30 September 2014

Motherhood: Rasya's Solid Food Prep

Assalamualaikum

Finally! Setelah 6 bulan akhirnya masa ditunggu telah tiba! Eh, hampir tiba la...hehehe..esok Rasya dah boleh makan solid food..yeay!! Mama sangat x sabar hokehhh..sibuk study sana sini, ape nak beli, ape nak bagi makan...suka nyaaa..lagi suka bila tgok Rasya skang pon dah mcm jakun and kempunan tgok orang mengunyah...hari2 pujuk suruh dia sabar dulu..hihi


Bagi yang belom tahu (semua tahu dah kot skang) bayi disarankan makan solid food hanya selepas 6 bulan menyusu..ini kerana usus baby masih belum matang untuk mencerna makanan pejal..kalau ikut WHO (World Health Organization) dulu2, masa 4 bulan dah boleh makan..tapi selepas revise semula disebabkan banyak kes usus baby bocor dan sebagainya, dieorg anjak ke 6 bulan...Alhamdulillah ecah berjaya protect si kecik tu dari disuap makanan yang macam2..terima kasih pada semua yang respect pilihan saya dalam pemakanan anak...


Okeh, al-kisahnya hari tu ade gi baby expo beli barang2 solid food macam bib, food storage box yang kicik2 tu..pastu nak beli sudu, bekas makan dan macam2 la...sekali dapat bibs and food storage je sebab x banyak and x besar sangat baby expo kt PWTC tu...selebihnya ecah hunt kat Manjaku jek...punya la lama termenung kat Manjaku..nak beli bekas yang mana, sudu mana yang sesuai, agak2 menda itu ini perlu dah ke beli and so on..ade la dekat 2 jam..sudahnye dua menda je ecah beli..sudu dan mangkuk makan..haha..ape punya mak obses sesangat...anak okey je


Buat permulaan, ecah plan nak start dengan puree carrot dulu...buat 4 days rule, tgok sesuai ke tak, lepas tu baru nak suap menda lain pulak..tengah pikir nak suap peas ke ape...macam tak ready lagi, tapi macam dah eksaited sangat ni..hehe...tgok la keadaan macam mana...kalau dah sedia, esok ecah suap si kecik tu makan..yeay!


jeng jeng..ini la yang berjaya saya rembat masa baby expo hari tu..hehe

Esok lepas bagi makan dan selepas hari2 yang seterusnya baru decide balik apa yang perlu dan apa yang tak..takleh nak beli semua kan takut membazir je nanti...tamo tamo..


Be Healthy, Be Happy!


 XOXO-ecahdenan

22 September 2014

Daily Life: Aidijuma Freak?

Assalamualaikum

Last weekend ecah, kakak n adik gi jalan2 The Curve dengan Rasya of course..kali ni jenjalan tanpa abg gambo sebab dia busy sgt shoot gambar wedding..so kiteorg gegirls jela yg gi jalan..aim nk g ikea n makan kt Leko-Leko..sodaappp...actually ecah ade aim jugak nk beli tudung Aidijuma...sebelum ni dh ade dua helai..white label jek..hehe..tetibe terbekenan plak ngn design2 lain...so ape lagi terjah la Aidijuma The Curve tu..

Kali ni ecah siap ade list...sebab kawan2 kirim sekali..xde hal...asal ade stock nye kite hangkuttt..haha..tapi kali ni siap ade limit2 la pulak..min 5 helai, max 10 helai..total ecah beli 18 helai..kakak ecah tolong bayo kan..hahahahaha..akak ecah pon terjebak jugak dok shopping Aidijuma..tp ecah mampu White Label jela..harga Rm10..hihi



Jeng2..ni la dia tudung2 yang ecah belikan utk kawan2..dengarnye nanti AJ join expo kt UITM Puncak Alam ni?ah sudahhh..hehehe

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

13 September 2014

Student Life: First Week

Assalamualaikum

Alhamdulillah dah melepasi minggu pertama bagi semester 3 ni...sekejap je rupanya..haha...tapi sebenarnya hati berdebar..hmm..xde tajuk thesis lagi..nak jumpa supervisor xkan setakat nak bawak tajuk je..mesti la ade proposal and idea sikit..tapi x mula buat lagi ni..huwaaa..minggu pertama kelas dah dapat list assignment ape kena buat in future...boleh tahannn..berdebor den nak membayangkan lagi 13 minggu yang akan datang...mampu ke nak menyetelkan assignment satu per satu...kali ni banyak aplikasi..xmain la taip2 je kan...huk2...adehh

Kelas ecah hari Isnin bermula pukul 4-6pm..so boleh gerak tengah hari sikit lepas hantar Rasya...tapi untuk kelas Selasa n Jumaat, kelas pukul 9-11am..haa yg ni kena keluar rumah seawal 7am...baru la selamat sampai ontime..kalau x memang masuk kelas tersengih2 depan lecturer dengan muka bersalah sebab lambat..tapi jem ni tak boleh nak jangka...kadang2 jalan smooth jek...tapi hari lain tetiba jem melampau2..nak awal macam mana lagi dah?huhu

Sekarang belajar pump susu dalam kereta..kekok jugak la tapi boleh la setakat nak melegakan..kalo tak nanti tahan sakit jela..huhu..skang kena pandai manage masa..bila nak pump, bila nak buat kerja, bila nk gi kelas..beg gi kelas dah bertambah..dulu beg buku n air je..skang ade beg buku, beg pump n air..semua gedabak2..haha..nak kena beli satu beg yg boleh muatkan semua..xde la nampak macam makcik junjung jual kain dok sangkut beg sana sini...kui3

Tengah tunggu MARA aktif semula ni..banyak dah menda nak kena beli..(ehem) HAHAHA..baik dia masuk awal2..jangan nanti bila lecturer dah start list buku den terkulat2 mintak bajet kt abg gambo..isk..semester ni kalau ada baucer buku kan besttttt...

Harap ecah x malas la untuk minggu2 akan datang...komitmen kuat sikit ecah!

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

11 September 2014

Motherhood: Rasya's 5 Month Check-Up

Assalamualaikum

Hari ni Rasya ade appointment utk 5 bulan..rutin cam biasa la..timbang dan injection...bulan lepas xde injection so sekejap je prosedurnya..kali ni  puas gak la menunggu..tapi sebab Rasya berdukung ngn papa dia so ecah rilex jek menung dlm klinik tu...hehe

Berat Rasya setakat 5 bulan 11 hari ni dah 7.5kg..naik x banyak sangat mcm bulan2 sebelum ni tapi BMI normal..so xde masalah la...so far Rasya dah pandai guling2..dari hujung sini ke hujung sana...abis satu kawasan depan tv tu dia explore...kadang jumpa Rasya kat tepi sofa, kadang kat ceruk meja...Rasya bersepah di mana2...mamaaaaa...tolong kutip Rasya ni..kenapa bersepah sangat ni...hahaha

Selain dari tu dia dah pandai grab barang2..pandai hulur tangan kalau nk capai ape2...pandai jugak berpaling kalau orang dia x kenal nak ambik..(ha ini yang susah ni..isk) 

Since ecah dah start class, Rasya ecah hantar kat pengasuh...mula2 nangis...boleh tahan jugak dia meraung...hari ke-2 dah stabil sikit..esok baru hari ke-3..ecah hantar Rasya on off..Isnin, Selasa dan Jumaat...harap Rasya xde la lupa2 pengasuh dia..sebab kejap jumpa kejap tak..jangan memilih sangat nak oi...kesian org nak jaga awak...

Harap Rasya boleh bekerjasama dengan mama yeeee...mama nak gi sekolah cari ilmu....Rasya baik2 je..xde urusan ape2 mama laju2 balik ambik Rasya...wuwuwu

Be Healthy, Be Happy!

Sekian...xoxo-ecahdenan

06 September 2014

Motherhood: Cerita Breastpump Hilang

Assalamualaikum

Hari tu ecah cerita dengan penuh emosi (ceh) pasal breastpump hilang kan..tiap kali teringat memang stress..meroyan memikirkan guaner la boleh hilang beg breastpump yg besor gedabak tu...mana la tercicir..memang sedih gila la..tiap kali ingat mesti rasa nak ketuk kepala..like seriouslyyyy..how can it possibly missing?nonsense gila kan!tapi nak buat camne..mende tu memang hilang..gone

So, keputusan yang menyedihkan terpaksa diambil..iaitu BELI BARU..nak xnak kena beli jugak..next week nak kena masuk kelas dah..kena buat stock untuk Rasya..xleh miss bagi Rasya minum dalam botol..kalo x nanti dia lupa and reject botol..satu hal pulak nak fikir camne nak train dia dalam keadaan genting ni..sedih kot kena beli baru...duit lagi..tapi kalo xde susah..kena ada jugak...so abg gambo beri keizinan utk beli baru, brand yang sama (padahal dalam hati kau nak upgrade kan ecah...hehehehe)

Alhamdulillah dah dapat breastpump baru..yang sama dengan yang sebelum ni..tiap kali guna sedih rasa hati..nak buat camne mende dah jadi kan..pasni kena extra cautious la..ecah x cerita detail lagi kan camne hilang..haha..x sanggup nak cerita..sakit hati..sebab marahkan diri sendiri...huu


kenangan Rasya dengan breastpump lama..huk2

Bye2 my breastpump yg lama..Hello yang baru..semoga berkhidmat dengan baik dan tahan lebih lama dengan tuan kamu ni...haha..so far M1 memang best..suction lembut,letdown cepat, bunyi pon slow..sebab tu x ralat sangat x dapat upgrade..dah ade yang okey buat ape nak berlebih2 lagi kan...ikut kemampuan diri ini yang status nya hanyalah surirumah cum student...jangan ober nau demand ngn abg gambo..kesian beliau..hehe

p/s: ecah beli breastpump baru dengan harga yang best and gift2 yg menarik..all in one tau..xyah dh gi beli itu ini..check out Instagram: jelitaayucollection ye!

Be Healthy, Be Happy!

Sekian..xoxo-ecahdenan

04 September 2014

SHAKLEE: Rambut Gugur, Kulit Kusam, Sakit Tulang Belakang

Assalamualaikum

Ha, kalau ikut tajuk entri yang kat atas ni boleh kata semua ecah dah rasa..masa berpantang dulu ecah amalkan set berpantang Shaklee (Zinc+B-Complex+Osematrix+Vita-C Plus).. Alhamdulillah masa berpantang ecah bertenaga, biras tegur kulit cantik, buang air besar xyah cakap la hari2 lancar jek..kesimpulannye ecah berpantang dengan riang ria..

Tapi, lepas set berpantang abis dalam 3 bulan (selebihnya ecah bagi biras try sebulan) mula la datang masalah2 kesihatan yang x menyeronokkan..ecah x beli baru sebab masalah2 tertentu..banyak komitmen...ingatkan badan okey la kan..so iols gamble aje..hehe..cuma masalahnye ibu menyusu ni kena sentiasa cukup zat..sebab zat dalam badan dikongsi dengan anak..kalau kita makan makanan berkhasiat pon, cukup2 jela badan kita ambik..pastu nak kena share dengan anak pulak..so kita kena ambik supplemen tambahan..

Lepas stop set berpantang tu, mula la rambut gugur..bangun tido sakit belakang toksah cakap la..nak mandikan Rasya dok mengaduh sakit je..siap mandikan Rasya kena pass si kecik tu kat papa dia..baru ecah boleh bangun sendiri..teruk gak la rasa..

Nak taknak ecah beli jugak set baru..kali ni ecah pandai2 aje pilih combo sendiri sebab nak bajet2 kan..hehe..so terhasil lah combo ini


OSTEMATRIX

Khas untuk membekalkan kalsium secukupnya utk badan ecah and at the same time untuk Rasya..biar minum susu mama penuh kalsium dan tulang Rasya kuat, gigi tumbuh nanti pon kuat jugak..hehe..makan Ostematrix buang air lancar jugak tau..kadang kalau ecah skip makan sayur hijau sehari memang selang sehari baru poo2..makan Ostematrix hari2 tetap poo2 dengan lancar..tapi jangan pulak sampai x makan sayur tau..ingat, ini vitamin tambahan..bukan pengganti sepenuhnya zat untuk badan..Alhamdulillah sejak amalkan semula bangun pagi dah x sakit belakang dah..lega sangat..huhu

ZINC COMPLEX

Since rambut asyik gugur skang, ecah amalkan Zinc utk peredaran darah yang lancar dalam badan, dan untuk rambut yang kuat juga bagus untuk tenaga..org perempuan atau lelaki dua2 boleh guna...FYI, lepas makan zinc ecah dh peot!lepas 5 bulan lahirkan Rasya akhirnya peotku kembali jugaaa..hehe..

VITA-C PLUS

Vitamin C ni semua orang tau khasiat dia..untuk kulit yang cantik of course, nak mempercepatkan proses penyembuhan luka dan bagus untuk rawat selesema tau..fokus utama ecah utk kulit la..hihi..since lahirkan Rasya and now dah 5 bulan rasanya xde lagi jerawat tumbuh kat muka..biase ade yang sakit2 tu kalau pegang..skang xde..ecah xde concern sangat pasal kulit sebab semua ok..amalkan vita-c plus dan minum air masak secukupnya..

So, bagi ecah cukup dah 3 set ini untuk situasi ecah skang..nanti boleh add on banyak menda lagi..tapi iols xnak tamak..slow2..hihi..kalau korang berminat, boleh la oder ngn ecah ye..harga kasih sayang..don't worry..ecah share sebab ecah guna dan berkesan..xde cakap je tapi hasil tak tahu..kang orang marah naya iols..huk3..

Jangan lupa, Be Healthy, Be Happy! Do msg/whatsapp 019-9256626 (ecahdenan)

Sekian..xoxo-ecahdenan

03 September 2014

Motherhood: Breastpump Hilang

Assalamualaikum

Sekarang hati tengah sedih, tak tenang...baru semalam perasan breastpump hilang lepas balik dari Pahang..panjang cerita, x mampu lagi nak menaip cemana menda tu boleh hilang..start semalam rasa down gila..nak tido pon xleh..tido lambat, bangun awal pagi..sedih fikir pasal breastpump

Masalah sekarang ni Rasya kena menyusu dalam botol at least sekali sehari supaya dia tak lupa...pastu ecah nak hantar Rasya ke pengasuh sebelum masuk kelas ni..tapi xleh la sebab xde pump..stock susu memang x buat..minggu depan kelas dah mula..Ya Allah sabar jelaaa

Masalah bertambah bila tengok jadual semester ni kelas 3 hari...3 subjek dan 3 hari kelas...runtun hati memikirkan nak kena hantar Rasya..plan nak hantar 2 hari je...mintak2 la ada keajaiban berlaku di mana kelas tu nanti jadi 2 hari jeke...dah la kelas petang..pukul berapa nak sampai rumah...aduhhh...

Ya Allah kuatkan dan tabahkan la hatiku...tiba2 semangat hilang...nak kena prepare breastpump, stock susu, barang2 nak hantar Rasya kt pengasuh, kelas lagi, nak setel MARA lagi...bertahan jelaaa..sedih dan stress..Allah Allah...

Kemana la hilang Spectra M1 ku itu...sedih nya la fikir macam mana la boleh hilang...ni nak kena beli breastpump manual untuk backup...x sempat nak cari electric punya..bajet x ado..haha..mana2 la asal boleh guna..asal setel masalah seminggu dua ni..stress!sedih!aduhhh

xoxo-ecahdenan


© Aisyah Adnan 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis