bawah sekali..hihi..Rasya suka..hari2 ecah hadap die dok ajar..greeennnnn..yelllloooowww, bluueeee, ghed! eh? reddd..ehehe

Jangan mak terlebih syok sudaaaa

Be Healthy, Be Happy!

xoxo-ecahdenan

13 October 2014

Motherhood: Jangan Kutuk, Tumbuk Kang

Assalamualaikum

Anak mama Rasya dah 6 bulan! Bebaru ni gi checkup kat KK, berat terkini 7.7kg woooo..dasat berat anak mama..kuss semangat..kalo orang jumpa and tanya umur dah berapa, pastu ecah kata 6 bulan..semua terkejut...bam bam semangat macam ni baru 6 bulan?haha..yang penting anak mama sihat...

Setakat ni Rasya dah makan puree carrot, epal, avocado and sekarang pear..eksaited mama buatkan puree!kalo boleh nak tumpang makan sekali..hihi

Haa tu dia anak mama Rasya..sape kutuk adik demok haaa?tumbok nak?grrrr

Don't worry, nurse kata BMI Rasya normal..hihi

Be Healthy, Be Happy!
xoxo-ecahdenan

08 October 2014

NUFFNANG: My First Ever NUFFNANG Cashout

Assalamualaikum

Hahaha..setelah berkurun lama..ni la dia hasil cashout Nuffnang 2 bulan lepas..Alhamdulillah..walaupun tak banyak, duit jugak ye dok? Ni la hasil dok berleter kat blog ni..hihi

Insya-Allah ecah akan tetap blogging walaupun timbul tenggelam..blog tetap di hati kot..mane boleh tinggal..sambil melayan gosip, tips and baca kisah hidup orang, sambil melayan anak sendiri..best ape..tapi xleh la hari2 macam dulu..huhu

x kisah pon nak tunjuk nilai sebab bukan ribu riban pon...hasil blogging bertahun...hahaha


Anyway, thanks Nuffnang kerana bg ruang iklan kt blog saya ni...I'll work hard for next cheque!hahaha

Be Healthy, Be Happy!

Xoxo-ecahdenan

05 October 2014

Daily Life: Eid

Assalamualaikum

Selamat Hari Raya Aidil Adha buat semua rakan-rakan blogger yang ecah sayangi..yang balik kampung tu jangan lupa masak sedap2...hihi..yang tak balik raya pon boleh masak sedap2 ape..pastu lepas solat raya gi meround satu KL yg kompem x berapa nk jem hari ni..ke jem jugak eh?huhuhu..kt mana pon korang beraya, kita sama2 kt bumi Allah..jangan sedih2 ye..sekurang2nya xde la nk memikir pegi balik jem..huhu..(yg kampung kt Kl best laaaa)

Ecah beraya kt rumah mak, tgh hari sikit kena gerak balik rumah mak abg gambo pulak..cuti pendek je..selasa dh nk kena gi class..huhu

Makan beringat tau! Nanti sakit perut masa jem nk kejor tandas kt mana?ade berenti tepi jalan nnt..hahaha

Be Healthy, Be Happy!

XOXO-ecahdenan

01 October 2014

Motherhood: Rasya's First Solid Food

Assalamualaikum

Alhamdulillah...hari ni Rasya dah berusia  6 bulan...mama dia eksaited pepagi potong carrot, blend segala nak buat puree..Rasya pulak sibuk nak menangis sebab dengar bunyi blender tu..mengada betol..bagi menjimatkan kos, ecah guna blender shake and take je nak buat puree Rasya...kebetulan dah ade...nak beli baby bullet mahal..beli blender baru pon sayang duit..blender yang ada tu kang rasa bawang n lada pulak...guna aje shake and take ni yang memang dah terang2 la blender buah je...hehe..

Rasya makan 2-3 suap je sebagai pengenalan..itu pon buat muka uwekkk..ecah x letak susu pon...bagi je puree and air masak..pon 2-3 suap..cukup la tu sebagai permulaan..takleh jugak nak expect dia habiskan semangkuk tu...Rasya bukannya pelahap macam mama..eh?haha


duduk dalam bakul sajeeee..jimat xyah beli walker..hihi

ape ni mama ape niiiii
yg ni macam penah rasa (air masak)..rasya biase hisap masa mama mandikan..haha
Ha tu la gelagat Rasya pada hari pertama makan solid food...ikut 4 day rules ye mommies..hari ke-5 cuba bagi makanan lain pulak...mama tak sabarrrr...Rasyaaaa..nak sikit???


Be Healthy, Be Happy!

XOXO-ecahdenan
© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis